ABD, Ukrayna'ya gönderilecek F-16 savaş uçaklarını gelişmiş silah ve füze sistemleriyle donatacağını açıkladı. Pentagon, Ukrayna'nın bazı NATO üyesi ülkelerden alacağı F-16'ları havadan havaya ve havadan karaya füze sistemleri, güdümlü füze sistemleri ve diğer yüksek teknolojiye sahip silahlarla donatacak. Bu adım, Ukrayna'nın Rusya'ya karşı hava sahasını koruma kapasitesini artırmayı hedefliyor. NATO ülkeleri Belçika, Danimarka, Hollanda ve Norveç'in yaklaşık 80 adet F-16'yı Ukrayna'ya göndermesi kararlaştırılmıştı.
30 Temmuz 2024

Samsun’un Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti’nde bir buçuk ayda 45 göçmen kuş tedavi edilerek doğaya geri bırakıldı. Tedavi edilen kuşlar arasında leylekler, peçeli baykuşlar, martılar ve posta güvercinleri bulunuyor. Kızılırmak Deltası, Türkiye’de yaban hayatının korunduğu önemli noktalardan biri olup, Uluslararası Ramsar Sözleşmesi’nin koruması altında. Delta, göçmen kuşlar için büyük önem taşıyor ve zengin biyolojik çeşitliliğe sahip.
30 Temmuz 2024

Britanya'nın Southport kentinde Hart Caddesi'nde gerçekleşen bıçaklı saldırıda ölen çocukların sayısı üçe çıktı. Saldırıda sekiz çocuk ve iki yetişkin daha yaralandı; yaralılardan beş çocuğun ve iki yetişkinin durumu kritik. Polis, saldırganı yakaladı ve olayla ilgili soruşturma başlattı.
30 Temmuz 2024

Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen Uluslararası Bodrum Bale Festivali, 3-22 Ağustos tarihleri arasında Bodrum Kalesi Kuzey Hendeği Sahnesi'nde gerçekleştirilecek. Festivalin açılışı İzmir Devlet Opera ve Balesi'nin sahneleyeceği Kuğu Gölü balesi ile yapılacak. Bu yıl festivale Bolşoy Tiyatrosu baş dansçıları Denis Rodkin ve Eleonora Sevenard ile Brezilyalı Basileu França Topluluğu konuk olacak. Festivalin kapanışı ise Ankara Devlet Opera ve Balesi'nin sahneleyeceği Zorba balesi ile yapılacak.
30 Temmuz 2024

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, 28 Temmuz'daki seçim zaferinin ardından ABD'li milyarder Elon Musk'ın seçimlere hile karıştırıldığı iddialarına sert tepki gösterdi. Maduro, ulusal televizyonda yaptığı basın toplantısında Musk'ı 'yeni baş düşmanları' ilan ederek kavgaya davet etti. Elon Musk ise sosyal medya platformu X'te Maduro'yu eleştiren bir yanıt verdi. Venezuela Seçim Konseyi, Maduro'nun yüzde 51,20 oyla seçimi kazandığını açıklamıştı, ancak muhalefet sonuçları reddetti.
30 Temmuz 2024

Venezuela'da başkan Nicolas Maduro'nun yüzde 51 oyla kazandığı iddia edilen seçimler, birçok ülke tarafından şaibeli olarak nitelendirildi ve sonuçlar kabul edilmedi. Başkent Karakas'ta protestolar düzenlendi, polis göstericilere müdahale etti ve bir kişi hayatını kaybetti. Birleşik Devletler, İngiltere, Avrupa Birliği, Brezilya, Şili, Peru ve Arjantin gibi ülkeler seçim sonuçlarına tepki gösterirken, Rusya, Çin, Küba, Honduras ve Bolivya Maduro'ya destek verdi. Venezuela hükümeti, seçimle ilgili açıklamaları nedeniyle yedi Latin Amerika ülkesinden diplomatlarını çekmelerini istedi.
30 Temmuz 2024

ABD, Ukrayna’ya yaklaşık 1,7 milyar dolarlık yeni bir güvenlik yardımı paketi açıkladı. Pentagon tarafından yapılan açıklamada, bu yardımın Ukrayna’nın kritik savunma ihtiyaçlarını karşılayacağı belirtildi. Yardım paketinde hava savunma önleyicileri, roket sistemleri, topçular için mühimmat ve tanksavar silahları gibi temel yetenekler yer alıyor.
30 Temmuz 2024

