Bu hafta Türkiye'deki sinemalarda Polonya'nın Oscar adayı Aİ (EO), korku filmi Megan (M3GAN), aksiyon filmi Servet Operasyonu (Operation Fortune: Ruse de guerre), komedi filmi İllegal Hayatlar, konser filmi Tamiri Mümkün ve korku filmi Ammar 3: Cin Kabilesi olmak üzere altı yeni film izleyiciyle buluşuyor. Aİ (EO), bir eşeğin gözünden dünyayı anlatırken, Megan yapay zeka ile hareket eden bir oyuncak bebeğin hikayesini, Servet Operasyonu ise bir MI6 ajanının maceralarını konu alıyor. İllegal Hayatlar, bir kumarhane sahibinin siyasi parti kurma sürecini, Tamiri Mümkün Mor ve Ötesi'nin stadyum konserini ve Ammar 3: Cin Kabilesi ise büyü ve cinlerle ilgili bir hikayeyi ele alıyor.
13 Ocak 2023

Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, Kuzey Kore'nin nükleer tehdidinin artması durumunda Güney Kore'nin kendi nükleer silahlarını edinebileceğini ve taktik nükleer silahları konuşlandırabileceğini belirtti. Bu açıklama, Yoon'un devlet başkanlığı görevine başladığı 2022 yılından bu yana ilk kez kayda geçen bir ifade oldu. Devlet Başkanlık Ofisi yetkilisi, Yoon'un açıklamalarının Güney Kore'nin savunmasına yönelik kesin taahhüdünü vurguladığını ve ulusal güvenlik için en kötü senaryoların dikkate alınması gerektiğini ifade etti. Kuzey Kore'nin 2022 yılında 37 kez füze denemesi yaparak yıllık rekor kırdığı ve toplamda 90'ı aşkın füze fırlattığı bildirildi.
13 Ocak 2023

Mersin'in Tarsus ilçesinde Mehmet E. isimli şahıs, kıskançlık nedeniyle tartıştığı eşi Emine E.'yi tabancayla vurarak öldürdü. Olay, çiftin Çağlayan Mahallesi'ndeki evlerinde meydana geldi. Komşuların ihbarı üzerine olay yerine gelen sağlık ekipleri, ağır yaralı kadını hastaneye kaldırdı, ancak yapılan müdahalelere rağmen kadın hayatını kaybetti. Şüpheli koca, olay yerine yakın bir noktada polis tarafından yakalandı ve üzerinde cinayette kullanılan tabanca bulundu.
13 Ocak 2023

CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özel, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve danışmanı Emin Şen hakkında yolsuzluk ve usulsüzlük iddialarını içeren bir dosyayı açıkladı. Özel, Şen'in ihalelerini ve sosyal medya üzerinden yürüttüğü faaliyetleri detaylandırdı. Özel'in iddialarını desteklemek için Kamu İhale Kurumu'nun internet sitesinden ihale sorgulaması yapılmasını önermesinin ardından, kurumun ihale sorgulama sayfası planlanan bakım tarihinden bir gün önce bakıma alındı. Kamu İhale Kurumu'nun sosyal medya hesabında ise planlı kesintinin duyurusu yer alıyor, ancak erken bakıma alınma ile ilgili bir açıklama yapılmadı.
12 Ocak 2023

İYİ Parti Gençlik Politikaları Koordinatörü Orhun Ertürkmen, bir programda yaptığı açıklamada, İYİ Parti'nin Cumhurbaşkanlığı seçimlerine kazanma ihtimali yüksek adaylarla gitmeyi doğru bulduğunu belirtti. Ertürkmen, bu adayların Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu olduğunu ifade etti. Altılı masa olarak adlandırılan muhalefet ittifakının henüz resmi bir aday belirlemediği, ancak CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun isminin öne çıktığı biliniyor. Ertürkmen, risk almadan güçlü adaylarla seçime gidilmesi gerektiğini vurguladı.
12 Ocak 2023

Gazeteci Emin Çapa, Meclis Başkanı Mustafa Şentop'un oğlunun İstanbul Teknik Üniversitesi'nde işe alınması için değiştirildiği iddia edilen kadro ilanı hakkında sansürlenen haberleri kendi televizyon programında ele aldı. Ankara 7'nci Sulh Ceza Hakimliği, Mustafa Şentop'un talebi üzerine bu haberlerin yayınını engellemişti. Haberlerde, Şentop'un oğlunun başarısız olduğu sınav sonrası kadro ilanının iptal edildiği ve fakülte dekanı ile bölüm başkanlarının istifa ettiği belirtiliyordu. Çapa, İTÜ'nün dünya sıralamasındaki düşüşünü de hatırlatarak Mustafa Şentop'tan konuya açıklık getirmesini istedi.
12 Ocak 2023

