Beyoğlu Belediyesi'nin hukuki süreç devam ederken yıkımına devam ettiği eski Fransız Saint Joseph Yetimhanesi'nin bahçesinde kazı sırasında tarihi çini ve tuğlalar bulundu. Bulunan tarihi malzemeler, belediye ekipleri tarafından toprakla kapatıldı. Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız, yetimhanenin Tophane gençlerinin buluşma noktası olmasını istediğini belirtmiş, ancak hukuki sürecin tamamlanmasını beklemeden bahçedeki çalışmaların devam ettiği görüldü. Yetimhanenin 1868 yılında inşa edildiği ve İstanbul'un önemli yapılarının kartonpiyer kalıplarının da burada bulunduğu bilgisi verildi.
5 Ocak 2023

ABD'li oyuncu Edward Norton, PBS kanalındaki 'Kökenlerini Bulmak' programında Pocahontas'ın 12. dereceden büyükannesi olduğunu öğrendi. Norton, çocukluğunda ailesinden duyduğu Pocahontas ile ilgili hikayelerin gerçek olduğunu keşfetti. Ayrıca, programda atalarının köle sahibi olduğunu öğrenince bu durumun kendisini rahatsız ettiğini ifade etti. Tarihçi Henry Louis Gates Jr. tarafından sunulan bu bilgiler, yazılı ve sözlü tarihsel belgelerle destekleniyor.
5 Ocak 2023

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, sosyal medyada sıkça gündeme gelen 'Lozan Antlaşması'nın gizli maddeleri var' iddialarına yanıt vererek, böyle bir durumun olmadığını belirtti. Şentop, uluslararası anlaşmalarda gizli madde olamayacağını ve bu tür tartışmaların lüzumsuz olduğunu ifade etti. Tarihçiler de gizli maddelerin olmadığını belirtiyorlar.
4 Ocak 2023

E-ticaret platformu Hepsiburada, 2022 yılında 290 binden fazla kitap çeşidinin toplamda 10 milyon adet satıldığını açıkladı. En çok ilgi gören kategoriler çocuk, edebiyat, eğitim, kişisel gelişim ve araştırma-inceleme oldu. Matt Haig'in 'Gece Yarısı Kütüphanesi' en çok satan kitap olurken, Zülfü Livaneli'nin 'Kaplanın Sırtında' adlı romanı ikinci sırayı aldı. Listede ayrıca Esra Ezmeci, Ahmet Ümit, İlber Ortaylı gibi yazarların eserleri de yer aldı.
2 Ocak 2023
İşaretlediklerim