Investing.com'un verilerine göre, 26 Mayıs haftasında Türk Lirası vadeli mevduat hesaplarına (32-91 gün) verilen yıllık faiz ortalaması yüzde 33,88'e yükseldi. Aynı dönemde dolar ve avro mevduat faizleri sırasıyla yüzde 2,31 ve yüzde 0,90 olarak kaydedildi. TL bazlı ticari kredilerin faiz oranı yüzde 15'e, dolar ve avro bazlı ticari kredilerin faiz oranları ise sırasıyla yüzde 9,55 ve yüzde 7,61'e ulaştı.
2 Haziran 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın seçimleri kazanmasının ardından, piyasalar yeni ekonomi yönetimi ve izlenecek politikalara odaklandı. Bu durum, dolar ve avronun Türk Lirası karşısında değer kazanmasına yol açtı. Dolar/TL kuru 20,81 seviyesini görürken, avro/TL kuru da 22,27 seviyesine ulaşarak rekorunu sürdürdü. Uzmanlar, haber akışına bağlı olarak piyasada daha fazla hareketlilik olabileceğini belirtiyor.
31 Mayıs 2023

Türk Lirası mevduatlarının (32-91 gün) aldığı faiz ortalaması yüzde 30 seviyesini geçti, bu oran son olarak Ekim 2003'te görülmüştü. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeni ekonomi modeli ve Merkez Bankası'nın faiz indirimleri enflasyonun düşeceği ve TL'nin değer kazanacağı beklentisi yaratmıştı ancak ekonomistlerin uyarıları doğrultusunda enflasyon arttı ve TL değer kaybetti. Ekonomi yönetimi, TL'nin değer kaybını çeşitli yöntemlerle kontrol altında tutmaya çalışıyor. Ayrıca, kur korumalı mevduat hesaplarına olan ilgi artarken, bankalar TL mevduatını çekmek için faiz oranlarını yüksek tutuyor.
22 Mayıs 2023

Goldman Sachs ekonomistleri tarafından hazırlanan raporda, Türk lirasının keskin bir değer kaybı yaşayabileceği ve piyasaların muhalefetin seçimleri kazanma olasılığını daha yüksek olarak fiyatladığı belirtiliyor. Türkiye'deki seçimlere dair yabancı yatırımcı ve bankaların ilgisi artarken, analizler AKP'nin iktidarda kalması durumunda karamsar bir ekonomik tablo çiziyor. Ancak iktidar değişikliği ve para politikasının düzelmesi halinde uzun vadede pozitif beklentiler olduğu ifade ediliyor. Merkez Bankası'nın son bir ayda yaptığı yaklaşık 50 milyar dolarlık döviz satışı ve rezervlerdeki düşüş, kurda oynaklık riskini artırıyor.
12 Mayıs 2023

Britanyalı ekonomist Timothy Ash, Türk Lirası'nın son yıllarda Güney Afrika Randı karşısında yaşadığı değer kaybını gösteren bir grafik paylaştı. Ash, bu grafiği 'Erdoğan'ın piyasanın güvenini nasıl kazanıp sonra kaybettiğini gösteren' bir örnek olarak nitelendirdi. Türk Lirası, 2021'de dünyanın en çok değer kaybeden para birimi olmuş ve 2022'yi de yüzde 30 değer kaybıyla tamamlamıştı. Güney Afrika Randı ise son beş yılda TL karşısında yüzde 198, son on yılda ise yüzde 364 değer kazanmış.
10 Mayıs 2023

İsviçre merkezli bankacılık hizmetleri şirketi Swisquote, Türkiye'deki seçimlerin yaklaşması nedeniyle müşterilerine 5 Mayıs'tan itibaren Türk Lirası işlemlerini askıya almalarını önerdi. Şirket, 14 Mayıs'taki seçimlere dair piyasa dalgalanmalarına bağlı riskleri azaltmak amacıyla bu tavsiyede bulundu. Swisquote, 5 Mayıs gün sonundan 15 Mayıs gün sonuna kadar TL ile bağlantılı paritelerde fiyat akışı sağlamayacağını da duyurdu.
2 Mayıs 2023

ABD'li varlık yönetim şirketi BlackRock, Türkiye'de yaklaşan seçimler sonrasında kısa vadeli sermaye girişlerinin sınırlı olacağını belirtti. Şirket sözcüsü, Türk Lirası'nın değer kaybetmesine rağmen hala aşırı değerli olduğunu ifade etti. Ayrıca, Türkiye'nin hisse senedi ve sabit getirili endekslerdeki ağırlığının azaldığına ve uluslararası yatırım akışının düşük olduğuna dikkat çekti. Yabancı bankalar da seçim sonrası TL'de değer kaybı beklentisi içinde olduklarını belirtiyorlar.
25 Nisan 2023

