İzmir'in Ödemiş ilçesinde, emniyet ekiplerinin takibe aldığı şüpheli bir otomobilde yapılan aramada el yapımı patlayıcı, bir tabanca, üç bıçak ve üç maske ele geçirildi. Patlayıcının vatandaşları korkutmak ve iş sahiplerinden tehdit, baskı yoluyla haksız kazanç elde etmek amacıyla hazırlandığı belirlendi. Olayla ilgili gözaltına alınan altı şüpheli, çıkarıldıkları sulh ceza hakimliğince tutuklandı.
6 Temmuz 2024

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Türkiye'nin kuzey, iç ve doğu kesimlerinde sağanak yağış beklendiğini duyurdu. Özellikle Samsun, Ordu ve Giresun çevrelerinde yağışların kuvvetli olacağı belirtildi. Güneydoğu Anadolu'da toz taşınımı beklenirken, hava sıcaklıklarının Ege ve Batı Akdeniz'de artacağı, İç Anadolu'nun doğusu ile Doğu Karadeniz'in iç kesimlerinde azalacağı tahmin ediliyor. Rüzgarın ise bazı bölgelerde kuvvetli esmesi bekleniyor.
6 Temmuz 2024

Zehirli bir tür olan pusula denizanası, Marmara Denizi'nde görülmeye başlandı. İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Melek İşinibilir Okyar, bu türün Marmara Denizi'nde yaygın hale geldiğini ve özellikle İzmit, Erdek, Bandırma, Gemlik Körfezi ile İstanbul Boğazı'nda yoğun olarak görüldüğünü belirtti. Küresel ısınma ve gemilerin balast suları, denizanalarının Türk sahillerine kadar gelmesinde önemli faktörler olarak gösteriliyor. Denizanalarının organik kirlilik göstergesi olduğu ve kirli bölgelerde daha baskın hale geldikleri de vurgulandı.
6 Temmuz 2024

Sultan Özer, Kayseri'de mültecilere yönelik ırkçı saldırı ve bozkurt işareti yapan futbolcunun cesaretini iktidarın 'böl, parçala, yönet' politikalarından aldığını belirtiyor. Özer, geçmişteki Madımak Katliamı ve 10 Ekim Gar Katliamı gibi olaylarda da benzer tutumların sergilendiğini vurguluyor. Yazıda, iktidarların saldırganları koruyan ve kollayan politikalarının tarihsel örnekleri ele alınıyor.
6 Temmuz 2024

Emin Çölaşan, Futbol Federasyonu'nun yurt dışında oynanan milli maçlara beleşçi götürme uygulamalarını eleştiriyor. Federasyonun, uçak biletleri, otel ve yemek masraflarını karşılayarak belirli kişileri gizli listelerle maçlara götürdüğünü iddia ediyor. Bu uygulamanın denetimsiz ve şeffaflıktan uzak olduğunu vurgulayan Çölaşan, AKP döneminde bu tür beleşçilerin sayısını sorguluyor.
6 Temmuz 2024

Boğaziçi Üniversitesi'nde, atanmış rektörün talimatıyla hareket eden güvenlik görevlileri, protesto için kampüse gelen CHP'li milletvekillerini engelledi. Güvenlik görevlilerinin, milletvekillerini ve diğer destekçileri kampüse almamaya çalışması tepki çekti. Bu olay, üniversitedeki yönetim ve güvenlik sorunlarının yanı sıra, milli iradenin temsilcilerinin engellenmesi konusunu gündeme getirdi.
6 Temmuz 2024

Mustafa Karaalioğlu, Kayseri'de yaşanan olaylar ve diğer şehirlerdeki benzer tatsız olaylar üzerine düşünülmesi gerektiğini vurguluyor. Suriyeli göçmenlerin savunmasız ve tedirgin olduklarını belirten Karaalioğlu, bu insanlara karşı yapılanların insanlık ayıbı olduğunu ifade ediyor. Suriyelilerin geri gönderilmesi için gerçekçi olunması gerektiğini ve mevcut durumu kabullenmenin ilk şart olduğunu savunuyor. Suriyelilerin geri dönecekleri yerin güvenli hale getirilmesi gerektiğini belirtiyor.
6 Temmuz 2024