İstanbul'da 2 bin 125 minibüs ve dolmuşun taksi plakasına dönüşümü için gerekli araçlar, piyasa değerinin iki katı fiyatla satışa sunuldu. Şoförler, bu durumu 'soygun' olarak nitelendirerek, yüksek maliyetlerin sonunda müşterilere yansıyacağını belirtti. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun taksi sorununu çözmek için attığı adımın UKOME tarafından onaylandığı, ancak taksicilerin bu durumdan rahatsız olduğu ve İstanbul Taksiciler Odası Başkanı Eyüp Aksu'nun fiyat politikalarına tepki gösterildiği ifade edildi. Taksiciler, belediyenin kiralama modeli ile piyasaya müdahale etmesini ve fiyatların düşürülmesini talep ediyor.
12 Ocak 2023

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), 2023 raporunda Türkiye'de ifade özgürlüğü, kadın hakları, muhalefete baskı ve LGBTİ+ hakları gibi konularda durum değerlendirmesi yaptı. Raporda, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın hükümetinin otoriter eğilimler gösterdiği, medya ve yargı üzerinde denetim uyguladığı ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'na verilen hapis cezası ve siyasi yasak kararı gibi örneklerle bu durumun altı çizildi. Ayrıca, Türkiye'de bağımsız medyanın baskı altında olduğu ve en az 65 gazetecinin gözaltında veya hapis cezasına çarptırıldığı belirtildi. Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarının uygulanmaması gibi konular da eleştirildi.
12 Ocak 2023

Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde yaşanan kuraklık sebebiyle belediye yönetimi ve personeli, yağmur duası için bir araya geldi. Belediye Başkanı Ömer Tarhan, bölgenin en kurak dönemlerinden birini yaşadıklarını ve su kaynaklarında ciddi kuruma olduğunu belirtti. Tarhan, çiftçilerin sıkıntı içinde olduğunu ve dua ile bolluk ve bereket umduklarını ifade etti.
12 Ocak 2023

Türk halk müziği sanatçısı Burhan Çaçan, sabah yürüyüşünden döndükten sonra evinde geçirdiği kalp krizi sonucu 63 yaşında vefat etti. Çok sayıda albüme imza atan ve sinema filmlerinde de rol alan Çaçan'ın cenaze töreni detayları müzisyen Ferman Toprak tarafından duyuruldu. Çaçan, 1960 yılında Ağrı'da doğmuş ve 1978'de TRT Erzurum Radyosunun düzenlediği yarışmayı kazanarak müzik dünyasına adım atmıştı.
12 Ocak 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nde, kayyım rektörler Naci İnci ve Melih Bulu tarafından atanan kişilerin kadrolaşmaya devam ettiği belirtiliyor. AKP İstanbul İl Başkanlığı'nın, üniversite genel sekreteri Hasan Fehmi Topal'a kendi kadrolarını işe alması yönünde baskı yaptığı iddia ediliyor. İşe alınanlar arasında İBB döneminde İSKİ'de çalışan iki personel ve Önder İmam Hatipliler Derneği'nden Murat İnkaya bulunuyor. İşe alımların sözlü sınavlarla yapıldığı ve bazı pozisyonlara deneyimsiz kişilerin getirildiği ifade ediliyor.
12 Ocak 2023

Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın orta gelirliler için duyurduğu yeni konut finansman modeline, toplam portföy değeri yaklaşık 8,5 milyar lira olan üç yeni proje ile katıldıklarını açıkladı. Antalya ve İstanbul'da satışa sunulan projelere bir haftada 30 bine yakın ön talep geldi. Elmas, başvuranların çoğunluğunun aylık 25-50 bin lira gelir seviyesinde olduğunu belirtti. Ayrıca, Sur Yapı'nın daha önce Taksim Camii'nin yapımını 'Allah rızası için' üstlendiği hatırlatıldı.
12 Ocak 2023

Müge Anlı ile Tatlı Sert programının eski danışmanı Prof. Dr. Arif Verimli, programın toplumun gerçeğini yansıtmadığını belirterek eleştirdi. Prof. Verimli, iki yıl önce programdaki bir gerilim sonrası istifa etmiş ve o zamandan beri program hakkında yorum yapmamıştı. YouTube'daki Katarsis kanalına konuk olan Verimli, medyada bilgiyi yayma amacıyla yer aldığını ve programla ilgili pişman olmadığını, ancak toplumun gerçeklerini yansıtmadığını düşündüğünü ifade etti.
12 Ocak 2023

