Birleşmiş Milletler (BM), Elon Musk'ın Twitter'ı satın almasının ardından platformda Afrika kökenlilere yönelik ırkçı ifadelerin kullanımında ciddi bir artış olduğunu belirtti. Rutgers Üniversitesi Ağ Bulaşma Araştırma Merkezi'nin araştırmasına göre, ırkçı bir kelimenin kullanımı yüzde 500 arttı. BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, Musk'a ifade özgürlüğünün zararlı dezenformasyon için kullanılmaması gerektiğini vurgulayan bir mektup gönderdi. BM uzmanları ayrıca sosyal medya CEO'larına iş modellerinde insan hakları ve ırksal adaleti merkeze alma çağrısında bulundu.
7 Ocak 2023

ABD Temsilciler Meclisi'nde 8 Kasım 2022 ara seçimlerinin ardından başlayan meclis başkanı seçimleri 13'üncü tur oylamada da sonuçsuz kaldı. Cumhuriyetçilerin çoğunluk lideri Kevin McCarthy, gerekli desteği alamayarak başkan seçilemedi. 20 muhafazakar Cumhuriyetçi, McCarthy'yi 'müesses nizamın adamı' olarak gördükleri için ona oy vermiyor. Meclis, başkanını seçmeden işlemeye başlayamıyor ve oylamaların devam etmesi bekleniyor.
7 Ocak 2023

ABD, 2017 yılında diplomatik personel arasında yayılan gizemli bir hastalık sebebiyle askıya aldığı Küba'nın başkenti Havana'daki vize ve konsolosluk hizmetlerini 4 Ocak 2023 itibarıyla yeniden başlattı. Aile üyeleri, ABD'de bulunanlar ve Green Card kazananlara öncelik verilecek. Bu karar, Küba'dan ABD'ye düzensiz göçmen akınının arttığı ve ABD Başkanı Joe Biden'ın göçmen politikaları konusunda baskı altında olduğu bir dönemde alındı. Ayrıca, Biden'ın Meksika sınırındaki düzensiz göç sorununu ele almak üzere El Paso'ya gideceği ve bölgeden gelen düzensiz göçmenlerin hızlı sınır dışı edileceğini açıkladığı belirtildi.
6 Ocak 2023

Türkiye'de son iki ayda döviz mevduatlarından 27,7 milyar dolar çıkış yaşandı. Ekonomistler ve bankacılar, bu paranın bir kısmının 'yastık altına' veya yurt dışına aktığına, kiralık kasa talebinin arttığına dikkat çekiyor. Merkez Bankası'nın bankalara uyguladığı baskı ve düşük faiz oranları, döviz hesaplarından çıkışı tetikleyen faktörler arasında gösteriliyor. Borsanın da volatil bir seyir izleyeceği ve yatırımcıların bu durumdan etkileneceği belirtiliyor. Ayrıca, seçim sonrası ekonomi politikalarının nasıl şekilleneceği konusunda farklı senaryolar tartışılıyor.
6 Ocak 2023

Birleşmiş Milletler'in tahminlerine göre, Hindistan bu yıl içinde Çin'in nüfusunu geçerek dünyanın en kalabalık ülkesi olacak. Hindistan'da 2011'den beri nüfus sayımı yapılmadığı için bu değişim zaten gerçekleşmiş olabilir. Hindistan'da her yıl 24 milyondan fazla bebek doğuyor ve bu bebeklerin, önceki nesillere göre hastanede doğma, uzun yaşama, iyi eğitim alma ve birden fazla dil bilme gibi daha iyi yaşam şansları bulunuyor. Vehant Singh adlı bebek, bu yeni jenerasyonun temsilcilerinden biri olarak gösteriliyor.
6 Ocak 2023

ORC Araştırma'nın 2-5 Ocak 2023 tarihleri arasında yaptığı ankete göre, AKP yüzde 32,0, CHP yüzde 23,5, İYİ Parti yüzde 19,1 oy alırken, HDP yüzde 7,3 ve MHP yüzde 6,2 oy oranına sahip. Cumhur İttifakı yüzde 38,2, Millet İttifakı ise yüzde 42,6 oy oranına ulaştı. ORC Araştırma'nın 19-22 Aralık 2022'deki anketinde ise Cumhur İttifakı yüzde 38,3, Millet İttifakı yüzde 41,7 oy almıştı. İki anket arasında İYİ Parti'nin oylarında yüzde 1,6'lık bir artış gözlemlendi. MetroPOLL araştırma şirketinin aralık ayında düzenlediği ankette ise AKP'nin oyunu bir önceki ankete göre yüzde 0,4 oranında artırdığı belirtildi.
6 Ocak 2023

Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu (TRT), e-Bandrol uygulamasını cep telefonları, taşıtlar ve televizyonların yanı sıra bilgisayar, tablet ve akıllı kol saatlerini de kapsayacak şekilde genişletti. Yeni düzenleme ile yurt içinde üretim yapan mükelleflerin belirli üretim kapasitelerine sahip olmaları gerekecek. IMEI, şasi numarası veya seri numarası olmayan cihazlar e-Bandrol'den yararlanamayacak ve usulsüzlük tespit edilen mükelleflere fiziki bandrol verilecek. Üç defa bandrolsüz cihaz satışı tespit edilen mükelleflerin e-Bandrol uygulamasına son verilecek.
6 Ocak 2023

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, cep telefonu alımı için kullanılan tüketici kredilerinde vade sınırını belirleyen tutarı 5 bin liradan 12 bin liraya yükseltti. Yenilenmiş ürünler için kredi kartı taksitlendirme süresi 12 ay olarak belirlendi ve herhangi bir tutar sınırı olmadan uygulanacak. 12 bin lira ve altındaki cep telefonları için tüketici kredisi vade sınırı 12 ay, 12 bin liranın üzerindekiler için ise 3 ay olarak belirlendi.
6 Ocak 2023

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli tarafından 'kahraman' ilan edilen organize suç örgütü lideri Kürşat Yılmaz, eski Ülkü Ocakları genel başkanı Sinan Ateş'in cinayet emrini veren kişinin FETÖ'cü olduğunu öne sürdü. Sinan Ateş, 30 Aralık'ta Ankara'da uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetmişti. Muhalefet liderleri, AKP ve MHP'nin konuya ilişkin sessizliğine dikkat çekerek cinayetin aydınlatılmasını talep ediyor. Yılmaz, yaptığı açıklamada Türkiye'nin bu tür oyunlara gelmemesi gerektiğini ve hiçbir yetkiliyle görüşmeden bu iddiaları dile getirdiğini ifade etti.
6 Ocak 2023

ABD Temsilciler Meclisi'nde 3 Ocak'ta başlaması beklenen yeni yasama dönemi için meclis başkanı seçimi 11. tur oylamada da tamamlanamadı. Cumhuriyetçilerin çoğunluk lideri Kevin McCarthy yeterli desteği alamazken, 12 Cumhuriyetçi vekil Byron Donalds'a, 7'si Kevin Hern'e oy verdi. Demokratlar ise Hakeem Jeffries'i destekledi. Meclis başkanı seçilemediği için Kongre'nin bir kanadı faaliyete geçemedi ve yasama organı durma noktasına geldi. Bu durum, ABD'de demokrasinin sınanması ve kişisel siyasi ihtirasların eleştirilmesine yol açtı. Oylamalar, başkan seçilene kadar devam edecek.
6 Ocak 2023

Kamu Konfederasyonları Platformu, yedi memur sendikası konfederasyonunun birleşimiyle, memur ve emekli maaşlarına yapılan yüzde 30'luk zammı yetersiz bularak 12 Ocak'ta iş bırakma eylemi yapacaklarını duyurdu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın zam oranını yüzde 25'ten yüzde 30'a çıkardığını açıklamasına rağmen, Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mehmet Balık, hükümete uyarı niteliğinde bir eylem yapacaklarını ve yoksulluk sınırının üzerinde bir maaş düzenlemesi talep ettiklerini belirtti. Eyleme katılacak konfederasyonlar arasında Anadolu Konfederasyonu, Bağımsız Kamu Görevlileri Sendikaları Konfederasyonu ve diğerleri bulunuyor.
6 Ocak 2023

Impossible Kicks, 24,4 milyon lira değerindeki 122 çift nadir bulunan ikinci el spor ayakkabısını 11 Ocak'ta ABD'nin Orlando şehrinde sergileyecek ve aynı gün online satışa sunacak. Koleksiyonun üçte biri 500 ile 3 bin dolar arasında fiyatlandırılırken, bazı özel ayakkabılar 140 bin dolara kadar çıkabiliyor. Nike, Doernbecher Çocuk Hastanesi'ndeki hastalarla iş birliği yaparak sınırlı sayıda ayakkabı ve giysi koleksiyonları üretiyor ve bu koleksiyondan bir çift Jordan 1, 140 bin dolar fiyat etiketiyle satışa çıkacak.
5 Ocak 2023

Türk Tabipler Birliği (TTB) heyeti, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'nu ziyaret ederek, iktidarın seçilmişlere yönelik baskı politikaları ve TTB'ye açılan davalar hakkında görüş alışverişinde bulundu. Ayrıca İmamoğlu, 11 Ocak'ta Çağlayan Adliyesi'nde görülecek olan ve TTB Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı'nın 'terör örgütü propagandası yapmak' suçlamasıyla tutuklandığı dava için davet edildi.
5 Ocak 2023