İran'da reformist Tebriz Milletvekili ve eski Sağlık Bakanı Mesud Pezeşkiyan, cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda oyların yüzde 53,7'sini alarak ülkenin 9. Cumhurbaşkanı oldu. İçişleri Bakanlığı Seçim Merkezi Sözcüsü Muhsin İslami, Pezeşkiyan'ın 16 milyon 384 bin 403 oy aldığını ve muhafazakar rakibi Said Celili'nin ise 13 milyon 538 bin 179 oy aldığını açıkladı. Seçime katılım oranı yüzde 49,8 olarak gerçekleşti.
6 Temmuz 2024

Diyarbakır’ın Çınar Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Halim Güler, Sur ilçesine bağlı Çarıklı mahallesinde motosikletli iki kişinin silahlı saldırısına uğradı. Saldırı sırasında Güler yara almadı. Olayın ardından saldırganların yakalanması için çalışmalar başlatıldı. Saldırı, akşam saatlerinde Dr. Güler'in Diyarbakır'a döndüğü sırada gerçekleşti.
5 Temmuz 2024

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, yazar Eylem Tok ve bir kişinin ölümüne neden olan oğlu Timur Cihantimur'un ABD'den Türkiye'ye iade edilmelerini umduğunu söyledi. İstanbul Eyüpsultan'da meydana gelen kazanın ardından Tok ve oğlu Mısır'a, ardından ABD'ye kaçmıştı. Türkiye, şüphelilerin iadesi için ABD'ye geçici tutuklama talep evrakını iletmiş ve her iki isim de yakalanmıştı. Bakan Tunç, gerekli belgelerin gönderildiğini ve iade sürecinin devam ettiğini belirtti.
5 Temmuz 2024

İtalyan piyanist ve besteci Ludovico Einaudi'nin İstanbul'daki konserinin biletleri tükendiği için sanatçı ertesi gün bir konser daha verecek. 69 yaşındaki Einaudi, 11 ve 12 Eylül tarihlerinde Harbiye Cemil Topuzlu Açık Hava Tiyatrosu'nda sahne alacak. Einaudi, kariyerini bale, sinema ve tiyatro için bestecilik yaparak geliştirdi ve 'Le Onde' ve 'I giorni' albümleriyle dinleyicilerin beğenisini kazandı.
5 Temmuz 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Kazakistan ziyareti dönüşünde uçakta gazetecilere yaptığı açıklamada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'a bir davet yapabileceklerini belirtti. Erdoğan, Türkiye'nin Suriye'ye dostluk elini uzattığını ve bölgede bir terör devleti kurulmasına izin vermeyeceklerini vurguladı. Ayrıca, Suriye'de barışın sağlanmasının milyonlarca insanın ülkelerine geri dönmesi açısından önemli olduğunu ifade etti.
5 Temmuz 2024

Britanya Başbakanı Rishi Sunak, partisinin erken seçimde aldığı ağır yenilginin ardından istifa ettiğini açıkladı. Muhafazakar Parti, İşçi Partisi karşısında büyük bir hezimet yaşadı. Sunak, istifasını Kral 3’üncü Charles’a ileteceğini ve yeni lider seçilene kadar görevde kalacağını belirtti. İşçi Partisi lideri Keir Starmer'ın yeni başbakan olacağını ifade eden Sunak, Starmer'a başarılar diledi.
5 Temmuz 2024

İş insanı ve insan hakları aktivisti Osman Kavala’nın kanun yararına yeniden yargılama talebi reddedildi. Kavala, Gezi Parkı eylemleri ve 15 Temmuz darbe girişimi bağlamında 'hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs' suçlamasıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Kavala’nın derhal serbest bırakılması yönünde karar vermiş olmasına rağmen, Türkiye'deki mahkemeler bu kararı uygulamamıştı. Kavala’nın yeniden yargılama talebi daha önce de 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi tarafından reddedilmişti.
5 Temmuz 2024

