Karpuz, Filistin dayanışmasının bir sembolü olarak kullanılmaktadır. Bu kullanım, 1967'deki Altı Gün Savaşı'ndan sonra, İsrail'in Batı Şeria ve Gazze'nin kontrolünü ele geçirmesi ve Doğu Kudüs'ü ilhak etmesiyle başladı. İsrail hükümeti, Filistin bayrağının Gazze ve Batı Şeria'da sergilenmesini suç saymıştı. Bu yüzden Filistinliler, bayrağın renklerini temsil eden karpuzu sembol olarak kullanmaya başladılar. 2021'de, bir İsrail mahkemesinin Doğu Kudüs'teki Şeyh Cerrah mahallesinde yaşayan Filistinli ailelerin yerleşimcilere yer açmak için evlerinden çıkarılacağına dair kararının ardından karpuzun sembol olarak kullanılması yeniden gündeme geldi.
3 Kasım 2023

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) ve Beyaz Saray, Hamas'ın yeniden toparlanmasına yol açacağı endişesiyle ateşkesi desteklemediklerini bildirdi. Pentagon Sözcüsü General Pat Ryder, Hamas'a yeniden toparlanmaları için zaman tanıyacak ve İsrail vatandaşları ile başkalarını tehlikeye atacak bir ateşkesi desteklemediklerini ifade etti. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan da benzer bir görüş savundu ve herhangi bir ara verilmesinin Hamas'ın yararına olacağını belirtti.
3 Kasım 2023

ABD, Gazze ile ilgili olarak İsrail'e kırmızı çizgiler koymadığını açıkladı. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, İsrail'in güvenlik ihtiyaçlarını desteklemeye devam edeceklerini belirtti. Kirby, çatışmaların başından beri İsrail'le iletişim halinde olduklarını ve sivil kayıplar, sivil zayiatlar ve benimsemeyi tercih edebilecekleri yaklaşımla ilgili endişelerini dile getirdiklerini ifade etti.
28 Ekim 2023

ABD Başkanı Joe Biden'ın, İsrail Savaş Kabinesi toplantısına katılarak Gazze'ye yönelik her türlü kara harekatına destek olacağı sözünü verdiği belirtildi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun da bulunduğu toplantıda, Biden'a Gazze'ye kara harekatı yapmaktan başka çarenin olmadığı iletildi. Ayrıca, İsrail'in Gazze'deki Filistinli gruplara karşı ezici bir zafer elde etmemesi durumunda Tel Aviv'in Orta Doğu'daki konumunun zarar göreceği savunuldu.
19 Ekim 2023

Gazze'deki hastane saldırısının ardından İsrail, Türkiye'deki vatandaşlarından ülkeyi terk etmelerini istedi. İsrail Ulusal Güvenlik Konseyi, Türkiye'deki İsrail vatandaşlarına en üst alarm seviyesiyle ayrılmaları çağrısında bulundu. Ayrıca, Fas'taki İsrail vatandaşlarına da 'dikkatli olma' çağrısı yapıldı. Hastane saldırısının ardından Türkiye'deki İsrail devletine ait merkezlerin çevresinde protestolar başladı.
18 Ekim 2023

İsrail İletişim Bakanı Shlomo Karhi, 'ulusal morale zarar veren' veya 'düşman propagandasını yayan' kişiler ve medya kuruluşları hakkında gözaltı, mülkten çıkarma, yayın durdurma veya mala el koyma kararlarına olanak verecek bir düzenlemeyi yürürlüğe sokmayı planlıyor. Bu düzenleme, hem genel kamuoyu hem de yerel ve yabancı medya için geçerli olacak. İletişim bakanı, bir yayının 'düşmana yardım ettiğine' karar verirse, yayını durdurma, yayın ekipmanına el koyma, bir kişiyi yerinden etme ve kolluk kuvvetlerini harekete geçirme yetkilerine sahip olacak.
16 Ekim 2023

Ermenistan'da, iktidarı zorla ele geçirme ve başbakanla hükümet üyelerine suikast iddiasıyla sekiz kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında 'Haçlılar Askeri-Yurtsever Toplum Kuruluşu' üyeleri ve Erivan eski belediye başkanı Albert Bazeyan'ın da olduğu belirtildi. Bu kişilerin hükümetin yetkilerini anayasada öngörülmeyen bir şekilde devralarak iktidarı zorla ele geçirme hazırlığı yaptıkları tespit edildi.
25 Eylül 2023