Türkiye'de seçimlere kısa bir süre kala, Türk Lirası'nda (TL) gözlenen bir aylık ima edilen oynaklık oranı, dünya piyasalarında en yüksek seviyeye ulaştı. İma edilen oynaklık, piyasa katılımcılarının bir varlığın gelecekteki fiyat hareketlerini tahmin etmelerine yardımcı olan bir gösterge olarak kullanılıyor. Önde gelen bankaların analizlerine göre, mevcut hükümetin seçimleri kazanması durumunda TL'nin değer kaybedeceği, muhalefetin kazanması durumunda ise TL'nin performansının belirsiz olduğu öngörülüyor. Ancak genel kanı, TL'nin değer kaybının süreceği ve iyileşmenin orta ve uzun vadede olabileceği yönünde.
17 Nisan 2023

Ekonomist Ali Ağaoğlu, Merkez Bankası'nın politika faizi ile piyasa faizleri arasındaki farkın genişlediğini ve bu durumun döviz kurlarında da çift katmanlı bir yapıya yol açtığını ifade etti. Merkez Bankası'nın politika faizi %8,5 iken, piyasa faizleri %28,10 seviyelerine ulaşmış durumda. Ağaoğlu, Merkez Bankası'nın döviz kurlarını belirli bir seviyede tutma çabasının da 'arka kapı' satışlarıyla ikili bir durum yarattığını ve Kapalıçarşı'daki döviz fiyatları ile Merkez Bankası'nın ilan ettiği kurlar arasında farklar olduğunu belirtti.
17 Nisan 2023

ABD merkezli yatırım bankası JPMorgan'ın analistleri, Türkiye'de yaklaşan seçimler sonrasında ekonomi politikasının 'normalleşeceği' varsayımına rağmen, Türk Lirası'nın dolar karşısında mevcut seviyesinden yüzde 30 düşebileceğini tahmin ediyor. Analistler, seçim sonuçları ne olursa olsun yılın ikinci yarısında bir makro ayarlama bekliyorlar ve 'normal' politika senaryosunda Merkez Bankası'nın politika faizini yüzde 8,5'ten yüzde 30'a çıkarmasını öngörüyorlar. Dolar/TL kuru iç piyasada 19,35 seviyesinde haftayı kapatırken, TL altı haftadır dolar karşısında değer kaybediyor.
15 Nisan 2023

Ekonomist Mahfi Eğilmez, enflasyonun düşmesi ve mevduat faizlerinin artması sonucunda konut talebinin azaldığını ve bu durumun konut fiyatlarındaki artışı yavaşlattığını ifade etti. Yüksek enflasyon ve düşük faiz oranları nedeniyle vatandaşlar alternatif yatırım araçlarına yönelmiş, bu da konut fiyatlarının hızla artmasına sebep olmuştu. Ancak son dönemde mevduat faizlerindeki artış, konut satışlarının ve fiyat artışlarının düşmesine yol açtı. Merkez Bankası verilerine göre, üç aya kadar vadeli TL mevduat faizi ortalama yüzde 29,2 seviyesine yükseldi.
10 Nisan 2023

Düşük faizli ülkelerden borç alınıp yüksek faizli gelişmekte olan ülke para birimlerine yatırım yaparak kar elde etmeyi amaçlayan 'carry trade' işlemleri, küresel faiz oranlarının tepe seviyelerine yaklaşmasıyla yeniden ilgi görmeye başladı. Bloomberg'in 'EM-8 Carry Trade' endeksi yıl başından bu yana yüzde 5 artış gösterdi ve üç yıllık düşüş trendini kırdı. Endeks, Türk Lirası, Brezilya reali, Meksika pezosu gibi para birimlerini takip ediyor. Uzmanlar, Brezilya, Meksika, Hindistan, Çekya ve Polonya'nın carry trade için cazip olduğunu belirtiyor.
10 Nisan 2023

Merkez Bankası, bankaların Türk lirası mevduat ve menkul kıymet yükümlülüklerine ilişkin düzenlemelerde değişiklikler yaparak Resmi Gazete'de yayımladı. Yapılan değişiklikle, TL mevduatların payı %70'i aşan bankalara makro ihtiyati tedbirlerde muafiyet sağlanacak. Bilançodaki TL payı %60'ın altında kalan bankalar için menkul kıymet yükümlülüğü %3'ten %7'ye çıkarıldı. Ayrıca, dövizden TL'ye dönüşüm oranlarına göre de yeni düzenlemeler getirildi.
7 Nisan 2023

Türkiye'de ekonomi yönetimi, TL'nin değer kaybını sınırlamak için çeşitli önlemler alıyor. Bu önlemlerden biri olarak, şirketler için faiz üst sınırı olmayan yeni bir kur korumalı mevduat (KKM) ürünü devreye alındı ve bireysel KKM hesaplarında da faiz üst sınırı kaldırıldı. Daha önce bankalar, Merkez Bankası'nın belirlediği politika faizinin en fazla 3 puan üstünde faiz verebiliyordu. Yeni düzenlemelerle birlikte KKM hesaplarının getirisinin artması ve bireysel TL mevduat faizlerinin yüzde 20 civarına yükselmesi bekleniyor.
31 Mart 2023

