Almanya'nın ana muhalefet partisi CDU'nun dış politika sözcüsü Jürgen Hardt, Türkiye'nin ekonomik sorunlarının çözümünde Almanya ve Avrupa Birliği'nin (AB) gerekli olduğunu belirtti. Hardt, Türkiye'nin Rusya ve Çin ile olan ilişkilerinin ekonomik kaynak sağlamada yetersiz kalacağını ve Türkiye'nin AB ile işbirliği yapmak durumunda kalacağını ifade etti. Ayrıca, Türkiye'nin Avrupa ve Almanya'ya karşı dostane bir tutum sergilemesi ve insan hakları konusunda bazı beklentilere yanıt vermesi gerektiğini vurguladı.
29 Mayıs 2023

Tayyip Erdoğan'ın yeniden cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından, ekonomi ve piyasa uzmanları seçim sonuçlarının Türkiye ekonomisine etkisini değerlendirdi. Uzmanlar, faiz oranlarının düşük kalacağını, enflasyonun yüksek olacağını ve Türk Lirası'nın değer kaybının devam edeceğini öngörüyor. Bazıları, yeni kabine ve ekonomi ekibinin açıklanmasını beklerken, diğerleri yabancı yatırımcılar için olumsuz bir tablo çiziyor ve mevcut ekonomi politikalarının sürdürülemez olduğunu belirtiyor. Ayrıca, döviz rezervlerinin tükenmemesi için politika değişikliklerinin gerekebileceği ifade ediliyor.
29 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın seçimleri kazanmasının ardından piyasalardaki belirsizlik azaldı ve yatırımcılar yeni ekonomi yönetimi ile izlenecek politikalara odaklandı. Uzmanlar, haber akışına bağlı olarak piyasalarda daha fazla hareketlilik olabileceğini belirtiyor. Borsa güne yükselişle başladı ve öğlen saatlerinde %4,65 artış gösterdi. Dolar/TL kuru ise 20,07, Avro/TL ise 21,58 seviyesindeydi.
29 Mayıs 2023

Türkiye'de gerçekleşen cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunu Cumhur İttifakı'nın adayı Tayyip Erdoğan kazandı. ABD medyası, Erdoğan'ın ekonomik kriz, depremler ve zorlu seçim yarışına rağmen destekçileri tarafından tekrar seçilmesini geniş bir şekilde ele aldı. The New York Times, Washington Post, CNBC, Wall Street Journal, Fox News ve Bloomberg gibi önemli yayın organları, Erdoğan'ın zaferini, Türkiye'deki siyasi durumu ve seçim sonuçlarının olası etkilerini farklı açılardan değerlendirdi.
29 Mayıs 2023

Cumhur ittifakının adayı Tayyip Erdoğan'ın yeniden cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından, oyuncu Ahsen Eroğlu Türkiye'den ayrılma kararı aldığını Instagram üzerinden duyurdu. Seçimlerde sandık görevlisi olarak çalışan Eroğlu, yaşanan süreci 'karman çorman' olarak tanımladı ve insan gibi yaşamak istediğini, ayrımcılık görmek istemediğini belirtti. Eroğlu, kendini geliştirmek için yurt dışına gideceğini ve bu kararın ne zaman gerçekleşeceğini bilmediğini ifade etti.
29 Mayıs 2023

İş Yatırım analistleri, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçim zaferinin ardından Türkiye piyasalarının geleceğine dair değerlendirmelerde bulundu. Analistler, ekonomi politikalarında 'makule dönme' adımlarının atılması halinde Türkiye'nin risk priminde düşüş beklentisi içinde olduklarını belirtti. Ayrıca, yeni kabine yapısının bu yönde bir sinyal olabileceğini ve Türk lirası riski almadan Türkiye varlıklarına yatırım yapmanın önerildiğini ifade ettiler. Piyasanın olumlu bir tutum sergilemesi ve banka hisseleri ile Türkiye Eurobond verim eğrisinin kısa ve orta kısmına yatırım yapılmasının önerildiği aktarıldı.
29 Mayıs 2023

