Anayasa Mahkemesi (AYM), 500'den fazla erişim engelleme ve içerik çıkartma başvurusunda 'ifade özgürlüğü ihlali' kararı verdi. Bu kararlar, 2017'de çıkarılan ve sık sık sansüre bahane edilen 5651 sayılı Kanun'un 9'uncu maddesiyle ilgiliydi. AYM, Diken'in 2018'de yaptığı ve 2021'de pilot karar olarak kabul edilen başvuruyu referans alarak bu kararı verdi. Prof. Dr. Yaman Akdeniz, AYM'nin bu kararları verirken pilot kararı referans aldığını ve bu kararların bir kısmının İfade Özgürlüğü Derneği tarafından yapılan başvurular olduğunu belirtti.
6 Şubat 2024

6 Şubat 2023'te yaşanan Kahramanmaraş merkezli çifte depremlerin ardından, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın yıkılan bölgelerdeki yeniden yapılanma ile ilgili yaptığı vaatlerin gerçekleşme durumu The Guardian tarafından incelendi. Erdoğan, depremlerden kısa bir süre sonra yaptığı açıklamada, bir yıl içinde vatandaşlara evlerini teslim edeceklerini söylemişti. Ancak, The Guardian'ın izlenimlerine göre, bu vaatlerin gerçekleşmesi şüpheli görünüyor ve yıkılan binaların yeniden inşası konusunda somut bir ilerleme kaydedilemediği belirtiliyor. Ayrıca, depremlerin yol açtığı zararın ve inşaat firmalarının yolsuzluklarının altı çiziliyor.
6 Şubat 2024

AKP'li milletvekilleri tarafından TBMM'ye sunulan 16 maddelik yeni torba yasa, Maden Kanunu'ndan Enerji Kanunu'na, nükleer düzenlemelerden yenilenebilir enerji mevzuatına kadar birçok alanda değişiklikler içeriyor. Değişikliklerin gerekçeleri arasında enerji arz güvenliğinin sağlanması ve enerji mevzuatının güncellenmesi gibi maddeler bulunuyor. Ancak, bu değişikliklerin ulusal ve uluslararası sermayeye yeni imtiyazlar sağlama çabası olarak değerlendiriliyor. Torba yasa, maliyetlerin azaltılması, kamusal denetimin aşılması ve stratejik ortaklıkların altyapısının hazırlanması gibi üç ana hat üzerinde yoğunlaşıyor.
4 Şubat 2024

CHP, TİP Hatay Milletvekili Can Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesi kararına itiraz ederek Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu. Anayasa Mahkemesi, Atalay hakkında daha önce iki kez hak ihlali kararı vermiş, ancak yerel mahkemeler ve Yargıtay bu kararları tanımamıştı. TBMM Genel Kurulu, TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ'ın başkanlığında toplanarak Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesine karar vermişti. CHP'nin başvurusu, Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesinin yok hükmünde olduğunun tespiti ve İçtüzük değişikliğinin iptali talebini içeriyor.
2 Şubat 2024

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, tutuklu TİP Hatay Milletvekili Can Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesi süreci hakkında konuştu. Anayasa Mahkemesi'nin Atalay hakkında hak ihlali kararı vermesine rağmen İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi ve Yargıtay'ın bu kararları tanımadığı belirtildi. Kurtulmuş, yurtdışında olması nedeniyle TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ'ın başkanlığında toplanan Meclis'te Atalay'ın vekilliğinin düşürüldüğünü ve bu sürecin siyasi tartışmalara sokulmaması gerektiğini ifade etti. Ayrıca, Adalet Bakanı Tunç, Bozdağ'a kitapçık atılmasını 'milli iradeye saygısızlık' olarak değerlendirdi ve CHP'nin Can Atalay için 'olağanüstü toplantı' talebine ret geldiği bilgisi verildi.
1 Şubat 2024

TBMM Genel Kurulu'nda, tutuklu TİP Hatay Milletvekili Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesine yönelik karar okunurken, muhalefet tarafından TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ'a anayasa kitapçığı atıldı. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, bu eylemi 'milli iradeye saygısızlık' olarak değerlendirerek kınadı ve TBMM Başkanlık kürsüsüne ve Meclis Başkanvekiline gösterilmesi gereken saygıyı vurguladı. Olay, Anayasa Mahkemesi'nin Atalay hakkında verdiği hak ihlali kararlarının İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi ve Yargıtay tarafından tanınmamasının ardından gerçekleşti.
31 Ocak 2024

