Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'in Atina'daki görüşmesinin ardından yapılan ortak basın toplantısında, Türk vatandaşlarının Ege'deki Yunan adalarına gümrük kapısında vize alarak yedi gün kalabilecekleri bir düzenlemenin Avrupa Birliği'nden onay aldığı açıklandı. Bu uygulama ilk etapta 10 ay süreyle geçerli olacak.
7 Aralık 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani'nin katılımıyla Türkiye-Katar Yüksek Stratejik Komite 9'uncu Toplantısı gerçekleştirildi. Toplantı sonrasında iki ülke arasında çeşitli alanlarda 12 işbirliği anlaşması ve bir ortak bildiri imzalandı. İmzalanan anlaşmalar arasında siyasi istişareler, kültürel işbirliği, eğitim, insani yardım, askeri çerçeve anlaşması ve bilimsel işbirliği gibi konular yer alıyor.
4 Aralık 2023

İstanbul'da bir camide imamın Mustafa Kemal Atatürk'e dua etmesine 'Kafir' diyerek tepki gösteren ve bu anı sosyal medyada paylaşan şahıs tutuklandı. Anadolu Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma sonucunda şüpheli Ahmet B., 'Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkında Kanun'a muhalefet' ve 'Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni, devletin kurum ve organlarını aşağılama' suçlarından gözaltına alındı. Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen şüpheli, savcılıktaki ifadesinin ardından tutuklandı.
11 Kasım 2023

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, vefatının 85'inci yılında çeşitli anma törenleri ve etkinliklerle yad edildi. Türkiye genelinde düzenlenen resmi ve sivil törenlerle Atatürk'ün mirası ve liderliği saygıyla anıldı. Okullarda, kamu kurumlarında ve çeşitli platformlarda düzenlenen etkinliklerle Atatürk'ün hayatı ve kazanımları hatırlatıldı.
10 Kasım 2023

Yargıtay Başsavcılığı, hapisteki Türkiye İşçi Partisi (TİP) milletvekili Can Atalay'ın yasama dokunulmazlığından yararlanamayacağını belirtti. Kararın gerekçesi, Atalay hakkındaki soruşturma ve yargılamanın milletvekili seçilmesinden önce başlamış olması. Ayrıca, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) Atalay'ın tahliyesine hükmettiği kararın yetki aşımı olduğu savunuldu. Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin kararıyla Atalay'ın hüküm kesinleşmiş ve infazı mümkün hale gelmiştir.
7 Kasım 2023

Norveçli müzisyen Ole Bøhn, piyanist Fazıl Say'ın 19 Kasım'da Oslo'da vereceği konser için boykot çağrısında bulundu. Bøhn, Say'ın İsrail-Filistin çatışmasına dair yaptığı sosyal medya paylaşımları ve Türkiye Cumhurbaşkanı'nın Hamas'a yönelik tutumunu desteklediği iddiasıyla bu çağrıyı yaptı. Fazıl Say ise, müzisyen olduğunu ve barıştan yana olduğunu belirterek, konserini sükunetle vereceğini ve boykot çağrılarının başarılı olamayacağını ifade etti.
7 Kasım 2023

Aras Bulut İynemli'nin Mustafa Kemal Atatürk'ü canlandırdığı 'Atatürk 1881-1919' filminin ilk kısmı, vizyona girdiği ilk üç gün içinde 269 bin 113 seyirci tarafından izlenerek yılın en iyi açılış yapan yerli drama filmi oldu. Film, Atatürk'ün çocukluk yıllarından Milli Mücadele'ye kadar olan dönemini ele alıyor. Box Office Türkiye verilerine göre, film gişede büyük bir başarı elde etti.
6 Kasım 2023

