Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, emeklilik yaşıyla ilgili bir çalışmalarının olmadığını belirtti. Ayrıca, memur maaşları ve memur emeklisi aylıklarına 2024 ve 2025 yıllarında belirli oranlarda zam yapılması kararlaştırıldı. Ancak, bu zammın yetersiz bulunması üzerine iktidar kanadından yeni düzenleme sinyali verildi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, kendini mağdur hisseden tüm kesimlerin gönlünü alacaklarını ifade etti.
24 Ekim 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İsveç'in NATO'ya katılım protokolünü imzalayarak Meclis'e gönderdi. İsveç ve Finlandiya, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından NATO'ya katılmak için başvuruda bulunmuştu. Türkiye, öncelikle iki ülkenin adaylıkları konusunda endişelerini belirtmiş, ancak daha sonra İsveç ve Finlandiya'nın Türkiye'nin endişelerini gidermek üzere adımlar atacağını belirtmesi üzerine itirazını geri çekmişti. Finlandiya'nın NATO'ya katılım protokolü daha önce onaylanmış ve ülke resmen NATO üyesi olmuştu. İsveç'in üyeliği ise bekletiliyordu.
23 Ekim 2023

TBMM Başkanlığına sunulan 'Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi' ile kentsel dönüşüm süreçlerinin hızlandırılması amaçlanıyor. Teklif, yargı süreçlerini hızlandırmak için savunma sürelerini kısaltmayı, yürütmenin durdurulması talebine itirazı engellemeyi, keşif ve bilirkişi sürelerini kısaltmayı ve duruşma yapılmasını mahkemenin takdirine bırakmayı öngörüyor. Ayrıca, riskli yapıların yıktırılması konusunda yetkiler Kentsel Dönüşüm Başkanlığı'na devrediliyor ve yapı ruhsatı alınması da dahil olmak üzere tüm iş ve işlemler, maliklerin salt çoğunluğu ile alınan karara istinaden yapılacak.
20 Ekim 2023

Dışişleri Bakan Yardımcısı Ahmet Yıldız, TBMM'de milletvekillerine yaptığı sunumda, Gazze'den Türkiye'ye tahliye talebinde bulunan yaklaşık 700 kişi olduğunu belirtti. Bu kişilerin 322'si Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı, 214'ü Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı yakını Filistinli ve 55'i kurum personeli. Bu talepler, İsrail ve Filistin arasındaki çatışmaların yoğunlaştığı bir dönemde geldi.
19 Ekim 2023

İsrail'in Filistin'deki 'orantısız ve yoğun' saldırılarına ilişkin araştırma önergesi, AKP ve MHP'li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. Gazzeli yetkililer, İsrail'in El Ehli Baptist Hastanesi'ni bombaladığını ve en az 500 kişinin öldüğünü duyurmuştu. Filistin Sağlık Bakanlığı ise bugün resmi ölü sayısını 471 olarak güncelledi. Saadet Partisi'nin TBMM Genel Kurulu'na verdiği araştırma önergesi, AKP ve MHP'li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.
18 Ekim 2023

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanlığına Ebubekir Şahin yeniden seçildi. Başkanlık seçimi için yapılan üst kurul toplantısını Başkanvekili Orhan Karadaş yönetti. Oylamada Orhan Karadaş da yeniden başkanvekili oldu. Bir hafta önce TBMM’de, görev süresi dolan üç RTÜK üyesi için seçim yapılmıştı.
18 Ekim 2023

Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu'nda, Irak ve Suriye'ye asker gönderme tezkeresinin süresinin iki yıl daha uzatılmasına ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresi kabul edildi. Detaylar henüz açıklanmadı.
17 Ekim 2023

2024-2028 dönemini kapsayan 12'nci Kalkınma Planı TBMM Başkanlığı'na sunuldu. Planın ana hedefleri arasında sosyal kalkınmayla refahı yükseltmek, enerji ve ulaşımda Türkiye'yi merkez ülke haline getirmek yer alıyor. 2028'de gayrisafi yurt içi hasılanın 2 trilyon 820 milyar liraya, kişi başına gelirin 17 bin 554 dolara yükseltilmesi, işsizliğin yüzde 7,5'e düşürülmesi ve büyümenin ortalama yüzde 5 olması hedefleniyor. Ayrıca, enflasyonun 2028'de yüzde 4,7'ye düşürülmesi planlanıyor.
16 Ekim 2023

Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu'nda, Lübnan'da konuşlu Türk Silahlı Kuvvetleri unsurlarının görev süresinin bir yıl daha uzatılmasına ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresi görüşüldü ve kabul edildi. Tezkereye Yeşil Sol parti Grubu 'Hayır' oyu verirken, diğer parti grupları 'Evet' oyu verdi.
11 Ekim 2023

TBMM Genel Kurulunda Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) üyeliği için seçim yapıldı. AKP kontenjanından aday gösterilen Ebubekir Şahin, CHP kontenjanından aday gösterilen İlhan Taşçı ve Yeşil Sol Parti kontenjanından aday gösterilen Necdet İpekyüz RTÜK üyesi olarak seçildi. Ebubekir Şahin ve İlhan Taşçı ikinci kez RTÜK üyesi seçildi. RTÜK'te başkanlık seçimi 18 Ekim 2023 tarihinde yapılacak.
11 Ekim 2023

