İtalya'nın Calabria bölgesi açıklarında bir göçmen teknesi fırtına nedeniyle kayaya çarparak battı ve en az 62 kişi yaşamını yitirdi. Teknenin Türkiye'nin Ege kıyılarından hareket ettiği ve Yunanistan üzerinden İtalya'ya ulaştığı tahmin ediliyor. Şu ana kadar yaklaşık 80 kişi kurtarıldı veya kendi imkanlarıyla kıyıya ulaştı. İtalyan makamları, olayla ilgili insan kaçakçılığı şüphesiyle bir kişiyi gözaltına aldı.
27 Şubat 2023

6 Şubat'taki depremler sonrası Türkiye'ye yardım için gelen Meksikalı arama kurtarma ekibi, eşyalarının yanlış uçağa yüklenmesi, çalınması ve ölümle tehdit edilme gibi olaylar yaşadı. Ekip, AFAD İl Koordinasyon Merkezi'nde dinlenirken hırsızlık mağduru oldu ve Antakya'da bir grup tarafından ölümle tehdit edildi. Ekip üyesi Aydemir Taşova, polislerin ve AFAD'ın yeterli desteği sağlamadığını, çadır ve jeneratör gibi temel ihtiyaçların geç karşılandığını ifade etti. Ayrıca, Cumhurbaşkanı'nın ziyareti nedeniyle ekip yorgun olmasına rağmen başka bir bölgeye transfer edilmek zorunda kaldı.
27 Şubat 2023

ABD'nin Ohio eyaletinde, East Palestine kasabası yakınlarında 3 Şubat'ta meydana gelen ve 50 vagonun raydan çıkıp patlaması sonucu çevre felaketine yol açan zehirli kimyasal yüklü tren kazasının ardından, Başkan Joe Biden federal kurumlara bölge halkını kapı kapı ziyaret etme emri verdi. En az 400 evin ziyaret edilmesi planlanırken, Cumhuriyetçiler Ulaştırma Bakanı Pete Buttıgeıg'e geç müdahale etmekle suçlayarak inceleme başlattı. Beyaz Saray ise kazadan eski başkan Trump ve Cumhuriyetçileri sorumlu tuttu.
26 Şubat 2023

El Salvador Cumhurbaşkanı Nayib Bukele, insan hakları ihlalleri ve uluslararası standartlara aykırılık iddialarına rağmen, ülkenin başkenti San Salvador'un dışında 40 bin kişi kapasiteli bir mega hapishane açtı. İlk etapta, 2 bin uyuşturucu çetesi üyesi bu hapishaneye yerleştirildi. Hapishanede her biri 100'den fazla mahkumu barındıracak şekilde tasarlanmış 32 hücre bulunuyor, ancak her hücrede sadece iki lavabo ve iki tuvalet mevcut ve her 100 mahkuma 80 metal ranza düşüyor. Hapishane müdürü, hücrelerde şilte olmayacağını belirtti.
25 Şubat 2023

Ünlü grafiti sanatçısı Banksy'nin, Rusya'nın Ukrayna işgalinin birinci yıldönümünde bir judo maçında yetişkin bir adamı yenen genç bir çocuğu tasvir eden duvar resmi pul olarak basıldı. Resimdeki çocuğun Ukrayna'yı, yetişkin adamın ise Rusya Devlet Başkanı Putin'e benzeyerek Rusya'yı temsil ettiği düşünülüyor. Ukrayna Posta Servisi başkanı Ihor Smilianskyi, resmin Ukraynalıların düşmanları hakkındaki hislerini en iyi şekilde temsil ettiğini belirtti.
25 Şubat 2023

Avrupa Birliği (AB), Ukrayna'nın işgal edilmesinin yıl dönümünde Rusya'ya karşı yeni yaptırımları içeren 10'uncu yaptırım paketini onayladı. Bu paket, çift kullanımlı ve teknoloji ürünlerine ihracat kısıtlamalarını sıkılaştırıyor ve İHA gönderenlere ek kısıtlamalar getiriyor. Ayrıca, Rusya'nın silah sistemlerinde kullanılabilecek yeni elektronik bileşenler ve termal kameralar da kısıtlamalara dahil ediliyor. İranlı bazı kurumlar da ilk defa yaptırım listesine eklendi ve propaganda faaliyetlerinde bulunan kişilere seyahat yasağı uygulanıp mal varlıkları donduruluyor.
25 Şubat 2023

