Sağlık Turizmini Geliştirme Konseyi Derneği İcra Kurulu Başkanı Dr. Köksal Holoğlu, 6 Şubat depremleri sonrasında Türkiye'ye gelen sağlık turisti sayısının yarı yarıya azaldığını belirtti. Türkiye'nin sağlık turizminden elde ettiği gelirler ve hedefler, sağlık turizmi yetki belgesine sahip kurumlar ve sağlık turizminde yaşanan sorunlar makalede ele alınmıştır. Türkiye'nin 2023 hedefi 1.5 milyon sağlık turisti ve 10 milyar dolar gelirken, deprem haberlerinin olumsuz etkisi ve sağlık hizmeti sonrası yaşanan sorunlar sektörün önündeki engeller olarak sıralanmıştır.
29 Mart 2023

Meksika'nın ABD sınırı yakınlarında bulunan bir göçmen merkezinde çıkan yangında 39 kişi yaşamını yitirdi. Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador, yangının sınırdışı edilmek üzere bekletilen sığınmacılar tarafından çıkarıldığını iddia etti. Yangında 29 kişi de yaralandı ve yaralıların durumu ciddi olarak bildirildi. Meksika, ABD'nin baskısıyla Covid-19 salgını sırasında göçü engellemek amacıyla sınıra yakın tesislerde tutulan sığınmacı sayısını artırmıştı.
28 Mart 2023

2011'de başlayan Suriye iç savaşı sonrası Türkiye ile Suriye arasındaki ilişkiler kopmuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçen yıl sonunda Suriye ve Rusya ile üçlü bir adım atma isteğini belirtmiş ve liderler olarak bir araya gelme ihtimalinden bahsetmişti. Suriye Cumhurbaşkanı Esad, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinden çekilmesi şartıyla Erdoğan'la görüşebileceğini açıklamıştı. Nisan ayında Türkiye, Rusya, İran ve Suriye dışişleri bakan yardımcıları Moskova'da Suriye'deki durumu görüşmek üzere toplanacak.
28 Mart 2023

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), Kahramanmaraş depremleri nedeniyle Türkiye'de 658 bin kişinin işsiz kaldığını ve 150 binden fazla iş yerinin kullanılamaz hale geldiğini açıkladı. Bu durumun çalışanlar için ayda ortalama 230 dolarlık gelir kaybına ve toplamda ayda yaklaşık 150 milyon dolarlık net gelir azalmasına yol açtığı tahmin ediliyor. Ayrıca Suriye'de depremler nedeniyle 170 bin kişinin işini kaybettiği ve bu durumun yaklaşık 725 bin kişiyi etkilediği belirtiliyor. Türkiye ekonomisi üzerindeki toplam yükün ise yaklaşık 104 milyar dolar olduğu ifade ediliyor.
28 Mart 2023

Türkiye, Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nden yapılan petrol ithalatı sebebiyle Irak hükümetinin açtığı davada Uluslararası Tahkim Mahkemesi tarafından 1,4 milyar dolar tazminat ödemeye mahkum edildi. Bu karar sonucunda Türkiye, KBY'den petrol sevkiyatını durdurdu. Ayrıca, 2018'den itibaren devam eden dönem için açılmış başka bir dava daha bulunmakta ve Irak bu davada Türkiye'den toplam 30 milyar dolar talep etmekte. Türkiye'nin petrol ve petrolyum ürünleri ithalatının yüzde 27'si Irak'tan sağlanıyor.
28 Mart 2023

Almanya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'ya göndermeyi ocak ayında taahhüt ettiği 18 adet Leopard 2 tankının Ukrayna'ya ulaştığını duyurdu. Ayrıca, 40 Marder piyade savaş aracı ve iki zırhlı kurtarma aracının da Ukrayna'ya gönderildiği belirtildi. Alman ordusu, tank ve araçları kullanacak Ukraynalı birliklere Almanya'da eğitim verdi. Portekiz tarafından bağışlanan üç Leopard tankı da Ukrayna'ya ulaştı.
28 Mart 2023

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, ülkenin nükleer silah kapasitesini genişletmek amacıyla nükleer malzeme üretiminin artırılması gerektiğini belirtti. Kim, nükleer silahların her zaman ve her yerde kullanıma hazır olması gerektiğini vurgulayarak, ülkenin nükleer gücünün sürekli güçlendirilmesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca, devlet medyası Kim'in 'Hwasan-31' adlı taktik nükleer savaş başlığına benzeyen silahları incelediği fotoğrafları yayımladı. 2022'de Kuzey Kore, birçok füze denemesi yaparak uluslararası tepkilere rağmen askeri kapasitesini sergilemişti.
28 Mart 2023

