Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi'nin görevden alınmasına karşı çıkan muhalefet partileri ve çeşitli meslek örgütleri TTB'yi ziyaret etti. TTB Merkez Konseyi üyelerinin görevden alınmasına karar verilen dava sonrasında, birçok siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcisi TTB ile dayanışma içinde olduklarını göstermek için bir araya geldi. Ziyarette, yargısal süreçlerin sadece TTB'ye değil, genel olarak toplumsal muhalefete karşı yapıldığı ve bu dayanışmanın ortak bir mücadeleye dönüştürülmesi gerektiği vurgulandı.
30 Kasım 2023

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi üyelerinin görevden alınması talebiyle açılan dava sonuçlandı ve üyelerin görevden alınmasına karar verildi. Duruşmada, TTB üyeleri ve avukatları savunma yapmak istedi, ancak hakim savunmaların ardından ara verip kararını açıkladı. Mahkeme, TTB'nin bir ay içinde yeniden seçime gitmesini ve büyük kongre üyeleri arasından 5 kişilik bir heyetin görevlendirilmesine hükmetti. Görevden alınan üyeler arasında TTB Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı ve diğer yöneticiler bulunuyor.
30 Kasım 2023

Gazeteci Ayça Söylemez, 18 Şubat 2020 tarihli 'Yetenekli hakim bey' başlıklı yazısı sebebiyle 'terörle mücadelede görev alanları hedef göstermek' suçlamasıyla yargılanıyor. Şikayetçi olan ve şu an adalet bakan yardımcısı olan Akın Gürlek, Söylemez'in yazısının 'silahlı terör örgütlerine hedef gösterme ve servis etme mahiyetinde' olduğunu iddia ediyor. Savcı, Söylemez'in üç yıla kadar hapisle cezalandırılmasını talep etti. Duruşma 19 Mart 2024'e ertelendi.
22 Kasım 2023

Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görevli kadın doktor G.Y., çocuk acil servisinde bir bebeği muayene ederken bebeğin annesi tarafından saldırıya uğradı. Doktora yapılan tedavi sonrası 10 gün iş göremez raporu verildi. Saldırgan hasta yakını güvenlik görevlileri tarafından servisten çıkarıldı ve polis merkezine götürüldü. Olay, bazı sivil toplum kuruluşları tarafından kınandı.
6 Kasım 2023

6 Şubat depremlerinin vurduğu Kahramanmaraş ve Adıyaman'da yapılan incelemelerde asbest tespit edildi. Temiz Hava Hakkı Platformu (THHP) ve Türk Tabipleri Birliği (TTB) tarafından yürütülen analizler sonucunda, Adıyaman'dan alınan 30 örneğin ikisinde, Kahramanmaraş'tan alınan 21 örneğin sekizinde, Elbistan'da ise 15 örneğin ikisinde farklı türlerde asbest bulundu. Asbestin, 40-50 yıl sonra akciğer, karın zarı, gırtlak, yumurtalık kanserleriyle akciğer ve kalp zarlarında sertleşme, solunum ve dolaşım yolu hastalıklarına yol açtığı biliniyor. THHP ve TTB, asbest risk değerlendirmesi, atık yönetim altyapısının güçlendirilmesi, asbest analiz altyapısının geliştirilmesi ve asbestle çalışmalarda sağlık ve güvenlik önlemlerinin alınması için önerilerde bulundu.
27 Ekim 2023

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın HPV aşısını ulusal aşı programına dahil etme sözü hala yerine getirilmiş değil. Türkiye'de rahim ağzı kanseri sıklığı 100 bin kadında 4,8 ve ölüm oranı 100 bin kadında 2,2. HPV aşıları 132 ülkede onaylı ve 87 ülkenin ulusal bağışıklama programında yer alıyor. Ancak Türkiye'de HPV aşısına hala ücretsiz ulaşılamıyor. Bakan Koca, 25 Kasım 2022'de yerli üretim HPV kitinin kullanıma alınacağını ve HPV aşısının uygulanmasında bir çekinceleri olmadığını belirtmişti. Ancak o günden bu yana somut bir ilerleme sağlanamadı.
18 Ekim 2023

Türk Tabipler Birliği (TTB), İsrail'in Gazze'deki El-Ehli Baptist Hastanesi'ne düzenlediği saldırıyı kınadı ve Birleşmiş Milletler ile Dünya Tabipler Birliği'ni göreve çağırdı. Gazze Sağlık Bakanlığı, saldırıda en az 500 kişinin öldüğünü duyurdu. İsrail, saldırının sorumluluğunu reddetti ve bölgedeki silahlı güçleri suçladı. TTB, İsrail'in Hamas saldırısını fırsat bilip işgali tamamlamayı hedeflediğini belirtti.
17 Ekim 2023

