Manisa'nın Akhisar ilçesinde, sosyal medyada salamura zeytin tankında tepki çeken görüntüleri paylaşan bir kişi gözaltına alındı. Manisa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, görüntülerin sosyal medyada yayınlanmasının ardından kişinin ve görüntülerin kaydedildiği işletmenin tespitine yönelik çalışma başlattı. Görüntülerdeki kişinin M.A. olduğu tespit edildi ve gözaltına alındı. Görüntülerin çekildiği işletme ise mühürlenerek faaliyetten men edildi.
29 Temmuz 2023

Ordu'nun Akkuş ilçesinde şap hastalığı tespit edildi. İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, dokuz mahallede hayvan hareketlerine kısıtlama getirildiği belirtildi. Yetiştiricilerin yasağa uymaları istendi ve karantina bölgesi ilan edilen mahallelerde aşılama çalışmalarına önümüzdeki hafta başlanacağı duyuruldu.
28 Temmuz 2023

Antalya'nın Kemer ilçesinde çıkan orman yangını beşinci gününde kontrol altına alındı. Yangın, 24 Temmuz'da Göynük Değirmendere Mahallesi'ndeki ormanlık alanda başlamıştı. Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Veysel Tiryaki, yangına karadan müdahale edilemediğini, gece görüşlü helikopterlerle ve sabah havalanan uçaklarla müdahale edildiğini belirtti. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yangının havadan ve karadan yapılan etkin müdahaleler sonucu kontrol altına alındığını ve soğutma çalışmalarının devam ettiğini ifade etti.
28 Temmuz 2023

Antalya'nın Kemer ilçesinde devam eden orman yangınına karadan müdahale edildiği yönünde haber yapan Anadolu Ajansı'nı (AA), Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Veysel Tiryaki yalanladı. Tiryaki, arazi yapısı nedeniyle yangına karadan müdahale edilemediğini ve mücadelenin hava araçlarıyla sürdürüldüğünü belirtti. Bakan yardımcısının bu açıklaması da AA tarafından abonelerine geçildi.
27 Temmuz 2023

Muğla'nın Milas ilçesindeki Akbelen Ormanı'nda YK Enerji'ye ait kömür madenine karşı protesto düzenleyen İkizköylülerin nöbet alanına jandarma ve TOMA'lar sevk edildi. Çıkan olaylarda dört kişi yaralandı, sekiz kişi gözaltına alındı. Köylüler, 2019'dan bu yana madene karşı mücadele ediyorlar. Jandarmanın müdahalesi sonrası sekiz kişi gözaltına alındı, ancak daha sonra serbest bırakıldılar.
24 Temmuz 2023

Boğaziçi Üniversitesi hayvan barınağı gönüllüleri, barınaktaki köpeklerin üniversite dışına çıkarılma girişimini protesto etti. İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, barınaktaki 42 köpeğin üç gün içinde teslim edilmesi için talimat göndermişti. Aksi takdirde barınağa para cezası verileceği ve köpeklerin alınacağı belirtildi. Mahkeme, talimatla ilgili yürütmeyi durdurma kararı verdi.
19 Temmuz 2023

İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Boğaziçi Üniversitesi hayvan barınağındaki 42 köpeğin okuldan çıkarılması için talimat vermişti. Ancak barınak gönüllülerinin itirazı üzerine yürütmeyi durdurma kararı alındı. Üniversite, 22 yıllık hayvan barınağını bir senedir başka yere taşımak istiyordu. Ancak barınağın taşındığı yer okul sınırında ve civardaki konutlara çok yakın olduğu için konut sakinlerinin şikayeti de barınağın tekrardan yerinden edinmesine yol açabilirdi.
19 Temmuz 2023

İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Boğaziçi Üniversitesi'ndeki hayvan barınağında bulunan 42 köpeğin üç gün içinde kendilerine teslim edilmesini talep etti. Aksi halde barınağa para cezası uygulanacağı ve köpeklerin alınacağı belirtildi. Bu talep, 'çip yasası' gereği, çipli hayvanların kayıtlı adresleri ile bulundukları adreslerin farklı olması durumunda 'terk edilmiş' olarak kabul edilmesine dayanıyor. Boğaziçi Üniversitesi yönetimi, barınağın taşınma sürecinde bu durumun farkında olmasına rağmen, şimdi hayvanların okuldan çıkarılmasını istiyor. Daha önce barınağın zorla tahliye edilmesi girişimleri olmuş ve bu durum tepkilere neden olmuştu.
18 Temmuz 2023

Tarım ve Orman Bakanlığı, pide, lahmacun, börek gibi ürünlerde sakatat ve kanatlı etin kullanılmasına izin veren bir genelge yayınladı. Genelgeye tepkiler üzerine bakanlık, bu ürünlerin et ürünleri kapsamında değil, yemek kategorisinde yer aldığını belirtti. Ancak Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Uğur Toprak, genelgenin hileye yol açabileceğini ve gıda güvenliği açısından yanlış bir karar olduğunu ifade etti. Toprak, genelgenin ve bakanlığın açıklamasının yeterince anlaşılabilir olmadığını ve farklı algılamalara yol açabileceğini belirtti.
24 Haziran 2023

Diyarbakır'ın Bismil ilçesindeki bir dernekte horoz dövüşü düzenlendiği ihbarı üzerine polis baskın yaptı. Olay yerinde kanlar içinde dövüşen iki horoz bulunarak koruma altına alındı. Dernekte bulunan 29 kişiye toplam 117 bin 595 TL para cezası kesilirken, dernek yöneticisi M.S.K. 'kumar oynanmasına yer ve imkan sağlama' suçundan işlem gördü. Yaralı horozlar tedavi edilmek üzere tarım ve orman müdürlüğüne teslim edildi.
26 Mayıs 2023

Konya'da bir süt toplama merkezinde sütle banyo yaparak halk sağlığını tehlikeye attığı iddia edilen Emre Sayar, bu suçlamadan beraat etti. Sayar, sosyal medya üzerinden kendisine hakaret ettikleri iddiasıyla 70 kişi hakkında şikayetçi oldu ve avukatı aracılığıyla bu kişilere karşı ceza davalarının açıldığını ve sonuçlanmasının ardından tazminat davaları açacaklarını belirtti. Emre Sayar ve bir diğer şüpheli Uğur T., olayın ardından gözaltına alınmış ve kısa süreliğine tutuklanmış, ancak delil yetersizliği nedeniyle beraat etmişlerdi.
21 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalanan atama kararları Resmi Gazete'de yayımlandı. Dışişleri Bakanlığı, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu, Devlet Malzeme Ofisi Genel Müdürlüğü, Vakıflar Genel Müdürlüğü ve Tarım ve Orman Bakanlığı gibi çeşitli kurumlarda üst düzey görevlere yeni atamalar gerçekleştirildi. Atamalar arasında genel müdür, genel müdür yardımcılıkları ve bölge müdürlükleri gibi pozisyonlar bulunmaktadır.
3 Mayıs 2023

AKP, mevcut kabinedeki bakanların çoğunu milletvekili adayı olarak göstermeyi planlıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 17 kabine üyesinin farklı illerden aday olacağını açıkladı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy dışında tüm bakanlar birinci sıradan aday gösterildi. AKP'nin bu hamlesiyle özellikle deprem bölgelerindeki kaybolan desteği geri kazanmayı hedeflediği belirtiliyor.
9 Nisan 2023

Meclis tarafından kabul edilen yeni orman kanunu düzenlemeleri, orman suçlarını yeniden tanımlıyor ve cezaları artırıyor. Devlet ormanlarına atık atılmasını orman suçu kapsamına alıyor, madencilik faaliyetleri için Tarım ve Orman Bakanlığı'nın izni şart koşuluyor. Orman yangınlarına verilen cezalar üç yıldan başlayıp 10 yıla kadar çıkarılıyor. Ayrıca, devlet ormanlarında meydana gelen yangınlar sonucu oluşan açıklıkların işgal edilmesi veya yapılaşmaya açılması engelleniyor.
24 Mart 2023

