BBC Türkçe'nin eski başkanı Murat Nişancıoğlu, Medyascope'a verdiği röportajda, özellikle İsrail-Hamas savaşının ilk zamanlarında BBC'nin tarafsızlığını kaybettiğini ve bu durumun İsrail lehine olduğunu ifade etti. Nişancıoğlu, BBC'nin bu durumu tam olarak toparlayıp toparlayamadığından emin olmadığını belirtti. Ayrıca, Türkiye'de BBC Türkçe'nin çeşitli nedenlerle hedef haline geldiğini ve bu durumun Gezi eylemleri sırasında doruk noktasına ulaştığını anlattı. Nişancıoğlu, BBC'nin devlet medyası değil, kamu yayıncısı olduğunu ve tüm taraflara söz hakkı vererek sorgulama yapma sorumluluğuna sahip olduğunu vurguladı.
10 Mart 2024

ABD Başkanı Joe Biden, MSNBC kanalında verdiği bir röportajda, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Gazze'deki saldırılar ve bu saldırılarda öldürülen 30 binden fazla sivilin sorumluluğu hakkında eleştirilerde bulundu. Biden, Netanyahu'nun İsrail'e artık faydadan çok zarar verdiğini ve Gazze'deki yüksek sivil ölü sayısının Netanyahu hükümeti tarafından ciddi şekilde ele alınması gerektiğini ifade etti. Ayrıca, Refah'ın işgalinin kendisi için bir 'kırmızı çizgi' olduğunu belirtti ancak İsrail'in savunmasının önemini de vurguladı.
10 Mart 2024

Türkiye ve ABD, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve ABD'li mevkidaşı Antony Blinken'in görüşmeleri sonucunda, terörizme karşı ortak mücadelede işbirliğini artırmak üzere Terörle Mücadele İstişarelerini yeniden başlatma kararı aldı. İki ülke, savunma sanayi işbirliğini ilerletme fırsatlarını değerlendirme ve bölgesel öncelikler, savunma işbirliği, ekonomik büyüme, ticaret, enerji güvenliği ve iklim değişikliği gibi çeşitli alanlarda ilişkilerini güçlendirme konularını ele aldı. Ayrıca, Suriye krizi ve Gazze'deki insani krizin çözümüne yönelik taahhütlerini yinelediler.
9 Mart 2024

ABD'de gerçekleşen Süper Salı sonuçları, eski ABD Başkanı Donald Trump'ın politik arenaya geri dönüş yapma ihtimalini güçlendirdi. Bu durum, küresel siyasette önemli etkilere sahip olabilir. Özellikle Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu gibi dünya liderleri, Trump'ın olası dönüşünü kendi politik stratejileri açısından değerlendiriyor. Trump'ın geri dönüşü, ABD'nin iç ve dış politikasında önemli değişikliklere yol açabilir.
9 Mart 2024

Orta Doğu'da sürekli değişen ittifaklar, bölgedeki karışıklığın ana kaynaklarından biri olarak gösteriliyor. Türkiye ile Mısır arasındaki inişli çıkışlı ilişkiler, bu durumun en belirgin örneklerinden biri. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın geçmişte Sisi'yi 'darbeci-katil' olarak nitelendirmesine rağmen, son dönemde iki ülke arasında ilişkilerin düzelme çabaları göze çarpıyor. Ancak, Mısır'da idam cezasına çarptırılan Muhammed El Biltaci gibi isimlerle ilgili durumlar, bu ilişkilerin karmaşıklığını ortaya koyuyor. Türkiye'nin bu konudaki sessizliği, pragmatik dış politika anlayışının bir yansıması olarak değerlendiriliyor.
9 Mart 2024

İstanbul Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) ve Emniyet Genel Müdürlüğü'nün ortak operasyonuyla, İsrail istihbarat servisi Mossad'a bilgi satmakla suçlanan yedi şüpheliden altısı tutuklandı. Şüpheliler arasında eski emniyet amiri Hamza Turhan A. da bulunuyor ve Mossad ile 'Victoria' kod adlı ajan aracılığıyla iletişim kurduğu iddia ediliyor. Şüphelilerin arasında ihraç edilen ve emekli polisler ile özel sektör ve vergi dairesi çalışanları da yer alıyor.
8 Mart 2024

İstanbul Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, Milli İstihbarat Teşkilatı ve Emniyet Genel Müdürlüğü'nün ortak operasyonuyla Mossad'a bilgi sattıkları iddia edilen yedi şüpheli gözaltına alındı. Şüpheliler, savcılık sorgularının ardından tutuklanmaları talebiyle mahkemeye sevk edildi. Şüpheliler arasında eski emniyet amiri Hamza Turhan A. da bulunuyor ve Mossad ile 'Victoria' kod adlı ajan aracılığıyla iletişim kurduğu iddia ediliyor. Şüphelilerin arasında ihraç edilen ve emekli polisler ile özel sektör ve vergi dairesi çalışanları da yer alıyor.
8 Mart 2024

