Birleşmiş Milletler İşkence, İnsanlık Dışı ve Aşağılayıcı Muamele ve Ceza Özel Raportörü Alice Jill Edwards, WikiLeaks kurucusu Julian Assange'ın ABD'ye iade edilmemesi gerektiğini ifade etti. Edwards, Assange'ın depresif bozuklukla mücadele ettiğini ve intihar riski taşıdığını belirtti. Ayrıca, ABD'ye iade edilmesi halinde işkence, kötü muamele veya ağır cezalandırma riski altında olacağını ve 175 yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya kalabileceğini vurguladı. Assange, 2010'da ABD'nin gizli belgelerini yayımlayarak casuslukla suçlanmış ve Britanya'da tutuklanmıştı.
6 Şubat 2024

Türkiye'nin ilk astronotu olarak bilinen Alper Gezeravcı'nın içinde bulunduğu Dragon uzay aracı ve Axiom-3 (Ax-3) ekibinin dünyaya dönüşü, Florida kıyılarında devam eden elverişsiz hava koşulları nedeniyle ertelendi. SpaceX, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan (ISS) ayrılışın ertelendiğini duyurdu. Ekip ve uzay aracının sağlıklı durumda olduğu, bir sonraki kenetlenme fırsatı için hava koşullarının izlenmeye devam edeceği belirtildi.
6 Şubat 2024

İstanbul Başsavcılığı tarafından yürütülen bir soruşturma kapsamında, özel dedektifler aracılığıyla İsrail'in istihbarat servisi Mossad'a bilgi sattıkları iddiasıyla gözaltına alınan dokuz kişiden yedisi tutuklandı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde işlemleri tamamlanan şüpheliler, daha sonra İstanbul Adliyesi'ne sevk edildi. Burada yapılan sorgulamanın ardından yedi şüpheli tutuklanırken, iki şüpheli adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
5 Şubat 2024

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın içinde bulunduğu Dragon uzay aracının ve Axiom-3 ekibinin Dünya'ya dönüşü, Florida kıyılarındaki olumsuz hava koşulları nedeniyle 6 Şubat'a ertelendi. SpaceX tarafından yapılan açıklamada, Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan ayrılışın hava durumu düzelene kadar gerçekleşemeyeceği belirtildi. Dönüşün önceden 3 Şubat olarak planlandığı ancak daha önce de hava koşulları sebebiyle 5 Şubat'a ertelendiği ifade edildi.
4 Şubat 2024

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın, Katar'ın başkenti Doha'da Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye ve heyetiyle bir araya geldi. Görüşmede rehine takası, Gazze'deki durum, ateşkes ve kuşatmanın sona erdirilmesi gibi konular ele alındı. Filistin halkının insani ihtiyaçlarının karşılanması ve bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasının bölge istikrarı için önemi vurgulandı.
3 Şubat 2024

Avrupa Birliği, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Türkiye'deki mültecilere ve bölge halkına destek olmak amacıyla 26 milyon avro yardım sağlayacağını duyurdu. AB Kriz Yönetiminden Sorumlu Komisyon Üyesi Janez Lenarcic, yardımın temel insani öncelikler olan eğitime erişim ve hassas durumdaki topluluklara koruma sağlama amacı taşıdığını belirtti. Yardımın 4 milyon avrosu acil eğitim ihtiyaçları için ayrılacakken, geri kalanı sağlık ve sanitasyon hizmetleri gibi alanlarda kullanılacak. AB daha önce de 6 Şubat depremleri için Türkiye'ye 400 milyon avroluk afet yardımı yapmıştı.
3 Şubat 2024

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 12 Şubat'ta Ankara'ya bir ziyaret gerçekleştirecek. Bu ziyaretin, Türkiye ile ABD arasındaki ilişkileri olumsuz etkileme ihtimali bulunuyor. Ziyaret sırasında, Rusya'nın Türkiye'ye ucuz doğal gaz teklifi gibi olumlu tekliflerin yanı sıra, S-400 hava savunma sistemlerinin ikinci partisinin satışı gibi konuların da gündeme gelmesi bekleniyor. Putin'in ziyareti, hem diplomatik manevralar açısından hem de Rusya'nın elindeki kozları kullanma becerisi açısından önemli görülüyor.
3 Şubat 2024