Ardahan'da, SAT-2 serotipi şap hastalığının tespit edilmesinin ardından Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından alınan tedbirler kapsamında büyükbaş hayvanlar aşılanmaya başlandı. İl merkezi ve beş ilçede oluşturulan ekipler, sorumluluk bölgelerindeki ahır ve çiftliklerde aşılama çalışmalarını yürütüyor. Tarım ve Orman İl Müdürü Muhammet Fatih Cineviz, aşılama çalışmalarının 20 gün içinde tamamlanmasının planlandığını belirtti.
17 Mart 2023

Türkiye'de doğal afetler sonucu etkilenen bölgelerin imar, altyapı ve üstyapı çalışmaları için kaynak sağlamak amacıyla Afet Yeniden İmar Fonu kuruldu. Fonun yönetim kurulu, çeşitli bakanlar ve Strateji ve Bütçe başkanından oluşacak. Fon, kurumlar vergisi muafiyeti dahil olmak üzere çeşitli vergi ve harç muafiyetlerine sahip olacak ve kaynaklarını yurt içi ve dışı bağışlar, krediler ve finansman yollarıyla sağlayacak.
15 Mart 2023

Marmaris Belediyesi, koruma altındaki bir alana moloz dökülmesi konusunda eleştirilere yanıt verdi. Belediye, alanda yoğun yağışlarda zemin suyunun yükseldiğini ve bu nedenle dolgu çalışması yapıldığını belirtti. Dolgu malzemesi olarak Marmaris Belediyesi'nin yeni hizmet binası kazısından çıkan taşlı toprak kullanıldığını açıkladı. Ayrıca, alanda piknik alanı oluşturulacağı ve bu çalışmaların çevreye uyumlu yürütüldüğü ifade edildi.
14 Mart 2023

Hatay'da yaşanan depremin ardından hayvanları enkaz altında kalan ve devletten aldığı yem yardımı hayvanlarına yetmeyen çiftçi Feyyaz Çoban, ailesinin geçimini sağlamak için günlük 300 lira karşılığında hasarlı evlerden eşya taşımaya başladı. Çoban, devlet yetkililerinden daha fazla yardım beklediğini belirtiyor ve hayvancılığı bırakma noktasına geldiğini ifade ediyor. Ayrıca, hayvanlarını düşük fiyata satmak zorunda kalmaktan ve sosyal güvencesiz çalışmaktan duyduğu endişeyi dile getiriyor.
13 Mart 2023

Muğla'nın Milas ilçesine bağlı İkizköy'de 29 zeytin ağacının sökülmesiyle ilgili olarak, Limak'ın da ortak olduğu YK Enerji şirketi herhangi bir ilgilerinin olmadığını açıkladı. İkizköy KARDOK Derneği Başkanı Nejla Işık ve çevre aktivistlerinin avukatı İsmail Hakkı Atal, ağaçların YK Enerji tarafından söküldüğünü duyurmuştu. YK Enerji ise ağaçların bölge halkından bir vatandaş tarafından başka bir alana transfer edilmek istendiğini ve bu durumun vatandaşın resmi beyanlarından anlaşıldığını belirtti. Ayrıca şirket, çevre ve toplumla uyumlu faaliyetlerde bulunduğunu ve doğal afetlerde de destek sağladığını vurguladı.
7 Mart 2023

Afyonkarahisar'ın Başmakçı ilçesi ve Denizli'nin Honaz ilçesindeki yumurta üretim tesislerinde kuş gribi vakaları tespit edildi. Her iki ilçede de tesisler karantinaya alınarak, Başmakçı'da 5 milyon, Honaz'da ise 1.5 milyon tavuk itlaf edildi. Resmi bir açıklama olmamasına rağmen Bloomberg HT tarım editörü İrfan Donat'ın aktardığı bilgilere göre, Tarım ve Orman Bakanlığı salgını kontrol altına almak için çalışmalarını sürdürüyor ve durum Dünya Hayvan Sağlık Örgütü'ne bildirildi.
2 Mart 2023
İşaretlediklerim