Türkiye Barolar Birliği (TBB), Katma Değer Vergisi (KDV) ve Özel Tüketim Vergisi'nin (ÖTV) artırılmasına ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı'nın iptali ve yürütmesinin durdurulması için Danıştay'a başvurdu. TBB, KDV artışının Anayasa'nın 73. maddesinde öngörülen adil denge ilkesinden uzak olduğunu ve hak arama hürriyeti ile mülkiyet hakkının ihlaline yol açabileceğini belirtti. Ayrıca, ÖTV'nin artırılmasına ilişkin düzenlemenin de Anayasa'nın 73. ve 2. maddelerine aykırı olduğu ifade edildi.
19 Temmuz 2023

İYİ Parti, akaryakıt ürünlerinden alınan Özel Tüketim Vergisi'nin (ÖTV) artırılmasına yönelik Cumhurbaşkanı Kararı'nın iptali için Danıştay'a dava açtı. Resmi Gazete'de yayımlanan kararla benzin ve motorine litre başına yaklaşık 6 lira zam yapılmıştı. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, kararın anayasaya aykırı olduğunu ve telafisi imkansız zararlara yol açabileceğini belirterek iptalini talep etti. DEVA Partisi de benzer bir dava açmıştı.
18 Temmuz 2023

Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile doğalgaz üzerinden alınan ÖTV, standart metreküp başına 0,0747 lira, motorlu taşıtlarda kullanılan doğalgazda ise metreküp başına 2,7944 lira olarak belirlendi. Önceki oranlar sırasıyla 0,0230 lira ve 0,8599 lira idi. Bu değişiklikle her iki kalemde de ÖTV oranları yaklaşık yüzde 224 artış gösterdi. Ayrıca, akaryakıt üzerinden alınan ÖTV tutarlarında da artış yapıldığı ve bu zamların pompa fiyatlarına yansıtıldığı belirtildi.
16 Temmuz 2023

Resmi Gazete'de yayımlanan cumhurbaşkanı kararıyla akaryakıta yapılan ÖTV zamları sonucunda, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, toplu ulaşım maliyetlerinin arttığını ve bu durumun yerel yönetimleri zor durumda bıraktığını ifade etti. Twitter üzerinden bir açıklama yapan Büyükerşen, orta ve dar gelirli vatandaşlar ile araç sahiplerinin durumunu göz önünde bulundurarak yerel yönetimlerin toplu taşımada ÖTV'den muaf tutulması gerektiğini belirtti.
16 Temmuz 2023

Cumhurbaşkanı kararıyla akaryakıt ürünlerine ÖTV zammı yapıldı ve bu zam İstanbul'da benzin ve motorin fiyatlarını önemli ölçüde artırdı. AKP Merkez Karar Yönetim Kurumu üyesi Metin Külünk, zammı 'kirli bir operasyon' olarak tanımlayarak, zammın ilan edilme zamanlamasını ve enflasyon üzerindeki etkilerini eleştirdi. Külünk, zammın 15 Temmuz gecesi ve Sala okunmasının ardından ilan edilmesine sebebiyet verenlerin görevden alınmasını talep etti.
16 Temmuz 2023

Cumhurbaşkanı Kararı ile akaryakıt ürünlerinden alınan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) tutarları artırıldı. Benzine ve motorine litre başına 5 lira, LPG'ye ise 4 lira zam yapılarak yeni vergi oranları belirlendi. Bu zamlarla birlikte İstanbul'da benzinin litre fiyatı 28 liradan 34 liraya, motorinin litresi ise 26 liradan 32 liraya yükseldi. Yeni fiyatlar gece yarısından itibaren geçerli olacak.
16 Temmuz 2023

Türkiye'de sunulan ek bütçe teklifi ile 2023 yılında toplam 4 trilyon 350 milyar lira vergi toplanması öngörülüyor. Özel Tüketim Vergisi'nden (ÖTV) 307 milyar lira, iki katına çıkarılan Motorlu Taşıtlar Vergisi'nden (MTV) ise 32 milyar 662 milyon 87 bin lira gelir bekleniyor. AFAD'a ek bütçeden en büyük pay ayrılırken, vergi gelirlerindeki artışın yeni zamlara yol açabileceği belirtiliyor.
10 Temmuz 2023

