ABD'li elektrikli otomobil üreticisi Tesla, satışlardaki büyümenin yavaşlaması ve pazardaki güçlü rekabet nedeniyle Çin'deki üretimini azaltma kararı aldı. Şirket, düşen talep ve rekabetle mücadele etmek amacıyla, Çin'de üretilen Model Y ve Model 3 araçlarının üretiminde kesintiye gitme kararı aldı. Tesla, Avrupa ve Çin'deki araç fiyatlarını düşürdükten sonra ABD'deki bazı Model Y otomobillerinin fiyatlarını da geçici olarak indirmiş, ancak bu hamle talepteki düşüşü durduramamıştı. CEO Elon Musk, daha önce Çinli elektrikli otomobil üreticilerinin güçlü rekabetinin altında kalınabileceği konusunda uyarılarda bulunmuştu.
23 Mart 2024

Elektrikli otomobil üreticisi Tesla, İstanbul ve Ankara'daki mevcut mağazalarının ardından İzmir'de de bir mağaza açmayı hedefliyor. Nisan 2023'te Türkiye pazarına giriş yapan ve satışlara başlayan Tesla, İzmir için yeni iş pozisyonları açtı. Açılacak mağazanın tarihi henüz belirsizken, firma servis müdürü, otomotiv teknisyeni, mağaza müdürü ve satış danışmanı pozisyonları için iş ilanları yayınladı.
11 Mart 2024

Alman otomobil üreticisi BMW, elektrikli araç sektöründe önemli bir başarıya imza atarak, Tesla ile rekabette kendini kanıtladı. BMW'nin batarya teknolojisindeki uzmanlığı ve elektrikli araçlar için özel tasarlanmış yeni Klasse serisi, şirketin satışlarında büyük bir artış sağlamasına olanak tanıdı. Bu yeni seride, Tesla'nın sunmadığı özellikler bulunuyor ve BMW geçen yıl 376 bin elektrikli araç satarak lüks segmentte ikinci sıraya yerleşti. BMW'nin hibrit modelleri de müşteri tabanını korumasına ve genişletmesine yardımcı oldu.
9 Mart 2024

OpenAI, ChatGPT'nin geliştiricisi, Elon Musk'ın şirketi ele geçirmeye veya Tesla ile birleştirmeye çalıştığını öne sürdü. Musk, daha önce OpenAI ve CEO'su Sam Altman'a dava açarak, şirketin kuruluş misyonunu terk ettiğini ve Microsoft'un yan kuruluşu haline geldiğini iddia etmişti. OpenAI kurucuları, bir blog metniyle Musk'ın iddialarına yanıt vererek, Musk'ın şirketi ele geçirmeye çalıştığını ve bu tekliflerin misyona aykırı olduğunu belirtti. Musk, 2018'de OpenAI'den ayrılmıştı.
6 Mart 2024

Tesla ve SpaceX'in CEO'su Elon Musk, yapay zeka sohbet robotu ChatGPT'nin geliştiricisi OpenAI ve şirketin CEO'su Sam Altman'a, kuruluşun misyonunu terk ettiği iddiasıyla San Francisco Mahkemesi'nde dava açtı. Dava dilekçesinde, OpenAI'nın 'insanlık yararına' yapay zeka geliştirecek bir laboratuvar olarak kurulduğu, ancak zamanla Microsoft'un yan kuruluşu haline gelerek, kar amacı gütmeye başladığı ve bu durumun anlaşmayı ihlal ettiği belirtildi.
1 Mart 2024

Elon Musk'ın yönetimindeki Tesla, SpaceX ve X (eski adıyla Twitter) şirketleri 2024 yılına zorluklarla başladı. Tesla'nın piyasa değeri son bir yılda 188 milyar dolar azalarak en büyük kaybı yaşadı. Bu durum, Çin'deki ve küresel pazardaki elektrikli araç talebinin yavaşlamasından kaynaklanıyor. Musk, Çinli elektrikli otomobil üreticilerinin pazardaki rekabeti artıracağı konusunda uyarılarda bulundu. Ayrıca, Musk'ın satın aldığı X şirketi de reklam gelirlerinde büyük bir düşüş yaşayarak değer kaybetti.
24 Şubat 2024

