New York Belediye Başkanı Eric Adams, en az bir Türk yetkili ve beş iş insanından rüşvet ve yasadışı bağış almakla suçlanıyor. İddianameye göre Adams, Türkiye bağlantılarından 123 bin doları aşkın hediye, seyahat indirimi ve yasadışı bağış aldı. İddianamede Türk yetkili ve iş insanlarının isimleri verilmezken, Adams'ın bu kişilerden aldığı hediyeler arasında THY'den business class uçak biletleri, lüks otellerde konaklama ve İstanbul'da yat turları bulunuyor. Adams, suçlamaları reddederek savunmasını mahkemede yapacağını ve belediye başkanlığından istifa etmeyeceğini belirtti.
28 Eylül 2024

Dünya Dişhekimleri Birliği (FDI) Dünya Dişhekimliği Kongresi İstanbul’da gerçekleştirildi ve yaklaşık 15 bin kişi katıldı. Kongrede, ağız hastalıklarının dünya çapında 3.5 milyar insanı etkilediği ve ağız sağlığının genel sağlık için hayati öneme sahip olduğu vurgulandı. Diyabet ve obezitenin ağız sağlığını olumsuz etkilediği, ağız sağlığının ihmal edilmesinin sistemik hastalıklara yol açabileceği belirtildi. Türkiye’nin ağız ve diş sağlığı karnesinin istenilen seviyede olmadığı ve ağız sağlığı politikalarının genel sağlık politikalarıyla entegre edilmesi gerektiği ifade edildi.
28 Eylül 2024

Eylül ayıyla birlikte İstanbul, uluslararası sanatçıların eserlerine ev sahipliği yapmaya başladı. İstanbul Modern'de Chiharu Shiota ve Olafur Eliasson'un sergileri, Pera Müzesi'nde Macar sanatçıların eserleri, Sakıp Sabancı Müzesi'nde Georg Baselitz'in eserleri ve Borusan Contemporary'de Doug Aitken'in sergisi sanatseverlerle buluşuyor. Bu sergiler, farklı ülkelerden sanatçıların yenilikçi ve etkileyici eserlerini İstanbul'da bir araya getiriyor.
28 Eylül 2024

New York Belediye Başkanı Eric Adams, Türkevi'nin açılışı için baskı yapmak ve bazı Türk yetkililerden usulsüz bağışlar almakla suçlanıyor. Adams, dolandırıcılık, rüşvet ve yasadışı kampanya bağışları dahil toplam beş suçlamayla karşı karşıya. Türkiye Dışişleri Bakanlığı, temsilciliklerinin görevlerini uluslararası diplomatik teamüllere uygun olarak ifa ettiğini belirterek, herhangi bir ülkenin içişlerine karışmadıklarını vurguladı. New York'ta hukuki sürecin yakından takip edildiği ifade edildi.
27 Eylül 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Kırıkkale Organize Sanayi Bölgesi'nde iş dünyası ile bir araya gelerek ekonomik reformlar ve enflasyonla mücadele konularında açıklamalarda bulundu. Şimşek, enflasyonun kalıcı olarak tek haneye düşürülmesi ve sürdürülebilir yüksek büyüme hedeflerine vurgu yaptı. Ayrıca, Türkiye'nin cari açığının ve rezerv yetersizliğinin önemli ölçüde azaldığını belirtti. Şimşek, 2025 ve 2026 yıllarının ekonomik açıdan daha iyi olacağını ifade ederek, iş dünyası ve çalışanlardan sabırlı olmalarını istedi.
27 Eylül 2024

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, BM 79'uncu Genel Kurulu'nda yaptığı konuşma sırasında Batı Şeria ve Gazze'yi İsrail olarak gösteren bir harita kullandı. Bu durumu protesto eden Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ahmet Yıldız öncülüğündeki Türk heyeti, Netanyahu konuşmasına başlamadan önce salonu terk etti. Türk heyetine birçok diğer delegasyon da eşlik etti ve salon önemli ölçüde boşaldı. Netanyahu'nun konuşması sırasında salondan bazı seslerin yükseldiği de duyuldu.
27 Eylül 2024