Anayasa Mahkemesi'nin iki defa hak ihlali kararı verdiği TİP Hatay Milletvekili Can Atalay'ın milletvekilliği, İstanbul 13'üncü Ağır Ceza Mahkemesi ve Yargıtay'ın AYM kararlarını tanımamasının ardından TBMM Genel Kurulu'nda düşürüldü. Atalay, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, hukuk tanımazlık ve kuralsızlaşmanın boyutlarına şaşırdığını belirtti ve Türkiye'nin bu duruma sığmayacağını ifade etti. Ayrıca, görevini yapmaya devam edeceğini ve Hatay halkına borçlu olduğunu söyledi.
30 Ocak 2024

Anayasa Mahkemesi'nin iki kez hak ihlali kararı verdiği TİP Hatay Milletvekili Can Atalay'ın vekilliği, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi ve Yargıtay'ın AYM kararlarını tanımamasının ardından TBMM Genel Kurulu'nda düşürüldü. TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ'ın başkanlığında toplanan Genel Kurul'da, muhalefet milletvekilleri kararı protesto etti. Sosyal medyada ve siyasi çevrelerden gelen tepkilerde, bu kararın 'yargı darbesi' olarak nitelendirildiği ve halk iradesine darbe vurulduğu ifade edildi.
30 Ocak 2024

Türkiye İşçi Partisi Hatay Milletvekili Can Atalay'ın milletvekilliği, Yargıtay 3'üncü Ceza Dairesi'nin kararı TBMM Genel Kurulu'nda okunarak düşürüldü. Anayasa Mahkemesi'nin iki defa hak ihlali kararı verdiği Atalay hakkındaki Yargıtay kararı, hem İstanbul 13'üncü Ağır Ceza Mahkemesi hem de Yargıtay tarafından tanınmamıştı. TBMM Genel Kurulu'nda yaşanan olaylar sırasında muhalefet milletvekilleri kararı protesto etti ve TİP, DEM Parti ve CHP milletvekilleri başkanlık kürsüsünü pankartlarla işgal etti. TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ, protestolar nedeniyle birleşimi kapattı.
30 Ocak 2024

Tutuklu TİP Milletvekili Can Atalay hakkında Anayasa Mahkemesi tarafından iki defa hak ihlali kararı verilmesine rağmen, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi ve Yargıtay bu kararları tanımadı. Atalay'ın milletvekilliğinin düşürüleceği iddiaları üzerine, 57 baro başkanı TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'a açık mektup yayınlayarak, Anayasa Mahkemesi kararlarına uyulması gerektiğini ve aksi bir durumun Anayasa'nın ihlali olacağını belirtti. Mektupta, TBMM'de Can Atalay hakkındaki hükmün okunmaması yönünde bir irade beklediklerini ifade ettiler.
29 Ocak 2024

Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası, taban maaş hakkı ve asgari ücretin üzerinde maaş talepleri için Milli Eğitim Bakanlığı ile görüşme talebinde bulundu. Talep, dört saatlik bir bekleyişin ardından kabul edildi ve temsili bir grup öğretmen Bakan Yardımcısı Kemal Şanlıoğlu ile görüşmek üzere bakanlığa gitti. CHP ve DEM Parti milletvekilleri öğretmenlerin eylemine destek verdi ve CHP, konuyla ilgili araştırma önergesi ve kanun teklifi sunacağını açıkladı.
29 Ocak 2024

Kanada, Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğine onay vermesi sonrasında, 2020 yılında Türkiye'de üretilen İHA'ların Azerbaycan tarafından kullanılmasını gerekçe göstererek uygulamaya başladığı ihracat ambargosunu kaldıracağını açıkladı. Ambargo, Baykar'ın ürettiği İHA'larda kullanılan kamera parçaları gibi kritik bileşenleri kapsıyordu. Türkiye'nin, Kanada'dan ithal edilen İHA parçalarının kullanımı konusunda daha fazla şeffaflık sağlayacağı belirtildi.
26 Ocak 2024

Anayasa Mahkemesi, Türk Medeni Kanunu'nun 'evlenen kadının kocasının soyadını alacağı' hükmünü eşitliğe aykırı bularak iptal etti ve Meclis'e bu konuda yeni bir düzenleme yapılması için dokuz ay süre verdi. Bu süre 28 Ocak 2024'te doluyor. İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği Koordinatörü Nazan Moroğlu, yasal bir boşluk oluştuğunu ve Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararı sonrası kadınların evlilikte kendi soyadlarıyla devam etme zorunluluğunun kalktığını belirtti. Yeni yargı paketi taslağında ise benzer bir düzenlemenin sinyali verildi, ancak kadınların tek başına bekarlık soyadını kullanamayacağı belirtildi.
26 Ocak 2024

