İsrail ordusu, hapishanelerdeki doluluk nedeniyle Batı Şeria'da 20 Filistinli aktivisti gözaltına almaktan vazgeçti. İsrail devlet televizyonu KAN, cezaevi ve gözaltı merkezlerindeki doluluk nedeniyle daha fazla gözaltı operasyonunun iptal edilebileceğini bildirdi. İsrail Cezaevi İdaresi, Filistinli tutuklular için 14 bin 500 kişilik kapasite bulunduğunu ancak bu sayının 21 bini aştığını açıkladı. Filistin Esirler Cemiyeti'ne göre, 7 Ekim 2023'ten bu yana Batı Şeria'da 9 bin 345 Filistinli gözaltına alındı.
23 Haziran 2024

Eski AB Brexit Başmüzakerecisi Michel Barnier, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un ülkesini AB’den çıkış anlamına gelen 'Frexit' eşiğine getirdiğini belirtti. Barnier, aşırı sağın Avrupa Parlamentosu seçimlerinde birinci çıkması üzerine Macron’un erken seçim kararı almasının riskli olduğunu vurguladı. Fransa'da aşırı sağcı Ulusal Birlik partisinin Avrupa karşıtı olduğunu ve yoksul kesimlerin önemsenmemesi halinde Brexit’in aynısının Fransa’da da yaşanabileceğini söyledi. Macron, AP seçim sonuçlarının ardından erken seçime gitme kararı aldı.
23 Haziran 2024

Milli yüzücü Hüseyin Emre Sakçı, Sırbistan'da düzenlenen Su Sporları Avrupa Şampiyonası'nda 50 metre kurbağalamada altın madalya kazandı. Sakçı, 26.92'lik derecesiyle birinci sırada yer aldı. Aynı yarışta Nusrat Allahverdi, 27.35'lik derecesiyle 17-18 yaş altı Türkiye rekorunu kırarak altıncı oldu. Erkekler 200 metre kelebekte ise Polat Uzer Turnalı, 1.56.55'lik derecesiyle Avrupa altıncısı oldu.
23 Haziran 2024

Boeing’in iki NASA astronotunu taşıyan Starliner mekiğinin Dünya’ya dönüşü dördüncü kez ertelendi. Haziran başında Uluslararası Uzay İstasyonu’na ulaşan astronotlar Butch Wilmore ve Suni Williams, 2 Temmuz’a kadar istasyonda kalmaya devam edecek. NASA yetkilileri, planlanan uzay yürüyüşlerinin ardından mekiğin dönüş tarihini değerlendireceklerini belirtti. Boeing, Starliner mekiğinde helyum sızıntıları ve itici sorunları olduğu iddialarına rağmen, NASA’nın mekiğe hala güvendiğini açıkladı.
23 Haziran 2024

Kurban Bayramı tatilinde Tekirdağ'ın Marmaraereğlisi ilçesi, tatilcilerin akınına uğradı ve nüfusu bazı günler 500 bine kadar yükseldi. İlçede dört kat fazla ekmek üretildi ve belediye 450 ton çöp topladı. Marmaraereğlisi Belediye Başkanı Onur Bozkurter, tatilcilerin mağduriyet yaşamaması için önlemler aldıklarını belirtti. İlçede büyük bir trafik kazası veya ölüm vakası yaşanmadı.
23 Haziran 2024

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Marmara ve Kuzey Ege kıyılarında kuvvetli rüzgar beklendiğini duyurdu. Rüzgarın kuzeyli yönlerden saatte 60 kilometre hızla eseceği bildirildi. Doğu kesimlerde ve Doğu Akdeniz'in bazı bölgelerinde sağanak yağış beklenirken, diğer bölgelerde hava az bulutlu ve açık olacak. Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin 5 ila 10 derece üzerinde seyretmeye devam edeceği tahmin ediliyor.
23 Haziran 2024