ABD'li yatırım bankası Morgan Stanley, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçimleri kazanması ve mevcut ekonomi politikalarına devam etmesi halinde dolar/TL kurunun yıl sonunda 28 seviyesine çıkabileceğini belirtti. Analistler Hande Küçük ve Aline Slyusarchuk, Türkiye'nin yüksek dış finansman ihtiyacı ve makro risklerin devam etmesinin TL üzerinde baskı oluşturacağını ve küresel şoklara karşı hassasiyetin artacağını ifade etti. Piyasaların seçim sonrası yeni ekonomi yönetimi ve politikalarına odaklandığı ve bu durumun piyasa hareketliliğini artırabileceği belirtiliyor.
29 Mayıs 2023

Türkiye'de gerçekleşen cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tur sonuçlarına göre Recep Tayyip Erdoğan yeniden cumhurbaşkanı seçildi. Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, Erdoğan'ı tebrik etmek için bir mesaj gönderdi. İki lider, daha önce 2022 Dünya Kupası sırasında Katar'da bir araya gelmiş ve ilişkilerin geliştirileceği yönünde sinyaller verilmişti. Bu tebrik, daha önceki yıllarda yaşanan siyasi gerilimlerin ardından iki ülke arasındaki ilişkilerin iyileşme belirtisi olarak görülebilir.
29 Mayıs 2023

ABD Başkanı Joe Biden, Yüksek Seçim Kurulu'nun geçici sonuçlarına göre Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yeniden seçilmesini tebrik etti. Anadolu Ajansı verilerine göre Erdoğan, oyların yüzde 52,16'sını alarak seçimi kazandı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun seçim öncesinde yaptığı, Biden'ın yüzünün 'mosmor olacağı' yönündeki açıklamasına karşın, Biden Twitter üzerinden tebrik mesajı yayınladı ve NATO müttefikleri olarak birlikte çalışmayı dört gözle beklediğini ifade etti.
29 Mayıs 2023

Anadolu Ajansı verilerine göre, 6 Şubat depremlerinden etkilenen 11 ilin dokuzunda Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan seçimleri önde bitirdi. Erdoğan, oyların yüzde 52,16'sını alırken, Millet İttifakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 47,84 oy oranında kaldı. Erdoğan toplamda 52 ilde, Kılıçdaroğlu ise 29 ilde daha fazla oy aldı. İki aday arasındaki oy dağılımı, depremden etkilenen illere göre değişiklik gösteriyor.
29 Mayıs 2023

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Anadolu Ajansı'nın verilerine göre yüzde 52,16 oy alarak yeniden seçilen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ı tebrik etti. Millet İttifakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu ise yüzde 47,84 oyda kaldı. Stoltenberg, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, Erdoğan ile birlikte çalışmayı sürdürmeyi ve temmuzdaki NATO Zirvesi'ne hazırlanmayı sabırsızlıkla beklediğini ifade etti.
29 Mayıs 2023

Resmi olmayan sonuçlara göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde oyların yüzde 52,16'sını alarak yeniden seçildi. Rakibi Millet İttifakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu ise yüzde 47,84 oy oranında kaldı. Erdoğan, Türkiye genelinde 52 ilde birinci olurken, Kılıçdaroğlu 29 ilde en çok oyu aldı. Erdoğan, önceki seçimlere kıyasla bu sefer Hatay'da da önde tamamladı.
29 Mayıs 2023

Avrupa Birliği, Yüksek Seçim Kurulu'nun geçici sonuçlarına göre Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın yeniden seçilmesini tebrik etti. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ve AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Oliver Varhelyi, Türkiye'deki seçimlerin yüksek katılımla gerçekleştiğini memnuniyetle karşıladıklarını belirtti. Ayrıca, AB'nin Türkiye ile işbirliğine dayalı ve karşılıklı yarar sağlayan bir ilişki sürdürme stratejik çıkarına vurgu yapıldı ve insan hakları, hukukun üstünlüğü gibi temel taahhütler üzerinden ilerleme niyeti ifade edildi.
29 Mayıs 2023