İran'da reformist çizgide yayın yapan ve ülkenin en çok ziyaret edilen haber sitelerinden 'entekhab', Basın Kanunu ve Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi kararlarına 'aykırı yayın yaptığı' gerekçesiyle kapatıldı. Kapatılma kararı, İslami İrşad ve Kültür Bakanlığı’na bağlı Basın Denetleme Kurulu tarafından verildi. Sitenin, Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin 'zayıf dış politikası' nı eleştiren bir haber nedeniyle kapatıldığı belirtiliyor.
5 Eylül 2023

ABD Enerji Bakanlığı, elektrikli araçlara geçişi desteklemek amacıyla toplam 15,5 milyar dolarlık bir finansman ve kredi paketi duyurdu. Bu paketin içerisinde, mevcut fabrikaların elektrikli araç üretimine uygun hale getirilmesi için 2 milyar dolarlık hibe ve 10 milyar dolarlık kredi bulunuyor. Ayrıca, elektrikli araç bataryalarının ve diğer batarya bileşenlerinin yerli üretimi için 3,5 milyar dolarlık bir fon sağlanması planlanıyor.
31 Ağustos 2023

Polonya İçişleri Bakanı Mariusz Kaminski, Wagner Grubu'nun Belarus'taki varlığı ve güvenlik durumuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Kaminski, Wagner Grubu'nun dahil olduğu ciddi hadiselerin meydana gelmesi durumunda Litvanya ve Letonya ile birlikte Belarus'a sınırları kapatabileceklerini belirtti. Bu durumun Belarus'un tamamen tecrit edilmesine yol açacağını ifade etti. Ayrıca, Polonya'nın Terespol kasabası sakinlerinin, Wagner Grubu paralı savaşçılarının Belarus'un Brest kasabasına vardıktan sonra düzenli olarak silah atışı sesleri duydukları ve askeri helikopterler gördükleri bildirildi.
29 Temmuz 2023

Polonya Savunma Bakanı Mariusz Blaszczak, ülkede faaliyet gösteren ve Rusya Askeri İstihbaratına (GRU) çalıştığı iddia edilen casus ağının çökertildiğini açıkladı. Blaszczak, bu ağın Kremlin tarafından Polonya'yı istikrarsızlaştırmak için terör saldırıları düzenlemeye yönelik kurulduğunu öne sürdü. Mart ve temmuz aylarında Rus askeri istihbaratı için casusluk faaliyetleri yürütmekle suçlanan 15 kişi tutuklanmıştı. Ayrıca, Rus paralı asker şirketi Wagner grubunun Belarus’a gelmesinin de Polonya için bir tehdit oluşturduğunu belirtti.
20 Temmuz 2023

İran'da Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi'nin onayıyla, futbol maçlarında kadınlara stadyumlara giriş yasağı kaldırıldı. İran Futbol Federasyonu Başkanı Mehdi Tac, kararın uygulanması için içişleri bakanlığı ve spor bakanlığının istihbarat kurumlarıyla birlikte bir çalışma grubu oluşturduklarını belirtti. Ülkede kadınlara yönelik futbol yasağı, 'Mavi Kız' olarak anılan Seher Hudayari'nin yasağa tepki olarak intihar etmesi sonrasında yumuşamıştı. FIFA, daha önce Tahran yönetimine kadınların stadyumlara girişlerine izin vermesi çağrısında bulunmuştu.
1 Temmuz 2023

İran'a yakın bir haber kaynağı olan Nournews, İsrail'in Suudi Arabistan'ın nükleer ilerlemesine karşı çıkmasına rağmen, İran ile Suudi Arabistan arasında barışçıl nükleer teknolojiler alanında işbirliği yapılmasının mümkün olduğunu belirtti. İran'ın Riyad Büyükelçiliğinin yeniden açıldığı bir dönemde yapılan bu açıklama, iki ülke arasındaki ilişkilerin yeni bir döneme girdiğine işaret ediyor. Aynı zamanda ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın Suudi Arabistan ziyareti sırasında bu konunun gündeme gelmesi dikkat çekici.
7 Haziran 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Milli İstihbarat Teşkilatı'nın (MİT) IŞİD'in lideri Ebu Hüseyin El-Kureyşi'yi Suriye'de düzenlenen bir operasyonla öldürdüğünü iddia etti. IŞİD'in kurucusu Ebu Bekir el-Bağdadi'nin ölümünden sonra liderliğe getirilen Ebu İbrahim el Haşimi el Kureyşi, ABD tarafından 2022'de öldürülmüştü. IŞİD, yeni liderinin de 2022'nin Kasım ayında öldürüldüğünü duyurmuştu.
30 Nisan 2023

