Ömer Faruk Çolak, Türkiye'nin OECD ülkeleri içinde yoksul ailelere en düşük kamu harcaması yapan ülke olduğunu vurguladı. Türkiye'de doğurganlık oranının 2001'de 2,3 iken 2023'te 1,51'e düştüğünü belirtti. Kentleşmenin artması ve gelir dağılımının bozulması, evlilik oranlarının düşmesine ve boşanma oranlarının artmasına neden oldu. Türkiye'de sosyal harcamaların kamu harcamaları içindeki payı OECD ortalamasının oldukça altında kaldı.
26 Haziran 2024

Erzincan İliç'teki altın madeni sahasında 13 Şubat'ta meydana gelen toprak kaymasında dokuz işçi toprak altında kalmıştı. İYİ Parti Çanakkale Milletvekili Rıdvan Uz, TBMM İliç Maden Kazasını Araştırma Komisyonu'nda faciadan bir saat önce joeradar görevlisinin tehlike olduğuna dair e-posta gönderdiğini açıkladı. Uz, e-postanın şirket yetkililerine ulaştığını ancak gizlendiğini belirtti. E-postada, yığma operasyonlarının durdurulması gerektiği belirtilmesine rağmen, bu talimatın yerine getirilmediği ifade edildi.
11 Haziran 2024

Cumhuriyet Halk Partisi Erzincan Milletvekili Mustafa Sarıgül, Meclis'te geçirdiği bir yılı değerlendirdi. Sarıgül, sosyal medyada TikTok'ta 400 bin, Instagram'da 600 bin, Facebook'ta 375 bin ve X'te 280 bin izlenme oranlarına ulaştığını belirtti. Ayrıca, 40 yazılı soru önergesi ve dokuz kanun teklifi verdiğini, TBMM Genel Kurulu'nda 19 kez konuştuğunu ve 53 televizyon programına katıldığını ifade etti. Erzincan'ın Google'da en çok aranan iller arasında yer aldığını ve yerel ürünlerin aranma oranlarının arttığını vurguladı.
11 Haziran 2024

İfade Özgürlüğü Derneği (İFÖD), 'unutulma hakkı' adı altında birçok kamuyu ilgilendiren haberin sansürlendiğini ve bunun toplumsal hafızayı yok ettiğini belirten bir rapor yayımladı. İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaman Akdeniz, bu sansürün ifade ve basın özgürlüğüne zarar verdiğini vurguladı. Anayasa Mahkemesi, 5651 sayılı yasanın 9. maddesini iptal etmesine rağmen, sulh ceza hakimliklerinin bu madde kapsamında karar vermeye devam ettiğini belirtti. İFÖD, arşiv değeri olan birçok haberin sansürlendiğini ve bu durumun toplumsal hafızaya zarar verdiğini raporladı.
7 Haziran 2024

TBMM İliç Maden Kazasını Araştırma Komisyonu, Anagold Madencilik temsilcilerini dinledi. Anagold Hukuk Direktörü Cem Aktolga, facia günü çatlakların tespit edildiğini ve jeoteknik mühendisinin heyelandan önce uyarılarda bulunduğunu belirtti. Toprak kaymasında kaybolan işçilerin cenazelerine ulaşılmaya devam ediliyor. Komisyon toplantısında tansiyon yükseldi ve milletvekilleri Anagold yetkililerine sorular yöneltti.
4 Haziran 2024

TBMM İliç Maden Kazasını Araştırma Komisyonu, Anagold Madencilik temsilcilerini dinledi. Anagold Hukuk Direktörü Cem Aktolga, facia günü çatlakların tespit edildiğini ve jeoteknik mühendisinin heyelandan önce uyarılarda bulunduğunu belirtti. Komisyon toplantısında tansiyon yükseldi ve milletvekilleri Anagold yetkililerine sorular yöneltti. İliç'teki maden kazasında bir işçinin daha cansız bedenine ulaşıldı.
4 Haziran 2024

Uğur Emek, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı'nın Almanya'daki Uluslararası Ulaştırma Forumuna Rönesans şirketine ait özel jet ile gitmesini eleştirdi. Bakan, bu durumu TBMM Dijital Mecralar Komisyonu'nda açıklarken, şirketin sözleşmesinde bu tür masrafların karşılanmasının yer aldığını belirtti. Emek, bu açıklamanın cezasızlık inancına dayandığını ve bakanın kamuoyunu yanıltmaya çalıştığını savundu.
2 Haziran 2024

AK Parti, Kızılcahamam'da iki gün sürecek 31. İstişare ve Değerlendirme Toplantısı'nı düzenliyor. Toplantıda yerel seçim sonuçları ve parti çalışmaları değerlendirilecek, ekonomi, enerji, tarım, adalet, güvenlik ve dış politika konuları görüşülecek. Toplantıya parti organları, TBMM grubu, bakanlar ve diğer önemli üyeler katılacak. Toplantının, AK Parti'nin 2028 seçimlerinde yeniden iktidar olma hedefi doğrultusunda önemli adımlar atması bekleniyor.
1 Haziran 2024

TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman, TikTok'un ulusal güvenlik meselesi haline geldiğini ve platformdaki içeriklerin toplumsal değerlere uygun olmadığını belirtti. Yayman, TikTok'un zararlı ve müstehcen içerikleri kaldırması gerektiğini, aksi takdirde bant daraltma veya ekonomik yaptırımlar gibi önlemler alınabileceğini söyledi. TikTok yetkilisi Emir Gelen ise, TBMM'nin davetlerine önem verdiklerini ve sorumluluk bilinciyle hareket ettiklerini ifade etti.
31 Mayıs 2024

Kripto varlıklara ilişkin düzenlemeler içeren teklif, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi. Sermaye Piyasası Kanunu’na kripto varlıklara ilişkin tanımlar ekleniyor ve kripto varlık hizmet sağlayıcılarının kurulabilmesi için SPK'dan izin almaları zorunlu hale getiriliyor. Düzenleme, platformların ortaklarına ve yönetim kurulu üyelerine asgari şartlar getirerek mali güç ve dürüstlük sağlanmasını amaçlıyor. Ayrıca, kripto varlık hizmet sağlayıcılarının faaliyetleri, transfer ve saklama esasları belirleniyor ve piyasa bozucu eylemlere karşı sıkı takip öngörülüyor.
30 Mayıs 2024
İşaretlediklerim