CHP tarafından TBMM Genel Kurulu'nda sunulan, haberlere getirilen erişim engellerinin araştırılmasını talep eden önerge, AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Türkiye'de son 10 yılda 35 bin haberin erişime engellendiğini ve 30 bin haberin silindiğini belirtti. Çakırözer, bu engellemelerin çoğunlukla üst düzey kamu şahsiyetleri ve iktidara yakın şirketlerin talepleri üzerine yapıldığını ifade etti. Ayrıca, sadece yılın ilk haftasında 688 habere erişim engeli getirildiğini vurguladı.
24 Ocak 2024

Türkiye Büyük Millet Meclisi, İsveç'in Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO) üyeliğine onay verdi. Bu karar, Türkiye'nin İsveç'in NATO'ya katılım sürecine ilişkin tutumunu yansıtıyor. İsveç'in NATO üyeliği, Türkiye'nin talepleri ve güvenlik endişeleri doğrultusunda değerlendirilmiş ve TBMM'de onay süreci tamamlanmıştır. Haberin detayları henüz paylaşılmamış ve 'Ayrıntılar gelecek...' ifadesiyle duyurulmuştur.
23 Ocak 2024

İYİ Parti tarafından TBMM Genel Kurulu'nda sunulan, Kahramanmaraş merkezli depremde kaybolan vatandaşların tespiti ve çocuk kaçırma iddialarının araştırılmasını talep eden önerge, AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. İYİ Parti Antalya Milletvekili Aykut Kaya, depremde kaybolan vatandaşlar ve çocuklar hakkında devletin ciddi bir araştırma yapması gerektiğini belirtti. Muhalefetin desteklediği önerge, iktidar partisi ve ortağının oylarıyla kabul edilmedi.
23 Ocak 2024

TBMM Genel Kurulunda gerçekleştirilen oylama sonucunda, İYİ Parti kontenjanından RTÜK üyeliğine Ahmet Can Buğday seçildi. Ahmet Can Buğday ve Hüseyin Raşit Yılmaz'ın aday olduğu seçimde, toplam 344 oy kullanıldı ve Buğday 306 oy alarak üyeliğe seçildi. Oylamada 30 oy geçersiz sayılırken, bir oy boş bırakıldı.
17 Ocak 2024

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde, Irak'ın kuzeyinde PKK ile yaşanan çatışmada 12 askerin hayatını kaybetmesinin ardından, AKP, MHP, İYİ Parti ve Saadet Partisi'nin ortak imzasıyla hazırlanan 'teröre karşı bildiri' konulu Meclis Başkanlığı tezkeresi, Dem Partisi dışındaki tüm siyasi partilerin oylarıyla kabul edildi. CHP, AKP'nin politikalarına katılmadığı gerekçesiyle bildiriye imza atmadı. Tezkerede, terörle mücadelede kararlılık vurgusu yapıldı ve terör örgütlerine karşı mücadelenin devam edeceği belirtildi.
16 Ocak 2024

Anayasa Mahkemesi (AYM), Diken ve İfade Özgürlüğü Derneği'nin (İFÖD) beş yıllık hukuk mücadelesi sonucunda, internet gazeteciliğinde sansüre neden olan 5651 sayılı Kanun'un 9'uncu maddesini iptal etti. AYM, bu maddenin ifade ve basın özgürlüklerine ağır bir müdahale teşkil ettiğini belirtti. İptal kararı dokuz ay sonra yürürlüğe girecek, bu süre zarfında yerel seçimler de dahil olmak üzere maddeye dayanılarak sansür uygulamaları devam edebilecek. AYM'nin pilot karar usulüyle verdiği bu karar, yapısal bir sorunu gidermek amacıyla TBMM'ye bildirilmişti.
10 Ocak 2024

CHP, tutuklu TİP Milletvekili Can Atalay'ın durumunu görüşmek üzere TBMM Genel Kurulu'nu olağanüstü toplantıya çağırma talebinde bulundu. Anayasa Mahkemesi'nin Atalay hakkında iki kez hak ihlali kararı vermesine rağmen, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi ve Yargıtay bu kararları tanımadı. CHP, bu kararı 'darbe' olarak nitelendirerek halkı 14 Ocak'ta Tandoğan Meydanı'nda düzenlenecek mitinge davet etti. Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş, CHP'nin talebini, TBMM'nin çalışma takvimine atıfta bulunarak reddetti.
9 Ocak 2024
İşaretlediklerim