Reklam Kurulu, 2024 yılının ilk 3,5 ayında aldatıcı reklam ve haksız ticari uygulamalar nedeniyle toplamda 94 milyon TL tutarında ceza verdi. Ticaret Bakanlığı'nın açıklamasına göre, bu dönemde incelenen 161 dosyadan 139'u mevzuata aykırı bulunarak, bu reklam ve ticari uygulamalara durdurma ve para cezası uygulandı. Toplamda 554 dosya aldatıcı reklam veya haksız ticari uygulama içerdiği tespit edilerek, bu dosyalara yönelik idari para cezaları kesildi.
20 Nisan 2024

Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Et ve Süt Kurumu (ESK), et fiyatlarına yüzde 20-25 oranında zam yaptığını duyurdu. Bu zamma göre, kıymanın kilogram fiyatı 229 TL'den 279 TL'ye, kuşbaşının kilogram fiyatı ise 259 TL'den 319 TL'ye yükseldi. Fiyat zamlarının ESK'nin internet sitesinde yer almadığı ancak mağazalarda yeni fiyatlarla satışa sunulduğu belirtildi.
18 Nisan 2024

Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Ergün Kılıç, EFT ve havale işlemleri sırasında tüketicilerin dikkatli olmaları gerektiğini belirtti. Özellikle açıklama kısmına gerekli bilgilerin doğru bir şekilde yazılmasının önemine vurgu yaptı. Yanlış bilgi girilmesi durumunda tüketicilerin para iadesi alamayabileceği ve yargıda sorun yaşayabileceği konusunda uyarıda bulundu. Ayrıca, bankaların ek hesap limiti artışı için sigorta gibi ek ürünlere başvurmayı zorunlu kılamayacağını ve tüketicilerin şikayet durumunda Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu veya tüketici hakem heyetlerine başvurabileceklerini belirtti.
10 Nisan 2024

Tüketiciler Derneği Başkanı Levent Küçük, özel bankaların kredi kartı aidatlarında yüzde 70'e varan oranlarda zam yaptığını belirtti. Banka aidatlarının 400 ile 1500 lira arasında değiştiğini ve bu yıl özellikle özel bankaların aidatlara yüzde 50 ile 70 arasında zam yansıttığını ifade etti. Küçük, vatandaşlardan alınan aidatların kaldırılması gerektiğini, bankaların alışverişlerden zaten komisyon kazandığını ve bankaların aidatsız kart seçeneği sunma yükümlülüğünü yerine getirmediğini vurguladı.
27 Şubat 2024

Türkiye Tekel Bayileri Platformu Başkanı Özgür Aybaş, rakı fiyatlarına yüzde 5 oranında bir 'maliyet' zammı yapıldığını açıkladı. Aybaş, daha büyük zamların 1 Nisan itibarıyla beklenmesi gerektiğini belirtti. Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği Başkanı Erol Dündar da benzer bir açıklama yaparak, özellikle Efe Gold markasına zam geldiğini duyurdu ve asıl zamların seçimlerden sonra gerçekleşeceğini işaret etti.
21 Şubat 2024

Tarım ve Orman Bakanlığı, marketlerde satılan ürünlerin etiketlerinde 'tadında, lezzeti, keyfi, aromalı' gibi yanıltıcı ifadelerin kullanılmasını yasakladı. Bu kararla birlikte ürün etiketlerinde kullanılan ifadelere standart getirilmesi amaçlanıyor. Karara uymayan markalara cezai işlem uygulanacak. Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girecek olan bu kararın uygulama takvimi henüz belirlenmedi.
14 Şubat 2024

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Avrupa Birliği'nin USB Type-C şarj kablosu kararını takiben, telsiz ekipmanları yönetmeliğinde değişiklik yapılması için bir taslak hazırladı. Bu taslağa göre, 28 Aralık 2024'ten itibaren cep telefonları, tabletler, dijital kameralar ve diğer birçok elektronik cihaz USB Type-C şarj kablosu kullanımına geçecek. Ayrıca, iktisadi işletmeciler, tüketicilere ekipmanlarını şarj cihazı olmadan da satın alma imkanı sunacak. Dizüstü bilgisayarlar için bu yönetmelik 28 Nisan 2026'dan itibaren uygulanacak.
10 Şubat 2024

