Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile birlikte 6 Şubat'ta meydana gelen depremlerden etkilenen bölgeleri ziyaret etmek üzere Türkiye'ye geldi. İlk olarak Adana'ya giden Dendias, daha sonra Hatay'da incelemelerde bulundu. Bu ziyaret, Türkiye'ye uluslararası toplumdan gelen destek ve dayanışmanın bir parçası olarak görülebilir.
12 Şubat 2023

Sanatçı Haluk Levent, kurucusu olduğu Ahbap Derneği'nin, depremzedeler için yürüttüğü yardım organizasyonlarının şeffaflığını artırmak amacıyla biri uluslararası diğeri yerli olmak üzere iki bağımsız denetim firması tarafından denetleneceğini açıkladı. Kamu yardım kuruluşlarına güvenmeyen vatandaşlar, Ahbap üzerinden depremzedelere yardım ve bağışta bulunuyorlar. Haluk Levent, derneğin tüm satın almalarının bu firmalar tarafından denetleneceğini ve firma isimlerini Salı günü açıklayacağını belirtti.
12 Şubat 2023

Belçika, Türkiye'de meydana gelen depremin ardından yardım amacıyla Hatay'ın Kırıkhan ilçesinde 6 bin metrekarelik bir sahra hastanesi kurma çalışmalarına başladı. Belçika Acil Müdahale Ekibi'nden 43 kişilik bir grup, hastane kurulumu için Türkiye'ye ulaştı. Yaklaşık 8 milyon avro maliyetinde olacak hastane, günde 100 kişiyi tedavi edebilecek kapasitede olacak ve 20 kişiyi barındırabilecek. Sağlık personeli Salı günü Türkiye'ye hareket edecek ve hastanenin Perşembe gününe kadar hizmet vermeye başlaması planlanıyor.
12 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli deprem sonrasında Hatay'da enkaz altından 122 saat sonra kurtarılan 2 yaşındaki bir bebek, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni tarafından umut verici bir haber olarak değerlendirildi. Meloni, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, Türkiye ve Suriye'deki arama kurtarma çalışmalarının devam ettiğini ve bu kurtuluş hikayesinin zor zamanlarda bir umut mesajı olduğunu belirtti.
11 Şubat 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta meydana gelen deprem sonrası Türkiye'ye yardım için gelen Alman arama-kurtarma ekipleri, Hatay'daki güvenlik durumu hakkında aldıkları bilgiler sebebiyle çalışmalarını geçici olarak durdurdu. Avusturya'nın da benzer güvenlik gerekçeleriyle yardım ekiplerini geri çekme kararı aldığı bildirilmişti. Alman Federal Teknik Yardım Kurumu (THW) ve ISAR ekipleri, enkazdan can kurtarmaya yönelik somut bir ipucu almaları durumunda bölgeye geri döneceklerini açıkladı.
11 Şubat 2023

Avusturya yetkilisi, Türkiye'deki deprem yardım ekiplerini güvenlik gerekçesiyle geri çekeceklerini belirtti. Gruplar arasında çatışma olduğu ve askerlerin uluslararası örgütlerle birlikte emir beklediği ifade edildi. Türkiye'nin Viyana Büyükelçiliği, Avusturyalı ekibin güvenlik sorunu olmadığını ve AB yetkililerinden talimat beklediklerini açıkladı. Sonrasında Avusturya Savunma Bakanlığı Sözcüsü, ekiplerin Türk Silahlı Kuvvetleri korumasında çalışmalara devam edeceğini duyurdu.
11 Şubat 2023

Kahramanmaraş'ta yaşanan yıkıcı depremin ardından, Şili'nin depremlere karşı aldığı önlemler ve deprem stratejisi öne çıkıyor. Şili, tarih boyunca yaşadığı şiddetli depremlerden dersler çıkararak, deprem yönetmeliklerini sıkılaştırmış ve ciddi şekilde uygulamıştır. Ulusal Sismoloji Merkezi'nin başındaki Sergio Barrientos, yapıların depreme dayanıklı olması ve vatandaşların eğitimi üzerinde duruyor. Şili'de 2010'daki 8,8 büyüklüğündeki depremde alınan önlemler sayesinde can kayıpları sınırlı kalmış ve sonrasında sismik sensör ağı ile telekomünikasyon sistemlerine yatırım yapılmıştır.
11 Şubat 2023