Türk Lirası vadeli kur korumalı mevduat (KKM) işlemlerindeki faiz sınırı kaldırıldı ve asgari oran politika faizi olarak belirlendi. Ekonomistler, bu adımı 'örtülü faiz artışı' ve iktidarın ekonomi politikalarının iflası olarak yorumladı. Bahçeşehir Üniversitesi Finansal Araştırmalar Merkezi Başkanı Prof. Dr. İbrahim Ünalmış, seçim öncesinde döviz talebine karşı tasarruf sahiplerini TL'de tutmak amacıyla yapıldığını belirtti. İktisatçı Uğur Gürses ve Gelecek Partisi Ekonomi Politikaları Başkanı Kerim Rota, KKM uygulamasının başarısızlığını ifade etti. Ekonomist Güldem Atabay ve eski Hazine müsteşarı Mahfi Eğilmez, piyasa faizlerinin artacağını ve dövize talebin arttığını söyledi. Ekonomist Emrah Lafçı ve ekonomi gazetesi yazarı Alaattin Aktaş, uygulamanın maliyetli olduğunu ve bankalara ucuz kaynak sağlandığını ifade etti. Eski Merkez Bankası başkan yardımcısı Fatih Özatay ise KKM'de hedeflerin tutmadığını vurguladı.
31 Mart 2023

Türkiye'de 32-91 günlük Türk Lirası mevduatların aldığı faiz oranı ortalama %28,10'a yükselerek 5 Aralık 2003'ten bu yana görülen en yüksek seviyeye ulaştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeni ekonomi modeli ve Merkez Bankası'nın faiz indirim politikası, enflasyonun düşeceği ve TL'nin değer kazanacağı beklentilerini karşılamadı. Uzmanların uyarılarına rağmen enflasyon yükseldi, TL değer kaybetti ve hükümet bankalara çeşitli kısıtlamalar getirdi. Seçim öncesi döviz talebinin artmasıyla TL, dolar ve avro karşısında değer kaybetti. Hükümet, TL'deki ani değer kaybını önlemek için kur korumalı mevduatta faiz tavanını kaldırdı.
31 Mart 2023

Türk Lirası cinsinden vadeli kur korumalı mevduat (KKM) işlemlerinde uygulanan faiz sınırı kaldırıldı. Bundan böyle, KKM hesaplarında asgari faiz oranı olarak politika faizi esas alınacak ve bankalar kendi üst faiz sınırlarını belirleyebilecek. Daha önce dövizden dönüşümlü KKM'lerde de benzer bir düzenleme yapılmış ve faiz tavanı kaldırılmıştı.
31 Mart 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bankalara gelen yeni fiziki döviz veya altın nedeniyle Türk Lirası mevduat oranının düşmesini engellemek amacıyla, 28 Mart 2023 tarihinden itibaren bu tür girişlerin TL mevduat oranı hesaplamalarında dikkate alınmamasına karar verdi. Bu düzenleme, deprem felaketi sonrasında yastık altındaki birikimlerin ekonomiye kazandırılmasını hızlandırmayı amaçlıyor. Ayrıca, bankaların menkul kıymet tesis oranları, mevduat ve kredilerdeki TL payına göre ayarlanacak ve gerçek kişilerin dönüşüm hesapları da bu hesaplamalarda dikkate alınacak.
29 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından fiyatları 'uygun' bulunarak övülen Tarım Kredi Kooperatif marketlerinde satılan Ramazan kolisinin fiyatı geçen yıl 169 lira iken bu yıl 320 liraya yükseldi. Türk Lirasının döviz karşısında değer kaybetmesi ve faiz oranlarının düşürülmesiyle artan maliyetler nedeniyle enflasyon tarihi seviyelere ulaştı. Hükümet yetkilileri ve iktidara yakın medya, fiyat artışlarından zincir marketleri sorumlu tutarken, Erdoğan Tarım Kredi Kooperatif marketlerini desteklemişti. 2018 yılında 49 lira olan Ramazan kolisi fiyatındaki artış, enflasyonun boyutunu gözler önüne seriyor.
12 Mart 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), lira üzerindeki baskıyı azaltmak amacıyla bankalara döviz alım satım fiyatları arasındaki farkın artırılması çağrısında bulundu. Bankalardan bireysel yatırımcılara doların 19,15 liranın altında satılmamasını talep eden TCMB, daha önce de benzer bir talepte bulunmuştu. Alış ve satış fiyatları arasındaki farkın açılması, döviz talebini azaltmayı ve kısa süreli al-sat işlemlerinde müşteri zararını önlemeyi hedefliyor. TCMB'nin stabil kur politikası, son dönemdeki rezerv düşüşleriyle zorlanıyor.
11 Mart 2023
İşaretlediklerim