İsveç'teki Aftonbladet gazetesi, H&M mağazalarında geri dönüşüm kutularına atılan giysilerin geri dönüşüme girmediğini, üçüncü dünya ülkelerine atılarak çevre felaketine yol açıldığını ortaya çıkardı. Araştırmada, giysilerin dünyanın dört bir yanına, tekstil ürünlerinin yakıldığı yerlere gönderildiği belirlendi. H&M her yıl müşterilerinden milyonlarca ikinci el giysi topluyor. Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Merkezi Müdürü ve Yeşil Gazete Yazarı Prof. Dr. Levent Kurnaz, H&M’in yürüttüğü kampanyanın yeşil badananın (yeşil aklama/greenwashing) da ötesinde dolandırıcılık olarak niteledi.
23 Haziran 2023

Ferrari'nin ilk SUV modeli olan Purosangue, Türkiye'de yıl sonunda 1 milyon 470 bin avro fiyat etiketiyle satışa sunulacak. Otomotiv gazetecisi Emre Özpeynirci'ye göre, Türkiye'de bu aracı bekleyen 40 kişi bulunuyor ve bu yıl içerisinde sadece bir ya da iki adet araç teslim edilecek. Önümüzdeki yıl ise teslimat sayısının artması bekleniyor.
19 Haziran 2023

European Policy Information Center (EPICENTER) tarafından hazırlanan ve Avrupa'daki yaşam tarzı düzenlemelerini değerlendiren Dadı Devlet Endeksi'ne (DDE) bu yıl Türkiye de dahil edildi. Türkiye, içki, tütün, e-sigara ve fast-food/meşrubat alanlarında uyguladığı yasaklar, düzenlemeler ve vergi oranlarına göre değerlendirilerek endekste birinci sırada yer aldı ve 'en az özgür' ülke olarak tespit edildi. Türkiye'nin genel skoru 54,2 olurken, en yakın rakibi 43,3 puanla Norveç oldu. Türkiye, dört temel kalemde üçünde birinci, tütün politikalarında ise üçüncü sırada yer aldı.
1 Haziran 2023

Japon dondurma markası Cellato'nun 'Byakuya' adlı ürünü, porsiyon başına 880 bin yen (yaklaşık 126 bin lira) fiyatıyla Guinness Dünya Rekorları'na girdi. Dondurmanın içeriğinde İtalya'nın en iyi beyaz trüf mantarı, iki çeşit peynir, sake üretiminden elde edilen 'sakekasu' ve yenilebilir altın yaprak bulunuyor. Cellato, bu özel dondurmayı 1,5 yıl süren denemeler sonucunda geliştirdiğini ve Avrupa malzemeleriyle Japon yemeklerini birleştirmeyi amaçladığını belirtiyor. Dondurma, Japonya'da özel bir kaşık ve tüketim talimatlarıyla satışa sunulmuş.
22 Mayıs 2023

Avustralyalı iş insanı Adrian Portelli, 3 milyon dolar değerindeki McLaren Senna GTR yarış aracını Melbourne'de bulunan 57 katlı Sapphire by the Gardens konut kulesinin tepesine taşıdı. Aracın binaya taşınabilmesi için dış cephe tamamen söküldü. Portelli, aracı oturma odasının en önemli parçası yapmak istediğini belirtti ve taşıma işleminden sonra aracın yeni yerindeki fotoğraflarını Instagram'da paylaştı. Portelli'nin 39 milyon dolar değerindeki evi 13 bin metrekare genişliğinde ve içerisine bir yüzme havuzu, birden fazla mutfak ve bir bowling salonu kurmayı planlıyor.
18 Mayıs 2023

Rekabet Kurumu tarafından hazırlanan raporda, hızlı tüketim malları perakendeciliği sektörünün rekabet üzerindeki etkileri ve tüketici haklarına yönelik sorunlar ele alındı. Alıcı gücünün kötüye kullanılmasının önlenmesi, haksız ticari uygulamalar, yanıltıcı firma davranışları ve özel gramajlı ürün üretimi gibi konulara değinildi. Ayrıca, zincir marketlerin mağaza açılışları, indirimli ürünlerin bulunabilirliği ve özel ambalajlı ürünlerle ilgili uyarılar yapıldı ve denetim birimi kurulması gibi çözüm önerileri sunuldu.
1 Nisan 2023

Rekabet Kurumu, Nestle Türkiye'nin distribütörlerine yeniden satış fiyatı belirleme ve bölge ile müşteri kısıtlaması getirerek yasayı ihlal ettiği iddialarına yönelik ön araştırmayı tamamladı ve soruşturma açılmasına karar verdi. Aynı şekilde, Danone Tikveşli, Eti Gıda ve Horizon Hızlı Tüketim şirketlerinin de rekabete duyarlı bilgi değişimi yoluyla yasayı ihlal edip etmediklerinin tespiti için soruşturma açılmasına karar verildi. Kurul, elde edilen bulguları ciddi ve yeterli bulduğunu açıkladı.
5 Ocak 2023
İşaretlediklerim