Ukraynalı yetkililer, ilk defa bir Rus Su-57 savaş uçağını vurduklarını duyurdu. Bu olay, Moskova'nın en gelişmiş askeri uçağı olan Su-57'ye Ukrayna'nın bilinen ilk başarılı saldırısı olarak kaydedildi. Saldırının, Rusya'nın güneyindeki Akhtubinsk üssünde gerçekleştiği ve uçağın etrafında siyah is ve küçük kraterler görüldüğü belirtildi. Ukrayna'nın hangi mühimmatı kullandığı henüz netlik kazanmadı, ancak saldırının insansız hava araçlarıyla gerçekleştirilmiş olabileceği düşünülüyor.
9 Haziran 2024

Ödüllü yönetmen Tolga Karaçelik'in ilk İngilizce filmi 'A Shallow Tale of a Writer Who Decided to Write about a Serial Killer' New York Tribeca Film Festivali'nde dünya prömiyerini yapıyor. Film, boşanmanın ortasında bocalayan bir yazar ile yazara gündüzleri evliliği, geceleriyse yeni kitabında kaleme aldığı cinayetler için danışmanlık yapan emekli bir seri katilin tuhaf arkadaşlığını konu alıyor. Başrollerde Steve Buscemi, John Magaro ve Britt Lower yer alıyor. Film, Sinan Eczacıbaşı, Alihan Yalçındağ ve Scott Aharoni'nin kurduğu yapım şirketi Curious Gremlin'in de uluslararası bağımsız film sektöründeki ilk imzası.
8 Haziran 2024

Birleşmiş Milletler (BM), İsrail ordusunu 'çatışma bölgelerinde çocuklara zarar veren ülkeler' kara listesine aldı. İsrail'in BM Daimi Temsilcisi Gilad Erdan ve Başbakan Binyamin Netanyahu, bu karara sert tepki gösterdi. Erdan, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in İsrail'e karşı nefretle hareket ettiğini öne sürerken, Netanyahu BM'nin Hamas'ın iddialarını benimseyerek kendisini tarihin kara listesine koyduğunu savundu.
7 Haziran 2024

Almanya Federal Göç ve Mülteciler Dairesi (BAMF), mayıs ayına ilişkin iltica verilerini açıkladı. Yılın ilk beş ayında toplam 103 bin 467 iltica başvurusu yapılırken, Türkiye'den yapılan başvurular 14 bin 451 olarak kaydedildi. Türkiye, Almanya'ya iltica başvurularında Suriye ve Afganistan'ın ardından üçüncü sırada yer aldı. Başvurularda genel bir düşüş eğilimi gözlemlense de Türkiye'den yapılan başvurular hız kesmiyor.
7 Haziran 2024

İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi, Gezi davası dosyasını 'kanun yararına bozma talebi'yle Adalet Bakanlığı'na gönderdi. Bu talep, hükümlü Osman Kavala'nın avukatı tarafından yapılmıştı. Gezi davasında Osman Kavala ağırlaştırılmış müebbet, diğer sanıklar ise 18 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Dosya, Özel-Erdoğan görüşmesi öncesinde gönderildi.
7 Haziran 2024

PKK’nın 11 Haziran’da Suriye’de yapmayı planladığı seçimler, Türkiye’nin kararlı tutumu nedeniyle ertelendi. Ancak PKK, seçimlerin ağustos ayında yapılacağını ilan etti. Yazıda, bir terör örgütünün özerklik elde etmek için seçim yapmasının kabul edilemez olduğu vurgulanıyor ve bu durumun diğer terör örgütleri için de emsal teşkil edebileceği belirtiliyor. Türkiye'nin bu konuda tek başına itiraz ettiği, diğer ülkelerin sessiz kaldığı ifade ediliyor.
7 Haziran 2024

Erdoğan hükümetinin tehditleri sonrasında Rojava'da 11 Haziran'da yapılması planlanan yerel seçimler ağustos ayına ertelendi. Erdoğan, bu seçimleri 'Suriye'nin toprak bütünlüğüne yönelik mütecaviz bir eylem' olarak nitelendirerek operasyon tehdidinde bulunmuştu. ABD'nin seçimleri desteklememesi ve bazı partilerin erteleme başvurusu, bu kararda etkili oldu. Esad yönetimi ve destekçileri Rusya ve İran'ın sessizliği ise dikkat çekici.
7 Haziran 2024

ABD, Türkiye'ye F-16 savaş uçakları satışında önemli bir adım atıldığını duyurdu. Türkiye, Rusya'dan S-400 hava savunma füzesi aldığı için F-35 programından çıkarılmıştı ve 32 aydır F-16 filosunu yenilemek istiyordu. ABD Dışişleri Bakanlığı ve ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeff Flake, bu adımın hem ABD'nin hem Türkiye'nin ulusal güvenliği ve NATO'nun birlikte çalışabilirliği açısından önemli olduğunu belirtti.
6 Haziran 2024

Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador, ABD'nin sınır dışı ettiği göçmenleri Meksika'da istemediklerini ve bu göçmenlerin doğrudan vatandaşı oldukları ülkelere gönderilmesini talep ettiklerini belirtti. Bu açıklama, ABD Başkanı Joe Biden'ın ABD-Meksika sınırını yasa dışı göçmen girişlerine geçici olarak kapatan başkanlık kararnamesini imzalamasının ardından geldi. Kararname, günlük geçiş limitinin aşılması nedeniyle yasa dışı sınır geçişlerinin durdurulmasını ve sınır muhafızlarının göçmenleri sınır dışı etmesini öngörüyor.
6 Haziran 2024

Rusya'nın bütçesi sadece petrol ve doğalgaz gelirlerine dayanmazken, vergiler, devlete ait işletmelerin kârları ve enerji dışı ihracat gelirleri de önemli katkılar sağlıyor. 2023 yılında Rusya'nın petrol ve doğalgaz dışı gelirleri yüzde 16 artış gösterdi. İhracat yüzde 28 düşüşle 425 milyar dolar civarında gerçekleşirken, ithalattaki gerileme ile 140 milyar dolara yakın ticaret fazlası verildi. Batılı ülkelerin yaptırımlarının etkisi tartışılırken, Rusya'nın mevcut küresel konjonktürü lehine kullanarak ekonomik bedeli hafifletmeye çalıştığı belirtiliyor.
6 Haziran 2024
İşaretlediklerim