OECD verilerine göre Türkiye, yüzde 60,1'lik sezaryen oranıyla dünya genelinde en yüksek orana sahip ülke konumunda. İstanbul Tıp Fakültesi'nden Prof. Dr. Atıl Yüksel, bu artışın temel nedeninin sağlık sistemindeki özelleşme olduğunu belirtiyor. Hekimlerin medikolegal korkular ve hasta talepleri nedeniyle sezaryen oranlarının arttığını ifade eden Yüksel, özel hastanelerdeki sistemin de bu durumu tetiklediğini söylüyor. Ayrıca, normal doğum eğitiminin yeterliliği ve kamu spotlarının etkisizliği de tartışılan konular arasında.
7 Ekim 2024

Bursa'da düzenlenen Küçükbaş Hayvancılık Festivali'nde koç ve tavuklar için güzellik yarışması yapıldı. İnegöl Belediyesi tarafından organize edilen etkinliğe Türkiye'nin yanı sıra Fransa, Slovakya, Macaristan, Kıbrıs ve Bulgaristan'dan toplam 35 firma ve 60 yetiştirici katıldı. Festivalde, 'İnegöl Kıvırcığı' olarak bilinen yerel koyun türü tanıtıldı ve çeşitli kategorilerde dereceye girenlere ödüller verildi.
7 Ekim 2024

Eurostat verilerine göre, Türkiye'de en zengin yüzde 1'lik kesim milli gelirin yüzde 14,6'sına sahip, bu oranla Avrupa'da ilk sırada yer alıyor. Türkiye'yi yüzde 7,4 ile Bulgaristan ve yüzde 7,1 ile Danimarka takip ediyor. Gelir dağılımı eşitsizliğinin önemli bir ölçütü olan bu oran, Türkiye'de gelir adaletsizliğinin yüksek olduğunu gösteriyor. Rusya'da bu oranın daha yüksek olduğu tahmin edilse de Eurostat'ta Rusya'ya dair veri bulunmuyor.
7 Ekim 2024

Türk lirası, dolar ve avro karşısında değer kaybetmeye devam ediyor. Dolar/TL kuru 34,2632 seviyesinden işlem görürken, avro/TL kuru 37,5870 seviyesinden güne başladı. Seçim öncesinde 20'nin altında olan dolar/TL kuru, seçimden sonra hızla yükselerek 25'in üzerine çıkmıştı. Benzer şekilde avro/TL kuru da seçim sonrası artış gösterdi ve 27'yi aşmıştı. Döviz kurlarındaki bu artış, Merkez Bankası'nın faiz kararlarının yeterli bulunmamasıyla ilişkilendiriliyor.
7 Ekim 2024

Yargıtay 4’üncü Ceza Dairesi, Ankara'da bir arkadaşına 'midesiz' dediği için hapis cezasına çarptırılan sanığın cezasını bozdu. Mahkeme, bu sözlerin hakaret suçunun unsurlarını taşımadığını belirtti. Kararda, hakaret kabul edilebilmesi için sözlerin onur, şeref ve saygınlığı rencide edici nitelikte somut bir fiil veya olgu isnadı içermesi gerektiği vurgulandı. Bu karar, kişilere yönelik ağır eleştirilerin veya rahatsız edici sözlerin her zaman hakaret suçu kapsamında değerlendirilemeyeceğini ortaya koydu.
6 Ekim 2024

Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgos Yerapetritis, Türkiye ile açık iletişim kanalları sayesinde yeterli bir güven seviyesine ulaştıklarını belirtti. Yerapetritis, iki ülkenin dışişleri bakanlarının kıta sahanlığı ve Münhasır Ekonomik Bölge'nin belirlenmesi için görüşmeler yapacağını açıkladı. Ayrıca, tarafların anlaşamaması durumunda bile ikili ilişkilerin korunacağını vurguladı. Yunan bakan, iki ülkenin çözüme yönelik aktif bir politika izlemesi gerektiğini ifade etti.
6 Ekim 2024

