Türkiye İşçi Partisi (TİP) üyeleri, İsrail askerleri tarafından öldürülen Ayşenur Ezgi Eygi'nin Aydın'daki cenaze töreninde hükümeti protesto etti. TİP üyeleri, İsrail ile ticari ilişkilerin kesilmesi çağrısında bulunarak 'Ticareti yapanlar, İsrail’e tapanlar' sloganları attı. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz da cenazeye katıldı. TİP Parti Meclisi Üyesi Foti Benlisoy, İsrail ile tüm siyasi, diplomatik ve ticari ilişkilerin sona erdirilmesi gerektiğini belirtti.
14 Eylül 2024

Türkiye İşçi Partisi Hatay Milletvekili Can Atalay, Silivri Cezaevi'nden yazdığı mektupta, Anayasa Mahkemesi'nin vekilliğinin düşürülmesini yok hükmünde saymasına rağmen Meclis'in bu kararı uygulamamasını eleştirdi. Atalay, hukukun açık emirlerinin yerine getirilmesi gerektiğini ve Anayasa'ya uymayan Meclis'in meşruiyetini kaybedeceğini vurguladı. Ayrıca, Meclis'in yeniden toplanmasının bu durumu düzeltmek için bir fırsat olduğunu belirtti. Atalay, Anayasa'ya ve hukuka bağlı kalınması gerektiğini savundu.
27 Ağustos 2024

Türkiye İşçi Partisi Milletvekili Ahmet Şık, muhalefet partilerine Meclis'i terk etme çağrısında bulundu. Şık, Can Atalay'ın vekilliğinin düşürülmesi ve Anayasa Mahkemesi'nin kararına uyulmaması nedeniyle yaşanan olaylar sonrasında bu çağrıyı yaptı. Şık, muhalefetin iktidarın çizdiği hattan hizalanmasının topluma fayda sağlamayacağını belirtti ve Meclis'in sokağa taşınması gerektiğini savundu. Ayrıca, CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in tutumunu eleştirerek, muhalefetin Meclis'te etkili olamadığını vurguladı.
27 Ağustos 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Bitlis'te düzenlenen toplu açılış töreninde yaptığı konuşmada, Meclis'te AKP'li Alpay Özalan'ın saldırısına uğrayan TİP Milletvekili Ahmet Şık'a verilen destek üzerinden muhalefeti hedef aldı. Erdoğan, muhalefetin Ahmet Şık'a destek vermesini 'teslimiyet işareti' olarak nitelendirdi ve muhalefetin halktan kopuk olduğunu iddia etti. Ayrıca, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ni Üsküdar'daki bir inşaat projesi üzerinden eleştirerek, belediyelerin elitist bir yaklaşımla yönetildiğini savundu.
25 Ağustos 2024

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Türkiye İşçi Partisi milletvekili Can Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesiyle ilgili Anayasa Mahkemesi kararının ardından Meclis'te yapılan görüşmeler hakkında açıklamalarda bulundu. Bahçeli, Can Atalay konusunun tamamen kapandığını ve AKP'nin MHP olmadan da gereğini yaptığını belirtti. Meclis'teki olağanüstü toplantıda yaşanan tartışmalar ve kavgalar sonrasında, Bahçeli sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Anayasa Mahkemesi'nin kararını eleştirdi ve Cumhur İttifakı'nın duruşunu övdü.
17 Ağustos 2024

TBMM Genel Kurulu'nda CHP'nin, Anayasa Mahkemesi'nin Can Atalay'ın milletvekilliğinin düşmesiyle ilgili verdiği karara ilişkin genel görüşme yapılması önergesi, AKP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. TİP Hatay Milletvekili Can Atalay için yapılan olağanüstü toplantıda, TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık'ın AKP sıralarına yönelik sert eleştirileri üzerine tartışma çıktı ve AKP'li Alpay Özalan, Şık'a saldırdı. Olayın ardından Şık ve Özalan'a kınama cezası verildi. CHP'nin TBMM'nin çalışmalarına devam etmesine ilişkin önergesi de kabul edilmedi.
16 Ağustos 2024