Hollanda tarafından Interpol Kırmızı Bülteni ile aranan uyuşturucu karteli elebaşı Rawi Ali Qureshi, İstanbul'da düzenlenen 'Kartel-5' operasyonuyla yakalandı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın sosyal medya hesabından yaptığı açıklamaya göre, Qureshi'nin Hollanda'ya 6 ton uyuşturucu madde sevkiyatı yaptığı, depolama tesisleri organize ettiği ve finansman sağladığı belirlendi.
3 Şubat 2024

SpaceX tarafından yapılan açıklamaya göre, Alper Gezeravcı'nın da içinde bulunduğu Dragon Uzay Aracı ve Axiom-3 (Ax-3) ekibinin Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan (ISS) Dünya'ya dönüşü, Florida kıyılarında hava durumunun uygun olmaması nedeniyle 5 Şubat'a ertelendi. Ekiplerin ISS'ten ayrılış planlarına ilişkin hava koşullarını gözlemlemeye devam edecekleri bildirildi.
3 Şubat 2024

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, yarın Türkiye saatiyle 14:00'te Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan (ISS) ayrılacak. Ax-3 ekibi için düzenlenecek uğurlama töreni, Axiom Space'in sosyal medya hesaplarından canlı yayımlanacak. Gezeravcı'nın dünyaya dönüş yolculuğu 12 saat sürecek ve ABD'nin Florida eyaleti yakınlarındaki yedi potansiyel iniş noktasından birine planlanıyor.
2 Şubat 2024

ABD Başkanı Joe Biden, Batı Şeria'da Filistinlilere şiddet uygulayan Yahudi yerleşimcilere yönelik yaptırım içeren bir başkanlık kararnamesini imzaladı. Yaptırımlar, Amerikan finans sisteminden yararlanma, ABD'ye vize alma, ABD'deki varlıkların dondurulması ve Amerikan vatandaşlarıyla iş yapma yasağını içeriyor. Biden, bu adımın bölgedeki güvenlik ve istikrarı korumak için atıldığını belirtti. Beyaz Saray yetkilisi, yaptırım listesine şimdilik dört kişinin dahil edildiğini açıkladı.
1 Şubat 2024

Avrupa Birliği (AB), liderler zirvesinde Ukrayna'ya 50 milyar avro ek mali yardım sağlanması konusunda uzlaştı. Daha önce Aralık ayında Macaristan'ın vetosu nedeniyle bu yardım planı engellenmişti. Ancak AB'nin özel zirvesinde tüm üye ülkelerin bu yardım paketi konusunda anlaşmaya vardığı duyuruldu. AB Konseyi Başkanı Charles Michel, sosyal medya üzerinden bu uzlaşmayı ve AB'nin Ukrayna'ya olan uzun vadeli ve öngörülebilir desteğini duyurdu.
1 Şubat 2024

ABD Hazine Bakanlığı, Lübnan ve Türkiye'deki bazı kişi ve kurumlara, İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Hizbullah'ın terör faaliyetlerine finansman sağladıkları iddiasıyla yaptırım uyguladı. Türkiye merkezli Mira İhracat İthalat Petrol şirketi ve sahibi İbrahim Ağaoğlu, İran mallarını global piyasada satın almak, taşımak ve satmakla suçlanıyor. Yaptırım kararıyla, bu kişi ve kurumların ABD'deki veya ABD vatandaşlarının kontrolündeki tüm varlıkları bloke edildi.
1 Şubat 2024

ABD, Türkiye'nin Rusya'dan satın aldığı S-400 hava savunma sistemleriyle ilgili endişelerin çözülmesi durumunda, Türkiye'nin F-35 savaş uçağı programına yeniden katılabileceğini belirtti. Türkiye daha önce S-400 alımı nedeniyle F-35 programından çıkarılmış ve yaptırımlara maruz kalmıştı. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, konuyla ilgili sorulara, görüşmelerin devam ettiğini ve endişeler giderilirse Türkiye'nin program katılımının restore edilebileceğini ifade etti.
31 Ocak 2024