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Hatay'da düzenlenen bir halk buluşmasında sığınmacı sorununa değindi. Özel, Avrupa'nın çözüm için hazır olduğunu belirterek, Suriye'de ilan edilen genel affın bir fırsat olduğunu ve sığınmacıların güvenli bir şekilde memleketlerine gönderilmesi gerektiğini söyledi. Ayrıca, Türkiye'nin Suriye ile diyalog kurarak bu sorunu çözmesi gerektiğini vurguladı.
6 Ekim 2024

MetroPoll Araştırma'nın yaptığı bir çalışmaya göre, Türkiye'de halkın yüzde 76,8'i kadınların şiddet olaylarına karşı güvende olmadığını düşünüyor. Araştırma, İstanbul'da Ayşenur Halil ve İkbal Uzuner'in öldürülmesi olayının ardından yapıldı. Katılımcıların sadece yüzde 21,4'ü kadınların güvende olduğunu belirtirken, bu oran AKP seçmenleri arasında yüzde 59,7 olarak belirlendi. Araştırma, Türkiye'de kadınların güvenliği konusundaki endişelerin yaygın olduğunu gösteriyor.
6 Ekim 2024

Türkiye'de sezaryen doğum oranlarının yüksekliği nedeniyle Sağlık Bakanlığı, 'Normal Doğum Eylem Planı' başlattı. Plan, sezaryen oranlarını düşürmeyi hedeflese de uzmanlar, bu adımların yeterli olmayacağını belirtiyor. Türkiye, OECD verilerine göre yüzde 60,1 ile en yüksek sezaryen oranına sahip ülke konumunda. Plan kapsamında, gebelik okulları açılması, doğumlarda rehber ebelerin görev alması ve sezaryen ameliyatlarına yönelik denetimlerin artırılması gibi önlemler yer alıyor.
6 Ekim 2024

Eren Aksoyoğlu, CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in siyasi stratejilerini ve olası cumhurbaşkanlığı adaylığını değerlendirdi. Aksoyoğlu, Özel'in Bahçeli ile olan diyaloğunun ve 'normalleşme' politikasının CHP tabanında ve genel kamuoyunda nasıl algılandığını tartıştı. Ayrıca, Özel'in liderlik tarzının ve parti içindeki konumunun, CHP'nin gelecekteki siyasi hamlelerini nasıl etkileyebileceği üzerinde duruldu.
6 Ekim 2024

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çağrısı üzerine Meclis açılışında DEM Parti'lilerle tokalaştığını açıkladı. Bahçeli, bu adımın Cumhur İttifakı ve Türk milletinin cumhurbaşkanının çağrısına bir yanıt olduğunu belirtti. Ayrıca, Meclis'teki dayanışma ve huzurun önemine vurgu yaptı. Bahçeli, MHP'nin sorgulanmasına yönelik eleştirileri de kınadı.
5 Ekim 2024

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, haftayı yüzde 6,83 değer kaybederek 9.109,34 puandan kapattı. Endeks, hafta içinde en düşük 8.850,42 ve en yüksek 9.757,93 puanı gördü. Papilon Savunma, yüzde 11,69 ile en çok değer kazanan hisse olurken, Karsan Otomotiv yüzde 18,78 ile en çok değer kaybeden hisse oldu. Garanti BBVA, Koç Holding ve Türk Hava Yolları, borsada işlem gören en değerli şirketler arasında yer aldı.
5 Ekim 2024

Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği (MESAM), ünlü sanatçı Mazhar Alanson'un kızı Eda Alanson'un vefat ettiğini duyurdu. Eda Alanson, Mazhar Alanson'un Hale Alanson ile olan ilk evliliğinden dünyaya gelmişti. Gazetecilik ve metin yazarlığı yapan Eda Alanson, 2009 yılında 'Kirpi' filminde babasıyla birlikte rol almış ve filmin metin yazarlığını üstlenmişti. MESAM, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, Eda Alanson'un kaybından duydukları derin üzüntüyü dile getirdi ve ailesine başsağlığı diledi.
4 Ekim 2024

