Suriye'nin Deyrizor ilinde, Fırat Nehri'nin batı yakasında konuşlanmış İran destekli gruplar, ABD askerlerinin bulunduğu Ömer Petrol Sahası Üssü'ne roketlerle saldırı düzenledi. Saldırıda can kaybı ve ABD tarafından yapılan bir açıklama olup olmadığına dair bilgi verilmedi. Bu saldırı, İran destekli grupların son zamanlarda ABD güçlerine yönelik gerçekleştirdiği saldırıların devamı niteliğinde. ABD, daha önce Suriye ve Irak'ta İran destekli gruplara yönelik hava saldırıları düzenleyerek misilleme yapmıştı.
9 Şubat 2024

Avrupa Adalet Divanı, Almanya'da askerlik hizmetini reddetme gerekçesiyle iltica başvurusu yapmış ancak reddedilmiş Suriyeli vicdani retçilerin lehine bir karar aldı. Bu kararla, Federal Göç ve Mülteciler Dairesi'nin (BAMF) bu kişilere sadece geçici koruma sağlama kararı yeniden değerlendirilecek. 2020'de Divan, Suriyeli vicdani retçilerin tam koruma hakkına sahip olduğuna hükmetmişti, ancak BAMF bu karara rağmen yeni başvuruları kabul etmemişti. Bu son kararla, daha önce reddedilmiş binlerce başvuru yeniden incelenebilecek.
8 Şubat 2024

ABD, Irak'ın başkenti Bağdat'ta bir araca düzenlediği insansız hava aracı (İHA) saldırısıyla İran destekli Kataib Hizbullah liderini öldürdü. Bu saldırı, Kataib Hizbullah'ın Ürdün'de üç ABD askerinin ölümüne yol açan İHA saldırısını düzenlemesi sonrasında gerçekleşti. ABD, bu olaya misilleme olarak Irak ve Suriye'de 85'ten fazla hedefi havadan vurmuştu. Saldırı, ABD'li bir savunma yetkilisi tarafından doğrulandı ve öldürülenler arasında Haşdi Şabi'nin komutanlarından Abu Bakır es-Saadi'nin de olduğu bildirildi.
8 Şubat 2024

ABD, Irak ve Suriye'de İran Devrim Muhafızları Ordusu ve İran destekli gruplara ait olduğu belirtilen 85'ten fazla hedefi vurduğunu açıkladı. Bu saldırılar, ABD güçlerine yönelik, İran destekli güçler tarafından gerçekleştirildiği iddia edilen ve üç ABD askerinin ölümüyle sonuçlanan İHA saldırısına misilleme olarak gerçekleştirildi. ABD Başkanı Biden, saldırıdan sorumlu tutulanlardan hesap soracaklarını belirtmişti. İran'dan saldırılara ilişkin henüz bir açıklama yapılmadı.
3 Şubat 2024

ABD Hazine Bakanlığı, Lübnan ve Türkiye'deki bazı kişi ve kurumlara, İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Hizbullah'ın terör faaliyetlerine finansman sağladıkları iddiasıyla yaptırım uyguladı. Türkiye merkezli Mira İhracat İthalat Petrol şirketi ve sahibi İbrahim Ağaoğlu, İran mallarını global piyasada satın almak, taşımak ve satmakla suçlanıyor. Yaptırım kararıyla, bu kişi ve kurumların ABD'deki veya ABD vatandaşlarının kontrolündeki tüm varlıkları bloke edildi.
1 Şubat 2024

Uluslararası Şeffaflık Örgütü'nün 2023 Yolsuzluk Algı Endeksi'ne göre Türkiye, 100 üzerinden 34 puan alarak 180 ülke arasında 115. sırada yer aldı. Türkiye'nin puanı, 2014'e göre %11, 2018'e göre ise %7 oranında gerilemiş durumda. Doğu Avrupa ve Orta Asya bölgesinde ortalama skor 35'e düşerken, raporda bu bölgede hukukun üstünlüğünde işlevsizlik ve artan otoriterleşme gibi sorunlar vurgulandı. Danimarka 90 puanla en temiz ülke olarak ilk sırada yer alırken, son sırada 11 puanla Somali bulunuyor.
30 Ocak 2024

Ürdün'ün kuzeydoğusunda, Suriye sınırına yakın bir ABD üssüne İHA ile düzenlenen saldırı sonucunda 3 asker öldü, 25 asker yaralandı. ABD Başkanı Joe Biden, saldırıdan İran destekli grupları sorumlu tuttuğunu ve gereken zamanda bu gruplardan hesap soracaklarını belirtti. İran ise saldırılarla ilgisi olmadığını iddia ediyor. ABD, daha önce benzer saldırılardan sorumlu tuttuğu Haşdi Şabi'ye bağlı bir lideri öldürmüştü.
28 Ocak 2024