New York Post gazetesi, New York Belediye Başkanı Eric Adams'ın Türkiye'den rüşvet almakla suçlandığını manşet yaptı. Adams, Türk hükümeti ve iş insanlarıyla bağlantılı olarak dolandırıcılık, rüşvet ve yasadışı kampanya bağışları dahil beş suçlamayla karşı karşıya. İddianameye göre, Adams Türk yetkililerden ve iş insanlarından 25 bin doları aşkın yasadışı bağış ve çeşitli hediyeler aldı. Savcı Damian Williams, Adams'ın bu hediyeleri sahte belgelerle örtbas ettiğini belirtti.
27 Eylül 2024

Yargıtay 3’üncü Ceza Dairesi, 15 Temmuz darbe girişimi sırasında yakalanan ilk darbeci olan eski Bursa il jandarma komutanı Yurdakul Akkuş’a verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını onadı. Ayrıca, Ali Çiğci ve Bilal Dişbudak’a anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etmeye yardım suçundan verilen 15’er yıl hapis cezaları da onandı. Diğer sanıklar hakkında verilen çeşitli hapis ve beraat kararları da Yargıtay tarafından onandı. Akkuş’un çantasında darbecilerin yönetim planı şemaları ve kamu kurumlarının başına geçecek isimlerin listesi bulunmuştu.
27 Eylül 2024

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, AK Parti'nin temsili demokrasilerin yaşadığı açmazları çözerek doğrudan demokrasiyi Türkiye'de hayata geçirdiğini belirtti. Tekin, AKP Adıyaman il başkanlığının düzenlediği 'Türkiye Buluşmaları' programında konuştu ve yeni eğitim müfredatının dört yıl içinde tüm kademelerde uygulanacağını iddia etti. Ayrıca, AK Parti'nin Türkiye'de güvenlik, insan hakları ve hukuk devleti konularında önemli değişiklikler yaptığını vurguladı.
27 Eylül 2024

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre, Ağustos 2024'te ihracat yüzde 2,3 artarak 22 milyar 48 milyon dolar, ithalat ise yüzde 10,7 azalarak 27 milyar 40 milyon dolar oldu. Ocak-Ağustos döneminde ihracat yüzde 3,9 artarken, ithalat yüzde 8,6 geriledi. Ağustos ayında dış ticaret açığı yüzde 42,7 azalarak 4 milyar 992 milyon dolara düştü. En fazla ihracat yapılan ülke Almanya olurken, ithalatta ilk sırayı Çin aldı.
27 Eylül 2024

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Eylül 2024'e ilişkin ekonomik güven endeksi verilerini açıkladı. Ağustosta 93,1 olan endeks, eylülde yüzde 2 artarak 95'e yükseldi. Aynı dönemde tüketici güven endeksi yüzde 2,4 artışla 78,2'ye, reel kesim (imalat sanayisi) güven endeksi yüzde 1,2 yükselerek 99,2'ye çıktı. Hizmet sektörü güven endeksi yüzde 0,6 artarak 112,6'ya, perakende ticaret sektörü güven endeksi yüzde 2,5 artışla 110,6'ya yükselirken, inşaat sektörü güven endeksi yüzde 0,2 azalışla 87,8'e indi.
27 Eylül 2024

Motorin fiyatlarına 90 kuruş zam yapıldı. Brent petrol fiyatlarındaki dalgalanmalar nedeniyle benzin, motorin ve LPG fiyatları değişkenlik göstermeye devam ediyor. İstanbul, Ankara ve İzmir'deki güncel akaryakıt pompa fiyatları açıklandı. Türkiye'de benzin ve motorin fiyatları, gümrüksüz rafineri fiyatına ÖTV ve EPDK payının eklenmesiyle hesaplanıyor.
27 Eylül 2024

Liranın dolar ve avro karşısındaki değer kaybı devam ediyor. Dolar/TL 34,1796 seviyesinden, avro/TL ise 38,1929 seviyesinden güne başladı. Seçimden önce 20'nin altında olan dolar/TL, seçimden bir hafta sonra 23'ü aşmıştı. Merkez Bankası'nın faiz kararlarının ardından döviz kurları dalgalı bir şekilde yükselmeye devam ediyor.
27 Eylül 2024

Avrupa Kardiyoloji Derneği'nin yaklaşık dokuz yıl sonra güncellediği hipertansiyon kılavuzundaki yenilikler, Prof. Dr. Meral Kayıkçıoğlu tarafından değerlendirildi. Kılavuzda, ideal kan basıncı değeri 120-70 mmHg olarak güncellenirken, 120-139 mmHg arası kan basıncı yüksek tansiyon olarak kabul ediliyor. Kayıkçıoğlu, hipertansiyonun önemsenmezse ölümcül olabileceğini vurguladı ve doğru tansiyon ölçümü ve ilaç kullanımı hakkında önerilerde bulundu. Türkiye'deki kamu hastanelerinde kılavuzun önerdiği şekilde tansiyon ölçümünün zorluklarına da dikkat çekildi.
27 Eylül 2024