Amerikalı rapçi 50 Cent, bir radyo programında 2022 Dünya Kupası için kendisi ve Eminem'e yapılan 9 milyon dolarlık performans teklifini Eminem'in istememesi üzerine reddettiklerini belirtti. Teklifte Eminem'e 8 milyon, 50 Cent'e ise 1 milyon dolar önerilmişti. Ayrıca, 50 Cent ve Eminem'in 2002 yapımı '8 Mil' filminin dizi versiyonu üzerinde çalıştıkları bilgisini paylaştı.
12 Ocak 2023

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun danışmanı Emin Şen'in sosyal medya üzerinden 'trollük dersleri' verdiğini ve devlet memurlarının şirket kurma yasağına rağmen Şen'e ait şirketlerin olduğunu iddia etti. Bu şirketlerin kamu ihaleleri aldığını ve Soylu ile ilişkili işler yaptığını belirtti. Ayrıca, 'Ebabil Hareketi' adlı bir grubun sosyal medya üzerinden itibar suikastleri düzenlediğini ve bu grubun finansmanının kamu kaynaklarından sağlandığını öne sürdü. Özel, bu iddiaların detaylarını bir basın toplantısında kamuoyu ile paylaştı.
12 Ocak 2023

Netflix, Serenay Sarıkaya ve Burak Deniz'in oynadığı, yerli mitolojiye dayanan 'Şahmaran' adlı dizisinin yeni fragmanını yayınladı. Dizi, 20 Ocak'ta izleyiciyle buluşacak ve Adana'da geçen bir öğretim görevlisinin aile ve mitolojik bir toplulukla olan hikayesini konu alacak. Şahmaran efsanesine dayanan dizi, aşk ve bilgeliğin temsili olarak gösterilen Mar halkının kehanetinin gerçekleşmesini beklediği bir kurguya sahip.
12 Ocak 2023

CHP Genel Başkanı Hukuk ve Siyasi İşler Başdanışmanı Nuşirevan Elçi, Rudaw'a verdiği röportaj sırasında Türk bayraklarının kaldırıldığı iddiası üzerine konuştu. Elçi, bayrağın kaldırılmasından haberdar olmadığını ve durumu haberlerden öğrendiğini belirtti. Rudaw'ın özür dilediğini ancak konuya açıklık getirmediğini ifade etti. Elçi, CHP'nin Türkiye Cumhuriyeti'nin bayrağına ve milli değerlerine bağlı bir parti olduğunu vurgulayarak, bu tür iddialarla partisinin ve kendisinin hedef alındığını ve bu konuda suç duyurusunda bulunacağını duyurdu.
12 Ocak 2023

Suudi Arabistan Enerji Bakanı Abdulaziz bin Selman, Riyad'da düzenlenen bir konferansta ülkesinin iç piyasa ve ihracat için nükleer yakıt üretme çalışmaları yürüttüğünü belirtti. Yapılan keşiflerle ülkede uranyum açısından zengin jeolojik alanlar tespit edildiğini ve bu kaynakların uluslararası yükümlülükler ve standartlara uygun olarak kullanılacağını ifade etti. Suudi Arabistan'ın Ulusal Atom Enerjisi Programı kapsamında ilk etapta iki büyük ticari nükleer reaktör inşa edileceği ve bu projenin genişletileceği bilgisi paylaşıldı.
12 Ocak 2023

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'daki askeri operasyonun komuta kademesinde değişiklikler yapıldığını duyurdu. Valeriy Gerasimov, Müşterek Askeri Kuvvetlerin yeni komutanı olarak atandı. Önceki komutan Sergey Surovikin, Gerasimov'un yardımcısı olurken, Kara Kuvvetleri Komutanı Oleg Salyukov ve Genelkurmay Başkan Yardımcısı Aleksey Kim de yardımcıları olarak atandılar. Bu değişikliklerin, birimler arası etkileşimi artırmak ve birliklerin yönetim etkinliğini yükseltmek amacıyla yapıldığı belirtildi.
12 Ocak 2023

Çin'e ait dört sahil güvenlik gemisi, Doğu Çin Denizi'nde bulunan ve üzerinde egemenlik tartışmaları yaşanan Senkaku Adaları yakınlarında Japon ulusal karasularına girdi. Japonya Sahil Güvenliği, gemilere bölgeden ayrılmaları için uyarıda bulundu. Bu olay, söz konusu karasularında bu yıl yaşanan ilk ihlal olarak kaydedildi. Senkaku Adaları, beş ada ve üç kayalıktan oluşmakta ve hem Japonya hem de Çin tarafından sahiplenilmektedir.
12 Ocak 2023
İşaretlediklerim