İstanbul Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianameye göre, IŞİD'in Horasan kolunu güçlendirmek için Türkiye'yi üs olarak kullandığı ve Türkiye'deki çeşitli kentlerde militan barındırdığı belirtiliyor. Türkiye'ye gelen militanlar, sahte Afgan kimlikleri ile İran sınırından Afganistan'a geçiriliyor. İddianamede, IŞİD militanlarının İsveç ve Hollanda konsolosluklarına saldırı planladıkları, ancak silah temininde yaşanan gecikme nedeniyle saldırının iptal edildiği ifade ediliyor. Ayrıca, IŞİD'in Suriye ve Irak'taki etkinliğini yitirdikten sonra Afganistan'da güçlendirildiği ve Türkiye'de yeniden yapılanma çalışmalarına devam ettiği aktarılıyor.
28 Ocak 2024

Antalya sahilinde bulunan dokuz cesedin gizemi devam ederken, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya konuyla ilgili bilgi verdi. Bakan Yerlikaya, cesetlerden birinin daha önce kaybolan M.Ş.E'ye ait olabileceğini, diğer cesetlerin kıyafetlerinin Suriye'de üretildiğini ve geçtiğimiz ay Lübnan ile Suriye arasından hareket eden ve kaybolan bir teknenin yolcuları olabileceklerini belirtti. Ayrıca, Muğla sahilinde bulunan bir cesedin de 6 Ocak'ta kaybolan düzensiz göçmenlerden biri olabileceği değerlendiriliyor. Kimlik tespit çalışmaları ve soruşturma devam etmektedir.
22 Ocak 2024

Antalya'nın Serik ilçesinde sahile vurmuş iki yeni ceset daha bulunarak, bir hafta içinde kıyıya vuran ceset sayısı sekize çıktı. Cesetlerin cinsiyetleri ve kimlikleri belirsiz olup, iskelet haline gelmiş durumda. Otopsi ve kimlik tespiti için cesetler Antalya Adli Tıp Kurumuna gönderildi. Antalya Valiliği, bulunan cesetlerin Suriye'den yola çıkan ve bağlantısı kesilen bir tekne kazasından kaynaklanmış olabileceğini değerlendiriyor.
22 Ocak 2024

Antalya'nın çeşitli sahillerinde beş gün içerisinde altı cansız beden bulundu. Antalya Valiliği, bulunan bedenlerden beşinin, daha önce Lübnan'dan yola çıkıp kaybolan bir teknedeki mültecilere ait olabileceğini belirtti. Tek bir bedenin ise daha önce kaybolan M.Ş.E. isimli bir kişiye ait olduğu tespit edildi. Valilik, şüpheli ölüm olaylarına ilişkin soruşturmaların devam ettiğini ve herhangi bir düzensiz göçmen grubuna ait kaza veya kayıp bildiriminin olmadığını açıkladı.
21 Ocak 2024

İsrail, Suriye'nin başkenti Şam'daki bir hava saldırısında İran Devrim Muhafızları'na ait dört üst düzey komutanı öldürdü. Saldırı sonucunda hedef alınan bina tamamen yıkıldı ve çok sayıda Suriyeli asker de hayatını kaybetti. İsrail, son dönemde Hamas ve İran destekli güçlerin liderlerine yönelik saldırılar düzenlemekteydi. İran ise Erbil'de Mossad'a ait olduğunu iddia ettiği bir binayı hedef almış ve bu saldırıda dört sivil ölmüştü.
20 Ocak 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, kabine toplantısının ardından yaptığı konuşmada, Türkiye'nin terörle mücadele stratejisi çerçevesinde Suriye'nin kuzeyindeki terör yuvalarına yönelik yeni bir harekatın sinyalini verdi. Erdoğan, bölgede emperyalist güçlerin planlarına karşı Türkiye'nin kendi güvenliği için gerekli tedbirleri alacağını ve önümüzdeki aylarda bu doğrultuda adımlar atılacağını belirtti. Daha önce de benzer sinyaller veren Erdoğan'ın bu açıklamaları, bölgedeki ABD ve Rusya'nın karşı çıkması nedeniyle hayata geçirilememişti.
16 Ocak 2024

Irak'ın Erbil kentinde, ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı koalisyon üssüne bomba yüklü insansız hava aracı (İHA) ile saldırı girişimi engellendi. Saldırının 'yasa dışı milisler' tarafından düzenlendiği belirtildi. Ayrıca, Suriye'nin Şaddadi ilçesinde ABD güçlerinin bulunduğu üsse roket saldırısı düzenlendiği, ölü veya yaralı bilgisinin olmadığı aktarıldı. ABD, önceki hafta Irak'ta bir Şii milis liderini 'tehdit' olarak gördüğü için öldürdüğünü açıklamıştı.
11 Ocak 2024

