İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, uzun süredir birlikte olduğu Andrea Giambruno'dan ayrıldığını duyurdu. Ayrılık kararı, Giambruno'nun kadın meslektaşlarına tacize varan yorumlarının bir TV programında yayınlanmasının ardından geldi. Meloni, Twitter'dan yaptığı açıklamada, Giambruno'yla neredeyse 10 yıl süren ilişkisinin sona erdiğini belirtti ve birlikte geçirdikleri yıllar, yaşadıkları zorluklar ve kızları Ginevra için teşekkür etti.
20 Ekim 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın damadı ve Baykar Teknoloji Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, Gazze halkı için 280 milyon liralık insani yardım yapmaya hazır olduklarını belirtti. Bayraktar, İsrail'in Gazze'de 'savaş suçu işlediğini' ifade etti ve uluslararası kamuoyunu 'harekete geçmeye' çağırdı. Bu açıklama, İsrail ve Gazze arasında devam eden çatışmaların ortasında geldi.
20 Ekim 2023

Twitter'ın sahibi Elon Musk, iki yeni abonelik türünün satışa sunulacağını duyurdu. Yeni abonelik türlerinden biri daha ucuz olacak ve tüm özellikler kullanıcılara sunulacak ancak reklamlar sitede çıkmaya devam edecek. Daha pahalı olan ikinci abonelikte ise reklamlar bulunmayacak. Ayrıca, Twitter'ın 'herkese ücretli' yapmayı test ettiği ve botlarla mücadele kapsamında temel özelliklere erişmek için tüm kullanıcıların yıllık bir dolar ödemek zorunda kalacağı belirtildi.
20 Ekim 2023

Avrupa Birliği (AB), Hamas'ın İsrail'e saldırılarının ardından yayılan dezenformasyon ve yasadışı içerikler nedeniyle Twitter'ın ardından Meta ve TikTok'un da AB kurallarına uyumuna ilişkin soruşturma başlattı. AB'nin yürütme organı Avrupa Komisyonu, Dijital Hizmetler Yasası (DSA) kapsamında, Meta ve TikTok platformlarına resmi bilgi talebi gönderdi. Yasaya göre söz konusu platformların yasadışı içeriğin yayılmasını ve dezenformasyonu önlemesi gerekiyor. Kural ihlalinde bulunan dijital platformlara küresel cirolarının yüzde 6'sına varacak seviyede para cezası söz konusu.
19 Ekim 2023

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, Britanya Başbakanı Rishi Sunak ile görüşmesinde, BBC'nin yayın politikasını değiştirerek Hamas'ı 'terör örgütü' olarak tanımlamasını talep etti. Herzog, İsrail'in sınırlarından içeri giren bir terör örgütüyle mücadele ettiğini ve bunun İran tarafından yönetildiğini iddia etti. Sunak'ın Herzog'un BBC'ye ilişkin talebine herhangi bir karşılık vermediği belirtildi.
19 Ekim 2023

Milli Piyango İdaresi Genel Müdürlüğü, sosyal medya hesaplarını tek bir linkte toplayan Linktree adlı uygulamaya erişimi engelledi. Erişim engelinin gerekçesi olarak 'yasa dışı bahis' ve 'terörün finansmanında kullanılması' gösterildi. Linktree, işletmeler, gazeteciler, sivil toplum kuruluşları ve influencer'lar tarafından yoğun bir şekilde kullanılan bir platform.
19 Ekim 2023

Iraklı gazeteci Muntazar el-Zeydi, ABD Başkanı Joe Biden'a ayakkabı fırlatacak kişiye hediye vereceğini belirtti. El-Zeydi, 2008 yılında eski ABD Başkanı George W. Bush'a ayakkabı fırlatmasıyla tanınıyor. El-Zeydi'nin bu açıklaması, bir Twitter kullanıcısının Biden'ın İsrail'e destek mesajına yanıt olarak 'Ayakkabılı adam nerede? Ona her zamankinden daha çok ihtiyacımız var' demesi üzerine geldi.
19 Ekim 2023

