NATO üyesi ülkeler, Ukrayna'nın uzun süredir talep ettiği F-16 savaş uçaklarının sevkiyatına başladı. ABD, Hollanda ve Danimarka'nın ortak açıklamasına göre, Ukrayna bu yaz operasyonel F-16'ları uçuracak. Hollanda ayrıca Ukrayna'ya 300 milyon avro değerinde F-16 cephanesi göndereceğini duyurdu. Belçika ve Norveç de Ukrayna'ya savaş jeti gönderme kararı aldı.
10 Temmuz 2024

Britanya Başbakanı Keir Starmer’in düzensiz göçmenleri Ruanda'ya gönderme planının başarısız olduğunu açıklamasının ardından, Ruanda hükümeti aldığı parayı iade etmeyeceğini duyurdu. Ruanda hükümeti adına konuşan Alain Mukuralinda, anlaşmada fonların geri ödenmesine ilişkin bir şart bulunmadığını belirtti. Britanya, Ruanda'ya beş yıl için 120 milyon sterlin ödemeyi kabul etmişti, ancak yüksek mahkeme planı yasadışı bularak durdurmuştu.
10 Temmuz 2024

Hindistan, Ukrayna'da savaşan Hintlilerin erken terhis edilmesi için Rusya'dan taahhüt aldığını açıkladı. Hindistan Başbakanı Narendra Modi'nin Moskova ziyareti sırasında gündeme getirdiği bu konu, Hindistan Dışişleri Bakanlığı tarafından doğrulandı. Hindistan Merkezi Soruşturma Bürosu, en az 35 Hintlinin zorla Rusya'ya götürüldüğünü belirtmişti. Bugüne kadar Rus saflarında savaşan dört Hintli hayatını kaybetti.
10 Temmuz 2024

2024 yılında dünya nüfusunun yarısının yaşadığı 80'den fazla ülkede genel seçimler yapıldı veya yapılacak. Bu seçimlerde bazı ülkelerde mevcut düzen korunurken, bazılarında ufak sallantılar veya büyük değişimler yaşandı. Seçim süreçlerinde uluslararası gözlemciler şeffaflık ve demokratikliği denetlerken, birçok ülkede hile, dezenformasyon ve muhalefetin bastırılması gibi sorunlar gözlemlendi. Öne çıkan seçimler arasında Fransa, İran, Britanya, Belçika, Avrupa Birliği, Hindistan, Çad, Rusya ve Azerbaycan yer alıyor.
9 Temmuz 2024

Erdoğan, NATO zirvesi öncesinde ŞİÖ toplantısına katılmayı ve Putin ile yaptığı görüşmeyi ABD-NATO ile pazarlıklarda bir koz olarak kullanmak istiyor. NATO, Karadeniz ve Ortadoğu'daki varlığını artırmak için Türkiye'ye yeni görevler verecek. ABD, Türkiye'nin Suriye ile normalleşmesini istemiyor ve NATO'nun Ukrayna'ya yardımlarını artırması bekleniyor. Erdoğan iktidarının NATO'ya bağlılığı ve Türkiye'nin NATO içindeki önemi vurgulanıyor.
9 Temmuz 2024

Esfender Korkmaz, Türkiye'nin NATO üyesi olmasına rağmen Rusya'dan S400 hava savunma sistemi aldığını ve bu nedenle F35 projesinden çıkarıldığını vurguladı. Ayrıca, Türkiye'nin Avrupa Birliği ile olan ilişkilerinde demokrasi ve hukukun üstünlüğü konularında gerilediğini belirtti. Korkmaz, Rusya'nın şovenist politikalarını ve Putin'in diktatörlük eğilimlerini eleştirirken, İran'daki rejimin halktan kopuk olduğunu ve BRICS ülkeleri ile olan ticaretin Türkiye'ye zarar verdiğini ifade etti.
9 Temmuz 2024

İran’ın yeni Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, ülkesinin Lübnan’daki Hizbullah’a ve bölgedeki direniş hareketlerine güçlü bir şekilde destek vermeye devam edeceğini açıkladı. Pezeşkiyan, Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah’a hitaben yazdığı mektupta, direniş güçlerine desteğin İran’ın temel politikası olduğunu belirtti. Pezeşkiyan, bu direniş hareketlerinin İsrail'in Filistin halkına ve diğer bölge halklarına karşı savaş çığırtkanlığını ve suç politikalarını sürdürmesine izin vermeyeceğini vurguladı.
9 Temmuz 2024