TBMM eski başkanı ve eski başbakan yardımcısı Bülent Arınç, Hamas'ın İsrail ile savaşmasını eleştirdi. Arınç, Hamas'ın İsrail'e karşı gücünün olmadığını, gıda ve teknik ihtiyaçlarını dışarıdan karşıladığını belirtti. Ayrıca, Hamas'ın İsrail'e saldırmasının İsrail'e haklılık payı kazandırdığını ve Türkiye'yi zor durumda bıraktığını ifade etti. Arınç, Hamas'ın İsrail ile savaşmasının yanlış olduğunu ve barış içinde olmaları gerektiğini vurguladı.
9 Ekim 2023

Saadet Partisi tarafından TBMM Genel Kurulu'na sunulan ve kamudaki personel istihdamında mülakatın kaldırılmasını öneren teklif, AKP ve MHP'li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. AKP, daha önce kamuda mülakatın kaldırılmasını seçim vaadi olarak sunmuştu ancak bu vaat hayata geçirilmedi. Saadet Partisi Grup Başkanvekili İsa Mesih Şahin, önerinin gerekçesini adaletsiz ve kayırmacı bir düzenin gençlerin ülkelerine gönül koymasına neden olduğunu belirterek açıkladı.
3 Ekim 2023

TBMM İçişleri Komisyonu Başkanı Süleyman Soylu ve komisyon üyeleri, Ankara'da iki gün önce düzenlenen bombalı saldırı nedeniyle İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'ya 'geçmiş olsun' ziyaretinde bulundu. Ziyaretçiler arasında AKP, MHP ve İYİ Parti'den milletvekilleri de vardı. Ayrıca Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak da Yerlikaya'yı ziyaret etti.
3 Ekim 2023

CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun dokunulmazlığının kaldırılması talebiyle hazırlanan fezleke, TBMM Başkanlığı'na sunuldu. Tanrıkulu hakkında, 'halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik' ve 'devletin askeri ve emniyet teşkilatını alenen aşağılama' iddialarıyla soruşturma izni verilmişti. Tanrıkulu'nun, TSK ile ilgili eleştirileri nedeniyle hakkında soruşturma açılmış ve partisinden de tepki gelmişti. Fezlekenin TBMM Başkanlığı'na iletilmesinin ardından, Anayasa ve Adalet Komisyonları Üyelerinden Kurulu Karma Komisyon'a havale edildi.
2 Ekim 2023

AKP, TBMM'ye sunmayı planladığı kanun teklifi ile kentsel dönüşüm kararı için kat maliklerinin yarıdan bir fazlasının onayının yeterli olmasını öngörüyor. Mevcut yasada bu oran üçte iki çoğunluk olarak belirlenmişti. Bu düzenleme ile kat malikleri arasındaki anlaşmazlıklardan kaynaklı sürecin uzamasının önüne geçilmesi hedefleniyor.
2 Ekim 2023

Yeşil Sol Parti Grup Başkan Vekili Meral Danış Beştaş, Yeşil Sol Parti Van Milletvekili Pervin Buldan, Demokrat Parti İstanbul Milletvekili Cemal Enginyurt ve CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan'ın dokunulmazlıklarının kaldırılmasına ilişkin fezlekeler TBMM başkanlığına sunuldu. Fezlekeler, Anayasa ve Adalet Komisyonu üyelerinden kurulu karma komisyona havale edildi.
2 Ekim 2023

Konut aidatlarında fahiş fiyatlar için kamu ve özel sektör temsilcileri bir araya geldi. Yapılan görüşmeler sonucunda, site yönetim şirketleri için yeni bir mevzuat çalışması yapılacağı, yöneticiler için eğitim ve sınav şartı olacağı, sertifika zorunluluğu getirileceği ve adli sicil kuralı uygulanacağı kararlaştırıldı. Ayrıca, sitelerin anayasası olan yönetim planları profesyonel tesis yönetim şirketleri tarafından hazırlanacak ve müteahhit firmaların yapı yönetim danışmanlığı alması gerekecek.
26 Eylül 2023

2023 yılı için getirilen ek Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) tahsilatı, vatandaşların Anayasa Mahkemesi'nin vereceği kararı beklemesi nedeniyle beklenenin çok altında, yüzde 20'lerde kaldı. CHP, bu düzenlemenin iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurmuştu ve mahkeme başvuruyu 28 Eylül'de görüşecek. Hürriyet'in haberine göre, ek MTV'de yalnızca 3,4 milyar TL tahsil edildi, hedeflenen miktar ise 16.3 milyar TL idi.
25 Eylül 2023

CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu hakkında, 'halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik' ve 'devletin askeri ve emniyet teşkilatını alenen aşağılama' suçlarından dolayı fezleke hazırlandı. Adalet Bakanlığı'nın soruşturma izni vermesinin ardından fezleke, TBMM'ye iletilmek üzere Cumhurbaşkanlığı'na gönderildi. Tanrıkulu'nun, Türk Silahlı Kuvvetleri'ne yönelik eleştirileri nedeniyle hakkında soruşturma açılmıştı. Bu durum, partisi CHP içerisinde de tepkilere neden olmuştu.
18 Eylül 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti'nin yerel seçimlerde ittifak kurmama kararına saygıyla yaklaştıklarını belirtti. Ayrıca, CHP Grup Başkanı Özgür Özel'in genel başkan adaylığını açıklaması konusunda, CHP'de her üyenin genel başkan olma hakkı olduğunu ve bu durumun demokrasiyi temsil ettiğini ifade etti. Kılıçdaroğlu, kendisi hakkında 'kamu görevlisine hakaret' iddiasıyla açılan davaya ilişkin olarak da haksızlığa boyun eğmeyeceğini ve yolsuzlukları takip etmeye devam edeceğini belirtti.
14 Eylül 2023
İşaretlediklerim