Gelecek Partisi Denizli Milletvekili Sema Silkin Ün, Hamas militanları tarafından kaçırılan ve öldürülen bir kadının kıyafetini eleştirerek Gazze'deki ölümlerin ilgi görmediğini savundu. Bu paylaşımı Twitter'da büyük tepki çekti. Ün, bir zamanlar 'Sağlam İrade' rumuzuyla Twitter'da terör estiren ve nam salmış eski 'Ak trol' Taha Ün'ün eşi olduğu hatırlatıldı. Ün'ün bu paylaşımına tepki gösterenler arasında gazeteciler, siyasetçiler ve sosyal medya kullanıcıları bulunuyor.
19 Ekim 2023

Twitter'ın sahibi Elon Musk, yeni dijital hizmetler düzenlemesi nedeniyle platformu Avrupa Birliği'nden çekmeyi düşünüyor. Bu, Avrupa Birliği'nin Twitter'da şiddet içerikli ve dezenformasyon içeren yasa dışı içeriklerin kaldırılması için Musk'a verdiği 24 saatlik sürenin ardından geldi. Twitter CEO'su Linda Yaccarino, şiddet içerikli paylaşımlarla ve dezenformasyonla mücadele ettiklerini ve Hamas bağlantılı yüzlerce hesabı kapattıklarını belirtti. Ancak, AB bu açıklamayı yeterli bulmayarak Twitter hakkında bir soruşturma başlattı.
19 Ekim 2023

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ofisi, başbakanın savaşın 'insanlık ile orman kanunu arasında olduğunu' söylediği tweet'i sildi. Bu, İsrail'in Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesi'ni bombalaması ve ölü sayısının 500'e yükselmesinin ardından gerçekleşti. İsrail ve Gazze arasındaki çatışmalar devam ederken, İsrail Gazze'ye su, gıda ve yakıt ikmalini kesmiş ve bölgenin tahliye edilmesini istemiştir.
18 Ekim 2023

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Twitter'ın temsilci belirleme ve bildirme yükümlülüğünü yerine getirmediği gerekçesiyle, Twitter bant genişliğinin yüzde 50 oranında daraltılması için mahkemeye başvurabilir. BTK, 19 Temmuz'da Twitter'a reklam verilmesini yasaklamıştı. Reklam yasağı kararının verildiği tarihten itibaren üç ay içinde temsilci belirleme ve bildirime yükümlülüğünün yerine getirilmemesi durumunda BTK, Twitter'ın bant genişliğinin daraltılması için mahkemeye başvurma hakkı kazanıyor.
18 Ekim 2023

İsrail'in Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, Hamas'ın elindeki İsrailli esirler serbest bırakılmadığı sürece Gazze'ye insani yardım yerine patlayıcı girmesi gerektiğini belirtti. Bu açıklama, Gazze'deki Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra'nın İsrail'in Gazze'deki bir hastaneyi bombalaması sonucu ölenlerin sayısının 500'e yükseldiğini belirtmesinin ardından geldi. İsrail ve Gazze arasındaki çatışmalar devam ederken, iki taraftan da siviller çatışmanın hedefi olmaya devam ediyor.
18 Ekim 2023

Twitter, bot hesaplarla mücadele etmek amacıyla uygulamayı herkese ücretli yapmayı test ediyor. Bu kapsamda 'Bot Değil' isimli bir program başlatıldı. Şu an için sadece Yeni Zelanda ve Filipinler'de test edilen program kapsamında kullanıcılara mavi tik aboneliği haricinde 'temel özellikleri' barındıran 1 dolarlık yeni bir abonelik sunuluyor. 1 dolarlık aboneliğe üye olmayan kullanıcılar Twitter'da sadece gönderi okuyabilecek, video izleyebilecek ve diğer hesapları takip edebilecek ancak diğer hesap ve gönderilerle etkileşime giremeyecek.
18 Ekim 2023

