Britanya'da iki iklim aktivisti, Vincent Van Gogh'un 'Ayçiçekleri' tablosuna çorba attıkları için hapis cezasına çarptırıldı. Pheobe Plummer iki yıl üç ay, Anna Holland ise 20 ay hapis cezası aldı. Hakim, eylemin topluma büyük zarar verdiğini ve şiddet olayı olarak kabul edilebileceğini belirtti. Eylem, fosil yakıt kullanımını durdurma çağrısı amacıyla yapılmıştı.
27 Eylül 2024

Bursa'daki Mahmut Celalettin Ökten İmam Hatip Ortaokulu'nun müdürü, okulda başı açık kız öğrenci olamayacağını ve herkesin başını kapatması gerektiğini belirtti. Eğitim-İş Sendikası, bu müdür hakkında suç duyurusunda bulundu ancak Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma açılmasına gerek görmedi. Eğitim-İş Genel Başkanı Kadem Özbay, bu durumu eleştirerek, eğitim kurumlarının bireylerin kişisel inançlarını dayatacağı yerler olamayacağını vurguladı.
27 Eylül 2024

Bilim insanları, Mars ile Jüpiter arasındaki cüce gezegen Ceres'te yaşam barındırabilecek organik maddeler keşfetti. Ceres'in yüzeyinin altında tuzlu su okyanusları ve organik kimyasalların bulunduğu alanlar tespit edildi. Araştırma, bu organik bileşiklerin Ernutet Krateri çevresinde nispeten kısa süre önce yüzeye çıkmış olabileceğini gösterdi. İtalya Ulusal Astrofizik Enstitüsü'nden Prof. Dr. Maria Cristina De Sanctis başkanlığındaki ekip, bu bulguların Ceres'in yaşam barındırma potansiyelini artırdığını belirtti.
26 Eylül 2024

Van Gölü'ne dalan Yukarı Deniz Derneği üyeleri, mikrobiyalitlere dolanan yaklaşık 300 metre hayalet ağı temizledi. Dernek Başkanı Cumali Birol, 21 metre derinlikte tespit ettikleri 600 metre civarındaki hayalet ağın sadece yarısını çıkarabildiklerini belirtti. Birol, hayalet ağların ekosisteme ve canlılara ciddi zarar verdiğini vurguladı ve balıkçılardan mikrobiyalitlerin bulunduğu alanlara ağ atmamalarını rica etti. Ayrıca, dalış sırasında gölün derinliklerinde çöpler ve lastik parçaları da temizlendi.
26 Eylül 2024

Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Bitlis’in Tatvan ilçesinde meydana gelen 4,7 büyüklüğündeki deprem sonrası Bitlis-Zagros hattı ve çevresine dikkat edilmesi gerektiğini belirtti. Kandilli Rasathanesi depremin büyüklüğünü 4,7, derinliğini 5,4 kilometre olarak duyurdu. Görür, 6 Şubat depremlerinde Arap levhasının kuzeye savrulması sonucu bu bölgenin baskı altında olduğunu ve bu nedenle dikkatli olunması gerektiğini vurguladı.
25 Eylül 2024

Prof. Dr. Süleyman Pampal, Bitlis'in Tatvan ilçesinde meydana gelen 4,7 büyüklüğündeki depremin, beklenen büyük depremin uyarıcısı olduğunu belirtti. Kandilli Rasathanesi ve AFAD, depremin büyüklüğünü ve derinliğini farklı değerlerle açıkladı. Pampal, bölgedeki depremlerin Arap ve Afrika levhalarının hareketlerinden kaynaklandığını ve bu durumun daha büyük depremlere yol açabileceğini ifade etti. Özellikle Doğu Anadolu ve Kuzey Anadolu'nun kesiştiği bölgede büyük bir deprem beklentisi olduğunu vurguladı.
25 Eylül 2024

Türkiye'nin 27 ilinde dört gün süren 'Kalkan-27' operasyonları kapsamında 84 göçmen kaçakçısı ve 1029 düzensiz göçmen yakalandı. Operasyonlar, İl Emniyet Müdürlükleri Göçmen Kaçakçılığıyla Mücadele ve Hudut Kapıları Şube Müdürlüklerince gerçekleştirildi. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, yakalanan göçmen kaçakçılarından 25'inin tutuklandığını ve yedi kişi hakkında adli kontrol kararı verildiğini açıkladı. Düzensiz göçmenler ise ülkelerine geri gönderilmek üzere geri gönderme merkezlerine teslim edildi.
25 Eylül 2024