Melih Altınok, Suudi Arabistan'da hac sırasında yaşanan ölümlerin artışını ele alıyor. 2022-23 sezonunda yaklaşık 200 kişi hacda hayatını kaybederken, bu yıl ölü sayısının artmasında kavurucu sıcakların ve kaçak hacıların etkili olduğu belirtiliyor. Altınok, Suudi Arabistan'ın sağlık hizmetleri ve acil müdahale ekiplerinin yetersizliğini vurguluyor ve hacı gönderen ülkelerin Suudi Arabistan'ı bu konuda daha fazla sorumluluk almaya zorlaması gerektiğini savunuyor.
23 Haziran 2024

Sivil toplum ve insan hakları aktivisti Osman Kavala, 23 Haziran 2024 itibariyle 2 bin 427 gündür hapiste. Kavala, Gezi eylemleri ve 15 Temmuz darbe girişimi bağlamında hükümeti ve anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs suçlamalarıyla tutuklandı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Kavala'nın serbest bırakılması yönünde karar verse de, Türkiye'deki mahkemeler bu kararı uygulamadı. Kavala'nın yeniden yargılanma talebi de reddedildi ve Yargıtay, Kavala'ya verilen ağırlaştırılmış müebbet cezasını onadı.
23 Haziran 2024

Kayseri'nin Pınarbaşı ilçesinde CHP'li Belediye Meclis üyesi Şerafettin Bahadır'a yapılan silahlı saldırı sonrası, eski MHP'li belediye başkanı Memduh Uzunoğlu'nun kardeşi Ejder Uzunluoğlu ve yeğeni Mehmet Uzunluoğlu tutuklandı. Bahadır'ın hayati tehlikesi devam ederken, saldırının arka planında yerel seçimlerdeki rekabetin etkili olduğu belirtiliyor. CHP, 31 Mart'taki yerel seçimde MHP'nin elindeki Pınarbaşı Belediyesi'ni kazanmış, MHP'nin itirazı üzerine seçim 2 Haziran'da yenilenmiş ve CHP yeniden kazanmıştı.
22 Haziran 2024

Fransa'da yapılan anketler, aşırı sağcı partilerin Avrupa Parlamentosu seçimlerinde önde olduğunu ve mutlak çoğunluğu sağlayabileceğini gösteriyor. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, bu durum üzerine parlamentoyu feshederek erken genel seçim kararı aldı. Anketlere göre, Marine Le Pen'in Ulusal Birlik (RN) partisi oyların yüzde 33'ünü alarak ilk sırada yer alıyor. Sol ve yeşil partilerin oluşturduğu ittifak yüzde 28, Macron'un liderliğindeki liberal ittifak ise yüzde 19 oy oranına sahip.
22 Haziran 2024

İstanbul'un Kartal ilçesinde, evinde 1,5 metre uzunluğunda timsah besleyen A.P. isimli kişi gözaltına alındı. Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şubesi ekipleri, ihbar üzerine yaptıkları çalışmada, A.P.'nin timsahı evinde beslediğini ve sosyal medyada paylaştığını tespit etti. Şüpheli, adli kontrol şartıyla serbest bırakılırken, timsah Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğüne teslim edildi.
22 Haziran 2024

Dünyanın birçok yerinde ortalamanın üzerinde sıcaklıklar yaşanıyor ve meteorologlar bunun büyük ölçüde küresel ısınmanın bir sonucu olduğunu belirtiyor. Kuzey Amerika, güney ve doğu Asya, güneydoğu Avrupa gibi bölgelerde aşırı sıcaklıklar görülüyor. Bu sıcaklıklar, orman yangını riskini artırırken, Hindistan ve Suudi Arabistan gibi ülkelerde ölümlere yol açıyor. Yunanistan'da ise erken sıcak hava dalgası nedeniyle okullar kapatıldı ve turistik yerler geçici olarak kapatıldı.
22 Haziran 2024

Bilim insanları, güneş ışığına maruz kalan plastik su şişelerinin toksik bileşikler saldığını tespit etti. Çin’in Jinan Üniversitesi'nden araştırmacılar, farklı ülkelerden temin edilen altı tür plastik su şişesini analiz etti ve kansere neden olabilen kimyasalların salındığını buldu. Bu durum, şişelenmiş suyun güvenliği konusunda endişeleri artırıyor ve tüketicilerin bu risklerin farkında olması gerektiği vurgulanıyor. Ancak, tek bir şişenin küçük kütlesi nedeniyle bu risklerin yönetilebilir olduğu belirtiliyor.
22 Haziran 2024

