Cumartesi Anneleri, kayıplarının akıbetini öğrenmek ve faillerin yargılanmasını talep etmek amacıyla 955. hafta eylemlerini Galatasaray Meydanı'nda gerçekleştirmek istedi. Polis eyleme müdahale etti ve Cumartesi Anneleri'nin Twitter hesabına göre en az 15 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınan kişiler daha sonra serbest bırakıldı.
15 Temmuz 2023

Karabük'ün Hürriyet Mahallesi'nde bulunan bir dolmuş durağı yanındaki yürüyen merdivenin altında vatandaşlar tarafından bir bebek cesedi fark edildi. Olay yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Yapılan incelemenin ardından bebeğin cesedi, Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesi morguna kaldırıldı.
13 Temmuz 2023

Malatya'nın Yeşilyurt ilçesinde bulunan Beylerderesi Göleti'nde çevredekiler tarafından hareketsiz bir kız çocuğu fark edildi. İhbar üzerine olay yerine gelen Malatya Büyükşehir Belediyesi Sualtı Arama Kurtarma ekibi, 15 yaşındaki Leyla Y'ye ait olduğu belirlenen cesedi sudan çıkardı. Leyla Y'nin cansız bedeni, otopsi işlemleri için Malatya Adli Tıp Kurumu Grup Başkanlığına gönderildi.
11 Temmuz 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından Feshane'de açılan 'Ortadan Başlamak' sergisi, AKP Grup Sözcüsü Murat Türkyılmaz tarafından eleştirildi. Türkyılmaz, serginin kaldırılmasını talep etti ve aksi takdirde demokratik ve hukuki haklarını arayacaklarını ifade etti. Daha önce sergi, 'LGBTİ+ propagandası' iddiasıyla saldırı girişimine uğramıştı. Türkyılmaz, Feshane'nin manevi bir mekan olduğunu ve İBB Başkanı'nın buranın tasavvuf müzesi olarak işlev göreceğini taahhüt ettiğini belirtti.
10 Temmuz 2023

27 yaşındaki Pakistanlı kadın Seema Ghulam Haider, PUBG oyununda tanıştığı 22 yaşındaki Hintli Sachin Meena ile birlikte olabilmek için dört çocuğuyla Nepal üzerinden Hindistan'a yasa dışı yollarla giriş yaptı. İki ülke arasındaki tarihi karşıtlık ve kültürel farklılıklara rağmen ilişkilerini sürdüren çift, Youtube'dan araştırarak rota belirledi. Haider ve çocukları yasa dışı giriş suçlamasıyla, Meena ve babası ise vizesiz barındırma suçlamasıyla tutuklandı. Haider, daha sonra kefaletle serbest bırakıldı ve çift şimdi evlenmek için Hindistan hükümetinden yardım istiyor.
10 Temmuz 2023

İstanbul Taksim İstiklal Caddesi Yeşilcam Sokağı'nda gece saatlerinde iki kişi tarafından patlatılan torpil, çevrede paniğe yol açtı. Patlama sesi üzerine vatandaşlar kaçışırken, şüpheliler olay yerinden kaçmaya çalıştı. Kısa süren bir kovalamacanın ardından polis ekipleri tarafından yakalanan iki şüpheli gözaltına alındı ve emniyete götürüldü. Olay sonrasında bölgede durum normale döndü.
10 Temmuz 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Feshane'de açtığı 'Ortadan Başlamak' adlı sergi, 'Fikirde Birlik ve Mücadele Platformu' başkanı Kürşat Mican liderliğindeki bir grup tarafından 'LGBTİ+ propagandası' ve 'milli ve manevi değerlere hakaret' gerekçeleriyle protesto edildi. Grup, serginin kaldırılması için resmi kurumlara başvurduğunu belirtti. Protesto sırasında polis engelini aşmaya çalışan bazı grup üyeleri ile arbede yaşandı, ancak daha sonra grup dağıldı.
10 Temmuz 2023