Eski CHP genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Meclis'te TİP Hatay Milletvekili Can Atalay için yapılan olağanüstü toplantıda yaşanan saldırıyı kınadı. Kılıçdaroğlu, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, geçmişteki olayları hatırlatarak, 'Verin 400 vekili bu iş sulh içinde çözülsün' cümlesine atıfta bulundu. TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık'ın AKP sıralarına yönelik sert eleştirileri üzerine çıkan kavgada, Şık ve AKP'li Alpay Özalan arasında fiziksel bir çatışma yaşandı.
16 Ağustos 2024

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Ahmet Selim Köroğlu, TBMM'de AKP'li vekillerin TİP Milletvekili Ahmet Şık ve DEM Parti Grup Başkanı Gülistan Kılıç Koçyiğit'e yönelik saldırısını savundu. Köroğlu, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda, hakaret edenin cevabını alacağını belirtti. Olay, TBMM'nin TİP Hatay Milletvekili Can Atalay için olağanüstü toplandığı sırada yaşandı ve tansiyon ilk dakikalardan itibaren yükseldi. Muhalefet vekillerinin katılımıyla AKP'liler Genel Kurul'a girmek zorunda kaldı ve ardından gerginlik tırmandı.
16 Ağustos 2024

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Can Atalay oturumunda yaşanan kavganın ardından Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş’a grup başkanlarını toplama çağrısında bulundu. TBMM, TİP Hatay Milletvekili Can Atalay için olağanüstü toplandı ve tansiyon ilk dakikalardan itibaren yükseldi. TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık'ın AKP sıralarına yönelik sert sözleri üzerine AKP'liler kürsüye yürüdü ve fiziksel saldırılar yaşandı. Özgür Özel, yaşanan olaylar karşısında büyük utanç duyduğunu belirtti.
16 Ağustos 2024

Eski Türkiye İşçi Partisi (TİP) milletvekili ve Türk Tabipleri Birliği (TTB) Yüksek Onur Kurulu üyesi doktor Tarık Ziya Ekinci, 99 yaşında hayatını kaybetti. Ekinci, 1965'te TİP'in Meclis'e girmesiyle ilk defa bir sosyalist partinin yasamada temsil edilmesinde rol oynamıştı. İstanbul Tabip Odası, Ekinci'nin vefatını duyurarak ailesine ve tüm hekim camiasına başsağlığı diledi. Ekinci, Diyarbakır'ın Lice ilçesinde doğmuş ve İstanbul Tıp Fakültesi'nden mezun olmuştu.
15 Ağustos 2024

CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, Can Atalay için olağanüstü toplanacak Meclis genel kurulunu AKP'li Bekir Bozdağ'ın yöneteceğini duyurdu. Anayasa Mahkemesi, Gezi Davası kapsamında hapis cezası verilen Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesinin yok hükmünde olduğuna karar vermişti. Muhalefet partileri, bu kararı ele almak üzere Meclis’i olağanüstü toplantıya çağırdı. Ancak Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Meclis’in bu konuda yapabileceği bir şey olmadığını belirtti.
14 Ağustos 2024

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Anayasa Mahkemesi'nin Can Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesini yok hükmünde saymasına rağmen, Atalay'ın tahliyesi için Meclis'in yapabileceği bir şey olmadığını belirtti. Tunç, Gezi Davası kapsamında Yargıtay'ın kesin hükmünün bulunduğunu ve bu nedenle Meclis'in herhangi bir işlem yapamayacağını ifade etti. CHP, DEM Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, TİP, DEVA Partisi, Demokrat Parti ve Emek Partisi, Meclis'i olağanüstü toplantıya çağırmıştı ve toplantıda AYM kararının ele alınması bekleniyor.
14 Ağustos 2024

Anayasa Mahkemesi, Gezi Davası kapsamında hapis cezası verilen Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesinin yok hükmünde olduğuna karar verdi. Bu karar üzerine, Atalay’ın avukatları tahliye talebinde bulundu ve çeşitli siyasi partiler Meclis’i olağanüstü toplantıya çağırdı. Meclis, 16 Ağustos'ta toplanarak AYM kararını ele alacak ve Atalay’ın milletvekilliğinin iade edilmesi bekleniyor. MHP, toplantıya katılmayacağını açıkladı.
12 Ağustos 2024