Bozcaada'da bu yıl 10'uncusu düzenlenen Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali (BİFED) başladı. 15 Ekim'e kadar sürecek festivalde toplam 50 film gösterilecek. Festivalde Fethi Kayaalp Büyük Ödülü için 13 film yarışacak. Ayrıca 'Gaia Öğrenci' kategorisinde 10 film ve 'Panorama' kuşağında 21 film izleyiciyle buluşacak. Festivalin açılış filmi Hatay Akademi Senfoni Orkestrası’nın depremden sonra yeniden bir araya gelme sürecini anlatan 'Anka Kuşu' oldu.
11 Ekim 2023

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, 2023’ün ilk dokuz ayında 'iyi hal belgesi' başvuru sayısının 2 bin 295’e ulaştığını belirtti ve hekim göçüne karşı hızla önlem alınması gerektiğini ifade etti. Fincancı, hekimlerin demokratik ülkelerde kendilerini rahatça ifade edebildiğini, Türkiye'de ise liyakatsiz yöneticiler tarafından yönetilen bir düzende bunun mümkün olmadığını belirtti. Ayrıca, sağlıkta şiddetin ve hekimlerin teknikere dönüştürülmesinin de hekim göçünün sebepleri arasında olduğunu vurguladı.
6 Ekim 2023

Türk Tabipleri Birliği (TTB), Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın pandemi yönetimine yönelik eleştirilerde bulundu. TTB, Koca'nın salgının en yoğun dönemlerinde dahi 'tam kapanma' önermediğini hatırlattı ve Dünya Sağlık Örgütü'nün önerdiği yeni aşının temin edilerek risk grubuna uygulanması çağrısını tekrarladı. Ayrıca, Koca'nın bilim insanlarını 'küresel sermayeye alet olmakla, bilimden uzaklaşmakla' suçladığına dikkat çekildi. TTB, Koca'nın 'Türkiye, küresel propagandanın uygulama sahası olmayacak. Türkiye, sağlık konusunda da tam bağımsızdır' söylemini eleştirdi.
4 Ekim 2023

Eylül ayında 321 hekimin yurt dışına çıkabilmek için iyi hal belgesi başvurusunda bulunduğu bildirildi. 2023'ün ilk dokuz ayında toplam başvuru sayısı 1649'a ulaştı. Son 10 yılda iyi hal belgesi almak için başvuranların sayısındaki artış, giderek daha fazla hekimin göç ettiğine işaret ediyor. 2012'de sadece 59 hekim iyi hal belgesi için başvurmuşken, bu sayı 2021'de 1405'e yükseldi.
3 Ekim 2023

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Covid-19 hakkında uyarıda bulunan bilim insanlarını sosyal depresyona yol açmakla ve küresel oyunlara gelmekle suçladı. Koca, Erzin Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Ersin Mahmutluoğlu'nun ölümünün kara propaganda aracı olarak kullanıldığını iddia etti. Koca, toplu aşı ve kapanma gibi tedbirlerin uygulanmayacağını, Covid-19'un artık griple nasıl mücadele ediliyorsa öyle mücadele edilecek bir hastalık olduğunu belirtti.
2 Ekim 2023

Eris varyantı, Türkiye'deki Covid-19 vakalarını artırdı. İstanbul ve Ankara başta olmak üzere birçok yerde vakaların sayısı hızla yükseldi. Hekimler, uzun süredir görmedikleri radyolojik görüntüler ve ölümlerle karşılaştıklarını belirtiyorlar. Hacettepe Tıp Fakültesi, hastanede yapılan PCR testlerinde pozitiflik oranının yüzde 3'ten yüzde 20'ye çıktığını bildirdi. Sağlık Bakanlığı'nın Covid-19 verilerini paylaşmayı bırakması nedeniyle, hastalığın toplum sağlığına tam etkisi bilinmiyor. Uzmanlar, Eris varyantına karşı hazırlıklı olunması ve güncel aşıların bir an önce temin edilerek riskli gruplarda uygulanması gerektiğini söylüyor.
30 Eylül 2023

Ankara Tabip Odası, kentteki Covid-19 vakalarının arttığını ve hastanelerin alarm verdiğini duyurdu. Özellikle İntörnler ve sağlık çalışanları arasında Covid-19 tanısı alanların sayısının hızla arttığı belirtildi. Bazı hastanelerde test pozitiflik oranının yüzde 20'ye yükseldiği ifade edildi. Ankara İl Sağlık Müdürlüğü, vatandaşları şeffaf şekilde bilgilendirmeye davet edildi.
30 Eylül 2023