Son anketlere göre, Fransa'daki parlamento seçimlerinin ikinci turunda Marine Le Pen'in liderliğindeki aşırı sağcı Ulusal Birlik Partisi, mecliste çoğunluğu sağlamak için gerekli olan 289 sandalyeye ulaşamayacak. İlk turda yüzde 33,4 oy oranıyla birinci gelen Ulusal Birlik, ikinci turda 220 sandalyeyi geçemiyor. Çeşitli partilerden en az 200 adayın yarıştan çekilerek aşırı sağa karşı ittifak oluşturması, Ulusal Birlik'in mecliste çoğunluğu sağlamasını engelliyor. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Birlik ittifakı ise 110-135 sandalye alıyor.
5 Temmuz 2024

The Washington Post gazetesi, Joe Biden'a 4 Temmuz Bağımsızlık Günü için varsayımsal bir seçimden çekilme konuşması hazırladı. Biden, Donald Trump ile yaptığı münazarada kötü bir performans sergileyerek yaşı hakkındaki endişeleri artırdı ve birçok kesimden yarıştan çekilmesi yönünde çağrılar aldı. Gazete, Biden'ın çekilmesi durumunda Demokrat Parti'nin yeni bir aday belirlemesi için planlı bir süreç önerdi. Biden ise adaylıkta kararlı olduğunu belirterek kampanyasına devam edeceğini söyledi.
5 Temmuz 2024

Litvanya'nın Vilnius kentinde düzenlenen Avrupa Gençler Yüzme Şampiyonası'nda, Fenerbahçeli milli yüzücü Kuzey Tunçelli 1500 metre serbest finalinde 14:41.89'luk derecesiyle şampiyon oldu ve dünya ile Avrupa gençler rekorunu kırdı. Tunçelli ayrıca 17, 18 ve 19+ yaş kategorilerinde yeni Türkiye rekorunun sahibi oldu. Geçtiğimiz ay İsrail'de düzenlenen Dünya Gençler Yüzme Şampiyonası'nda da altın madalya kazanan Tunçelli, bu başarısıyla dikkat çekti. Organizasyonun ilk iki gününde diğer Türk sporcular da çeşitli madalyalar kazandı.
5 Temmuz 2024

Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinde asker bulundurması ve silahlı gruplara finansal destek sağlaması, ekonomik kriz nedeniyle sürdürülemez hale geliyor. İdlip'te sıkışmış on binlerce cihatçı, Ankara-Şam normalleşme sürecinin başlamasıyla hareketlenebilir. Türkiye, Şam ile ilişkileri normalleştirerek Suriye'nin kuzeyindeki silahlı grupların Esad yönetimine entegre edilmesini hedefliyor. Ayrıca, Türkiye'deki Suriyeli sığınmacıların geri dönüşü için de Şam ile işbirliği arayışında.
5 Temmuz 2024

Türkiye ile Suriye arasında normalleşme ihtimali gündeme gelirken, Erdoğan ile Esed görüşmesi yönünde gelişmeler yaşanıyor. Ancak, Türkiye ve Suriye'de organize gruplar bu görüşmeyi engellemeye çalışıyor. Bu gruplar arasında savaş lordları, terör örgütleri ve bazı ülkeler bulunuyor. Rusya ve İran, görüşmenin kendi güdümlerinde yapılmasını istiyor. Erdoğan ve Esed'in görüşmesi kısa vadede beklenmiyor.
5 Temmuz 2024

Akkuyu Nükleer Santrali'ni inşa eden Akkuyu A.Ş.'nin iki yönetim kurulu üyesi, kendi ülkelerinde rüşvet ve yolsuzluk suçlamalarıyla yargılanıyor. Şirketin vergi cenneti ülkelerde denetimsiz para transferleri yapabildiği ve Türkiye'ye yüksek fiyatla elektrik satacağı belirtiliyor. Türkiye'deki yetkililerin bu durumu görmezden geldiği ve şirketin rahatça faaliyet göstermesine izin verildiği vurgulanıyor. Bu durum, Türkiye'nin OECD Rüşvetle Mücadele Grubu'nun raporuna neden kayıtsız kaldığını da açıklıyor.
5 Temmuz 2024
İşaretlediklerim