Adana'da LGBTİ+ Onur Haftası kapsamında düzenlenmek istenen basın açıklaması, valiliğin yasak kararı nedeniyle polis tarafından engellendi ve en az 18 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında Yeşil Sol Parti Mersin Milletvekili Perihan Koca da bulunuyor. Olay yerinde bulunanlar ve gözaltına alınanlar, polisin şiddet uyguladığını iddia etti. Gözaltına alınan kişiler daha sonra serbest bırakıldı.
9 Temmuz 2023

Eskişehir'de LGBTİ+ aktivistlerinin Onur Yürüyüşü düzenleme girişimi, polis tarafından engellendi ve en az 18 kişi gözaltına alındı. Her yıl haziran ayında dünya genelinde kutlanan LGBTİ+ Onur Ayı etkinlikleri Türkiye'de bazı valilikler tarafından engelleniyor. Eskişehir'de Hasan Polatkan Kültür Merkezi çevresinde toplanan aktivistler, herhangi bir uyarı olmaksızın gözaltına alındılar. Pride Eskişehir, yaşanan olaylarla ilgili sosyal medya üzerinden Eskişehir Valiliği ve polisine tepkisini dile getirdi.
9 Temmuz 2023

Balıkesir Sivil Toplum Platformu'nun festivallerin iptal edilmesi çağrısının ardından, AKP'li Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Aromaterapi Festivali kapsamında gerçekleştirilmesi planlanan Hande Yener konserini iptal etti. İptal kararına, Yener'in LGBTİ+ destekçisi olduğu gerekçesiyle Müdafaa-i İslam Hareketi'nden gelen baskılar etkili oldu. Belediye, iptal kararına ilişkin bir açıklama yapmazken, Yener'in yerine Aslı Hüner'in sahne alacağı belirtildi. Hande Yener ise iptal kararına Instagram üzerinden yaptığı açıklamayla yanıt verdi.
9 Temmuz 2023

Cumartesi Anneleri, kayıplarının akıbetini öğrenmek ve faillerin yargılanmasını talep etmek amacıyla 954. hafta eylemlerini Galatasaray Meydanı'nda sürdürmek istedi. Polis eyleme müdahale ederek en az 30 kişiyi gözaltına aldı. Gözaltına alınanlar yaklaşık dokuz saat sonra serbest bırakıldı. Gözaltına alınan kişilerin isimleri ve serbest bırakıldıkları bilgisi Cumartesi Anneleri'nin Twitter hesabından duyuruldu.
8 Temmuz 2023

İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Araştırma ve Eğitim Hastanesi'nde Dr. Suna Dilbaz, bir hasta yakını olan hakim tarafından gözaltına alındı. Olay, Dr. Dilbaz'ın hasta yakınını refakatçi yatağından kalkması için uyardığı sırada yaşanan tartışma sonrası gerçekleşti. Dr. Dilbaz, emniyette yaklaşık üç saat bekletildikten sonra ifade verdi. İstanbul Tabip Odası ve Türk Nöroşirürji Derneği, yaşananları kınayarak olaya tepki gösterdi ve sürecin takipçisi olacaklarını belirtti.
7 Temmuz 2023

İsrail'in Tel Aviv kenti emniyet müdürü Ami Eshed, aşırı sağcı hükümetin yargı reformlarına karşı düzenlenen kitlesel protestolarda şiddet kullanması yönünde hükümetten baskı gördüğünü belirterek görevinden istifa etti. Eshed'in istifasının ardından Tel Aviv'de çok sayıda protestocu sokaklara çıkarak ana otoyolu kapattı ve polisle karşı karşıya geldi. Eshed, bir video mesajla yaptığı açıklamada, hükümetin profesyonel kararlara müdahale ettiğini ve orantısız güç kullanımı talebinde bulunduğunu ifade etti.
6 Temmuz 2023

Fransa'nın Marsilya kentinde, genç bir sürücünün polis tarafından öldürülmesine tepki olarak düzenlenen protestolarda, 27 yaşındaki bir kişi plastik mermi isabet etmesi sonucu öldü. Marsilya Savcılığı, olayla ilgili adli soruşturma başlattı. Ölen kişinin olay yerinin ve protestolara katılıp katılmadığının netliği henüz sağlanamadı. Bu olay, 17 yaşındaki Nael M'nin polis tarafından öldürülmesinin ardından Fransa genelinde başlayan protestoların bir parçası.
5 Temmuz 2023