Alaska Havayolları, Boeing 737 Max 9 tipi uçağın havada bir parçasının kopması sonucu acil iniş yapmasının ardından yolculara kişi başı 1500 dolar (yaklaşık 45 bin 150 lira) ödeme yapmayı teklif etti. Yolcular, teklif edilen miktarın yetersiz olduğunu belirterek, şirketin bu miktarı nasıl hesapladığını sorguladı. Bazı yolcular, şirket aleyhine dava açmayı düşünüyor. ABD'de yaşanan bu olay sonrasında Boeing 737 MAX 9 tipi uçakların uçuşları geçici olarak durdurulmuş ve Türk Hava Yolları da filosundaki bu tip uçakları seferden çektiğini duyurmuştu.
16 Ocak 2024

Üniversite öğrencilerine yönelik vergisiz telefon ve bilgisayar satışı uygulaması kapsamında, bir öğrenci 9 bin 500 liralık telefon aldı ancak faturasına yansıtılan 21 kuruşluk poşet ücreti sebebiyle 4 bin 500 lira vergi iadesi alamadı. Tüketici Dernekleri Federasyonu, benzer şikayetlerin kendilerine ulaştığını belirtti. Federasyon Başkanı, öğrencilerin mağdur olmaması için yetkililere çağrıda bulunarak sorunun çözülmesini talep etti.
10 Ocak 2024

Ticaret Bakanlığı, tüketicilerle yapılan mesafeli sözleşmelerde mevzuata uymayan 58 e-ticaret firmasına toplamda 86 milyon 274 bin 994 lira para cezası verdi. Firmaların stokta ürün bulunmaması, sipariş iptalleri, taahhüt edilen sürelerin aşılması ve cayma hakkı konularında tüketicilerin haklarını ihlal ettikleri belirtildi. Ayrıca, beş firmanın internet adreslerine erişim engeli ve sekiz firmanın dolandırıcılık suçu kapsamında savcılığa bildirildiği ifade edildi.
6 Ocak 2024

Honda ve Toyota, parça imalatçısı Denso Corp tarafından üretilen kusurlu yakıt pompaları sebebiyle dünya genelinde toplam 14,5 milyon aracı geri çağırdı. Honda 8,3 milyon, Toyota ise 6,2 milyon aracını geri çağırma kararı aldı. Kusurlu pompaların aracın durmasına yol açabileceği belirlendi. Denso Başkanı Hayaşi Shinnosuke, yaşanan sorun nedeniyle özür diledi ve şirket, şu ana kadar kusurlu pompalar sebebiyle kaza veya yaralanma rapor edilmediğini açıkladı.
27 Aralık 2023

Japonya'da Takashimaya Co. mağazalar zinciri, çevrim içi siparişle satılan yaklaşık 900 'donmuş çilek fırfırlı' yılbaşı pastasının ezilmiş bir şekilde teslim edildiğini kabul ederek müşterilerinden özür diledi. Müşteriler, sosyal medya üzerinden ezilmiş ve hasar görmüş pastaların fotoğraflarını paylaşarak şikayetlerini dile getirdiler. Firma, yaşanan sorunun nedenini araştırdığını ve müşterilerle birebir iletişime geçileceğini belirtti. Ayrıca, para iadesi veya yeni pasta teslimatı yapılacağı ulusal basında yer aldı.
26 Aralık 2023

Honda Motor, parça imalatçısı Denso Corp. tarafından üretilen ve aracın durmasına yol açabilecek kusurlu yakıt pompaları nedeniyle ABD'de 2,6 milyon aracını geri çağıracağını duyurdu. Geri çağırma, 2017-2020 yılları arasında üretilen Accord, Civic, Fit ve Acura MDX modellerini etkiliyor. Şirket, şu ana kadar kusurlu yakıt pompaları nedeniyle herhangi bir kaza veya yaralanma rapor edilmediğini belirtti.
22 Aralık 2023

Toyota, 2020 ile 2022 yılları arasında üretilen bazı modellerde ön yolcu koltuğu hava yastığında bir sorun tespit ettiği için 1 milyondan fazla aracı geri çağırdı. Sorunlu modeller arasında Toyota Avalon, Camry, Corolla, Highlander, RAV4, Sienna Hibrit ve Lexus'un bazı modelleri bulunuyor. Şirket, sorunlu araç sahiplerini Şubat ayının ortasına kadar bilgilendirecek ve araç sahipleri geri çağırma durumlarını şirketin belirttiği bağlantı üzerinden kontrol edebilecekler.
21 Aralık 2023