Perulu yetkililer, ülkenin en büyük limanı olan El Callao'da bir operasyon düzenleyerek, Türkiye'ye gönderilmekte olan 2,3 ton kokaini ele geçirdi. El Callao Emniyet Müdürü Luis Angel Bolanos, Peru limanlarından Türkiye'ye uyuşturucu sevkiyatının ilk kez yaşandığını belirtti. Ele geçirilen kokainin piyasa değerinin en az 20 milyon dolar olduğu ve seramik görünümü verilerek tahta kutular içinde gizlendiği ifade edildi.
28 Mart 2023

Ukrayna'nın başkenti Kiev'de Belediye Başkanı Vitaliy Kliçko'nun bildirdiğine göre Obolon ve Svyatoşin semtlerinde patlamalar yaşandı. Svyatoşin semtinde bir mağaza binasında yangın çıktı. Olay yerlerine itfaiye ve arama kurtarma ekipleri sevk edildi. İlk bilgilere göre can kaybı yaşanmadı. Kiev Şehri Askeri İdaresi, hava savunma sistemlerinin devreye girdiğini açıkladı. Ayrıca, Ukrayna basını gece yarısında Kiev ve bazı bölgelere İHA saldırıları düzenlendiğini bildirdi.
28 Mart 2023

Pakistan'ın Pencap ve Hayber Pahtunhva eyaletlerinde federal hükümetin sınırlı sayıda ücretsiz un dağıtımı yapacağını açıklamasının ardından izdihamlar meydana geldi. Multan, Muzaffergarh, Faysalabad, Bannu ve Çarsadda şehirlerinde yaşanan izdihamlar sonucunda ikisi kadın olmak üzere toplam yedi kişi hayatını kaybetti ve çok sayıda kişi yaralandı. Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde insanların un kamyonlarına tırmanarak unları almaya çalıştıkları ve yollara attıkları görüldü. Hükümete ve polise, dağıtımda gerekli önlemlerin alınmaması nedeniyle tepki gösterildi.
27 Mart 2023

ABD'nin otoriterleşmeye karşı oluşturduğu ve 121 ülkenin katılacağı 'demokrasi zirvesi'nin ikinci toplantısı Türkiye'nin katılımı olmadan düzenlenecek. İlk zirve Aralık 2021'de gerçekleşmişti ve bu haftaki zirve ABD öncülüğünde Kosta Rika, Güney Kore, Hollanda ve Zambiya ile ortaklaşa toplanacak. Zirvenin amacı, otoriter yönetimlere karşı demokrasi ittifakını genişletmek ve güçlendirmek. ABD Başkanı Joe Biden, NATO müttefikleri Türkiye ve Macaristan'ı, demokratik değerlerden uzaklaşma ve Rusya ile yakın ilişkiler gibi nedenlerle zirveye davet etmedi.
27 Mart 2023

Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne doğru iki balistik füze fırlattığını duyurdu. Füzeler, North Hwanghae bölgesinden sabah saatlerinde fırlatıldı ve 370 kilometre yol alarak Japon ulusal münhasır bölgesi dışına düştü. Herhangi bir hasarın oluşmadığı belirtildi. Bu denemeler, Güney Kore ve ABD ordularının ortak askeri tatbikatı sırasında gerçekleşti.
27 Mart 2023

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Belarus'a taktik nükleer silah yerleştireceklerini ve bunu uluslararası yükümlülükleri ihlal etmeden yapacaklarını belirtti. Batılı ülkelerin Ukrayna'ya silah sevkiyatını tehdit olarak gördüğünü ve Rusya'nın askeri sanayi üretiminin hızla geliştiğini ifade etti. Ayrıca, Britanya'nın Ukrayna'ya zayıflatılmış uranyumlu mühimmat sevk edeceği iddialarına karşılık Rusya'nın buna yanıt verebilecek kapasiteye sahip olduğunu söyledi. Putin, NATO'nun taktik nükleer silahları bazı Avrupa ülkelerine yerleştirdiğini ve benzer bir adımı Belarus için de atacaklarını duyurdu.
26 Mart 2023