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, TİP milletvekili ve Gezi Parkı davasından bir yılı aşkın süredir tutuklu bulunan avukat Can Atalay'ın durumu hakkında yorum yapmaktan kaçındı. Tunç, yargının bağımsız ve tarafsız olduğunu, en doğru kararı vereceğini belirtti. Ayrıca, Türkiye'nin bir hukuk devleti olduğunu ve herkesin anayasa ve kanunlarla bağlı olduğunu ifade etti. Tunç, yüksek mahkemeler arasında çatışma ortaya koymanın doğru olmadığını ve hukuk devletini zedeleyecek yorumlardan kaçınılması gerektiğini söyledi.
1 Kasım 2023

Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, TED Antalya Koleji’nde düzenlenen Cumhuriyet’in 100’üncü yılı kutlamasında yaptığı konuşma nedeniyle gözaltına alınan öğretmen E.K. hakkında konuştu. Bakan Tekin, öğretmenin davranışını tasvip etmediğini belirtti ve 'İlgili birimler gereğini yapar' dedi. Öğretmen E.K., konuşmasında Cumhuriyet'i yok etmeye çalışanlara karşı çıkmış ve 'Türkiye Yüzyılı' masalına herkesi inandırmaya çalışanları eleştirmişti.
1 Kasım 2023

Artİstanbul Feshane, 10'uncu Asya-Avrupa Mediations Bienali 'Ben Başka Bir Sen, Sen Başka Bir Ben' ile uluslararası sergiye ev sahipliği yapıyor. Sergi, 11 Aralık'a kadar ücretsiz ziyaret edilebilir. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Varlıkları Dairesi Başkanlığı'nın yürüttüğü beş yıllık restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından 23 Haziran'da kapılarını açan Feshane, yeni sergisiyle sanatseverlerle buluşuyor. 17 küratör ve 154 sanatçının eserlerinin yer aldığı sergi, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılı bağlamında İBB'nin ev sahipliğinde sergileniyor.
1 Kasım 2023

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, iptal edilen İBB seçimlerini hatırlatarak rakibini bildiğini ifade etti. İmamoğlu, 31 Mart 2019'da düzenlenen yerel seçimlerde İstanbul Büyükşehir Belediyesi başkanlığını kazanmış, ancak Yüksek Seçim Kurulu'nun iptal etmesi üzerine 23 Haziran 2019'da tekrarlanan seçimde AKP'li Binali Yıldırım'a 806 bin oy fark atarak tekrar kazanmıştı. İmamoğlu, iptal edilen seçimi hatırlatarak, hakkımız olan seçimi elimizden aldıklarını ve bu durumun demokrasiye bir tokat olduğunu belirtti.
31 Ekim 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Hepatit A aşısının Türkiye'de üretileceğini duyurdu. Bu gelişmeyle Türkiye, bu aşıyı üreten dördüncü ülke olacak. Aşı, KeyVac Aşı Üretim Merkezi'nde üretilecek. Erdoğan, bu tesisin açılışıyla Türkiye'nin Hepatit A aşısında yurt dışına bağımlılığının azalacağını ve ülkenin ileri teknolojiye ve yetişmiş insan kaynağına kavuşacağını belirtti. Türkiye, geçmişte aşı üretme kapasitesine sahipken, politik ve ekonomik tercihler nedeniyle bu yeteneğini kaybetmişti.
31 Ekim 2023

İtalyan Kültür Merkezi, Cumhuriyet'in 100. yılı etkinlikleri kapsamında, Atatürk'ün en ünlü heykellerine imza atan İtalyan heykeltıraş Pietro Canonica'nın çalışmalarına odaklanan bir çalıştay düzenliyor. Canonica, Cumhuriyet'in ilk yıllarında Türkiye'ye davet edilerek bugün önemli birer simge olan anıt ve heykelleri yapmıştır. Çalıştay, 3 Kasım'da İtalyan Kültür Merkezi'nde yer alan Casa di Italia Tiyatrosu'nda gerçekleşecek ve ücretsiz olarak herkesin katılımına açık olacak.
30 Ekim 2023

Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yılı kutlamaları kapsamında İstanbul Boğazı'nda çeşitli etkinlikler düzenlendi. Gün boyu süren etkinliklerde Türk Hava Kuvvetleri'nin akrobasi timi SOLOTÜRK ve Türk Yıldızları gökyüzüne 'ay-yıldız' ve '100' yazdı. Ayrıca, 100 geminin Boğaz'dan geçişi donanma tarihindeki en büyük geçit töreni olarak kaydedildi. Akşam saatlerinde ise havai fişek, ışık ve drone gösterileri gerçekleştirildi.
29 Ekim 2023

Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yılı, İstanbul Boğazı'nda düzenlenen tarihi bir etkinlikle kutlandı. Etkinlikte Türk Hava Kuvvetleri'nin akrobasi timi SOLOTÜRK ve Türk Yıldızları gökyüzüne 'ay-yıldız' çizdi ve '100' yazdı. Töreni Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da takip etti. TCG Anadolu başta olmak üzere 100 geminin Boğaz'dan geçtiği tören, donanma tarihindeki en büyük geçit töreni olarak açıklandı.
29 Ekim 2023

Google, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100'üncü yılına özel bir 'Doodle' hazırladı. Bu özel tasarım, Ankara'daki Birinci Meclis binası ve Türk bayrağını içeriyor. Kullanıcılar, Doodle'a tıkladıklarında 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ile ilgili bilgi ve haberlerin yer aldığı bir sayfaya yönlendiriliyor. Google'ın Doodle uygulamaları, önemli günler, tatiller, kültürel olaylar ve tarihte yer alan önemli kişilere dikkat çekmek için kullanılıyor.
29 Ekim 2023

Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yılı, yurt genelinde düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlandı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığındaki devlet erkanı Anıtkabir'de tören düzenledi. İstanbul Valiliği tarafından Vatan Caddesi'nde düzenlenen törene Vali Davut Gül, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Ali Sivri ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu katıldı. Yunanistan'ın Selanik kentindeki Atatürk Evi'nin bahçesinde düzenlenen törende, başta Atatürk olmak üzere tüm şehitler ve gaziler için bir dakikalık saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı okundu.
29 Ekim 2023

Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yıl kutlamalarının resmi düzeyde yeterince coşkuyla kutlanmaması eleştirilirken, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın Cumhuriyet Bayramı paylaşımı sosyal medyada beğeni topladı. Gazeteci Fatih Altaylı, Yerlikaya'ya sarılası geldiğini belirtti. Yerlikaya'nın paylaşımı, Cumhuriyetin anlamını ve önemini vurgulayan bir mesaj içeriyordu.
29 Ekim 2023

Darphane, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100'üncü yılına özel bir hatıra parası bastı. Parada, AKP'nin 'Türkiye Yüzyılı' sloganı ve icraatlarına yer verildi. Parada ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti'nin ilanından bu yana görev yapmış 12 cumhurbaşkanının rölyefleri, Atatürk rölyefi, savunma sanayi ve ulaştırma projeleri, İslamiyet'in simgesi, tarımsal yenilikler, kadın hakları, Türk milleti ve bilim insanlarına yer verildi. Hatıra paralar, 30 Ekim 2023 tarihinden itibaren Darphane'nin e-mağaza sitesinden ya da Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü Beşiktaş mağazasından temin edilebilir.
28 Ekim 2023

Fenerbahçe, 29 Ekim'deki Pendikspor maçına Cumhuriyet'in 100'üncü yılına özel bir formayla çıkacak. Forma, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün portresini ve 1923 yılında kullanılan formadan ilham alınarak tasarlandı. Formanın yakasındaki ipler, bağımsızlık mücadelesi veren halkı temsil ediyor. Formanın arkasında ise Türkiye Cumhuriyeti'nin tüm fertleri için 'imza' bir fotoğraf bulunuyor.
28 Ekim 2023
İşaretlediklerim