13 yaşındaki Türk milli satranç oyuncusu Yağız Kaan Erdoğmuş, Norveçli büyükusta Magnus Carlsen'i 41.2 saniyede mat ederek büyük bir başarıya imza attı. Carlsen, beş dünya satranç, dört dünya hızlı satranç ve altı dünya blitz satranç şampiyonluğu bulunan bir oyuncu. Yağız Kaan, Uluslararası Satranç Federasyonu (FIDE) sıralamasına göre aktif sporcular arasındaki en genç büyükusta unvanının sahibi. Bu zaferle birlikte Türkiye'deki büyükusta sayısı 16'ya yükseldi.
8 Temmuz 2024

Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü’nün düzenlediği 7’nci Uluslararası Efes Opera ve Bale Festivali’nde, Mersin Devlet Opera ve Balesi Müdürlüğü tarafından Evita müzikali sahnelendi. Müzikalde, eski Arjantin devlet başkanlarından Juan Peron’un eşi Eva Peron’un hayatı anlatıldı. Orkestra şefi Aytuğ Ülgen yönetiminde, Eva Peron’un konuşmalarından esinlenilerek hazırlanan 'Benim için ağlama Arjantin' parçası da dahil olmak üzere birçok şarkı seslendirildi. Festival, 13 Temmuz’da Zorba balesiyle sona erecek.
8 Temmuz 2024

Ticaret Bakanı Ömer Bolat ve AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Valdis Dombrovskis, Brüksel'de vize sıkıntılarının aşılması ve nakliye sektöründe kota yetersizliğinin giderilmesi konularını görüşecek. Toplantıda ayrıca karşılıklı ticaretin artırılması, Gümrük Birliği’nin genişletilmesi müzakerelerinin başlatılması ve yeşil dönüşüme uyum çalışmaları ele alınacak. Toplantının ardından Bolat ve Dombrovskis’in ortak basın açıklaması yapması planlanıyor.
8 Temmuz 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esed'i Türkiye'ye davet edebileceklerini ve Türkiye-Suriye ilişkilerini geçmişte olduğu gibi aynı noktaya getirmek istediklerini belirtti. Erdoğan, bu davetin her an olabileceğini ifade etti. Ayrıca, İsrail ve Hamas arasında daimi ateşkes için olumlu adımlar atıldığını ve İsrail'in çatışmaları bölgeye yayma niyetinden vazgeçmesi gerektiğini vurguladı.
7 Temmuz 2024

İlber Ortaylı, Avusturya karşısında galip gelen Türk futbolcu Merih Demiral'ın 'Bozkurt' işareti yapmasının ardından Almanya İçişleri Bakanı'nın eleştirilerine yanıt verdi. Ortaylı, Almanya'nın Türkiye'ye yönelik eleştirilerini provokatif bulduğunu ve Almanya'nın kendi iç sorunlarına odaklanması gerektiğini belirtti. Ayrıca, uluslararası müsabakalarda ev sahibi ülkenin misafirlerin davranışlarına fazla müdahale etmemesi gerektiğini vurguladı.
7 Temmuz 2024

İsrail dış istihbarat servisi Mossad, İsrail ile Hamas arasında süren ateşkes ve esir takası anlaşması görüşmelerinde iyimser olduklarını arabulucu ülkelere iletti. The Wall Street Journal'ın haberine göre, Mossad yetkilileri hükümetin ve güvenlik kabinesinin ateşkes anlaşmasını onaylama konusunda olumlu bir mesaj verdi. Başbakan Binyamin Netanyahu'nun İsrailli müzakere ekibini Katar'ın başkenti Doha'ya göndermeyi kabul ettiği duyuruldu. Anlaşmanın birkaç hafta sürebileceği belirtiliyor.
6 Temmuz 2024

İsrail ordusunun Gazze'ye düzenlediği saldırılarda biri kadın, beş Filistinli gazeteci daha hayatını kaybetti. Gazze'deki hükümetin medya ofisi, İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze'de öldürdüğü gazetecilere ilişkin bilgi verdi. Son saldırılarla birlikte Gazze'de öldürülen gazetecilerin sayısı 158'e yükseldi. Medya Ofisi, İsrail'in gazetecileri 'Filistin'in sesini susturmak ve gerçekleri gizlemek amacıyla kasıtlı olarak' öldürdüğünü belirtti.
6 Temmuz 2024