Rekabet Kurumu, Nestle Türkiye'nin distribütörlerine yeniden satış fiyatı belirleme ve bölge ile müşteri kısıtlaması getirerek yasayı ihlal ettiği iddialarına yönelik ön araştırmayı tamamladı ve soruşturma açılmasına karar verdi. Aynı şekilde, Danone Tikveşli, Eti Gıda ve Horizon Hızlı Tüketim şirketlerinin de rekabete duyarlı bilgi değişimi yoluyla yasayı ihlal edip etmediklerinin tespiti için soruşturma açılmasına karar verildi. Kurul, elde edilen bulguları ciddi ve yeterli bulduğunu açıkladı.
5 Ocak 2023

İstanbul Ticaret Odası Perakende Komitesi Başkanı Yavuz Altun, enflasyonun düşmesiyle birlikte zincir marketlerin fiyat indirimine gideceğini bildirdi. Happy Center Marketleri CEO'su olarak, gıda ve gıda dışı ürünlerde yüzde 10 ile 20 arasında indirim yaptıklarını ve et ile süt ürünlerinde de ilerleyen süreçte indirim olabileceğini ifade etti. ŞOK Marketler ve Migros da fiyat indirimleri veya sabit fiyat uygulamaları yaptıklarını duyurdu. Zincir marketler, fahiş fiyat uygulamak ve enflasyonu körüklemekle eleştiriliyor ve Rekabet Kurulu tarafından soruşturmalar açılmıştı.
5 Ocak 2023

Kilis'te, Suriyeli D.H.M., boşanmak isteyen eski eşi N.Ş.'yi silahla vurarak öldürdü. Olay, Şehit Sakıp Mahallesi'nde meydana geldi. Çevredekilerin ihbarı üzerine olay yerine gelen sağlık ve polis ekipleri, yaralı kadını hastaneye kaldırdı ancak yapılan müdahalelere rağmen N.Ş. hayatını kaybetti. Şüpheli D.H.M. polis tarafından gözaltına alındı.
4 Ocak 2023

ABD Kongresi'nin alt kanadı olan Temsilciler Meclisi'nde, 118'inci Kongre'nin ilk oturumunda meclis başkanı seçimi için yapılan üç tur oylama sonucunda bir başkan seçilemedi. Cumhuriyetçilerin çoğunluk lideri Kevin McCarthy, partisinden yeterli desteği alamayarak başkanlık seçimlerini kazanamadı. Meclis başkanı seçilmeden Kongre'nin yasama faaliyetlerine başlayamayacağı için oylama ertesi güne ertelendi. Bu durum, son 100 yılda Temsilciler Meclisi'nde ilk kez yaşanıyor ve Cumhuriyetçi Parti içindeki bölünmeyi gözler önüne seriyor.
4 Ocak 2023

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'nin 1 Ocak'ta Donetsk bölgesindeki Makeyevka yerleşim birimi yakınlarında Rus askeri noktasına düzenlediği saldırıda ölen Rus askerlerinin sayısının 89'a çıktığını duyurdu. ABD yapımı HIMARS sisteminden atılan altı füzeden ikisi Rus hava savunma sistemleri tarafından vurulurken, dört füze hedefi vurdu. Olayın cep telefonu kullanımı nedeniyle meydana geldiği ve soruşturma sonucunda suçlu yetkililerin adalet önüne çıkarılacağı belirtildi. Ukrayna tarafı ise saldırıda yaklaşık 400 Rus askerin öldüğünü iddia etti.
4 Ocak 2023

Organize suç örgütü lideri Kürşat Yılmaz, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli tarafından 'kahraman' olarak nitelendirilmişti. Yılmaz, Ankara'da öldürülen eski Ülkü Ocakları genel başkanı Sinan Ateş hakkında, FETÖ ile bağlantılı olduğu imasında bulundu. Muhalefet liderleri, AKP ve MHP'nin bu konudaki sessizliğine dikkat çekerek cinayetin aydınlatılmasını talep etti. Yılmaz, Mersin'de öldürülen Emrullah Kaplan olayını hatırlatarak, ülkücü kimliği altında FETÖ ajanlarının olduğunu iddia etti.
4 Ocak 2023

Tekel Bayileri Platformu Başkanı Özgür Aybaş, bira fiyatlarına 10 ila 15 TL arasında zam geldiğini açıkladı. Efes Pilsen'in kutu ve şişe fiyatı 38 TL'ye yükseldi. Enflasyon verilerinin açıklanmasıyla içki ve sigara ürünlerinde otomatik ÖTV artışı yüzde 22,29 olarak hesaplandı. Türkiye İstatistik Kurumu'nun Aralık ayı enflasyon verilerine göre yıllık enflasyon yüzde 64,27, üretici fiyatları ise yüzde 97,72 artış gösterdi.
4 Ocak 2023
İşaretlediklerim