Irak merkezi hükümeti, Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin (KBY) Türkiye'ye yaptığı petrol sevkiyatını durdurdu. Bu karar, Türkiye ile KBY arasındaki petrol sevkiyatı anlaşmasının Irak hükümeti ile olan anlaşmayı ihlal ettiği gerekçesiyle Uluslararası Tahkim Mahkemesi tarafından alındı. Mahkeme, KBY'nin Bağdat'tan izin almadan yaptığı satışın durdurulmasına hükmetti. Türkiye'nin mahkemenin kararına uyacağını Bağdat'a bildirdiği belirtildi.
25 Mart 2023

Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Dunja Mijatovic, Fransa'da emeklilik reformuna karşı düzenlenen gösterilerde polisin orantısız güç kullandığını belirterek, Paris yönetimine gösteri hakkına saygı gösterme çağrısında bulundu. Fransa'da reformun mecliste oylanmadan kabul edilmesinin ardından başlayan gösterilerde şiddet olayları yaşanmış, son gösterilerde 457 kişi gözaltına alınmış ve 441 güvenlik görevlisi yaralanmıştır.
25 Mart 2023

ABD ve Avrupa Birliği, 23 ve 24 Mart 2023 tarihlerinde, daha önce kararlaştırıldığı üzere, Hint-Pasifik stratejileri doğrultusunda ortak bir deniz tatbikatı gerçekleştirdi. Tatbikata ABD'den USS Paul Hamilton savaş gemisi ile AB'nin Atalanta Operasyonu'na bağlı İspanyol gemisi Reina Sofia ve İtalyan gemisi Carlo Bergamini katıldı. Tatbikatın amacı, gemiye çıkış prosedürleri, gemi navigasyonu ve entegrasyonu gibi alanlarda eğitim yapmak ve serbest ve açık bir Hint-Pasifik'i desteklemek olarak belirtildi. Tatbikatın ana hedefi, Pasifik bölgesindeki büyük güç rekabetinde Çin'e karşı bir duruş sergilemek olarak ifade edildi.
25 Mart 2023

Kripto para piyasasında büyük bir çöküşe neden olan TerraUSD'nin kurucusu Do Kwon, sahte belgelerle Karadağ'da bir havalimanında yakalandı. TerraUSD'nin değer kaybı, Bitcoin dahil olmak üzere diğer kripto paraları da olumsuz etkilemişti. Güney Kore'de dolandırıcılıkla suçlanan ve kırmızı bültenle aranan Do Kwon hakkında Güney Kore, tutuklanması ve iadesi için girişimde bulunacak.
24 Mart 2023

Suudi Arabistan merkezli El-İbhariyye Kanalı'na göre, Suudi Arabistan ve Suriye, konsolosluk hizmetlerinin yeniden başlaması için görüşmelere başladı. Bu bilgi, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı'ndan bir yetkili tarafından doğrulandı. Reuters'ın daha önceki haberlerine göre, iki ülke 10 yılı aşkın süredir devam eden diplomatik ilişkilerdeki kesintinin ardından büyükelçiliklerini yeniden açma konusunda anlaşmıştı. Bu gelişme, Suudi Arabistan ile İran arasında 7 yıl sonra diplomatik ilişkilerin yeniden kurulması konusunda varılan anlaşmanın ardından ivme kazandı.
24 Mart 2023

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Kongre oturumlarında Türkiye'nin F-16 savaş uçaklarına ihtiyacının NATO için önemli olduğunu savundu. ABD Senatosu Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Bob Menendez ise Türkiye'nin demokratik olmayan uygulamaları ve Rusya ile ilişkileri nedeniyle F-16 satışına karşı çıktığını belirtti. Blinken, Türkiye'yi 'zor bir müttefik' olarak nitelendirirken, Menendez Türkiye'nin bu satışı hak etmediğini ifade etti.
23 Mart 2023

IMF Sözcüsü Julie Kozack, finansal piyasalardaki son gelişmeler üzerine bir basın toplantısı düzenleyerek, ABD ve Avrupa'daki bankacılık krizine karşı sürekli teyakkuzda olunması gerektiğini vurguladı. Kozack, politika yapıcıların hızlı adımlar attığını ve alınan önlemlerin piyasa stresini bir ölçüde hafiflettiğini ancak belirsizliğin devam ettiğini belirtti. Ayrıca, IMF'nin küresel finansal istikrara yönelik olası etkileri değerlendirdiğini ifade etti. Bu açıklamalar, Silikon Vadisi Bankası'nın iflası ve diğer bankacılık sorunları sonrasında geldi.
23 Mart 2023
İşaretlediklerim