Bülent Arınç, DW Türkçe'ye verdiği röportajda, 2010 yılında yapılan anayasa değişikliği oylamasında parti kapatmaları zorlaştıran maddenin geçmediğini ve HDP'nin selefi BDP'nin oylamaya katılmadığını ifade etti. Arınç, oylamada sekiz AKP milletvekilinin katılmadığını 'unuttuğunu' belirtti. Oylamada parti kapatmaları zorlaştıran madde 327 kabul oyu ile referanduma gitmeyerek düşmüş, bu durum AKP içindeki fireler nedeniyle gerçekleşmişti.
19 Ocak 2023

Antalya'da, Arap Süleyman olarak bilinen kişinin 1800'lü yıllarda sahip olduğu ve şu anda değerli parklar, kamu binaları, oteller, spor tesisleri ve konutların bulunduğu yaklaşık dört bin dönümlük arazi için yürütülen miras davasında gerçek mirasçılar tespit edildi. Daha önce 2 bin 500 kişi mirasçı olduğunu iddia etmişken, yeni raporla mirasçı sayısı 700'ün üzerinde olarak belirlendi. Davayı karmaşıklaştıran eski bir devlet memuru Hüsnü Yiğit'in sahtecilik yaptığı ve sahte mirasçıları dosyaya eklediği ortaya çıktı. Bilirkişi raporuyla davada sona yaklaşıldığı ve sahte mirasçıların tespit edildiği belirtildi.
19 Ocak 2023

ABD Merkez Bankası'nın (FED) Beige Book raporu, enflasyon kaynaklı baskıların yavaşladığına dair işaretler olduğunu ancak ekonomik büyüme üzerindeki baskı nedeniyle ekonomik aktivitenin yavaşladığını belirtiyor. ABD'nin 12 bölgesinden beşinde ekonomik aktivitede hafif artış, altısında değişiklik olmadığı veya hafif yavaşlama, birinde ise keskin düşüş gözlemlendi. Raporda, katılımcıların gelecek aylarda hafif bir büyüme bekledikleri ifade ediliyor. Enflasyonda düşüş eğilimi, Fed'in talebi azaltıcı adımlar attıktan sonra gözlemleniyor.
19 Ocak 2023

İstanbul'da yaşanan olumsuz hava koşulları, özellikle lodosun etkisiyle, Şehir Hatları ve İDO tarafından işletilen bazı vapur seferlerinin iptal edilmesine neden oldu. İptal edilen hatlar arasında Maltepe-Adalar, Avcılar-Bostancı ve diğer bazı hatlar yer alıyor. İDO tarafından yapılan duyuruda da Kadıköy-Yenikapı-Bursa ve Bandırma-Yenikapı-Kadıköy gibi hatlarda seferlerin gerçekleştirilemeyeceği belirtildi.
19 Ocak 2023

ABD Adalet Bakanlığı, Hong Kong merkezli kripto para borsası Bitzlato'nun üst yöneticisi Anatoly Legkodymov'u yasa dışı fon transferi ve kara para aklama suçlamalarıyla gözaltına aldı. Bitzlato, darknet pazarı Hydra'nın önemli bir finansal kaynağı olarak gösteriliyor ve Hydra kullanıcılarının Bitzlato üzerinden 700 milyon dolardan fazla işlem yaptığı belirtiliyor. ABD Hazine Bakanlığı, Bitzlato'yu 'birincil kara para aklama endişesi' olarak nitelendirerek belirli fon transferlerini yasakladı. ABD yetkilileri, kripto para suçlarına karşı mücadelede kararlı olduklarını ve Bitzlato'nun Rusya ile bağlantılı olmasının ABD'nin ulusal güvenliğini tehdit ettiğini ifade etti.
19 Ocak 2023

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD'nin başkentinde ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile bir araya geldi. Görüşmede Türkiye'nin F-16 talebi ve İsveç ile Finlandiya'nın NATO üyeliği gibi konular ele alındı. Çavuşoğlu, ABD Kongresi'nin bu iki konuyu birbiriyle ilişkilendirmemesi gerektiğini vurguladı ve ABD yönetiminin kararlı duruşu halinde Kongre'nin F-16 konusundaki muhalefetinin aşılabileceğini belirtti. Ayrıca Suriye politikası ve işbirliği konuları da görüşme gündemindeydi.
19 Ocak 2023