Brezilya'nın Sao Paulo eyaletinde 18 Şubat'tan itibaren etkili olan şiddetli yağışlar sonucu meydana gelen sel ve toprak kaymaları nedeniyle ölenlerin sayısı 54'e yükseldi. Arama kurtarma çalışmaları devam ederken, askeri helikopterler de kayıp kişilerin bulunmasına yardımcı oluyor. Ulusal Meteoroloji Enstitüsü, şubat ayı boyunca beklenen yağış miktarının 24 saat içinde düştüğünü ve büyük zarar olduğunu bildirdi. Afet nedeniyle bin 815 kişi evsiz kalmış ve 3 bin kişi tahliye edilmiştir.
25 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremin ardından Türkiye'ye yardım için gelen 74 ülkeden 7 binden fazla arama ve kurtarma ekibine, aralarında sanatçı ve akademisyenlerin de olduğu 516 kişi tarafından beş ayrı dilde teşekkür mesajı yayımlandı. Mesajda, yardım ekiplerinin insan hayatını kurtarmak, sahra hastaneleri kurmak ve yardım seferberliği düzenlemek gibi çeşitli yollarla destek oldukları belirtildi. İmzacılar arasında tanınmış isimler yer alıyor.
24 Şubat 2023

Amerikalı yazar Marianne Williamson, 2024 yılında yapılacak ABD başkanlık seçimlerinde Demokrat Parti'den aday olacağını açıkladı. Daha önce 2020 seçimlerinde de aday olan ve 'sevgi siyaseti' anlayışıyla tanınan Williamson, ülkenin otoriterlik tehdidi altında olduğunu ve milletvekillerinin şirketlerle yeterince mücadele etmediğini belirtti. Resmi adaylık duyurusunun 4 Mart'ta yapılması bekleniyor. Şu an için Demokrat Parti'den resmi olarak adaylığını açıklayan başka bir isim yok; mevcut Başkan Joe Biden ise aday olma niyetinde olduğunu ifade etti ancak resmi bir duyuru yapmadı.
24 Şubat 2023

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, CNN'e yaptığı açıklamada, ABD'nin Ukrayna'ya 2 milyar dolarlık ek güvenlik yardımı yapacağını bildirdi. Bu yardımın, daha fazla mühimmat ve yüksek teknoloji içereceği belirtildi. Ayrıca, Ukrayna'nın F-16 savaş uçakları talebine ilişkin olarak, bu uçakların Ukrayna'nın kısa vadeli savaş kapasitesi için kilit bir rol oynamadığı ve daha çok uzun vadeli savunma ile ilgili olduğu ifade edildi. ABD'nin, Rusya'ya karşı savaşın yıldönümünde yeni yaptırımlar açıklaması bekleniyor.
24 Şubat 2023

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda yapılan oylamada, Rusya'nın Ukrayna'dan 'kayıtsız, şartsız ve hemen' çekilmesi çağrısında bulunan karar tasarısı 141 'Evet', 32 'Çekimser' ve 7 'Hayır' oyu ile kabul edildi. Rusya ve müttefikleri 'Hayır' oyu kullanırken, Çin ve Hindistan gibi ülkeler çekimser kaldı. Rusya'nın BM Güvenlik Konseyi'ndeki daimi üyeliği nedeniyle alınan bu karar bağlayıcı değil, ancak BM Genel Kurulu'nda Rusya ile ilgili kararlar alınmaya devam ediyor.
24 Şubat 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 6 Şubat'ta Türkiye ve Suriye'yi etkileyen büyük deprem felaketi nedeniyle Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'a bir taziye mektubu gönderdi. Mektupta, Kılıçdaroğlu'nun depremde hayatını kaybedenler için üzüntüsünü dile getirdiği ve iki ülkenin ortak acılarını paylaştığını belirttiği ifade edildi. Türkiye'deki resmi can kaybı sayısı 43 bin 556'ya ulaşırken, Suriye'de en az 5 bin kişinin hayatını kaybettiği bilgisi verildi.
23 Şubat 2023

Birleşmiş Milletler kuruluşları tarafından yayımlanan yeni bir rapora göre, dünya genelinde her iki dakikada bir kadın hamilelik veya doğum sırasında yaşamını yitiriyor. 2000 ile 2020 yılları arasında anne ölümlerinde azalma gözlemlenmiş ancak sonrasında bu ilerleme durmuş ve bazı bölgelerde gerileme yaşanmıştır. Özellikle Sahra Altı Afrika'da anne ölüm oranları yüksek olup, Covid-19 salgınının bu durumu daha da kötüleştirmiş olabileceği belirtiliyor. DSÖ Genel Direktörü ve BM Nüfus Fonu İcra Direktörü, kaliteli sağlık hizmetlerine erişim ve aile planlamasına yatırım yapılmasının önemini vurguluyor.
23 Şubat 2023