Yapay zekanın kullanım alanlarının genişlemesi ve bu alanda ürün geliştiren şirketlere olan yatırımcı ilgisi, özellikle çip üreticileri başta olmak üzere teknoloji şirketlerinin hisselerindeki yükselişi destekliyor. Yatırımcılar, yeni gelir fırsatları ve verimlilik iyileşmesi sunan yapay zeka teknolojilerine büyük ilgi gösteriyor. Bu ilgi, 'Muhteşem Yedili' olarak adlandırılan ve Apple, Alphabet, Microsoft, Amazon, Meta, Tesla ve Nvidia gibi dev şirketlerin hisselerinde yoğunlaşmış durumda.
19 Şubat 2024

Microsoft, 3,085 trilyon dolarlık piyasa değeriyle dünyanın en değerli şirketi olarak sıralamada zirveye yerleşti. Apple, 2,889 trilyon dolarlık değeriyle ikinci, Saudi Aramco ise 2,039 trilyon dolarlık değeriyle üçüncü sırada yer aldı. Nvidia, yapay zeka teknolojilerindeki etkisiyle son bir buçuk ayda hisse değerini yüzde 45 artırarak dikkat çekti. Listede teknoloji, enerji, finans ve sağlık sektörlerinden şirketler yer alıyor.
13 Şubat 2024

Elektrikli otomobil üreticisi Tesla, Türkiye'de popülerliğini artırmak amacıyla bir dizi şehri ziyaret edecek bir test sürüşü turu düzenliyor. Geçen yıl Türkiye pazarına Model Y ile giriş yapan Tesla, bu turda Model Y'nin tanıtımını yapacak. Tur, Sinop, Konya, Samsun, Mersin, Ordu, Adana, Giresun, Trabzon ve Gaziantep olmak üzere dokuz şehri kapsayacak ve katılımcıların test sürüşü yapabilmeleri için randevu almaları gerekecek.
10 Şubat 2024

Elektrikli otomobil üreticisi Tesla, ABD'de satılan araçlarının neredeyse tamamını, gösterge panelindeki fren, park ve kilitlenmeyen fren uyarı lambalarının federal güvenlik standartlarına göre çok küçük yazı tipi boyutuna sahip olduğu gerekçesiyle geri çağırdı. Bu durumun çarpışma riskini artırabileceği endişesi taşınıyor. Tesla, sorunun çözümü için yazılım güncellemesi yayınlamaya başladı ve araç sahiplerini bilgilendirme sürecini 30 Mart'tan itibaren mektupla gerçekleştirecek. Geri çağrılan modeller arasında 2012-2023 Model S, 2016-2023 Model X, 2017-2023 Model 3, 2019-2024 Model Y ve 2024 Cybertruck bulunuyor.
2 Şubat 2024

Delaware eyaletindeki bir mahkeme, Tesla CEO'su Elon Musk'ın 56 milyar dolarlık maaş paketinin adil olmayan bir şekilde belirlendiğine karar verdi. Musk, bu kararın ardından Tesla'nın merkezini Teksas'a taşıma fikrini Twitter üzerinden bir anketle destekçilerine sordu ve ankete katılanların büyük çoğunluğu bu fikri destekledi. Musk, hissedarlar arasında resmi bir oylama yapılacağını duyurdu.
1 Şubat 2024

ABD'nin Delaware Mahkemesi Yargıcı Kathaleen McCormick, Tesla CEO'su Elon Musk'a ödenen yaklaşık 56 milyar dolarlık maaş paketinin adil olmayan bir şekilde belirlendiğine ve iptal edilebileceğine karar verdi. Tesla'nın hissedarı Richard Tornetta'nın açtığı dava sonucunda verilen bu karar, tarafların uygulama için bir nihai kural üzerinde anlaşmalarını gerektiriyor. Elon Musk, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, şirket kuracaklara Delaware eyaletini önermediğini belirtti.
31 Ocak 2024

Tesla CEO'su Elon Musk, hükümetlerin gerekli önlemleri almaması durumunda Çinli elektrikli otomobil üreticilerinin küresel rakiplerini yok edeceğini belirtti. Bu yorumlar, Çinli otomobil üreticisi BYD'nin Tesla'yı geçerek dünyanın en çok satan elektrikli araç şirketi olduğu haberinin ardından geldi. Musk, Çinli şirketlerin rekabetçi olduğunu ve ticaret engelleri olmadan diğer otomobil şirketlerini neredeyse yok edebileceklerini ifade etti.
27 Ocak 2024

Tesla, ABD'de 2023 model bazı Model S, X ve Y araçlarında tespit edilen bir yazılım dengesizliği nedeniyle arka kameranın görüntülenmesini engelleyebilecek bir sorun sebebiyle yaklaşık 200 bin aracını geri çağırdı. Bu durumun sürücünün görüş alanını azaltabileceği ve kaza riskini artırabileceği belirtildi. Tesla, sorunu çözmek için bir yazılım güncellemesi yayımladı ve geri çağırmadan etkilenen araç sahiplerine 22 Mart'tan itibaren bildirim gönderilmesi planlanıyor.
27 Ocak 2024

