Türkiye Raporu, altılı masanın CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu ortak aday olarak belirlemesinin ardından bir anket gerçekleştirdi. Anket, 6-9 Mart tarihleri arasında 26 şehirde 2 bin kişi ile yapıldı. Anket sonuçlarına göre, Kılıçdaroğlu'nun adaylığı ve etrafındaki belediye başkanları kurgusuyla muhalefetin istediği heyecanı yarattığı belirtiliyor. Adayların oy oranlarıyla ilgili ayrıntılar henüz açıklanmadı.
9 Mart 2023

MetroPOLL Araştırma'nın sahibi Özer Sencar, şubat ayında gerçekleşen Kahramanmaraş depremleri sonrasında AKP'nin oylarında 4 puanlık bir düşüş yaşandığını belirtti. Aynı dönemde CHP ve HDP'nin 2'şer puan, İYİ Parti'nin ise yarım puan kaybettiğini ifade etti. MHP'nin oy oranında bir değişiklik olmazken, Memleket Partisi ve Türkiye İşçi Partisi'nin oylarını artırdığı gözlemlendi. Ayrıca, ORC Araştırma'nın yaptığı bir ankete göre, millet ittifakının adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun cumhur ittifakının adayı Tayyip Erdoğan'ı 13 puan farkla geçtiği belirtildi.
9 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçim öncesi vaatleri arasında yer alan kamu alacaklarının yapılandırılmasına ilişkin yasa teklifi, Meclis'te onaylandı. Yapılandırma kapsamına vergi cezaları, trafik, askerlik, nüfus, köprü ve otoyol kaçak geçiş cezaları gibi birçok alacak dahil edildi. Ayrıca, Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle Vergi Usul Kanunu kapsamında yapılacak başvuruların ve ödenecek taksitlerin süreleri bir ay uzatıldı.
9 Mart 2023

CHP Grup Başkan Vekili Engin Altay, 1999 Marmara depreminden sonra toplanan deprem vergilerinin, Hazine'nin diğer giderleri için kullanıldığını ve bu durumun suç teşkil ettiğini belirtti. 1999'dan bu yana toplanan 88 milyar liranın depremle ilgili hiçbir tedbir için kullanılmadığını ifade etti. Dönemin Hazine ve Maliye Bakanlarından Mehmet Şimşek ve Lütfi Elvan'ın bu vergilerin farklı alanlarda kullanıldığına dair açıklamaları da haberde yer aldı.
9 Mart 2023

Kahramanmaraş'taki depremler sonrası üniversitelerin bahar dönemi ertelenmiş ve Cumhurbaşkanı Erdoğan üniversitelerin yaza kadar uzaktan eğitime geçeceğini duyurmuştu. Bu kararla birlikte KYK yurtları depremzedeler için kullanıma açılmış ve öğrenciler yurtlardan ayrılmıştı. Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu, KYK yurtlarında kalan öğrencilere 20 Şubat'a kadar olan dönem için ücret iadesi yapılacağını Twitter üzerinden açıkladı. CHP Milletvekili Murat Emir ise bu kararın daha önce alınması gerektiğini belirterek tepki gösterdi.
9 Mart 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun yardımcısı olarak İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun atanacağı duyuruldu. İmamoğlu, gelecek hafta Hatay'daki koordinasyon merkezinde Kılıçdaroğlu ve İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'i ağırlayacağını ve Türkiye'nin deprem meselesine ilişkin çalışmalarını paylaşacaklarını belirtti. Ayrıca, İmamoğlu'nun cumhurbaşkanı yardımcılığı görevi ile belediye başkanlığını aynı anda yürütmesine ilişkin hukuki tartışmalara değinerek, altılı masanın en çalışkan neferi olacağını ifade etti. ORC Araştırma'nın anketine göre Kılıçdaroğlu, cumhur ittifakının adayı Erdoğan'ı 13 puan farkla yeniyor.
9 Mart 2023

Rawest Araştırma Şirketi Genel Müdürü Roj Girasun, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Kürt seçmenden ciddi destek alabileceğini ifade etti. ORC Araştırma'nın anketine göre Kılıçdaroğlu, cumhur ittifakının adayı Erdoğan'ı 13 puan farkla geçiyor. Millet ittifakının Kılıçdaroğlu'nu aday olarak açıklaması, doğu ve güneydoğuda heyecan yarattı. Girasun, Kılıçdaroğlu'nun CHP'deki değişim ve dönüşümü sayesinde Kürt seçmenler nezdinde olumlu bir imaj yarattığını ve bu durumun destek olarak dönüşebileceğini belirtti. Ayrıca, HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar'ın Kılıçdaroğlu'na destek sinyali verdiği ve İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in CHP-HDP görüşmelerine ilişkin açıklamalar yaptığı bilgisi verildi.
9 Mart 2023