Hatay Erzin Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Ersin Mahmutluoğlu, Covid-19 ile uyumlu klinik bulgularla tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Türk Tabipleri Birliği (TTB), Eris varyantına karşı etkili aşılar için harekete geçilmesi gerektiğini belirtti. TTB ayrıca, halk sağlığı önlemlerinin sürdürülmesinin önemini hatırlattı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın yeni varyantlara karşı koruyan güncel Covid-19 aşılarıyla ilgili açıklaması tepkilere yol açtı.
30 Eylül 2023

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın, yeni varyantlara karşı koruyan güncel Covid-19 aşılarına yönelik 'Küresel Covid aşısı baskısına boyun eğmemiz mümkün değil' şeklindeki açıklaması tepkilere neden oldu. Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK), Türk Tabipleri Birliği (TTB), Türk Toraks Derneği ve Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği gibi kuruluşlar, aşıların önemini vurgulayarak, Bakan Koca'nın açıklamalarını eleştirdi. Ayrıca, Birlik ve Dayanışma Sendikası da Koca'nın ifadelerine katılmadığını belirtti.
28 Eylül 2023

Türk Tabipleri Birliği ve birçok uzmanlık derneği, Covid-19 pandemisinin devam ettiğini hatırlatarak, yeni mRNA aşılarının (XBB.1.5 suşunu içeren) temin edilip yüksek riskli gruplara uygulanmasının hayati önemde olduğunu belirtti. Dünya Sağlık Örgütü'nün aşılama önerilerini güncellediği ve yüksek riskli grupların belirlendiği belirtildi. Ayrıca, birçok ülkenin eski aşıları bırakıp güncellenmiş Covid-19 aşılarına geçtiği, ancak Türkiye'nin bu konuda bir adım atıp atmadığına dair Sağlık Bakanlığı'nın herhangi bir açıklama yapmadığı ifade edildi.
26 Eylül 2023

Adli tıp uzmanı Dr. Ayşe Uğurlu, sağlık, hukuk ve insan hakları örgütlerinin ortak basın açıklamasına katıldığı için kamu görevinden açığa alındı. Uğurlu, 2020'de avukatlar Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal'ın adil yargılanma talebiyle başlattıkları açlık grevi sürecinde, avukatların sağlık durumlarının kötüleşmesi ve zorla müdahalenin gündeme gelmesi nedeniyle düzenlenen basın toplantısına katılmıştı. Uğurlu, adli süreç tamamlanmadan sağlık müdürlüğü ve sağlık bakanlığı üzerinden soruşturma açıldığını ve memuriyet görevinden ihracının talep edildiğini belirtti. Uğurlu'nun durumu, İnsan Hakları için Hekimler, Latin Amerika ve Karayipler İşkence Cezasızlık ve Diğer İnsan Hakları İhlallerine Karşı Sağlık Kuruluşları Ağı ve Dünya Tabipleri Birliği tarafından kınandı.
23 Eylül 2023

Türk Tabipleri Birliği (TTB), Veteriner Hekimler Derneği ve diğer ilgili kuruluşlar, Türkiye'deki kuduz vakaları ve bu konuda alınması gereken önlemler üzerine bir toplantı düzenledi. Toplantıda, kuduz aşısının bulunmasından 138 yıl sonra hala ölümlerin yaşanmasının kabul edilemez olduğu vurgulandı. Ayrıca, sağlık ve tarım bakanlıkları başta olmak üzere kamu kurumlarının vaka ve salgın yönetimi çalışmalarındaki eksiklikler ve koordinasyonsuzluk eleştirildi. Sokak hayvanlarının aşılanması, sahiplendirilmesi ve kontrolsüz üremelerinin sınırlandırılması konusunda fikir alışverişi yapıldı.
20 Eylül 2023

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, karma eğitim konusundaki tartışmalara devam ediyor. Tekin, Yeşil Sol Parti Şırnak Milletvekili Mehmet Zeki İrmez’in soru önergesine yanıt vererek, ihtiyaç olması halinde yalnızca kız veya yalnızca erkek öğrenciler için ayrı okulların kanun kapsamında açılabileceğini belirtti. Tekin, daha önce de kız çocuklarının okullaşmasını sağlamak için gerekirse kız okulları açılabileceğini ifade etmişti. İrmez, Tekin’in bu açıklamasını TBMM’ye taşımış ve bakanlığın 'kız okullarına' dair bir çalışmasının olup olmadığını sormuştu.
13 Eylül 2023
İşaretlediklerim