Dün gece Avrupa futbolunun kulüp düzeyindeki üç numaralı organizasyonu olan Avrupa Konferans Ligi'nde ve iki numaralı organizasyonu olan UEFA Avrupa Ligi'nde dörder maç oynandı. Avrupa Konferans Ligi'nde Fenerbahçe, Union Saint-Gilloise'yi 3-0 mağlup ederek çeyrek final için avantaj elde etti. UEFA Avrupa Ligi'nde ise Olimpik Marsilya, Villarreal'i 4-0 gibi farklı bir skorla yendi. Diğer maçlarda da çeşitli takımlar kendi liglerinde mücadele etti.
8 Mart 2024

Avrupa Birliği Polis Teşkilatı (Europol) tarafından yayımlanan 'AB Uyuşturucu Piyasaları Raporu'na göre, Afganistan kaynaklı eroinin büyük bir kısmı Türkiye üzerinden Avrupa Birliği ülkelerine taşınıyor. Raporda, AB'nin uyuşturucu pazarının perakende değerinin en az 31 milyar avro olduğu belirtiliyor ve uyuşturucu ticaretinin toplumsal dokuyu yolsuzluk ve şiddet yoluyla yıprattığı vurgulanıyor. Ayrıca, Avrupa'da uyuşturucuya ulaşılabilirliğin arttığı ve kokainin Avrupa limanlarına konteynerlerle taşındığı, bu süreçte liman işçilerine rüşvet ve baskının önemli bir rol oynadığı ifade ediliyor.
8 Mart 2024

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, İstanbul'da bir trafik kazası yaparak bir kişinin ölümüne ve dört kişinin yaralanmasına neden olan ve sonrasında Mısır'a kaçan yazar Eylem Tok ve oğlu için iade sürecinin başladığını açıkladı. Tok, oğlunu 'annelik içgüdüsüyle' kaçırdığını ve adalete teslim olacaklarını belirtti. Mısır adli makamlarıyla temasa geçilerek şüpheliler hakkında kırmızı bülten talep edildi.
7 Mart 2024

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, trafik kazası yaparak bir kişinin ölümüne neden olan ve sonrasında Mısır'a kaçan yazar Eylem Tok ve oğlu için iade sürecinin başladığını duyurdu. Ancak Tok ve oğlunun ABD'ye kaçtıkları ortaya çıktı. Tok, daha önce yaptığı açıklamada, 'annelik içgüdüsüyle' oğlunu kaçırdığını ve adalete teslim olacaklarını belirtmişti. Bakan Tunç, Mısır adli makamlarıyla temasa geçildiğini ve kırmızı bülten talep edildiğini, ancak Tok'un ABD'ye kaçtığını tespit ettiklerini açıkladı.
7 Mart 2024

İsveç, Rusya'nın Ukrayna'ya savaş açmasının ardından Finlandiya ile birlikte NATO üyeliği için başvuruda bulunmuş ve katılım sürecini tamamlayarak NATO'nun 32'nci üyesi olmuştur. Türkiye ve Macaristan'ın başlangıçta vetosuyla karşılaşan İsveç, her iki ülkenin de onayının ardından üyeliğe kabul edildi. İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, üyelik için gerekli belgeleri tamamlayıp Washington'a gitmiş, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsveç'in katılımının ittifakı güçlendireceğini belirtmiştir.
7 Mart 2024

Beyaz Saray, ABD Başkanı Joe Biden'ın Gazze sahilinde acil yardımların deniz yoluyla ulaştırılması amacıyla orduya liman kurma talimatı vereceğini duyurdu. İsrail'in Gazze'ye saldırıları ve ablukası nedeniyle bölgede ciddi bir kıtlık yaşanmakta ve yüz binlerce kişi açlıkla karşı karşıya kalmış durumda. ABD'nin bu adımı, daha önce havadan yapılan yardımların ardından gelmekte ve limanın kurulmasıyla birlikte gıda, su, ilaç ve geçici konaklama ekipmanları gibi insani yardımların daha büyük miktarlarda ulaştırılmasını sağlayacak.
7 Mart 2024

Türkiye'den ekonomik ve siyasi gerekçelerle Avrupa'ya yapılan göç, özellikle Almanya'ya olan iltica başvurularıyla devam ediyor. Almanya Federal Göç ve Mülteciler Dairesi'nin (BAMF) paylaştığı verilere göre, 2024'ün ilk iki ayında Türk vatandaşlarından 7 bin 649 iltica başvurusu yapıldı, bu sayı geçen yılın aynı dönemine göre %12,3 artış gösterdi. Suriye ve Afganistan vatandaşlarından gelen başvurular da yüksek oranlarda kabul edilirken, Türk vatandaşlarının başvurularının sadece %7,8'i kabul edildi.
7 Mart 2024