Türkiye ile Ermenistan arasındaki Alican Sınır Kapısı, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında yardım ulaştırılması amacıyla 35 yıl sonra tekrar açıldı. Ermenistan'dan hazırlanan beş TIR yardım malzemesi, Iğdır'daki Alican Köprüsü üzerinden Türkiye'ye giriş yaptı. Ermenistan heyeti, Iğdır İl Afet ve Acil Durum Müdürü ve askeri yetkililer tarafından karşılandıktan sonra deprem bölgesine doğru yola çıktı. Alican Sınır Kapısı en son 1988'deki Ermenistan depreminde yardım geçişi için kullanılmıştı.
11 Şubat 2023

Japonya, 6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında yardım amacıyla Öz Savunma Kuvvetleri personelini ve bir uçağını Türkiye'ye gönderme kararı aldı. Gönderilecek ekip, sahadaki faaliyetlerde koordinasyon sağlayacak ve tıbbi malzeme taşıyacak. Japonya Dışişleri Bakanı Hayaşi Yoşimasa, deprem bölgelerine sağlık ekibi gönderileceğini basın toplantısında duyurdu.
11 Şubat 2023

6 Şubat'ta Türkiye ve Suriye'nin kuzeyini etkileyen deprem sonrasında Türkiye, Suriye'deki depremzedelere uluslararası yardımın gönderilmesi amacıyla Rusya'dan onay bekliyor. Türkiye, Kilis'teki Öncüpınar ve Çobanbey sınır kapılarından yardım malzemelerinin geçişine izin verilmesi için Moskova ile görüşmeler yapıyor. Birleşmiş Milletler'in sağladığı ilk insani yardım konvoyu sadece Cilvegözü sınır kapısından geçebildi. Rusya, yeni sınır noktalarının açılmasına karşı çıkarken, Türkiye Esad karşıtı grupları desteklemeye devam ediyor.
10 Şubat 2023

Britanya Başbakanı Rishi Sunak, Londra Üniversitesi'nde kurulan ve öğrenciler tarafından yönetilen bir yardım merkezinde öğrencilerle birlikte Türkiye ve Suriye için yardım kolisi hazırladı. Sunak, Twitter üzerinden paylaştığı videoda giysi, battaniye, barınma ekipmanları ve gıda gibi ihtiyaçları paketlediklerini belirtti ve bölgeden gelen görüntüler karşısında duyduğu dehşeti ifade etti. Ayrıca, Britanya'nın arama-kurtarma ekibi gönderdiğini de ekledi.
10 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonucu Suriye'nin Afrin bölgesinde bir enkaz altında dünyaya gelen Aya isimli kız bebek, ailesini kaybettikten sonra sosyal medyada viral oldu. Bebeğin kurtarılma görüntüleri sonrası dünya genelinden binlerce kişi evlat edinme konusunda ilgi gösterdi. Hastane Müdürü Dr. Attiah Khalid, Aya için gelen evlat edinme taleplerini alıyor ancak şimdilik bebeği kendi çocuğu gibi büyüteceğini ve uzak akrabaları dönene kadar evlat edinilmesine izin vermeyeceğini belirtti.
10 Şubat 2023

Türkiye'de meydana gelen büyük depremin ardından yardım için gelen İsrail ekipleri, İsrail istihbarat dairesine bağlı '9900' birimi tarafından yönlendiriliyor. Bu birim, uydu görüntülerini kullanarak arama kurtarma çalışmalarını optimize eden özel haritalar oluşturuyor. İsrail ekipleri şu ana kadar en az iki kişiyi enkaz altından kurtarmış durumda. '9900' biriminin komutanı, özellikle özel operasyonlarda kullanılan haritalama tekniklerini hayat kurtarmak için kullandıklarını belirtiyor.
10 Şubat 2023