Türkiye'de elektrikli araçlara olan ilgi, yerli marka Togg ve Tesla'nın piyasaya girmesiyle arttı. 2023 yılında elektrikli araç satışları bir önceki yıla göre yüzde 496 oranında artarak 72 bin 179'a ulaştı. Bu artış, şarj ağı altyapısı ve şarj istasyonu yatırımlarının hızlanmasına neden oldu. Togg 2023'te 19 bin 583, Tesla ise 12 bin 150 araç sattı. Uluslararası Enerji Ajansı'na (IEA) göre 2030 yılında satılan her 10 otomobilden altısı elektrikli olacak.
23 Ocak 2024

Antisemitik ve ırkçı nefreti teşvik etmekle suçlanan Elon Musk, Polonya'daki Auschwitz-Birkenau Nazi toplama kampını ziyaret etti. Ziyaret, Avrupa Yahudi Derneği'nin Krakow'da düzenleyeceği antisemitizm konulu konferansa katılacak isimlerle birlikte gerçekleşti. Musk, daha önce bir sosyal medya kullanıcısının antisemitizmle ilgili yorumuna destek verdiği için eleştirilmiş ve bu durum bazı reklam verenlerin platformdan çekilmesine yol açmıştı. Musk, satın aldığı sosyal medya platformu üzerinden antisemitik mesajlara göz yumduğu gerekçesiyle Yahudi sivil toplum kuruluşları tarafından suçlanmaktadır.
22 Ocak 2024

Amerikan elektrikli araç üreticisi Tesla'nın güncellenen Model 3 tasarımı, Avustralya'daki güvenlik standartlarını karşılayamadığı için satışları askıya alındı. Sorun, arka koltuklarda çocuk koltuğu bağlama aparatının bulunmamasından kaynaklanıyor. Tesla, sorunu çözmek için yetkililerle görüşmelerini sürdürüyor ve araçların geri çağrılması konusunda henüz bir karar verilmedi. Yenilenen Model 3, aerodinamik yapısı ve menzili artırılmış olup, iç tasarımda da önemli değişiklikler içeriyor.
22 Ocak 2024

Microsoft, piyasa değeri açısından Apple'ı geçerek dünyanın en değerli şirketi unvanını kazandı. companiesmarketcap verilerine göre Microsoft'un piyasa değeri 2,887 trilyon dolara ulaşırken, Apple'ın piyasa değeri 2,874 trilyon dolar olarak kaydedildi. Temmuz ayında yapılan bir sıralamada Apple 3 trilyon 50 milyar dolar ile ilk sırada yer alırken, Microsoft 2 trilyon 532 milyar dolar ile ikinci sıradaydı.
16 Ocak 2024

ABD merkezli elektrikli otomobil üreticisi Tesla, Kızıldeniz'de gemilere yapılan saldırılar sonucu tedarik zincirinde yaşanan aksamalar nedeniyle Berlin-Brandenburg'daki Gigafactory'de 29 Ocak-11 Şubat tarihleri arasında üretimi askıya aldı. Yemen'deki Husilerin Hamas'a destek amacıyla Kızıldeniz'deki ticari gemilere saldırı düzenlemesi, gemilerin rotalarını değiştirmesine ve Süveyş Kanalı'nı kullanmalarına neden oldu. ABD ve İngiltere, Husilere ait hedeflere hava saldırıları düzenledi. Bu durum, küresel tedarik zinciri krizine dair endişeleri artırdı.
12 Ocak 2024

Amerikan elektrikli araç üreticisi Tesla, Çin'de satılan 1,6 milyon elektrikli otomobilini, otomatik direksiyon fonksiyonundaki bir problem nedeniyle geri çağırdı. Çin Devlet Piyasa Düzenleme İdaresi'nin belirttiğine göre, bu problem direksiyon hatalarına yol açabiliyor. Geri çağrılan araçlar arasında 'Model X', 'Model S', 'Model 3' ve 'Model Y' bulunuyor ve düzeltmeler yazılım güncellemeleriyle uzaktan yapılacak. Ayrıca, otomatik kapı kilitlerindeki bir hata nedeniyle 7 bin 538 'Model S' ve 'Model X' aracı daha geri çağrıldı.
5 Ocak 2024
İşaretlediklerim