İsrail'de dokuz asker, Gazze'den alıkonulan bir Filistinliye cinsel istismar ve işkencede bulundukları suçlamasıyla gözaltına alındı. Bu olay, aşırı sağcı silahlı kişilerin askerlerin sorgulandığı Beit Lid askeri üssünü basmasına yol açtı. Başbakan Netanyahu, askeri üsse düzenlenen baskını kınayarak sükunet çağrısında bulundu. Sde Teiman askeri üssü, Filistinli tutuklulara yönelik ağır işkencelerle anılan bir merkez olarak biliniyor.
29 Temmuz 2024

İsrail ile Hizbullah arasındaki gerilimin tırmanması üzerine Almanya, Lübnan'daki vatandaşlarına ülkeyi derhal terk etmeleri çağrısında bulundu. İsrail, Golan Tepeleri'ne düzenlenen ve 12 kişinin ölümüyle sonuçlanan saldırıdan Hizbullah'ı sorumlu tutarak misilleme yapacağını açıkladı. Alman hükümeti, Lübnan'da yaklaşık 1300 Alman vatandaşı bulunduğunu belirterek, bu kişilerin hala mümkünken ülkeden ayrılmalarını tavsiye etti. Benzer bir çağrı ABD tarafından da yapıldı.
29 Temmuz 2024

Britanya’nın Southport kentinde bir bıçaklı saldırgan, Hart Caddesi'nde önüne gelen herkesi bıçakladı. Olayda bir çocuk hayatını kaybederken, çoğu çocuk en az 10 kişi ağır yaralandı. Yaralılar hastaneye helikopterlerle taşındı. Polis saldırganı yakaladı ve halka Hart Caddesi'nden uzak durmaları çağrısında bulundu.
29 Temmuz 2024

McDonald’s’ın 2024 yılının ikinci çeyreğinde satışları yüzde 1 azalarak 2020’den beri ilk kez düşüş gösterdi. Şirketin ABD satışları yüzde 0,7, uluslararası işletilen pazarlar segmenti satışları yüzde 1,1 ve uluslararası gelişmiş lisanslı pazarlar segmenti satışları yüzde 1,3 düştü. Ortadoğu’daki savaşın ve Çin’deki olumsuz satışların etkisi, Latin Amerika ve Japonya’daki olumlu satışlarla dengelendi. Şirketin geliri ve net karı da beklentilerin altında kaldı.
29 Temmuz 2024

Arjantin Devlet Başkanı Javier Milei, Nicolas Maduro'nun Venezuela'da yeniden devlet başkanı seçilmesi üzerine Venezuela ordusuna darbe çağrısında bulundu. Milei, Maduro'yu 'diktatör' olarak nitelendirerek, Venezuela Silahlı Kuvvetleri'nin demokrasi ve halk iradesini savunmasını umduğunu belirtti. Milei, seçim sonuçlarının Maduro'nun yenilgisini gösterdiğini ve halkın komünist diktatör rejimini sonlandırdığını savundu. Milei, Aralık 2023'te göreve başlamış ve kendisini liberteryen ve anarko-kapitalist olarak tanımlamaktadır.
29 Temmuz 2024

Fitch Ratings, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) bu yıl iki kez faiz indirimi yapmasını öngörüyor. Analizde, resesyon beklenmediği ve son enflasyon ile iş gücü piyasası verilerinin bu ihtimali desteklediği belirtildi. Ayrıca, Fransa, İngiltere, Hindistan, Meksika ve Güney Afrika gibi büyük ekonomilerdeki siyasi belirsizliklerin küresel kredi politikalarını etkileyebileceği vurgulandı. Kasım ayında yapılacak ABD seçimlerinin de küresel krediler için önemli bir dönüm noktası olabileceği ifade edildi.
29 Temmuz 2024