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından yolsuzlukla suçlanmasının ardından Erdoğan'ı açık oturuma davet etti ve mal varlıklarının araştırılması için soruşturma komisyonu kurulmasını talep etti. Erdoğan, Davutoğlu'nu Şehir Üniversitesi ile ilgili usulsüzlük yapmakla itham etmişti. Davutoğlu, Erdoğan'ın iddialarını reddederek, kendisinin ve yakınlarının mal varlıklarının incelenmesini ve bu konuda bir araştırma komisyonu kurulmasını önerdi.
19 Ocak 2023

Trabzonspor, Ziraat Türkiye Kupası son 16 turu maçında Ümraniyespor ile karşılaştı. Normal süresi 1-1 biten maçın uzatma dakikalarında Trabzonspor, rakibini 4-1 mağlup etti ve çeyrek finale yükseldi. Ümraniyespor ilk yarıyı 1-0 önde kapattı, ancak Trabzonspor 90+3. dakikada Vitor Hugo'nun golüyle maçı uzatmalara taşıdı. Uzatmalarda Yusuf Yazıcı'nın iki golü ve Maxi Gomez'in golüyle Trabzonspor galibiyeti elde etti.
18 Ocak 2023

Türk Tabipleri Birliği Aile Hekimliği Kolu ve İstanbul Tabip Odası Aile Hekimleri Komisyonu, İstanbul'da kızamık vakalarının görüldüğüne dair uyarıda bulunarak aileleri bebek ve çocukların aşılarını tamamlamaya çağırdı. Kızamık, Dünya Sağlık Örgütü tarafından eliminasyonu hedeflenen hastalıklar arasında yer almakta ve Türkiye, bu hastalığı laboratuvar testleriyle özel olarak takip etmektedir. İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Saffet Ercan, bazı ilçelerde kızamık vakalarının görüldüğüne dair bilgiler aldıklarını ve Sağlık Bakanlığı'ndan şeffaf bir açıklama beklediklerini ifade etti. Aşı reddi oranlarının düşük olmadığı ve aşıların ücretsiz yapıldığı belirtilirken, 2011'den beri Türkiye'de kızamık salgını yaşandığı ve vakaların arttığı kaydedildi.
18 Ocak 2023

Eryaman Stadı'nda oynanan Ziraat Türkiye Kupası son 16 turu maçında Ankaragücü, Beşiktaş ile 1-1 berabere kaldıktan sonra maçı penaltı atışlarına taşıdı. Penaltı atışları sonucunda Ankaragücü, Beşiktaş'ı 4-3 mağlup ederek 22 yıl sonra kupada çeyrek finale yükseldi. Beşiktaş ise turnuvaya son 16 turunda veda etti.
18 Ocak 2023

ABD merkezli haber sitesi Vice News, aşırı sağcı ve kadın düşmanı söylemleriyle tanınan eski kick boksçu Andrew Tate hakkında bir belgesel yayınladı. Tate, Greta Thunberg ile yaşadığı tartışma sonucu evinin konumunu ele vermiş ve insan kaçakçılığı, tecavüz ve organize suç örgütü kurmak suçlarından Romanya'da gözaltına alınmıştı. Belgeselde, Tate'in kadın düşmanı yorumları, gizli odaları ve 'Savaş Odası' adlı etkinliği gibi konular ele alınıyor. Tate, sosyal medya platformlarından yasaklanmış durumda ve belgeseldeki bazı kadınlar, Tate'in söylemlerinin zararlı etkilerini dile getiriyor.
18 Ocak 2023

Anadolu Ajansı foto muhabiri Uğur Subaş, Sakarya'da gün batımının kırmızı tonlarını içeren fotoğraflar çekti. Bu fotoğraflar, Ahmet Telli'nin şiirinde bahsettiği gibi doğal güzelliklerin ve renklerin bir arada uyum içinde olduğunu gösteriyor. Fotoğraflar, kırmızı rengin doğaya ne kadar yakıştığını kanıtlar nitelikte.
18 Ocak 2023

İSKİ, küresel iklim değişikliği kaynaklı kuraklık sebebiyle İstanbullulara su tasarrufu yapmaları konusunda çağrıda bulundu. Günlük su kullanım alışkanlıklarının değiştirilmesinin önemine vurgu yapılarak, israfın önlenmesi için pratik öneriler sunuldu. Bu öneriler arasında musluk tamiri, duş süresinin kısaltılması ve makine kullanımında tam kapasite beklenmesi gibi tasarruf yöntemleri yer aldı.
18 Ocak 2023