Fransız gazetesi Le Monde'da yayınlanan bir makalede, Türkiye'de meydana gelen yıkıcı depremler sonrasında AKP hükümetinin sorumluluktan kaçtığı ve kötü yönetimi örtbas etmeye çalıştığı iddia edildi. 1999 İstanbul depremi sonrası iktidara gelen AKP'nin, 20 yıllık kötü şehir planlaması, ihmal, yolsuzluk ve imar affı gibi politikalarıyla felakete zemin hazırladığı belirtildi. Deprem vergilerinin ve imar affından elde edilen gelirlerin hesap verilmeden başka alanlara aktarıldığı, devletin arama kurtarma çalışmalarında yetersiz kaldığı ve etnik, dini azınlıklar ile Suriyeli mültecilerin yardımlarda adaletsizlik yaşadığı ifade edildi. Ayrıca, AKP'nin deprem sorumluluğunu müteahhitlere yıkmaya çalıştığı ve olağanüstü hal uygulamasını kalıcı hale getirmeyi planladığı öne sürüldü.
23 Şubat 2023

Rusya, Ukrayna'yı işgal etmeye başladığından bu yana Batılı ülkeler tarafından çok sayıda yaptırıma tabi tutuldu ve toplam yaptırım sayısı 14 bin 22'ye ulaşarak dünyanın en çok yaptırım uygulanan ülkesi haline geldi. ABD, Rusya'ya en çok yaptırım uygulayan ülke olurken, İsviçre, Kanada, Britanya ve AB de önemli ölçüde yaptırımlar uyguladı. Yaptırımlar bireyler, kuruluşlar, gemiler ve uçakları hedef alırken, Rusya'nın Ukrayna işgali Batılı ülkelerin tepkisini çekmeye devam ediyor.
23 Şubat 2023

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, Türkiye ile NATO üyeliği konusunda mart ayında görüşmelere devam edileceğini duyurdu. Görüşmeler, İsveç'te Kuran'ın yakılması olayına Türkiye'nin gösterdiği sert tepki nedeniyle ertelenmişti. İsveç ve Finlandiya, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından NATO'ya katılmak için başvuruda bulunmuş, ancak Türkiye iki ülkenin üyeliğine ilişkin endişelerini dile getirmişti. İsveç, Türkiye'nin endişelerini gidermek için adımlar atacağını belirtmiş ve NATO üyeliği için gereken onay süreci devam etmektedir. Şu anda İsveç ve Finlandiya'nın üyeliğini onaylamayan sadece Macaristan ve Türkiye kalmıştır.
23 Şubat 2023

Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi ile Tacikistan'ın Dağlık Badahşan Özerk Bölgesi arasındaki sınırda 7,2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Çin Deprem Ağları Merkezi (CENC) tarafından kaydedilen bu sarsıntının büyüklüğü, ABD Jeolojik Araştırma Merkezi (USGS) tarafından 6,8 olarak ölçüldü. Depremin merkez üssü Tacikistan tarafındaki Murghob şehrinin 67 kilometre batısı olarak belirlendi.
23 Şubat 2023

Brezilya'nın Sao Paulo eyaletinde 18 Şubat'tan bu yana devam eden şiddetli yağışlar sonucu meydana gelen sel ve toprak kaymaları nedeniyle ölenlerin sayısı 48'e çıktı. Eyalet yetkilileri, 36 kişinin daha arandığını ve yaklaşık 3 bin kişinin tahliye edildiğini bildirdi. Arama kurtarma çalışmaları şiddetli yağışlar nedeniyle zorlukla yürütülüyor.
23 Şubat 2023

Japonya'nın Nagazaki şehrindeki Kujukuşima Hayvanat Bahçesi'nde yalnız yaşayan 12 yaşındaki dişi gibon Momo'nun doğum yapması görevlileri şaşırttı. Erkek gibon olmadığı için gizemli bulunan bu doğum, yapılan DNA testi sonucunda, Momo'nun bitişik kafeste yaşayan 34 yaşındaki Ito isimli erkek gibonla çelik levhadaki küçük bir delikten çiftleşmiş olabileceği anlaşıldı. Bebek gibon, annesinin bakımıyla sağlıklı bir şekilde büyüyor.
22 Şubat 2023

Macaristan parlamentosu, mart ayının başında İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyelik başvurularını onaylama ihtimali bulunuyor. İki ülke, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından NATO'ya katılmak istediklerini açıklamıştı. Macaristan Başbakanı Viktor Orban, üyelik taleplerini destekleme kararı aldıklarını belirtmişti. Eğer Macaristan onay verirse, Türkiye NATO üyeliklerini onaylamayan tek ülke kalacak. İsveç ile Türkiye arasındaki ilişkiler, son dönemde bazı olaylar nedeniyle gerilmiş durumda.
22 Şubat 2023
İşaretlediklerim