Erdoğan ve kurmayları, dört yıl daha iktidarda kalma hedeflerini kamuoyuna sürekli olarak vurguluyor. Hakan Fidan’ın 3. Dünya Savaşı söylemi, bu stratejinin bir parçası olarak değerlendiriliyor. AKP'nin, ekonomik sorunlar ve bölgesel krizler gibi konuları kullanarak gündemi saptırmaya çalıştığı belirtiliyor. Ancak, 31 Mart Yerel Seçimlerinde ortaya çıkan iktidar karşıtı iradenin hala güçlü olduğu ve halkın vaat edilen 'altın yıllara' inancının azaldığı ifade ediliyor.
6 Temmuz 2024

Ahmet Hakan, UEFA'nın Merih Demiral'a Bozkurt işareti yaptığı gerekçesiyle iki maç ceza vermesini eleştiriyor. Hakan, bu cezanın haksız ve çifte standartlı olduğunu savunarak, UEFA'nın benzer durumlarda daha hafif cezalar verdiğini belirtiyor. Yazıda, bu kararın Türk düşmanlığına dayandığı iddia ediliyor ve milli takımın bu duruma karşı daha motive olacağı vurgulanıyor.
6 Temmuz 2024

İsmet Berkan, İngiltere'de yaşanan siyasi değişimin Türkiye'de de en geç 2028'de benzer şekilde gerçekleşeceğini öngörüyor. Berkan, CHP'nin ülke çapında ezici bir zafer kazanarak Meclis'te çoğunluk elde edeceğini ve CHP'nin üç muhtemel adayından birinin Cumhurbaşkanı seçileceğini belirtiyor. İngiltere'deki İşçi Partisi'nin 5 yıl önceki seçimde kazanabileceğini ancak lider Jeremy Corbyn'in seçmene güven vermediğini vurgulayan Berkan, Türkiye'de de benzer bir durumun yaşandığını ve seçmenlerin 2023'te Tayyip Erdoğan ve Ak Parti'den vazgeçmeye hazır olduğunu ancak Kemal Kılıçdaroğlu'nun yeterli güveni sağlayamadığını ifade ediyor.
6 Temmuz 2024

İran'da reformist Tebriz Milletvekili ve eski Sağlık Bakanı Mesud Pezeşkiyan, cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda oyların yüzde 53,7'sini alarak ülkenin 9. Cumhurbaşkanı oldu. İçişleri Bakanlığı Seçim Merkezi Sözcüsü Muhsin İslami, Pezeşkiyan'ın 16 milyon 384 bin 403 oy aldığını ve muhafazakar rakibi Said Celili'nin ise 13 milyon 538 bin 179 oy aldığını açıkladı. Seçime katılım oranı yüzde 49,8 olarak gerçekleşti.
6 Temmuz 2024

Vatikan, Papa Franciscus'u sıkça eleştiren ve kilisenin birliğini bölmekle suçlanan Başpiskopos Carlo Maria Vigano'yu aforoz etti. Vigano, Papa'nın meşruiyetini sorgulayan ve Katolik Kilisesi'nin diğer dinlerle ilişkilerini düzenleyen ikinci Vatikan Konsilini reddeden açıklamalarda bulunmuştu. 2011-2016 yılları arasında ABD Büyükelçisi olarak görev yapan Vigano, suçlamalara X platformundaki hesabından yanıt vererek, suçlamaları onur olarak kabul ettiğini belirtti.
5 Temmuz 2024

Yapay zeka teknolojilerinin gelişimi, büyük teknoloji şirketlerinin hisselerini yükseltirken, iklim hedeflerini olumsuz etkiliyor. Google, yapay zeka altyapısının veri merkezlerinin sera gazı emisyonlarını yüzde 48 artırdığını açıkladı. Bu durum, Paris İklim Anlaşması kapsamında belirlenen 'net sıfır emisyon' hedefinde ciddi belirsizlikler yaratıyor. Uzmanlar, yapay zeka sistemlerinin yüksek enerji tüketimi nedeniyle fosil yakıtlara yönelimin arttığını ve yenilenebilir enerji projelerine daha fazla yatırım yapılması gerektiğini belirtiyor.
5 Temmuz 2024
İşaretlediklerim