Eski AKP milletvekili Bülent Arınç, tutuklu milletvekili Can Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesi kararının Anayasa Mahkemesi tarafından 'yok hükmünde' sayılmasının ardından, bu kararın uygulanması gerektiğini belirtti. Arınç, Anayasa Mahkemesi ve AİHM kararlarının uygulanmasının anayasal bir zorunluluk olduğunu vurguladı ve TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'a seslenerek, Can Atalay'ın meclise davet edilip ant içmesinin sağlanmasını istedi. Arınç, bu konunun daha fazla uzatılmadan çözülmesi gerektiğini ifade etti.
9 Ağustos 2024

MHP, tutuklu milletvekili Can Atalay için Meclis'te yapılacak olağanüstü toplantıya katılmayacağını açıkladı. MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, bu toplantı çağrısını maksatlı ve kötü niyetli olarak nitelendirdi. Anayasa Mahkemesi'nin Can Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesini 'yok hükmünde' sayan kararı sonrası CHP, 16 Ağustos'ta olağanüstü toplantı çağrısı yapmıştı. Yalçın, bu çağrının Türk hukuk sistemine zarar verdiğini ve MHP'nin bu tür siyasi oyunlara gelmeyeceğini belirtti.
9 Ağustos 2024

Türkiye İşçi Partisi (TİP), Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) Can Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesini yok hükmünde saymasının ardından, Atalay'ın milletvekilli kaydının yapılması ve özlük haklarının tesis edilmesi için TBMM başkanlığına başvurdu. Atalay da sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Anayasa Mahkemesi kararının derhal uygulanarak tahliye edilmesini talep etti. Atalay, Anayasa'nın açık hükümlerine uyulması gerektiğini ve milletvekilliğinin yeniden tanınmasını beklediğini belirtti.
5 Ağustos 2024

Türkiye İşçi Partisi (TİP), eski Hatay Milletvekili Barış Atay'ın yeni dönemde kendi isteğiyle Merkez Yürütme Kurulu'nda (MYK) görev almadığını duyurdu. Atay, son genel seçimlerde Hatay'dan milletvekili adayı olmuş ancak seçilememişti. TİP, Anayasa Mahkemesi'nin Can Atalay hakkındaki kararını eleştirerek, hukukun işlemez hale getirildiğini ve Saray iktidarının faşizan karakterini vurguladı. Ayrıca, AKP'nin siyasi partileri yeni bir kuşakta dizayn etme çabalarına karşı TİP'in solda yeni bir odak yaratma stratejisi üzerinde durduğu belirtildi.
5 Ağustos 2024

Anayasa Mahkemesi (AYM), Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesini yok hükmünde saydı. AYM, Yargıtay 3’üncü Ceza Dairesi’nin Atalay’la ilgili hak ihlali kararını uygulamamasını hukuki değerden yoksun buldu. Karar, Resmi Gazete’de yayınlandı ve TBMM Genel Kurulu’nda okunmasının Atalay’ın milletvekilliğinin düşmesine neden olamayacağı belirtildi. Atalay, Gezi Parkı davasında 18 yıl hapse mahkûm edilmiş ve Türkiye İşçi Partisi’nden Hatay milletvekili seçilmişti.
1 Ağustos 2024

TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, TBMM Genel Kurulu'nda sokak hayvanlarına ilişkin düzenlemeler içeren Hayvanları Koruma Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ne karşı çıktı. Şık, asıl büyük sorunun 'sahipli ama başıboş siyasetçiler' olduğunu vurguladı ve iktidarın insani çözümleri yok saydığını belirtti. Muhalefet milletvekilleri, teklifin kabul edilmesini 'katliam yasası' olarak değerlendiriyor.
29 Temmuz 2024

TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu'nda üç gün süren görüşmelerin ardından 'Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi' AKP ve MHP'li komisyon üyelerinin oylarıyla kabul edildi. Teklifin 4'üncü maddesinde yer alan 'rehabilite edilenler' ifadesi 'rehabilite edilen köpekler' şeklinde değiştirilerek kediler kapsam dışına alındı. 'Ötanazi' ibaresi düzenlemeden çıkarılsa da 'uyutma'ya imkan tanıyan madde kabul edildi. Veteriner Hekimleri Derneği Başkanı Ertürk'ün Meclis'e girişi yasaklandı.
23 Temmuz 2024
İşaretlediklerim