ABD'nin Kaliforniya eyaletinde yaşayan Benny ve Susanne Anguiano çiftinin Yellowstone Milli Parkı'nda kaybolan kedisi Rayne Beau, 1450 kilometre yol kat ederek evine geri döndü. Çift, kedilerini bulmak için kamp alanında yoğun çaba sarf etti ancak sonuç alamadı. Kedinin bu uzun mesafeyi nasıl aştığı ve yolu nasıl bulduğu bilinmiyor. Rayne Beau, bir kadının onu barınağa götürmesi ve çipinin okutulması sayesinde sahiplerine kavuştu.
24 Eylül 2024

ABD'de Cumhuriyetçilerin başkan adayı Donald Trump, Pensilvanya'daki bir mitingde Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'yi 'tarihteki en büyük pazarlamacı' olarak nitelendirip, her gelişinde 60 milyar dolar aldığını iddia etti. Trump, Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşı durdurabileceğini ve kendisi görevde olsaydı Moskova ile Kiev arasında bir barış anlaşması müzakere edilebileceğini öne sürdü. Seçilmesi halinde hem Zelenski'yi hem de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i arayarak barış anlaşmasına varmaya teşvik edeceğini belirtti.
24 Eylül 2024

Kahramanmaraş'ta nalbantlık yapan Kenan Kaya, kendi tasarımı olan seyyar cihaz 'Nalbulans' ile sahipsiz hayvanların toynak bakımlarını ücretsiz olarak yapıyor. Elbistan, Ekinözü, Nurhak ve Afşin ilçelerini gezerek eşek, at ve katır gibi hayvanların toynaklarını temizliyor ve ilaçlıyor. Kaya, bu hayvanların da düzenli bakıma ihtiyaç duyduğunu ve bu hizmeti Türkiye genelinde sunmaya hazır olduğunu belirtiyor.
24 Eylül 2024

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Doğu Anadolu ve Doğu Karadeniz bölgelerinde sağanak yağış beklendiğini duyurdu. Yağışların etkili olacağı kentler arasında İstanbul, Bolu, Karabük, Erzurum, Ardahan, Ağrı, Iğdır, Van, Artvin ve Trabzon bulunuyor. Vatandaşların olası sel ve su baskınlarına karşı tedbirli olmaları istendi.
24 Eylül 2024

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail ordusunun Lübnan'a yönelik şiddetli hava saldırıları sırasında Lübnanlılardan evlerini terk etmelerini istedi. Netanyahu, Hizbullah'ın Lübnanlıları 'canlı kalkan' olarak kullandığını ve İsrail'i hedef aldığını savundu. İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, hava saldırılarıyla Hizbullah'ın 20 yılda inşa ettiği altyapıyı çökerttiklerini iddia etti. Lübnan Sağlık Bakanlığı, İsrail'in hava saldırılarında en az 274 kişinin öldüğünü açıkladı.
23 Eylül 2024

İstanbul'da 19 yaşındaki Yunus Emre Geçit, motosiklet hırsızlığı suçundan yakalandıktan sonra firar etmiş ve yeniden yakalandığında polis memuru Şeyda Yılmaz'ı kendi silahıyla öldürmüştü. Çatışmada bir polis memuru ve Geçit'in annesi yaralanmıştı. Geçit, Gayrettepe Asayiş Şube Müdürlüğü'ndeki işlemlerinin ardından çöp poşeti giydirilerek adliyeye sevk edildi ve kamu görevlisini görevinden dolayı kasten öldürme suçundan tutuklandı.
23 Eylül 2024

Türkiye genelinde 32 ilde düzenlenen 'Narkoçelik-40' operasyonunda 3 ton 972 kg uyuşturucu madde, 15 milyon 825 bin 619 adet kök kenevir ve kök skunk, 188 bin adet uyuşturucu hap ele geçirildi. Operasyonlarda yakalanan 125 uyuşturucu satıcısından 63'ü tutuklandı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, operasyonun detaylarını sosyal medya hesabından paylaştı. Diğer şüphelilerin işlemlerinin devam ettiği bildirildi.
23 Eylül 2024

Adana, Şanlıurfa ve Van'da etkili olan sağanak yağışlar, sel ve taşkınlara neden oldu. Adana'da şiddetli rüzgar ve yağış nedeniyle caddeler ve alt geçitlerde su birikintileri oluştu, trafik durma noktasına geldi ve bazı ağaçlar devrildi. Şanlıurfa'da yağış nedeniyle arabalar ilerleyemedi ve su birikintileri oluştu. Van'da ise derelerin taşması sonucu birçok ev su altında kaldı, araçlar ve bahçeler zarar gördü.
21 Eylül 2024

Şarkıcı Metin Arolat, Kadıköy'de sahne aldığı bir otelde şarkı söylediği sırada fenalaşarak bayıldı ve hastaneye kaldırıldı. 52 yaşındaki Arolat, yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. İzmir doğumlu olan Arolat, müzik kariyerine 1995 yılında başlamış ve pop müziğin sevilen isimlerinden biri haline gelmişti.
21 Eylül 2024
İşaretlediklerim