New York Belediye Başkanı Eric Adams, rüşvet, dolandırıcılık ve yasadışı kampanya bağışları dahil beş suçlamayla karşı karşıya. İddianamede, Adams'ın New York'taki Türkevi binasının yangın ruhsatı için rüşvet aldığı belirtiliyor. Adams'ın Türk yetkililerden ve iş insanlarından yasadışı bağışlar ve çeşitli hediyeler aldığı iddia ediliyor. Suçlu bulunması halinde Adams, 30 yıla kadar hapis cezası alabilir.
27 Eylül 2024

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, New York'taki Türkevi'ni ziyaret ederek binanın herkes için gurur kaynağı olduğunu belirtti. Türkevi, New York Belediye Başkanı Eric Adams'ın baskısıyla gerekli güvenlik önlemleri tamamlanmadan açıldığı iddialarıyla gündemdeydi. FBI, Adams hakkında Türkiye'den yasa dışı bağış aldığı iddiasıyla soruşturma başlattı. Özel, Türkiye'nin ABD'de rüşvet vermeye ihtiyaç duymadığını ve böyle bir acziyet içinde olmadığını vurguladı.
27 Eylül 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, ABD'de yaptığı açıklamada, Kara Harp Okulu mezuniyet töreninde 'Mustafa Kemal'in askerleriyiz' sloganı atan teğmenleri hedef aldı ve hak ettikleri cezayı alacaklarını belirtti. Erdoğan, bu olayın birkaç kendini bilmez tarafından çıkarıldığını ve Milli Savunma Bakanlığı ile Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nın gerekli incelemeleri yaptığını söyledi. Ayrıca, ABD ile F-35 programı ve BRICS üyeliği gibi konulara da değindi.
26 Eylül 2024

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, hakkında siyasi yasak istenen 'ahmak davası' ile ilgili yargının bir silah gibi kullanıldığını belirtti. İmamoğlu, davanın toplumu rahatsız ettiğini ve sürdürülemez olduğunu ifade etti. Eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun 2019'da yaptığı açıklamalar üzerine başlayan dava, İmamoğlu'na iki yıl yedi ay 15 gün hapis ve siyasi yasak cezası verilmesiyle sonuçlanmıştı. Dava şu anda istinaf aşamasında ve karar onanırsa İmamoğlu'na siyasi yasak gelecek.
26 Eylül 2024

Bank of America (BofA), Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın kasım ayında 150-200 baz puanlık bir faiz indirimi yapabileceğini öngördü. BofA'nın raporunda, Türkiye'deki makroekonomik dengesizliklerin yavaş yavaş iyileştiği ve ekonomide keskin bir daralma yerine yumuşak bir iniş beklendiği belirtildi. Ayrıca, yüksek hizmet enflasyonu ve gıda fiyatlarının yıl sonu için hedeflenen yüzde 38'lik enflasyon oranına ulaşmayı zorlaştırabileceği vurgulandı. BofA, 2024 enflasyon beklentisini yüzde 42, 2025 beklentisini ise yüzde 25 olarak açıkladı.
26 Eylül 2024

Hazine ve Maliye Bakanlığı, 2024 Hazine dış finansman programı çerçevesinde 3,5 milyar dolarlık 10 yıl vadeli tahvil ihraç etti. Tahvilin kupon oranı yüzde 6,50, getiri oranıysa yüzde 6,75 olarak belirlendi. İhraç edilen tahvilin yaklaşık 1,85 milyar dolarlık kısmı 2024 ve 2025 vadelerindeki tahvillerin yükümlülük yönetimi işlemi kapsamında değiştirilirken, kalan kısmı nakit finansman olarak temin edildi. Tahvilin yüzde 40'ı ABD, yüzde 36'sı Britanya, yüzde 11'i diğer Avrupa ülkeleri, yüzde 9'u Türkiye, yüzde 4'ü ise Ortadoğu ve diğer ülkelerdeki yatırımcılara satıldı.
26 Eylül 2024
İşaretlediklerim