Uşak'ın Fatih Mahallesi'nde bir çiftlik sahibi, çiftliğinin karşısındaki boş tarlanın kenarında fermuarı kapalı bir sırt çantası içinde bebek cesedi buldu. Polis ve sağlık ekiplerinin yaptığı inceleme sonucunda, bir iki günlük olduğu tahmin edilen erkek bebeğin cenazesi, Uşak Eğitim ve Araştırma Hastanesi morguna kaldırıldı.
18 Ocak 2023

Adapazarı Belediye Başkanı Mutlu Işıksu tarafından Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü'nden sorumlu başkan yardımcısı olarak atanan Nilgün Akman'ın, geçmişte 'ağaç ve fidanlara zarar vermekten' dolayı ertelenmiş hapis cezası aldığı belirlendi. 2018 yılında oturduğu sitedeki komşularının şikayeti üzerine hakkında soruşturma açılan Akman'a beş ay hapis cezası verilmiş, ancak sabıka kaydı olmadığı için ceza ertelenmiş.
18 Ocak 2023

Eski Beyoğlu Sineması işletmecisi Utku Ögetürk, İstanbul'da iki farklı market zincirinden alkollü içecek çalarak suçüstü yakalandı. Polise teslim edilen Ögetürk, savcılıkta suçunu kabul etti ve pişman olduğunu belirtti. Hırsızlık suçundan tutuklanarak cezaevine gönderildi. Beyoğlu Sineması ise mali sebepler ve pandemi nedeniyle kapanmış ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından devralınarak yenilenmiş haliyle 'İBB Beyoğlu Sineması' olarak hizmete açılacak.
18 Ocak 2023

İran'da eski cumhurbaşkanı Ali Ekber Haşimi Rafsancani'nin kızı Faize Haşimi, rejime karşı propaganda yapmak ve mukaddesata hakaret etmek suçlarından toplam 52 ay hapis cezasına mahkum edildi. Faize Haşimi, Mehsa Emini'nin ölümü sonrası başlayan protestolarda gözaltına alınmış ve göstericileri kışkırtmakla suçlanmıştı. Haşimi, geçmişte yaptığı açıklamalarla da İran rejimine karşı sert eleştirilerde bulunmuş ve tepki çekmişti. Avukatı Nida Şems, Haşimi'nin beş yıl hapis cezasına çarptırıldığını duyurdu.
18 Ocak 2023

FTX, geçtiğimiz yıl kasım ayında Binance ile yaşadığı sorunlar sonucu likidite sıkıntısı yaşamaya başlamış ve 11 Kasım 2022'de ABD'de iflas süreci başlatmıştı. Şirketin eski CEO'su Sam Bankman-Fried, dolandırıcılık ve kara para aklama suçlamalarıyla gözaltına alınmıştı. FTX'in avukatları, iflas başvurusundan bu yana 415 milyon dolarlık varlığın hackerlar tarafından çalındığını ve şirketin 5 milyar doların üzerinde likit varlığını geri aldığını duyurdu.
18 Ocak 2023

Suudi Arabistan Maliye Bakanı Muhammed el-Cedan, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 'kırılgan' olarak nitelendirdiği ülkelere yatırım yapmaya devam edeceklerini ifade etti. Türkiye'nin cari açığının yüksek olduğu bir dönemde döviz rezervlerinin artış göstermesi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'dost ülkelerin destek verdiği' yönündeki açıklamaları bu durumu destekler nitelikte. Suudi Arabistan daha önce Merkez Bankası'na beş milyar dolar yatıracağını duyurmuştu ve el-Cedan, Pakistan, Türkiye ve Mısır gibi ülkelere istikrar sağlamak amacıyla yatırım fırsatları aramaya devam edeceklerini belirtti.
18 Ocak 2023

Sinema Yazarları Derneği (SİYAD), 2022 yılında vizyona giren ve dijital platformlarda yayınlanan en iyi uluslararası filmleri üyelerinin oylarıyla belirledi. Vizyon filmleri kategorisinde 'Drive My Car' birinci, 'Aşk, Mark ve Ölüm' ikinci, 'Memoria' ise üçüncü oldu. Dijital platform filmleri kategorisinde ise 'Ayrılma Kararı' birinci, 'Hatıra: 2. Bölüm' ikinci, 'Müstakbel Suçlar' üçüncü sırayı aldı. Yerli yapımların oylaması ise önümüzdeki günlerde yapılacak.
18 Ocak 2023
İşaretlediklerim