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 14 Şubat'ta Mısır'a resmi bir ziyaret gerçekleştirecek. Bu ziyaret, 2013 yılındaki askeri darbe sonrası Mısır ile gerilen ilişkilerin ardından gerçekleşecek ilk ziyaret olma özelliğini taşıyor. Erdoğan'ın Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi ile görüşmesinde Gazze'deki Filistinlilere yönelik insani yardım ve savaşın sonlandırılması, ayrıca Doğu Akdeniz'deki iş birliği konularının ele alınması bekleniyor. Erdoğan daha önce Sisi'yi sert bir dille eleştirmiş ve BM Genel Kurulu'ndaki resmi yemeğe Sisi ile aynı masada bulunmamak için katılmamıştı.
31 Ocak 2024

Dünya futbolunun iki büyük yıldızı Lionel Messi ve Cristiano Ronaldo'nun takımları, Suudi Arabistan'da düzenlenen Riyad Sezon Kupası'nda yarın karşı karşıya gelecek. Messi'nin oynadığı Inter Miami, Ronaldo'nun forma giydiği Al-Nassr ile mücadele edecek. Ronaldo'nun baldırındaki hafif sakatlığı nedeniyle maç saatinde oynayıp oynayamayacağı belli olacak. İki oyuncu arasında daha önce oynanan maçlarda Messi'nin takımı 16, Ronaldo'nun takımı 11 galibiyet alırken, 9 maç berabere sonuçlandı.
31 Ocak 2024

Almanya merkezli yayıncılık ve plak şirketi BGM, İsrail hakkındaki yorumları sebebiyle antisemitizmle suçlanan Pink Floyd'un kurucularından Roger Waters ile 2016'da imzaladığı yayın anlaşmasını iptal ediyor. Waters, geçen yıl BM Güvenlik Konseyi'nde yaptığı konuşmada Ukrayna'daki savaşı kınamış, ancak işgalin nedensiz olmadığını belirtmişti. Bu açıklamaları ve antisemitizm suçlamaları, eski grup arkadaşlarını ve potansiyel müzik katalogu alıcılarını rahatsız etmişti. Waters, kendisine yönelik eleştirileri ve medya tarafından dışlanmayı reddederek, Filistin halkına olan desteğini vurgulamıştır.
31 Ocak 2024

Pakistan'da eski Başbakan İmran Han ve eşi, başbakanlık döneminde aldıkları hediyeleri açıklamadıkları ve sattıkları gerekçesiyle yolsuzluk davasında suçlu bulunarak 14 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Ayrıca Han, 10 yıl siyasetten men edildi. Han ve eski dışişleri bakanı Şah Mahmud Kureyşi, daha önce 'devlet sırlarını ifşa etmek' suçlamasıyla da 10'ar yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. İmran Han, 5 Ağustos 2023'te tutuklanmış ve bir süre sonra kefaletle serbest bırakılmıştı, ancak tutukluluk süresi daha sonra uzatılmıştı.
31 Ocak 2024

Yunan Kathimerini gazetesinin diplomatik kaynaklara dayandırdığı habere göre, ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'ye F-16 savaş uçakları satışı için Yunan adaları üzerinde uçmama şartı getirdi. ABD yönetimi, Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğine ilişkin kararından sonra F-16 satışını onaylamıştı. Ancak son kararı Kongre verecek. ABD Dışişleri Bakanlığı'nın, bu koşulun ihlal edilmesi durumunda F-16 programını sonlandırma tehdidinde bulunduğu belirtiliyor.
30 Ocak 2024

Uluslararası Şeffaflık Örgütü'nün 2023 Yolsuzluk Algı Endeksi'ne göre Türkiye, 100 üzerinden 34 puan alarak 180 ülke arasında 115. sırada yer aldı. Türkiye'nin puanı, 2014'e göre %11, 2018'e göre ise %7 oranında gerilemiş durumda. Doğu Avrupa ve Orta Asya bölgesinde ortalama skor 35'e düşerken, raporda bu bölgede hukukun üstünlüğünde işlevsizlik ve artan otoriterleşme gibi sorunlar vurgulandı. Danimarka 90 puanla en temiz ülke olarak ilk sırada yer alırken, son sırada 11 puanla Somali bulunuyor.
30 Ocak 2024
İşaretlediklerim