Ticaret Bakanlığı, lokanta, restoran, kafe ve pastane gibi işletmeler için fiyat listelerini görünür ve okunabilir bir şekilde giriş ve hizmet verilen masalara asmalarını zorunlu kıldı. Bu karar Resmi Gazete'de yayımlanarak resmiyet kazandı ve uygulamanın 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren başlayacağı belirtildi.
19 Aralık 2023

Medikal estetik alanında kaçak ve sahte ürünlerin kullanımı artmaktadır. Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanmayan bu ürünler, ciddi sağlık ve yaşam riskleri taşımaktadır. Medikal Estetik Tıp Derneği (MESTDER) tarafından düzenlenen kongrede bu konu ele alınmıştır. Sağlık Bakanlığı yalnızca belirli hekimlerin medikal estetik uygulamaları yapmasına izin vermektedir ve bu işlemler sadece ruhsatlı sağlık kuruluşlarında gerçekleştirilebilir. Pandemiyle birlikte kaçak ve sahte ürün kullanımı daha da ciddi bir problem haline gelmiş, hatta kaçak ürünlerin sahteleri bile üretilmeye başlanmıştır. MESTDER, meslektaşlarının farkındalığını artırmak ve standartları yükseltmek için eğitimler düzenlemekte ve ihbar hattı kurarak yasa dışı uygulamalarla mücadele etmektedir.
2 Aralık 2023

Ticaret Bakanlığı, televizyon yayını, film, dizi, belgesel, komedi ve spor gibi içerikler sunan dijital abonelik platformlarına yönelik denetimlerde tüketicilerin mağdur edildiğini tespit etti. Platformların, abonelerin onayı olmadan sözleşmeleri yenilediği, kredi kartlarından izinsiz tahsilat yaptığı, abonelik iptallerini zamanında işleme koymadığı ve haksız ücret tahsilatına devam ettiği belirlendi. Bu ihlaller nedeniyle bakanlık tarafından toplamda 166 milyon lira idari para cezası verildi. Ayrıca, Exxen, BluTV, Disney+ ve Netflix gibi platformların abonelik ücretlerine zam yaptığı bilgisi de verildi.
17 Kasım 2023

Sağlık Bakanlığı, 2023 yılının üçüncü çeyreğinde gerçekleştirdiği denetimlerde 61 kozmetik ürünün 56'sının uygunsuz olduğunu tespit etti. Uygunsuz bulunan ürünlerden biri riskli, diğer 55'i teknik düzenlemelere aykırı bulundu. Bu ürünlerle ilgili toplam 214 bin 50 lira para cezası uygulandı. Denetimler, özellikle piyasadaki uygunsuz ürünlerin tespitine yönelik planlanmış ve yüzde 92 oranında uygunsuzluk saptanarak amaçlanan sonuca ulaşılmıştır.
16 Kasım 2023

Ticaret Bakanlığı'na bağlı Reklam Kurulu, 'Efsane Kasım' ve 'Şahane Cuma' gibi isimlerle yapılan ve tüketicileri yanıltıcı indirim reklamlarına toplam 2,7 milyon lira idari para cezası uyguladı. Kurul, bu ay içinde toplam 176 dosyayı inceledi ve 153'ünü mevzuata aykırı bularak 16,7 milyon lira ceza kesti. Ayrıca, takviye gıdalar ve kozmetik ürünler gibi tüketici sağlığını etkileyebilecek reklamlar da incelendi ve mevzuata aykırı bulunanlara idari yaptırımlar uygulandı. 11 ayda toplam 1838 dosya incelenmiş ve 1623 dosya için 92,5 milyon lira ceza kesilmiştir.
16 Kasım 2023

2024 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı'na göre, kredi kartıyla alışveriş ve nakit çekiminde taksitlendirme yeniden düzenlenecek. Bu düzenleme, enflasyonla mücadele ve tüketimi dizginleme amacı güdüyor. Programda, enflasyonu besleyen tüketim artışlarını önlemek için uygulamaların hayata geçirileceği belirtiliyor. Bu kapsamda, kredi kartıyla alışveriş ve nakit çekiminde taksit sayısına ilişkin sınırlamalar getirilmesi planlanıyor.
26 Ekim 2023
İşaretlediklerim