Türkiye İşçi Partisi (TİP), Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun tokalaştığı bir fotoğrafı paylaşarak İsrail ile ticaretin kesilmesini talep etti. Parti, Gazze'yi vurmaya devam eden İsrail'e karşı bu talebini dile getirdi. TİP'in Twitter hesabından paylaşılan bir afişte, Türkiye ile İsrail arasındaki ticaret hacminin yüzde 532 arttığı belirtildi.
18 Ekim 2023

Cumhuriyet Halk Partisi'nin eski İstanbul il başkanı Canan Kaftancıoğlu, vatandaşlara açtığı tüm davaları çekeceğini duyurdu. Kendisine açılan davaların hızla kabul edildiğini, ancak kendisinin açtığı davaların çoğunun reddedildiğini veya kabul edilenler için altı ay sonraya gün verildiğini belirtti. Kaftancıoğlu, kabul edilen davaların çoğunun, iktidarın kutuplaştırma ve hedef göstermelerinin etkisiyle hareket eden ve sonradan pişman olduklarını belirten vatandaşlar tarafından yapıldığını ifade etti.
17 Ekim 2023

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun danışmanı Murat Ongun, Twitter'da Küçükçekmece Cennet Mahallesi'ndeki bir metro istasyonunda yürüyen merdivenin durdurulduğunu gösteren bir video paylaştı. Ongun, yürüyen merdivenleri durduran, bozan ve sabote eden kişiler hakkında rutin olarak suç duyurusunda bulunduklarını belirtti. İBB daha önce de metroda yürüyen merdivenlerin durdurulduğuna dair görüntüler paylaşmıştı.
17 Ekim 2023

Britanya'nın önde gelen gazetelerinden The Guardian, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu konulu bir karikatürünü 'antisemitik' bulduğu gerekçesiyle 42 yıllık karikatürist Steve Bell'i işten çıkardı. Karikatürde, Netanyahu'nun Gazze Şeridi'nin ana hatları üzerinden kendi karnını neşterle kesmeye hazırlandığı görülüyor. Gazete, karikatürün 17. yüzyılda yaşamış İngiliz şair William Shakespeare'in 'Venedik Taciri' adlı oyununda yer alan 'tefeci Yahudi' Shylock karakterinin 'yarım kilo et' repliğini anımsattığını belirtti.
16 Ekim 2023

Beylerbeyi grubu rakılarda 100’lük şişelerin fiyatı yeni zamla birlikte 1000 liraya yaklaştı. Tekel Bayileri Platformu Başkanı Özgür Aybaş, zamlı listeyi Twitter'dan duyurdu. Buna göre Beylerbeyi Göbek 100’lük 929 lira, 70’lik 715 lira oldu. En düşük fiyatlı Beyoğlu Rakı’da ise 100’lük 699 lira, 70’lik 519 lira oldu.
16 Ekim 2023

Avustralya internet güvenliği gözlemcisi, Elon Musk'ın X şirketine çocuk istismarına karşı yürütülen bir soruşturmada işbirliği yapmadığı gerekçesiyle 610 bin 500 dolar para cezası kesti. 2021'de yürürlüğe giren yasalar gereği, internet şirketleri çevrimiçi güvenlik uygulamaları hakkında bilgi vermeye zorlanabilir ya da para cezasına çarptırılabilir. X şirketi, Musk'ın şirketi devralmasından sonra iş gücünü yüzde 80 azalttığını ve Avustralya'da hiç kamu politikası personeli olmadığını doğruladı.
16 Ekim 2023

Yeşil Sol Parti, 'Özgürlük İçin Yeniden' kongresinde isim değişikliğine giderek Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) oldu. İsim değişikliği kararı partinin Hazırlık ve Mutabakat Komisyonu tarafından alındı. Yeni parti logosu ağaç, güneş ve insan figürlerinden oluşuyor ve ekoloji, değişim ve dönüşümü temsil ediyor.
15 Ekim 2023
İşaretlediklerim