Hollanda polisi, Lahey'den Türkiye'deki depremzedelere yardım götüren altı TIR'dan birinde uyuşturucu madde buldu. TIR'lar, arama yapılmak üzere Rotterdam yakınlarındaki gümrük sahasına çekildi ve yola devam etmelerine izin verilmedi. Ele geçirilen uyuşturucu imha edildi ve araçlar, Lahey'deki bir nakliye şirketine ait olduğu belirtildi. Polis, soruşturmanın devam ettiğini ve henüz kimsenin gözaltına alınmadığını açıkladı. Hollandalı yetkililer, incelemelerin ardından yardım malzemelerinin yardım kuruluşuna iade edileceğini duyurdu.
10 Şubat 2023

Britanya'da 15 yardım kuruluşunu birleştiren Afetler Acil Durum Komitesi (DEC), Türkiye ve Suriye'deki depremzedelere yardım sağlamak için bir bağış kampanyası başlattı ve bu kampanyayı Britanya'daki televizyon kanallarından canlı yayınlayacak. Türkiye'de ise Habertürk programcısı Fatih Altaylı'nın konteyner evler yapmak için kampanya yayını yapmak istediklerini ancak RTÜK tarafından engellendiklerini belirtti. RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, ortak yayınla kampanya yapma kararı alındığı için onay verilmediğini ifade etti. Türkiye'de depremin ardından ortak yayının ne zaman yapılacağı henüz belirsiz.
9 Şubat 2023

Dışişleri Bakanlığı, 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki Kahramanmaraş depremleri sonrasında Türkiye'ye yönelik uluslararası yardım çabalarının güncel istatistiklerini paylaştı. 9 Şubat itibarıyla yardım teklifinde bulunan ülke sayısı 95, sahada aktif olan ülke sayısı 53, sahadaki yabancı personel sayısı 6 bin 153 olarak açıklandı. Ayrıca, 20 ülkeden 2 bin 449 personelin daha yardım için beklenmekte olduğu belirtildi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 19 ülkeden ekiplerin 24 saat içinde deprem bölgesine ulaşacağını ifade etti.
9 Şubat 2023

Yunanistan, Türkiye'de meydana gelen büyük depremler sonrası arama kurtarma ekipleriyle yardım sağladı. Bu yardım, Türkiye'de olumlu karşılanırken, Yunan çizer Soloup, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın geçmişte Yunanistan'a yönelik 'Bir gece ansızın gelebiliriz' sözlerine atıfta bulunarak 'Dostlar hem gece, hem gündüz gelir' notuyla bir karikatür yayınladı. Karikatürde, dostluğun ve dayanışmanın önemi vurgulanıyor.
9 Şubat 2023

Japon Tokyo Üniversitesi'nden Prof. Dr. Masataka Kinoşita ve Doç. Dr. Hiroe Miyake, Türkiye'deki depremlerde yaşanan can kayıplarının temel sebebinin binaların sağlamlığı eksikliği olduğunu ifade etti. Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve çevre illeri de etkileyen şiddetli depremler sonrası, Japon uzmanlar Türkiye'de yapıların güçlendirilmesi gerektiğini ve altyapı bakımlarının sürekli yapılması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, Türkiye'de deprem bilincinin artırılması ve yapı denetimlerinin özellikle yıkıcı depremlerin olmadığı yerlerde yoğunlaştırılması gerektiğini belirttiler.
9 Şubat 2023

Tayvan Cumhurbaşkanı Tsai Ing-wen ve yardımcısı William Lai, Türkiye'deki deprem felaketi sonrasında Türkiye'ye destek olmak amacıyla kendi birer aylık maaşlarını bağışlayacaklarını açıkladı. Tayvan Cumhurbaşkanlığı Ofisi, Türkiye'nin yeniden inşasına katkıda bulunmayı umduklarını belirtti. Tayvan daha önce de 2 milyon dolarlık yardım yapacağını duyurmuş ve arama kurtarma çalışmaları için iki ekip göndermişti.
9 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından arama kurtarma çalışmalarına destek olmak üzere İspanya'dan 46 kişilik bir ekip İstanbul'a geldi. Ekip, Türk Silahlı Kuvvetlerine ait askeri kargo uçağıyla Adıyaman'a, deprem bölgesindeki yardım faaliyetlerinin yürütüldüğü lojistik ve ulaşım üssüne hareket etti. Ekibin yanında 14 arama köpeği de bulunmaktadır.
9 Şubat 2023
İşaretlediklerim