Avrupa Komisyonu, Çin'in elektrikli araçlarına yüzde 45 oranında gümrük vergisi uygulanmasını onayladı. Bu karar, Çin'in elektrikli araç üreticilerine sağladığı sübvansiyonlar nedeniyle haksız rekabet yarattığı gerekçesiyle alındı. Fransa ve İtalya gibi ülkeler bu vergiyi desteklerken, Almanya gibi ülkeler Çin ile ticari ilişkilerin sürdürülmesi gerektiğini savundu. Vergi tarifesi, Çin'in sübvansiyonlarının etkilerini dengelemek ve AB otomobil üreticilerini korumak amacıyla kasım ayında yürürlüğe girecek.
4 Ekim 2024

ABD'li ekonomist Steve Hanke, Türkiye'de enflasyonun daha hızlı düşebileceğini ve Merkez Bankası'nın daha agresif bir politika izlemesi gerektiğini belirtti. Hanke, Türkiye'nin dezenflasyon sürecinde olduğunu ve bu sürecin istikrarlı bir şekilde ilerlediğini ifade etti. Ancak, para arzındaki büyüme oranının hala yüksek olduğunu ve bu oranın Hanke'nin 'Altın Büyüme Oranı' olarak adlandırdığı yüzde 12,4 seviyesine çekilmesi gerektiğini vurguladı.
4 Ekim 2024

Türk lirası, dolar ve avro karşısında değer kaybetmeye devam ediyor. Dolar/TL kuru 34,2388, avro/TL kuru ise 37,7980 seviyesinden işlem görüyor. Seçim öncesinde 20'nin altında olan dolar/TL, seçimden sonra hızla yükselerek 23'ü aşmış ve Merkez Bankası'nın faiz kararlarının ardından daha da artarak 25'in üzerine çıkmıştı. Benzer şekilde avro/TL de seçim sonrası yükselmiş ve faiz kararları sonrasında 27'yi aşmıştı.
4 Ekim 2024

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Türkiye genelinde sıcaklıkların 2 ila 4 derece artacağını tahmin ediyor. Bugün yağış beklenmezken, iç bölgelerde hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerine çıkabileceği belirtiliyor. Hafta sonu da sıcaklıkların artmaya devam etmesi bekleniyor.
4 Ekim 2024

Türkiye Futbol Federasyonu Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu, Galatasaray Teknik Direktörü Okan Buruk'a sportmenliğe aykırı hareketi nedeniyle 117 bin lira para cezası verdi. Aynı maçta Galatasaray taraftarlarının çirkin tezahüratları nedeniyle tribün kapatma cezası aldı. Ayrıca, Galatasaraylı futbolcu Michy Batshuayi ve Beşiktaş Kulübü de benzer nedenlerle para cezalarına çarptırıldı. Trabzonspor ise internet sitesinde yayımlanan sportmenliğe aykırı açıklamalar nedeniyle ceza aldı.
3 Ekim 2024

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) Başkanı Davut Menteş, Türkiye'de dört araçtan üçünün kaskosuz olduğunu belirtti. Menteş, sigorta sektöründeki sorunları ele alarak, sigortalılık bilincinin artırılması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, piyasa şartlarının dışında kalan uygulamalara müdahale edeceklerini ve piyasanın sürdürülebilirliğini sağlamak için çalışacaklarını ifade etti. Kasko fiyatlarının bir yıl içinde üç katına çıktığı da belirtiliyor.
3 Ekim 2024

Türkiye, Birleşmiş Milletler'de açık denizlerin korunması ve sürdürülebilir kullanımı için hazırlanan sözleşmeyi imzaladı. Bu sözleşme, denizlerin yüzde 30'unun 2030 yılına kadar korunmasını hedefliyor ve deniz koruma alanları ile yönetimini kapsıyor. Türkiye, bu anlaşma ile Akdeniz'in ötesinde, Atlantik ve Pasifik Okyanusları ile Arktik ve Antarktika sularında da koruyucu olarak söz sahibi olmayı amaçlıyor. Anlaşma, deniz kaynaklarının sürdürülebilir ve adil kullanımını öne çıkarıyor.
3 Ekim 2024
İşaretlediklerim