İsrail ordusu, Gazze'nin güneyindeki Refah kentinde yerinden edilmiş Filistinlilerin çadırlarının bulunduğu El-Mevasi bölgesine saldırı düzenledi. Saldırıda 25 kişi hayatını kaybetti, 50 kişi yaralandı. Uluslararası Adalet Divanı'nın saldırıları durdurma kararına rağmen İsrail, Refah'ı bombalamaya devam ediyor. Görgü tanıkları, çadırlarda bombalama nedeniyle yangın çıktığını belirtti.
21 Haziran 2024

Türkiye İstatistik Kurumu, nisan ayı tarımsal girdi fiyat endeksi (Tarım-GFE) istatistiklerini açıkladı. Tarım-GFE, nisanda bir önceki aya göre yüzde 1,72, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 52,20 arttı. Endeks, yıllık bazda 14 ayın zirvesine yerleşti ve beş aydır artış gösteriyor. Yıllık bazda en yüksek artış yüzde 143,26 ile veteriner harcamalarında, en düşük artış ise yüzde 23,76 ile tarımsal ilaçlarda gerçekleşti.
21 Haziran 2024

İçişleri Bakanlığı, İstanbul'da yaşayan yabancılarla ilgili güncel verileri paylaştı. Bakanlık, Göç İdaresi Başkanlığı'nın rakamlarına göre İstanbul'da 530 bin 612 geçici koruma kapsamında Suriyeli, 3 bin 252 uluslararası koruma kapsamındaki yabancı ve 553 bin 153 ikamet izniyle kalan yabancı olmak üzere toplam 1 milyon 87 bin 17 yabancı bulunduğunu açıkladı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ise daha önce İstanbul'da 2,5 milyona yakın mülteci yaşadığını belirtmişti.
21 Haziran 2024

Dipnot Yayınları, HDP eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş'ın yazar Yiğit Bener ile birlikte 'Arafta Düet' isimli bir roman yazdığını duyurdu. Demirtaş, daha önce de çeşitli öykü ve romanlar yazmıştı. Demirtaş, Kobani davasında 42 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Kitabın yayın tarihi henüz açıklanmadı.
21 Haziran 2024

Diyarbakır’ın Çınar ve Mardin’in Mazıdağı ilçelerinde çıkan yangınlarda beş kişi hayatını kaybetmiş, 29 kişi yaralanmıştır. Yangının anızlar nedeniyle çıktığı iddia edilmiştir. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, yangınla ilgili Çınar Başsavcılığı tarafından adli soruşturma başlatıldığını duyurmuştur. Diyarbakır Barosu, yangına müdahalede geç kalındığı iddialarının soruşturulması amacıyla suç duyurusunda bulunmuştur.
21 Haziran 2024

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Orta ve Doğu Karadeniz bölgelerinde gök gürültülü sağanak yağışların beklendiğini duyurdu. Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin 6-10 derece üzerinde seyredeceği belirtildi. Ayrıca, Marmara’nın güneybatısı ve Kuzey Ege kıyılarında kuvvetli rüzgarların eseceği ve yüksek kesimlerde kısa süreli fırtınaların yaşanabileceği bildirildi. Vatandaşlara olumsuz hava koşullarına karşı dikkatli olmaları çağrısında bulunuldu.
21 Haziran 2024

Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi'nde (KSTÜ) sahte diploma ve yolsuzluk soruşturması devam ediyor. Soruşturma kapsamında 600'den fazla kişiye sahte notlarla lisans, yüksek lisans ve doktora diploması verildiği ortaya çıktı. Kıbrıs Cumhuriyeti, kuzeydeki üniversiteleri insan ticaretiyle ilişkili olup olmadıkları konusunda Avrupa Yüksek Öğrenimde Kalite Güvencesi Birliği'ne (ENQA) şikayet etti. Soruşturmanın başka üniversiteleri de kapsayacak şekilde genişletilmesi gerektiği savunuluyor.
21 Haziran 2024
İşaretlediklerim