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, ABD ordusuna ait olduğu iddia edilen ve çeşitli hassas konuları içeren sızdırılan belgelerin bazılarının içeriğinin değiştirilmiş olabileceğini belirtti. Sızıntılar, Twitter ve Rus Telegram kanalları üzerinden yayılmış ve önem derecesi WikiLeaks ve Snowden vakalarıyla karşılaştırılmıştır. Kirby, adalet bakanlığının konuyla ilgili adli soruşturma başlattığını ve sızdırılan belgelerin doğruluğu hakkında yorum yapmayacağını ifade etti.
10 Nisan 2023

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, ülke genelinde büyük protestolara ve grevlere sebep olan yargı reformunu ertelediğini açıkladı. Netanyahu, bu kararı meclis tatilinden sonrasına kadar süreci durdurarak gerçek bir diyalog kurma amacıyla aldığını belirtti. Koalisyon ortağı aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir ile yapılan anlaşma sonucunda, Ben-Gvir'in yönetiminde yeni bir güvenlik gücü kurulması kararlaştırıldı. Netanyahu'nun bu kararı, koalisyon hükümetinde çatlak yaratmış ve Ben-Gvir'in istifa tehditleriyle karşı karşıya kalmıştı.
27 Mart 2023

Güney Kore, Kuzey Kore'nin uzun menzilli bir balistik füze fırlattığını duyurdu. Füze, Kuzey Kore'nin başkenti Pyongyang yakınlarından fırlatıldı ve Japon münhasır ekonomik bölgesinin dışına düştü. Bu deneme, Güney Kore ve Japonya liderlerinin Tokyo'da yapacağı zirvenin öncesinde gerçekleşti. Japonya ve Güney Kore liderleri, bölgesel barış ve istikrar için iş birliğini sürdüreceklerini belirttiler.
16 Mart 2023

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, hükümetin yargı reformu düzenlemelerine karşı düzenlenen sivil itaatsizlik eylemlerinde 'çizginin aşıldığını' belirtti. Ana muhalefet lideri Yair Lapid, Netanyahu'nun protestoları Huvvara'daki saldırılarla kıyaslamasını eleştirdi. İsrail'de Netanyahu hükümetinin yargı reformlarına karşı yaklaşık iki aydır devam eden kitlesel protestolar var. Protestolar sırasında İsrail polisi göstericilere sert müdahalede bulundu ve Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, polisin eylemlerini desteklediğini açıkladı.
2 Mart 2023

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, Türkiye'de yaşanan depremler sonrası Türk yetkililerle iletişime geçtiklerini ve 158 kişilik iki kentsel arama ve kurtarma ekibini Türkiye'ye gönderdiklerini açıkladı. ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAID) ve Savunma Bakanlığı (Pentagon) da ek yardımlar için Türkiye ile koordinasyon halinde. Ayrıca, ABD depremden etkilenen Suriye'ye de yardım sağlayacak.
6 Şubat 2023

ABD, Japonya ile olan askeri işbirliğini güçlendirerek, Japonya'nın Okinawa adasına ileri teknoloji donanımlı bir deniz piyadeleri alayı konuşlandırma kararı aldı. Bu hamle, ABD-Japonya Güvenlik Anlaşması'nın 5'inci maddesi çerçevesinde, Japonya'nın uzaydaki varlıklarına yönelik saldırılara karşı savunma taahhüdünü içeriyor. ABD ve Japonya dışişleri ve savunma bakanları, Washington'da yapacakları Güvenlik İstişare Komitesi görüşmesinde, Çin'in bölgedeki etkisine karşı duruşlarını ve caydırıcılığı artırmak için atılacak adımları tartışacaklar. Japonya, savunma politikasında değişikliğe giderek, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra ilk kez karşı saldırı kabiliyeti edinme kararını almıştı.
12 Ocak 2023
İşaretlediklerim