Sanat Özgürlüğünü İzleme Platformu (SÖZ), 2023'ün ilk altı ayında Türkiye'de sanatsal ifade özgürlüğüne yönelik ihlalleri içeren bir rapor yayınladı. Raporda, dizilere sansür, sanatçılara yönelik hedef gösterme, dava açılması gibi baskıların arttığı ve 37 sanatçının davalarla karşı karşıya kaldığı belirtildi. Özellikle Kürt, göçmen ve kadın sanatçılara baskının arttığına dikkat çekildi. Ayrıca, telif hakları konusunda ve müzikte saat sınırlamasının kaldırılması gibi olumlu gelişmeler de raporda yer aldı.
4 Temmuz 2023

Fransa'nın Nanterre kentinde 27 Haziran'da polis tarafından öldürülen Nael M'nin ardından başlayan gösteriler altıncı geceye girdi. Paris civarında 17 kişi gözaltına alındı. MEDEF Başkanı Geoffroy Roux de Bezieux, protestoların 1 milyar avrodan fazla maliyete neden olduğunu, 200 dükkanın yağmalandığını, 300 banka bayisinin ve 250 tütün dükkanının zarar gördüğünü açıkladı. Nael M'nin ölümüne tepki olarak ülke genelinde çeşitli kentlerde gösteriler düzenleniyor.
4 Temmuz 2023

Fransa'da polis tarafından dur ihtarına uymadığı için öldürülen 17 yaşındaki Nahel M. için aşırı sağcı bir televizyon sunucusu tarafından başlatılan bağış kampanyasında 1 milyon avrodan fazla para toplandı. Bu olay ülke genelinde protestolara yol açtı ve Fransa İçişleri Bakanlığı güvenlik amacıyla 45 bin polisin görevlendirileceğini duyurdu. Fransa Adalet Bakanı, bağış kampanyasının ülkede sükunetin yeniden tesisine hizmet etmediğini belirterek tepki gösterdi.
3 Temmuz 2023

Fransa'da 17 yaşındaki Cezayir asıllı Nahel M., 27 Haziran'da bir polis tarafından arabasında yakın mesafeden vurularak öldürüldü. Bu olayın ardından başlayan protestolar kitlesel gösterilere dönüştü ve şu ana kadar en az 2 bin kişi gözaltına alındı. Protestolara 45 bin kişilik jandarma ve polis gücüyle müdahale ediliyor. Fransız kurumları ve hükümet yetkilileri bu duruma karşı hangi adımları attığı ise merak konusu.
3 Temmuz 2023

Fransa'nın Nanterre kentinde polis tarafından öldürülen Nael M'nin ardından ülke genelinde protestolar devam ediyor. Lyon'da aşırı sağcı bir grup belediye binası önünde toplanırken, polis tarafından biber gazı kullanılarak dağıtıldı. Fransız polisi, 27 Haziran'da bir araca ateş açarak 17 yaşındaki Nael M'yi öldürmüş, bu olay sonrası çeşitli kentlerde şiddetli protestolar ve yağmalama olayları yaşanmış, bazı kentlerde sokağa çıkma yasağı ilan edilmişti.
3 Temmuz 2023

İsveç polisi, Stockholm'de bir cami yakınında Kuran yakma eylemine izin verdi ve bir kişi tarafından Kuran yakıldı. İsveç'in NATO üyeliğine yaklaştığı bir dönemde gerçekleşen bu eylem, Türkiye ve ABD tarafından kınandı. İsveç Dışişleri Bakanlığı, eylemi İslamofobik olarak nitelendirerek Müslümanları rencide edebileceğini ve İsveç hükümetinin görüşlerini yansıtmadığını belirtti. Ayrıca, ırkçılık, yabancı düşmanlığı ve hoşgörüsüzlüğün Avrupa'da yeri olmadığını ve İsveç'in anayasal haklarına vurgu yaptı.
2 Temmuz 2023
İşaretlediklerim