Albert Einstein’ın 1939’da Başkan Franklin D. Roosevelt’e yazdığı ve ABD’yi nükleer bomba geliştirmeye teşvik eden mektup, açık artırmaya çıkarılacak. Mektup, Nazi Almanyası’nın nükleer silah üretebileceği konusunda uyarıda bulunuyor ve ABD’nin kendi atom programını başlatmasını öneriyor. Mektup, 2018’de ölen Microsoft’un kurucu ortağı Paul Allen’ın koleksiyonuna ait ve Eylül ayında New York’taki Christie’s’de satışa sunulacak. Mektubun tahmini değeri 4 milyon ile 6 milyon dolar arasında.
26 Haziran 2024

İspanya'nın Carmona kentindeki bir antik Roma mezarında, 2 bin yıllık şarap bulundu. Bu keşif, şimdiye kadar sıvı halde bulunan en eski şarap olarak kabul ediliyor. Şarabın kimyasal analizleri Cordoba Üniversitesi'nden araştırmacılar tarafından yapıldı ve bu keşif, Roma cenaze uygulamaları ve cinsiyet rollerine dair yeni bilgiler sunuyor. Ayrıca, antik şarabın bileşimi, eski koruma teknikleri ve tarımsal uygulamalar hakkında da önemli ipuçları veriyor.
23 Haziran 2024

İlber Ortaylı, Palermo'nun Avrupa'da beş vakit ezanın duyulduğu nadir başkentlerden biri olduğunu vurguladı. Şehrin Belediye Başkanı Roberto Lagalla'nın Müslümanlarla bayram namazlarına katıldığını belirten Ortaylı, Palermo'nun Kudüs, Beyrut ve İstanbul gibi şehirlerle benzerlik gösterdiğini ifade etti. Sicilya'nın tarihsel ve kültürel katmanlarını anlatan Ortaylı, şehrin Avrupa Birliği fonlarıyla restore edilen binaları ve sıcak iklimiyle dikkat çektiğini belirtti.
23 Haziran 2024

Britanya'nın Wiltshire kenti Salisbury Düzlüğü'nde bulunan tarih öncesi anıt Stonehenge'de yaz gün dönümünü kutlamak için yaklaşık 15 bin kişi toplandı. Etkinlik, insanların taşlara yaklaşabildiği ender anlardan biri olarak dikkat çekti. Çarşamba günü Just Stop Oil protestocularının taşlara turuncu boya sıkmasının ardından, English Heritage boyayı temizledi ve taşlara zarar verilmedi. Her yıl dünyanın dört bir yanından insanlar yaz gün dönümünü görmek için Stonehenge'e geliyor.
22 Haziran 2024
İşaretlediklerim