Yüksek Seçim Kurulu'nun açıkladığı geçici sonuçlara göre yüzde 52 oy alarak yeniden cumhurbaşkanı seçilen Tayyip Erdoğan, balkon konuşmasında eski HDP eş genel başkanı Selahattin Demirtaş için 'terörist' ifadesini kullandı. Konuşma sırasında meydanda 'Selo'ya idam' sloganları atıldı. Erdoğan, enflasyonla mücadele ve ekonomik istikrar vurgusu yaparak, uluslararası itibara sahip bir finans yönetimi planladıklarını belirtti. Ayrıca, HÜDA-PAR'ın genel başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu ile birlikte balkonda poz veren Sinan Oğan'ın da Erdoğan'ı desteklediği görüldü.
29 Mayıs 2023

Yüksek Seçim Kurulu'nun geçici sonuçlarına göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yüzde 52 oy oranıyla yeniden seçildiğini duyurmasının ardından, Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, Erdoğan'ı tebrik etti. İnce, seçimlerin barış içinde geçtiğini belirtti ve muhalefeti yanlışlarını düşünmeye davet etti. Ayrıca, seçim sonuçlarına ilişkin detaylı değerlendirmelerini önümüzdeki günlerde yapacağını ifade etti.
28 Mayıs 2023

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, Yüksek Seçim Kurulu'nun açıkladığı geçici sonuçlara göre yüzde 52 ile yeniden cumhurbaşkanı seçilen Tayyip Erdoğan'ın zaferini 'Pirus zaferi' olarak adlandırdı. Özdağ, Türkiye'nin zorlu bir sürece girdiğini belirterek, partilileri ve halkı mücadeleye devam etmeye çağırdı. Ayrıca, Zafer Partisi'nin seçim sürecinde üzerine düşeni yaptığını ifade etti.
28 Mayıs 2023

Yüksek Seçim Kurulu, sandık açılma oranının yüzde 99,43 olduğunu ve geçici sonuçlara göre Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın yüzde 52,14 oy alarak yeniden cumhurbaşkanı seçildiğini duyurdu. Rakibi Kemal Kılıçdaroğlu ise yüzde 47,86 oy aldı. YSK Başkanı Ahmet Yener, Erdoğan'ın seçim sonuçlarına göre Türkiye Cumhuriyeti cumhurbaşkanı olarak seçildiğini belirtti.
28 Mayıs 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tur sonuçlarına Twitter üzerinden yaptığı açıklamayla tepki gösterdi. Demirtaş, seçim sürecinin eşitsizlikler, baskılar ve manipülasyonlarla geçtiğini belirtti ve halkın değişimi onayladığını ancak sürecin manipüle edildiğini ifade etti. Ayrıca, herkesin umutsuz olmaması gerektiğini ve mücadeleye devam etme çağrısında bulundu.
28 Mayıs 2023

Türkiye Değişim Partisi Genel Başkanı ve Erzincan Milletvekili Mustafa Sarıgül, Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda resmi olmayan sonuçlara göre Tayyip Erdoğan'ın önde olduğunu belirttikten sonra, Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun seçimi kaybetmediğini, ancak kendilerinin Kılıçdaroğlu'na kazandıramadıklarını Twitter hesabından yaptığı açıklamayla ifade etti.
28 Mayıs 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Meral Akşener, seçim sonuçlarına ilişkin yaptığı açıklamada, vatandaşları umutsuzluğa kapılmamaları konusunda uyardı ve demokratik sürece katılım gösteren herkese teşekkür etti. Ekonomi başta olmak üzere ülkenin sorunlarına eğilme görevinin geldiğini belirtti. Seçmenin verdiği mesajı anlamak gerektiğini ifade eden Akşener, Recep Tayyip Erdoğan'ı tebrik etti ve kutuplaşmış ülkeyi birleştirme umudunu dile getirdi. Ayrıca, İYİ Parti'nin seçim sonuçlarını kendi içinde değerlendireceğini ve Millet İttifakı'nın geleceğine dair tartışmaların sonraki bir aşamada ele alınacağını söyledi.
28 Mayıs 2023
İşaretlediklerim