Türkiye, iç savaş halindeki Libya'da Trablus'taki yönetimle işbirliği yaparak askeri varlığını artırdı ve bir deniz yetki anlaşması imzaladı. Ancak bu anlaşma, Libya'nın doğusundaki parlamento tarafından onaylanmadığı için geçerliliğini yitirdi. Bu durum, Türkiye'nin 'Mavi Vatan' konseptine zarar verirken, Mısır ve Yunanistan arasında benzer bir anlaşmanın resmiyet kazanmasına yol açtı. Türkiye, şimdi ise Libya'da bir dönem hasım olduğu Hafter ile temas kurmuş durumda.
29 Temmuz 2024

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Suriye Devlet Başkanı Esed'in görüşmesi için Moskova, Bağdat ve Türkiye-Suriye sınırındaki Kesep kapısı öne çıkan yerler arasında. Görüşmenin ağustos ayında gerçekleşmesi bekleniyor ve tarih ile yer konusunda ihtiyatlı olunması gerektiği belirtiliyor. Görüşme için Rusya Devlet Başkanı Putin ve Irak Başbakanı Sudani'nin de inisiyatif aldığı ifade ediliyor. Temmuz ayında arka kapı diplomasisi yoğunlaştırıldı ve Rus Dış İstihbarat Servisi Direktörü Sergey Naryshkin, Şam'dan sonra Ankara'ya gelerek MİT Başkanı İbrahim Kalın ile görüştü.
29 Temmuz 2024

Fatih Polat, Türkiye'nin Somali'deki ekonomik faaliyetlerini ve iktidara yakın şirketlerin bu faaliyetlerden elde ettiği kazançları ele alıyor. Albayraklar Şirketler Grubu'nun Mogadishu Limanı'nı işletme hakkını alması ve bu limanın gelişimi üzerine yapılan yatırımların detayları veriliyor. Ayrıca, Türkiye'nin Somali askerlerine eğitim verdiği ve ihracat gelirlerinin arttığı belirtiliyor. Ancak, bu gelirlerin Türkiye'deki halkın cebine girmediği ve iktidara yakın isimlerin kazançlarını artırdığı vurgulanıyor.
29 Temmuz 2024

2024 Paris Olimpiyat Oyunları'nda İsrail ile Paraguay arasında oynanan futbol maçında, Gazze'ye yönelik saldırıları protesto eden taraftarlar hakkında 'Yahudi karşıtı' oldukları gerekçesiyle soruşturma açıldı. Fransa Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları Organizasyon Komitesi, ellerinde Filistin bayrakları taşıyan ve 'Soykırım Olimpiyatları' yazılı pankart açan taraftarlar hakkında şikayette bulundu. Paris savcılığı olayla ilgili soruşturma başlattığını doğruladı. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İsrail'e Rusya'ya uygulanan yaptırımların uygulanamayacağını belirtti.
29 Temmuz 2024

İsrail, Gazze Şeridi'nde Filistinliler için güvenli ilan ettiği bölgenin boşaltılmasını istedi. İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee, Gazze kent merkezinde bazı bölgelerde operasyon düzenleneceğini duyurdu ve bölge sakinlerine tahliye çağrısı yaptı. Bu duyurunun ardından yüzlerce Filistinli bölgeyi terk etti. Daha önce güvenli ilan edilen El-Mevasi bölgesi ise 13 Temmuz'da İsrail tarafından bombalanmış ve 90 Filistinli hayatını kaybetmişti.
28 Temmuz 2024

İsrail Başbakanı Netanyahu, Golan Tepeleri'ne düzenlenen ve 10 kişinin ölümüne neden olan saldırı nedeniyle Hizbullah'ı suçladı ve örgütün ağır bir bedel ödeyeceğini belirtti. Netanyahu'nun açıklamaları, İsrail Başbakanlık Ofisi tarafından paylaşıldı. Öte yandan, Hizbullah saldırının kendileri tarafından düzenlendiği iddiasını kesinlikle yalanladı ve olayla herhangi bir bağlantılarının olmadığını duyurdu.
28 Temmuz 2024

İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz, Hizbullah’la topyekun savaşın kapıda olduğunu belirtti. Bu açıklama, İsrail’in işgali altındaki Golan Tepeleri’nde bulunan Mecdel Şems beldesine düzenlenen roket saldırısının ardından geldi. Saldırıda dokuz kişi hayatını kaybetti ve onlarca sivil yaralandı. İsrail, saldırıdan Lübnan merkezli Hizbullah’ı sorumlu tuttu.
27 Temmuz 2024
İşaretlediklerim