Vatandaşlık ve ikamet danışmanlığı şirketi Henley & Partners, vizesiz seyahat edilebilen ülke sayısına göre dünyanın en güçlü pasaportlarını sıraladı. 2024 yılı sıralamasında Fransa, Almanya, İtalya, Japonya ve Singapur pasaportları 194 ülkeye vizesiz seyahat imkanıyla birinci sırada yer aldı. Türkiye ise 52'nci sırada kalarak pozisyonunu korudu. Listenin sonunda ise Yemen, Pakistan, Irak, Suriye ve Afganistan gibi 35 ve daha az destinasyona vizesiz seyahat edebilen ülkeler bulunuyor.
11 Ocak 2024

ABD Savunma Bakanlığı, Irak'ta Haşdi Şabi'ye bağlı Şii milis gücü Nuceba Hareketi liderlerinden Ebu Takva Saidi'nin, ABD askeri personeline yönelik tehdit oluşturduğu gerekçesiyle hava saldırısında öldürüldüğünü duyurdu. Pentagon Sözcüsü, Saidi'nin ABD askerlerine saldırı planladığını iddia etti. Irak Başbakanı'nın Askeri Sözcüsü ise saldırıyı 'terör eylemi' olarak nitelendirdi. İran destekli grupların bölgedeki ABD askerlerine yönelik saldırıları son dönemde artış göstermiş, ancak İran bu saldırılarla ilgisinin olmadığını belirtmişti.
5 Ocak 2024

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, 2023'ün ilk altı ayında Türkiye'de 2 bin 833 kesin kızamık vakası tespit edildi ve bu vakaların yüzde 86'sı İstanbul'da görüldü. Kızamık, yüksek bulaşıcılığa sahip bir çocukluk çağı hastalığıdır ve aşı reddi, göç gibi nedenlerle salgınlar yaşanmaktadır. Türkiye'de artan kızamık vakalarının çoğu eksik aşılı kişilerde görülüyor. Aşılanma oranlarının düşmesi ve göç hareketleri nedeniyle salgınlar artıyor ve aşı reddi de bu durumu kötüleştiriyor. Toplum bağışıklığını sağlamak için aşılanma oranının yüzde 95'in üzerinde olması gerekiyor, ancak 2022'de bu oran yüzde 49'a düştü.
30 Aralık 2023

Göteborg Üniversitesi ve Friedrich Alexander Üniversitesi tarafından hazırlanan Akademik Özgürlük Endeksi 2023 raporuna göre Türkiye, 179 ülke arasında 166. sırada yer alıyor. Türkiye, Kuzey Kore, Belarus ve Türkmenistan gibi ağır insan hakları ihlalleri ve özgürlük kısıtlamalarıyla suçlanan ülkelerle aynı grupta bulunuyor. Endeks, ülkeleri 'en iyi yüzde 10' ile 'en kötü yüzde 10' arasında on gruba ayırıyor ve Türkiye 'en kötü yüzde 10' grubunda sınıflandırılıyor.
26 Aralık 2023

İran Devrim Muhafızları Ordusu'nun Suriye'deki komutanlarından Razi Musevi, İsrail'in Şam yakınlarına düzenlediği bir saldırıda öldürüldü. Musevi, İranlı general Kasım Süleymani'nin yakın arkadaşı olarak biliniyor ve Suriye'deki 'direniş cephesine' destek vermekle görevliydi. Devrim Muhafızları Ordusu, İsrail'in bu eyleminin bedelini ödeyeceğini belirten bir açıklama yaptı. İsrail ordusu, Suriye topraklarına zaman zaman hava saldırıları düzenlemekte ve bu saldırılar sonucunda daha önce de İran Devrim Muhafızları Ordusu mensupları öldürülmüştü.
25 Aralık 2023

ABD'li oyuncu Angelina Jolie, yaklaşık 20 yıl boyunca Birleşmiş Milletler (BM) bünyesinde çalıştığını ve insan haklarına yönelik hedeflerinin olduğunu belirtti. Adaletin ve insan haklarının herkese eşit olmadığını, bazı kişilerin suçları için hesap vermediğini ifade etti. Jolie, İsrail'in Gazze'ye saldırılarını ve BM'nin bu konudaki tutumunu eleştirerek, dünya liderlerinin bu suçlara ortak olduğunu söyledi. Ayrıca, BM görevini bırakacağını ve yerel kuruluşlarla doğrudan çalışacağını duyurdu.
23 Aralık 2023
İşaretlediklerim