MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, sabah Meclis kürsüsünde 'çürük' dediği CHP Genel Başkanı Özgür Özel'i akşam teselli etti. Bahçeli, Özel'e siyaseten söylemesi gereken şeyler olduğunu belirtti. Özel ise Bahçeli'ye saygıda kusur etmediklerini ve siyasette kişisel kırgınlıkları sürdürmenin haksızlık olacağını ifade etti. İkili, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un ev sahipliğindeki yeni yasama yılı resepsiyonunda sohbet etti.
1 Ekim 2024

CHP eski Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP'lilerin Meclis açılışında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ayakta karşılamasına tepki gösterdi. Kılıçdaroğlu, Erdoğan'ın tarafsız olmadığını ve yeminine sadık kalmadığını belirterek, CHP'nin hukuksuzluklara karşı duracağını vurguladı. Ayrıca, 128 milyar doların hesabını sormak ve beşli çeteye dur demek için ayağa kalkacaklarını ifade etti. Kılıçdaroğlu'nun bu eleştirisi, CHP'nin içindeki farklı görüşleri ve parti içi dinamikleri de gözler önüne serdi.
1 Ekim 2024

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, partisinin Meclis açılışında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı ayakta karşılamasıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Özel, bu durumun şaşılacak bir şey olmadığını ve cumhurbaşkanlığı makamına saygısızlık yapmayacaklarını belirtti. Bazı CHP'li vekillerin ayağa kalkmamasıyla ilgili olarak da partinin demokratik bir yapıya sahip olduğunu ve kimseyi zorlamadıklarını ifade etti. Ayrıca, Devlet Bahçeli ile tokalaşmasını normalleşme adımı olarak değerlendirdi.
1 Ekim 2024

Türkiye Büyük Millet Meclisi, iki aylık tatilin ardından açıldı ve 28. dönem 3. yasama yılının açılış töreni gerçekleştirildi. CHP ve İYİ Parti grubu, bu yıl Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı ayağa kalkarak karşıladı. CHP grubu, önceki yıllarda Erdoğan’ı protesto etmek amacıyla ayağa kalkmıyordu. DEM Parti grubu ise Erdoğan’ı oturarak karşılayan tek parti oldu.
1 Ekim 2024

Türkiye İşçi Partisi (TİP), Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla yapılacak Meclis’in açılış oturumuna katılmayacağını duyurdu. TİP, bu kararı Hatay Milletvekili Can Atalay’ın tutsaklığı ve iradesinin gasp edilmesi gerekçesiyle aldığını belirtti. Anayasa Mahkemesi, Atalay’ın vekilliğinin düşürülmesini yok hükmünde saymıştı, ancak Yargıtay bu karara uymamıştı. TİP, bu durumu protesto etmek amacıyla Meclis açılışına katılmama kararı aldı.
1 Ekim 2024

Çalışma yaşamı uzmanları, 2025 yılında emeklilik dilekçesi verenlere bu yıl sonuna dek emeklilik dilekçesi verenlere göre yüzde 35’e yakın daha düşük aylık bağlanacağını öngörüyor. Bu durum, 2025 yılında enflasyonun bu yıla göre düşük olacağı tahminine dayanıyor. Orta Vadeli Program’da bu yıl enflasyon oranının yüzde 41.5, 2025 yılında ise yüzde 17.5 olması bekleniyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, dilekçe tarihine göre ortaya çıkacak aylık düşüşünü önlemek için yasa taslağı çalışmalarına başladı.
1 Ekim 2024

İsrail askerleri tarafından Batı Şeria'da başından vurularak öldürülen insan hakları aktivisti Ayşenur Ezgi Eygi, Aydın'ın Didim ilçesinde düzenlenen cenaze töreniyle toprağa verildi. Eygi'nin cenazesi, Türkiye'nin Tel Aviv Büyükelçiliği ve Kudüs Başkonsolosluğu'nun yürüttüğü işlemler sonrası Türkiye'ye getirilmişti. Cenaze törenine birçok üst düzey yetkili katıldı ve Eygi'nin ölümü uluslararası mahkemelerde hesap sorulacağı belirtildi. Eygi'nin ölümü, İsrail-Filistin çatışmalarında sivil kayıpların artmasına dikkat çekti.
14 Eylül 2024

Gelir İdaresi Başkanlığı, Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nde değişiklik yapmayı planlıyor. Yeni düzenlemeye göre, iş yeri ve konut kirası ödemeleri bankalar veya PTT aracılığıyla yapılacak ve elden ödeme yapanlara ceza kesilecek. Kirayı elden ödeyenlere her bir tespit için kira tutarının yüzde 10’u oranında ceza uygulanacak ve bu ceza en az 5 bin lira olacak. Ayrıca, 7 bin liranın üzerindeki tüm ödemeler kartla yapılmak zorunda olacak.
11 Eylül 2024

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Anayasa Mahkemesi'nin Can Atalay'ın vekilliğinin düşürülmesini yok hükmünde saymasına rağmen, Meclis'in ikinci kez olağanüstü toplanmayacağını açıkladı. 16 Ağustos'ta yapılan olağanüstü toplantıda, Alpay Özalan ve AKP'liler Ahmet Şık'a saldırmış, bu olay sonrasında Şık ve Özalan'a kınama cezası verilmişti. CHP, 10 Eylül'de ikinci bir olağanüstü toplantı talep etmiş, ancak Kurtulmuş bu talebi reddetmiştir. Kurtulmuş, Atalay hakkında yeni bir hukuki durum olmadığını ve Meclis'in 1 Ekim'de çalışmalarına devam edeceğini belirtti.
8 Eylül 2024

CHP'nin 20. olağanüstü kurultayında, partinin tüzüğünde 28 maddede değişiklik öngören taslak oy çokluğuyla kabul edildi. Değişiklikler arasında genel başkanın vekalet düzenlemeleri, MYK'nın yapısında değişiklikler ve aday belirleme yöntemleri yer alıyor. Ayrıca, milletvekili ve belediye başkanlığı için üç dönem kuralı getirildi ve cinsiyet ile gençlik kotaları uygulamaya konuldu. Disiplin düzenlemeleri de güncellenerek, cezaların bağışlanması yetkisi PM'ye verildi.
7 Eylül 2024
İşaretlediklerim