ABD'li finans şirketi Wells Fargo, Türkiye'de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçimi kazanması durumunda 2024 ortasına kadar dolar/TL'nin 20'ye yükselmesini, Millet İttifakı'nın kazanması durumunda ise 14'e düşmesini bekliyor. Erdoğan'ın damadı Berat Albayrak'ın ekonomi yönetiminde olduğu dönemde döviz rezervlerinden büyük miktarlarda satış yapıldığı ve Merkez Bankası'nın 2022'de dolar/TL'yi dizginlemek için 108 milyar dolarlık müdahalede bulunduğu belirtiliyor. Ekonomist İris Cibre, Wells Fargo'nun analizini iyimser bulduğunu ve bazı ekonomik faktörlerin göz ardı edildiğini ifade ediyor.
9 Mart 2023

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, RTÜK'ün Kahramanmaraş depremleri sonrasında iktidarın deprem yönetimini eleştiren medya kuruluşlarına ceza vermesini kınadı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, depremle ilgili eksiklikleri dile getiren eleştirilere sert bir dille yanıt vermişti. RTÜK, son olarak Flash Haber ve Habertürk'e cezalar uyguladı. TGC, haber erişiminin özgür olması gerektiğini ve RTÜK'ün cezalarla kamusal meselelerin tartışılmasını engellediğini belirtti.
8 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hakaret ettiği gerekçesiyle CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu hakkında dört yıl sekiz aya kadar hapis cezası isteniyor. Erdoğan'ın avukatları, Kaftancıoğlu'nun 'Demokrasi yoluyla bir diktatörü bu ülkeden göndereceğiz' ifadesi nedeniyle suç duyurusunda bulunmuştu. İstanbul Başsavcılığı Basın Suçları Soruşturma Bürosu tarafından yürütülen soruşturma sonucunda hazırlanan iddianame, asliye ceza mahkemesine gönderildi ve kabul edilirse Kaftancıoğlu hakim karşısına çıkacak. Kaftancıoğlu, Twitter üzerinden yaptığı yorumda, 'Yaptıklarımız yapacaklarımızın garantisidir ve sizler ne yaparsanız yapın Gİ-DE-CEK-Sİ-NİZ!' ifadelerini kullandı.
8 Mart 2023

TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu üyesi ve CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmesinin ardından en az 603 kadının öldürüldüğünü ve 464 kadının şüpheli şekilde hayatını kaybettiğini belirtti. Yüceer, AKP'nin iktidara geldiği 2002 yılından bu yana Türkiye'de en az 7.990 kadının öldürüldüğüne dikkat çekti. İstanbul Sözleşmesi'nin 20 Mart 2021'de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kararıyla feshedildiği ve Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'nun bu kararı hukuka uygun bulduğu bilgisi verildi.
8 Mart 2023

AKP'li Ağrı Belediye Başkanı Savcı Sayan, CNN Türk'te katıldığı bir programda Cumhur İttifakı liderleri Recep Tayyip Erdoğan ve Devlet Bahçeli'ye destek vermenin sadece vatani ve insani bir görev olmakla kalmayıp, aynı zamanda 'imani bir görev' olduğunu savundu. Sayan, bu açıklamasıyla Millet İttifakı liderlerini eleştirirken, Erdoğan ve Bahçeli'yi övdü.
8 Mart 2023

ORC Araştırma Genel Müdürü Mehmet Pösteki, millet ittifakında yaşanan krizin, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun lehine dönüştüğünü ve 'Türkiye ittifakı' görüntüsü oluşturduğunu ifade etti. ORC'nin 4-6 Mart tarihleri arasında yaptığı ankete göre Kılıçdaroğlu, Erdoğan'a karşı yüzde 56,8 ile önde görünüyor. Pösteki, deprem sonrası AKP'nin oy kaybettiğini ve Meclis'te çoğunluğu kaybedeceğini öngörüyor. Ayrıca HDP'nin seçimlerde kilit rol oynayacağını ve Muharrem İnce ile ilgili sürprizler olabileceğini belirtiyor.
8 Mart 2023

