Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, iktidara gelmeleri durumunda Türkiye'de tüm kanalların aynı içerikle yayın yapmasının bir daha yaşanmayacağını belirtti. Bu açıklama, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın seçime iki gün kala ana akımdan en az 19 kanalda ortak yayınlanan konuşması sırasında geldi. Kılıçdaroğlu, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda demokrasi vadederek, demokrasinin önemini vurguladı.
12 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, seçime iki gün kala 14 ana akım medya kanalı ile ortak bir yayın düzenledi. Yayında, muhalefet lideri Muharrem İnce ile yaptığı telefon görüşmesinden ve Rusya'ya yaptırım uygulama konusundan bahsetti. Seçim sonuçlarına saygı duyacaklarını belirterek, demokrasinin gereğini yapacaklarını ifade etti. Ayrıca, Rusya Devlet Başkanı Putin ile olan domates ticareti hakkında da konuştu.
12 Mayıs 2023

Türkiye Raporu'nun anketine göre, Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Muharrem İnce'nin çekilmesi sonrası güncellenen anket sonuçlarında yüzde 50,5 ile ilk turda seçimi kazanıyor. Rakibi Cumhur İttifakı'nın adayı Tayyip Erdoğan yüzde 45,6 oy alırken, Sinan Oğan ise yüzde 3,9 oy almış durumda. Ancak anketin güvenilirliği konusunda, örneklem belirleme yöntemi, anket sorularının ifadesi, hata payı ve kararsızların dağılımı gibi kritik bilgilerin eksik olduğu belirtiliyor. Diğer araştırma şirketlerinin anket sonuçları da Kılıçdaroğlu'nun önde olduğunu gösteriyor.
12 Mayıs 2023

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Millet İttifakı'nın Ankara mitinginde yaptığı konuşmada, seçimlerin ilk turda sonuçlandırılması gerektiğini ve devlette dirlik, millette birlik sağlanacağını belirtti. İmamoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın geçmişte kullandığı 'Atı alan Üsküdar'ı geçti' ifadesine atıfta bulunarak, 'Üsküdar da bizim at da bizim' dedi ve seçim zaferine olan inancını dile getirdi. Ayrıca, 15 Mayıs'ta Türkiye için yeni ve aydınlık bir dönemin başlayacağını ifade etti.
12 Mayıs 2023

AKP Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, partinin seçim verilerini toplamak ve Yüksek Seçim Kurulu'na hatasız iletmek amacıyla Sonuç Alım Sistemi (SAS) adında bir sistem kurduğunu duyurdu. Yavuz, sistemin seçim sonuçlarını ilk olarak kendilerinin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın öğrenmesini sağlayacağını belirtti. Sistemin, oyların zayi olmaması ve milli iradenin doğru bir şekilde yansıtılması için kurulduğunu ifade etti. Ancak verilerin nasıl toplanacağına dair detaylar paylaşılmadı.
12 Mayıs 2023

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Aksaray'da düzenlediği mitingde destekçilerine hitap etti. Bahçeli, Türkiye düşmanlarına, dış bağlantılı kumpaslara ve terör örgütlerine karşı birlik çağrısı yaptı. Ayrıca, önümüzdeki Pazar günü yapılacak olan seçimlerde MHP'ye, Cumhur İttifakı'na ve Recep Tayyip Erdoğan'a destek istediğini belirtti. Bahçeli, Aksaray halkının oyunları gördüğünü ve fitnecilerin tezgahını tanıdığını ifade etti.
12 Mayıs 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Rusya'nın Türkiye'deki seçim sürecine müdahale ettiğini ve 'deep fake' içeriklerin arkasında Rusların olduğunu iddia etti. Kılıçdaroğlu, bu iddialarını somut delillere dayandırdığını ve Türkiye'nin iç işlerine karışılmasına izin vermeyeceklerini belirtti. Ayrıca, Rusya'nın Ukrayna işgalini eleştirdi ve NATO'nun genişlemesine destek vereceğini ifade etti. YETAM Başkanı Yuriy Mavaşev ise Rus özel kuvvetlerinin Erdoğan'ın kazanması için her şeyi yapmaya hazır olduğunu ve Putin'in Türk muhalefetinden korktuğunu söyledi.
12 Mayıs 2023

Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası yaşanan çadır satışı skandalının ardından tepkiler üzerine istifa etti. Kınık'ın yerine yardımcısı Fatma Meriç Yılmaz vekalet edecek. Kınık, daha önce istifa çağrılarına 'kaos olur' diyerek karşı çıkmıştı, ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kızılay'ın çadır satışı yapmasını eleştirmesi sonrasında istifa kararı aldı.
12 Mayıs 2023

Turkcell, İstanbul'daki çalışanlarına teknik altyapı çalışmaları nedeniyle plazalara ve ofislere giriş yapılamayacağını bildirdi. Bu durum sosyal medyada tartışmalara yol açtı. Şirket, seçim günü sağlıklı iletişim sağlamak ve güvenlik tedbirleri almak için böyle bir karar alındığını ve bu durumun her seçim döneminde rutin olarak yapıldığını açıkladı. Ayrıca, çalışanların seçim gecesi herhangi bir aksaklığa neden olmamaları hedeflendiği ve müşterileri etkileyen bir durum olmadığı belirtildi.
12 Mayıs 2023

ORC Araştırma'nın 10-11 Mayıs tarihlerinde 28 ilde 3 bin 920 katılımcıyla yaptığı ankete göre, Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a karşı yüzde 51,7'lik bir oy oranıyla önde görünüyor. Erdoğan'ın oy oranı ise yüzde 44,2 olarak belirlendi. Milletvekili seçimleri için yapılan ankette ise AKP yüzde 34,5, CHP yüzde 28,4 ve İYİ Parti yüzde 13,7 oy oranlarına sahip. Anketteki hata payı 1,8 olarak açıklandı, ancak araştırmanın finansmanı hakkında bilgi verilmedi. Diğer anket şirketleri KONDA, MetroPOLL ve Yöneylem'in sonuçları da Kılıçdaroğlu'nun önde olduğunu gösteriyor.
12 Mayıs 2023

Araştırmacı Bekir Ağırdır, GAİN'de katıldığı bir programda, Muharrem İnce'nin cumhurbaşkanı adaylığından çekilmesi halinde YSK'ya resmi başvuru yapması durumunda İnce'ye atılan oyların geçersiz sayılacağını belirtti. Ağırdır, İnce'nin oylarının tamamının CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'na gitmeyeceğini, ancak bu durumun Kılıçdaroğlu'nun birinci turda kazanma ihtimalini artırdığını ifade etti. Ayrıca, seçimin ilk turda sonuçlanma ihtimalinin yüksek olduğunu ve KONDA'nın seçim anket sonuçlarını da değerlendirdi.
12 Mayıs 2023