10 Avrupa Birliği (AB) ülkesi, 2035 yılına kadar elektrik sistemlerinden fosil yakıtları çıkarma konusunda anlaşmaya vardı. Bu ülkeler, AB'nin elektrik üretim kapasitesinin yüzde 60'tan fazlasını temsil ediyor. Ancak, bazı ülkelerin taahhütleri, fosil yakıtların elektrik sektöründen çıkarılması konusunda yeterince açık olmadığı veya yanlış elektrik üretim teknolojilerine güvendikleri için eleştiriliyor. Uluslararası Enerji Ajansı, Avrupa'nın Paris Anlaşması hedeflerine ulaşabilmesi için 2035'e kadar elektrik sektörlerini karbonsuzlaştırması gerektiğini belirtiyor.
7 Mart 2024

10 Avrupa Birliği (AB) ülkesi, 2035 yılına kadar elektrik sistemlerini fosil yakıtlardan arındırma taahhüdünde bulundu. Bu ülkeler, AB'nin elektrik üretim kapasitesinin yüzde 60'tan fazlasını temsil ediyor. Avusturya, Danimarka, Litvanya, Lüksemburg, Belçika, Fransa, Almanya, Yunanistan, İtalya ve Hollanda'nın verdiği taahhütler, bazı eksiklikler içerse de, fosilsiz elektrik üretimi hedefine yönelik önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Uluslararası Enerji Ajansı, Avrupa'nın Paris Anlaşması hedeflerine ulaşabilmesi için 2035'e kadar elektrik sektörlerini karbonsuzlaştırması gerektiğini belirtiyor.
7 Mart 2024

Biden yönetimi, Gazze'ye yönelik insani yardım ve ateşkes için çeşitli adımlar atmaya çalışıyor, ancak bu çabaların yeterli olmadığı belirtiliyor. ABD'deki siyasi görüş ayrılıkları nedeniyle, Filistinlilere yönelik destek konusunda bir tutarsızlık söz konusu. İslam ülkeleri tarafından yapılan olağanüstü bakanlar toplantısında ise Gazze'deki insani krize yönelik etkili çözümler üretilemediği ve somut adımların atılmadığı eleştiriliyor. Bu durum, Gazze'deki insani durumun iyileştirilmesi konusunda uluslararası toplumun yetersiz kaldığını gösteriyor.
7 Mart 2024

UEFA Şampiyonlar Ligi son 16 turunda Manchester City, Danimarka'nın Kopenhag takımını 3-1 yenerek çeyrek finale yükseldi. Real Madrid ise Almanya'nın Leipzig takımıyla 1-1 berabere kalarak çeyrek finale adını yazdırdı. İki maç da takımların kendi evlerinde oynandı ve her iki takım da bir üst tura çıkmayı başardı. Turnuvanın son 16 turu, 12-13 Mart'ta oynanacak rövanş karşılaşmalarıyla tamamlanacak.
7 Mart 2024

Rusya, Alman hava kuvvetleri subaylarının Ukrayna'ya destek konusundaki gizli görüşmelerine ait 30 dakikalık bir ses kaydını yayımladı. Bu kayıtta, mühimmat depoları ve Kerç Köprüsü gibi stratejik hedeflerin Rusya tarafından ilhak edilen Kırım'a bağlanması konuşuldu. Alman medyası ve NATO ortakları, bu dinleme olayından dolayı endişe duyuyor. Almanya'nın güvenilir bir müttefik olarak itibarı zarar gördü ve ABD'nin de bu durumdan rahatsız olduğu belirtiliyor. Muhalefet, Federal Meclis'te bir araştırma komisyonu kurulmasını talep ediyor.
4 Mart 2024

İsrail'de Başbakan Binyamin Netanyahu ile Savaş Kabinesi üyesi Benny Gantz arasındaki karşıtlık, ABD yönetiminin Gantz'ı Washington'a davet etmesiyle yeni bir boyut kazandı. Gantz, ABD'deki görüşmelerinin ardından Londra'ya da gidecek. Netanyahu, Gantz'ın bu ziyaretlerini onaylamadığını belirterek, İsrail'de yalnızca bir başbakan olduğunu vurguladı ve Washington'daki İsrail Büyükelçisine Gantz'ın ziyaretlerine dahil olmaması yönünde talimat verdi. Netanyahu, bu durumu başbakanlığına karşı bir hareket olarak yorumluyor.
4 Mart 2024
İşaretlediklerim