Millet İttifakı'nın ortak cumhurbaşkanı adayı olarak belirlenen Kemal Kılıçdaroğlu'nun seçim kampanyası süreci netleşti. Kılıçdaroğlu, mitinglerden ziyade toplumsal gruplarla buluşmalar düzenleyerek 'tarafsızlık' vurgusu yapacak ve 'gri bölge' olarak adlandırılan, iktidara oy vermeye meyilli ancak kararsız seçmenlere yönelecek. Deprem bölgesindeki ihtiyaçlar göz önünde bulundurularak kampanya 'renksiz ama etkili' bir şekilde yürütülecek. Ayrıca, ittifak içindeki altı partinin liderlerinin bazı kentlerde birlikte mitingler düzenlemesi planlanıyor ve Kılıçdaroğlu kampanyasını deprem bölgesinden başlatıp orada bitirmeyi hedefliyor.
8 Mart 2023

İnsan hakları kurumlarında çalışan 11 kişinin yargılandığı Büyükada davası, Yargıtay'ın yerel mahkemenin kararını bozmasının ardından yeniden görülmeye başlandı. Yargıtay, bir sanığın eksik araştırma sonucu hapis cezası aldığını ve üç sanığın beraat etmesi gerektiğini belirtmişti. İstanbul 35'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, sanıklar ve avukatları Yargıtay'ın bozma kararına uyulmasını talep etti. Mahkeme heyeti, bozma kararına uyduğunu açıkladı ve Taner Kılıç hakkındaki yurt dışı yasağının devamına ve ByLock kullanımının araştırılmasına karar verdi. Bir sonraki duruşma 6 Haziran'da yapılacak.
8 Mart 2023

Uluslararası haber ajansı Reuters, Türkiye'de meydana gelen büyük deprem sonrasında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sıkı destekçileri arasında bile siyasi tercihlerin değiştiğini bildirdi. Deprem bölgesinde yapılan röportajlarda, vatandaşlar iktidarın deprem hazırlığı ve sonrasındaki koordinasyon eksikliklerini eleştirdi. Bazı vatandaşlar, muhalefet partilerine yönelik desteklerini ifade ederken, özellikle Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'a olumlu bakış açılarına dikkat çektiler. ORC Araştırma'nın anketine göre, muhalefetin adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a karşı önde olduğu belirtildi.
8 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından İTÜ'ye atanan Rektör İsmail Koyuncu'nun, Akademi Vakfı üzerinden üniversitede kadrolaşma yaptığı iddia ediliyor. Vakfın kurucuları arasında çok sayıda AKP'li siyasetçi bulunuyor. Koyuncu'nun öğrencileri, çevre mühendisliği bölümüne öğretim üyesi olarak atanırken, vakfa yakın diğer isimler de üniversitenin çeşitli kademelerinde görev alıyor. İTÜ'nün geleneksel vakıflarıyla mücadele eden Koyuncu'nun, kendi vakfının toplantılarını üniversitede yapması dikkat çekiyor. Ayrıca vakfın yönetiminde ve kurucuları arasında kadın bulunmuyor.
8 Mart 2023

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Gençlik Kolları, olası cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu için Netflix açılış ekranını taklit eden bir video hazırladı. Videoda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Ben geliyorum' isimli bir yapımı izlediği gösteriliyor. Videoda ayrıca Netflix'in 'Kim izliyor' bölümünde MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek ve Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici gibi siyasi figürlerin isimleri yer alıyor.
7 Mart 2023

ORC Araştırma'nın yaptığı ankete göre, Millet İttifakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhur İttifakı'nın adayı Tayyip Erdoğan'a karşı yüzde 56,8'e yüzde 43,2'lik bir üstünlük sağlıyor. Bu sonuçlar, 4-6 Mart tarihleri arasında 28 ilde 1850 katılımcı ile yapılan ankette elde edildi. Aynı şirketin ocak ayındaki anketinde ise Kılıçdaroğlu yüzde 41,8, Erdoğan ise yüzde 42,5 oranında oy alıyordu. Ayrıca, Aksoy Araştırma'nın şubat anketinde altılı masa partilerinin toplam oyu yüzde 43,4, AKP ve MHP'nin toplam oy oranı ise yüzde 38,9 olarak ölçüldü.
7 Mart 2023

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında ölü sayısının artmasında deprem öncesi ve sonrası yapılan ihmallerin ve beceriksizliklerin etkili olduğunu belirtti. Altay, özellikle ilk iki gün yaşanan sorunlara dikkat çekerek, eğer Türk Silahlı Kuvvetleri ve madenciler hızlı bir şekilde bölgeye ulaştırılsaydı, en az 10 bin kişinin hayatta olabileceğini ifade etti. Ayrıca, bir valinin ölü sayısının açıklanandan üç kat fazla olduğunu söylediğini aktardı.
7 Mart 2023
İşaretlediklerim