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 14 Mayıs'ta yapılacak seçimler öncesinde bir mesaj yayınladı. Mesajında, 15 Temmuz gecesi gibi gerektiğinde hayatlarını pahasına ülkenin bağımsızlığı ve geleceği için mücadele edeceklerini ifade etti. İktidar kanadı, muhalefetin olası zaferini hedef alan tehlikeli açıklamalar yaparken, AKP Genel Başkan Vekili Numan Kurtulmuş bu tür açıklamalardan uzak durulması gerektiğini ve seçim sonuçlarının demokratik bir sonuç olduğunu vurguladı.
12 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, mitinglerde ve televizyon kanallarında, Kemal Kılıçdaroğlu'nun bir reklam filminde PKK yöneticisi ile yan yana gibi gösteren montajlanmış bir görüntüyü gerçekmiş gibi izletiyor. Kılıçdaroğlu, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda gençlere seslenerek, montajlı içeriklerle yapılan kara propagandaya karşı çıktı ve durumu eleştirdi.
12 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın memur maaşlarının Temmuz ayında en düşük 22 bin lira olacağını açıklamasının ardından, Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın bu durumu sendikanın mücadelesinin bir sonucu olarak gördüğünü ifade etti. Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu da daha önce benzer bir zam vaadinde bulunmuştu. Yalçın, kamuda gelir adaletinin bozulduğunu belirtirken, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a ihanet edilmemesi gerektiğini vurguladı.
11 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, daha önce desteklediği Kızılay Başkanı Kerem Kınık'a, Kahramanmaraş depremi sonrasında çadır satışı yapması nedeniyle eleştiride bulundu. Kızılay, depremin ilk günlerinde bölgeye çadır göndermemesi eleştirilerine maruz kalmış ve depremin üçüncü günü Ahbap Derneği'ne 46 milyon liraya çadır sattığı ortaya çıkmıştı. Erdoğan, daha önce Kınık'a destek vermiş olmasına rağmen, gençlerle yaptığı bir buluşmada Kızılay'ın bu davranışını eleştirerek, durumun düzeltilmesi gerektiğini belirtti.
11 Mayıs 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Muharrem İnce'nin istifasına yol açan 'kaset kumpası' olayının arkasında Rusların olduğunu öne sürdü. Kılıçdaroğlu, Rusya'yı Türkiye'nin iç işlerine müdahale etmekle suçlayarak, 15 Mayıs sonrası iki ülke arasındaki dostluğun devamı için Rusya'nın bu tür eylemlerden kaçınması gerektiğini belirtti. Ayrıca, iktidar yanlısı sosyal medya hesaplarının İnce'nin çekilmesinin ardından CHP'yi suçladığı ve Memleket Partisi seçmenlerine Cumhurbaşkanı Erdoğan'a destek verilmesi çağrısında bulunduğu gözlemlendi. Datailor isimli veri analizi firması, Türkiye Twitter'ında Rus ve Macar menşeli hesapların etkinleştirildiğini kaydetti.
11 Mayıs 2023

Silivri Cezaevi'nde tutuklu bulunan sivil toplum ve insan hakları aktivisti Osman Kavala, Türkiye'deki seçimlerin demokrasi ve hukuk devleti yönünde sonuçlanacağına inancını dile getirdi. 2017'den bu yana tutuklu olan Kavala, Gezi eylemleri ve 15 Temmuz darbe girişimi bağlamında 'hükümeti ve anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs' suçlamalarıyla yargılanmış ve ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkum edilmiştir. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin serbest bırakılması yönünde karar vermesine rağmen, Türkiye'deki yargı süreci devam etmekte ve Kavala halen tutukluluk durumundadır.
11 Mayıs 2023

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 14 Mayıs'ta yapılacak seçimler öncesinde muhalefet lideri Kemal Kılıçdaroğlu'na yönelik eleştirilerde bulundu. Erdoğan, Kılıçdaroğlu'nun 'FETÖ' ve PKK destekli olduğunu ima ederek, milletin ona ülkeyi teslim etmeyeceğini belirtti. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de muhalefeti sert bir dille eleştirdi. AKP Genel Başkan Vekili Numan Kurtulmuş ise bu tür tehlikeli açıklamalardan kaçınılması gerektiğini ve seçim sonuçlarının demokratik bir sonuç olduğunu vurguladı.
11 Mayıs 2023

MAK Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Kulat, Halk TV'de yaptığı açıklamada, kendi araştırmalarına göre muhalefetin seçimlerde yüzde 50'nin üzerinde oy alabileceğini ve Muharrem İnce'nin adaylıktan çekilmesiyle muhalefetin işinin daha da kolaylaştığını ifade etti. Ayrıca, KONDA, MetroPOLL ve Yöneylem anket şirketlerinin sonuçlarına göre, millet ittifakının cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, cumhur ittifakının adayı Tayyip Erdoğan'a karşı neredeyse ilk turda kazanacak oranlara ulaştığı gözlemlendi.
11 Mayıs 2023

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, cumhurbaşkanlığı adaylığından çekildiğini açıkladı. Son anketlere göre, İnce'nin oy oranı en fazla %2,2 olarak görülüyordu. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İnce'yi Türkiye'nin sofrasına davet ederek eski kırgınlıkları bir kenara bırakma çağrısında bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise İnce'nin yarıştan çekilmesine üzüldüğünü ve yarışın sonuna kadar devam etmesini tercih edeceğini ifade etti.
11 Mayıs 2023
İşaretlediklerim