Acun Ilıcalı'nın sahibi olduğu dijital yayın platformu Exxen, RTÜK'ün denetimine giren ve platformların yıllık gelirlerinin binde 5'ini RTÜK'e ödemelerini zorunlu kılan yönetmeliğe karşı dava açtı. RTÜK, Danıştay'a savunma yapması gereken son tarihi olan 12 Eylül 2022'yi unutarak süreyi kaçırdı ve savunmasını sekiz gün gecikmeli olarak iletebildi. Bu durum, Danıştay'ın RTÜK'ün savunmasını almadan karar vermek zorunda kalmasına yol açabilir. CHP kontenjanından RTÜK üyesi İlhan Taşçı, bu durumun kamu zararına ve Exxen için maddi avantaja yol açabileceğini belirtti ve savunmanın neden zamanında yapılmadığının araştırılması gerektiğini ifade etti.
13 Ocak 2023

CHP Genel Başkanı Hukuk ve Siyasi İşler Başdanışmanı Nuşirevan Elçi, Rudaw'a verdiği röportaj sırasında Türk bayraklarının kaldırıldığı iddiası üzerine konuştu. Elçi, bayrağın kaldırılmasından haberdar olmadığını ve durumu haberlerden öğrendiğini belirtti. Rudaw'ın özür dilediğini ancak konuya açıklık getirmediğini ifade etti. Elçi, CHP'nin Türkiye Cumhuriyeti'nin bayrağına ve milli değerlerine bağlı bir parti olduğunu vurgulayarak, bu tür iddialarla partisinin ve kendisinin hedef alındığını ve bu konuda suç duyurusunda bulunacağını duyurdu.
12 Ocak 2023

Almanya doğumlu ve 90'ların en tanınmış süpermodellerinden biri olan Tatjana Patitz, 56 yaşında meme kanseri sebebiyle vefat etti. Vogue dergisine verdiği röportajda ve moda dünyasının önde gelen isimleri tarafından özgün görünümü ve Avrupa şıklığı sembolü olarak tanımlanan Patitz, modellik kariyerine 17 yaşında başladı ve 1990'da 'beş orijinal süpermodel'den biri olarak ün kazandı. Moda dünyası ve Peter Lindbergh Vakfı, Patitz'in ölümü üzerine taziye mesajları yayımladı.
12 Ocak 2023

Tayvan, ABD ile 78,63 milyon dolarlık bir anlaşma imzalayarak 100 adet AIM-9X Block II model Sidewinder füzesi ve bileşenlerini satın alacak. Füzeler, 2030'a kadar partiler halinde Tayvan'a teslim edilecek ve ilk olarak Taitung şehrindeki askeri üsse konuşlandırılacak. Bu anlaşma, ABD Başkanı Joe Biden'ın Eylül 2022'de onayladığı 1,1 milyar dolarlık Tayvan'a silah satışı paketinin bir parçasıdır. Satış paketi ayrıca AGM-84L-1 Harpoon Block II füzeleri, İzleme Radar Programı ve lojistik destek hizmetlerini de içermektedir.
12 Ocak 2023

Bir grup bilim insanının yaptığı araştırmaya göre, 2022'de okyanus sıcaklıkları insan kaynaklı emisyonların etkisiyle rekor düzeye çıktı. St. Thomas Üniversitesi'nden Prof. John Abraham, küresel ısınmanın büyük bir kısmının okyanuslara gittiğini ve bu durumun aşırı hava koşullarına yol açtığını belirtti. 1958'den beri tutulan kayıtlar, 1990'dan sonra okyanus sıcaklıklarında önemli bir artış olduğunu gösteriyor. Araştırma, insanlık net sıfır emisyona ulaşana kadar okyanusların ısınmasının ve aşırı hava koşullarının etkilerinin artacağını öngörüyor.
12 Ocak 2023

Almanya'da Göç, Mülteciler ve Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanı Reem Alabali-Radovan, Berlin'de düzenlenen basın toplantısında ırkçılıkla ilgili bir rapor tanıttı. Araştırmalara göre, Alman halkının yüzde 22'si ırkçılığa maruz kaldığını, yüzde 90'ı ise ülkede ırkçılık olduğunu düşünüyor. Alabali-Radovan, ırkçılığın demokrasi için büyük bir tehdit olduğunu ve hükümetin bu konuda mücadele etmeyi öncelikli gündem maddesi olarak belirlediğini belirtti. Ayrıca Almanya'da yılda yaklaşık 22 bin aşırı sağcı saldırı gerçekleştiği ve her 24 dakikada bir aşırı sağcı suç işlendiği ifade edildi.
11 Ocak 2023

Vatandaşlık ve ikamet danışmanlığı hizmeti veren Henley & Partners, dünyanın en güçlü pasaportlarını içeren listesini güncelledi. Listede, vizesiz seyahat edilebilen ülke sayısına göre sıralama yapılmıştır. Japon pasaportu 193 ülkeye vizesiz seyahat imkanıyla birinci sırada yer alırken, Türkiye pasaportu 110 ülkeye vizesiz ya da kolay vize imkanıyla 52'nci sırada bulunuyor.
11 Ocak 2023

MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ ile yaşanan polemikte, Özdağ'ın babası Muzaffer Özdağ'ı da eleştirerek, 12 Mart 1971 askeri muhtırasından bir gün önce Alparslan Türkeş'i yalnız bırakıp istifa etmekle suçladı. Yalçın, ayrıca Devlet Bahçeli'nin 'ajan' olarak anıldığı iddialarını yalanladı ve Ümit Özdağ'ı 'meşrebi bulanık bir istihbaratçı artığı' olarak nitelendirdi. Özdağ'ın geçmişte MHP'den ayrılmasını ve FETÖ ile ilişkilerini sorgulayan sorular yöneltti.
11 Ocak 2023

Ortaköy Kethüda Hamamı'nda 'Zaman ve Göç' temaları etrafında oluşturulan 'Time is Love; Bir Dünya Gezisi Sahnesi' adlı çağdaş sanat sergisi ziyarete açıldı. Sergi, 29 Ocak'a kadar devam edecek ve ücretsiz olarak izlenebilecek. Program, özellikle Ukrayna-Rusya savaşı sonrası İstanbul'a yerleşen göçmen sanatçıların konserlerine ev sahipliği yapacak. Sergide 34 sanatçı ve oluşumun eserleri yer alıyor ve ziyaretçilere zaman ve yolculuk kavramlarını sanatçıların gözünden keşfetme fırsatı sunuyor.
11 Ocak 2023

80. Altın Küre Ödülleri, Los Angeles'ta düzenlenen törenle sahiplerini buldu. 'The Banshees of Inisherin' ve 'The Fabelmans' filmleri ile 'House of the Dragon' dizisi ödüllerde öne çıktı. Törende, geçmişteki ayrımcılık tartışmalarına atıfta bulunan sunucu Jerrod Carmichael'ın konuşması dikkat çekti. Hollywood Yabancı Basın Birliği, bu yıl ilk kez ödüller için oy kullanacak basın mensupları listesini genişletti ve Türkiye'den Selin Gürel ve Janet Barış da oy kullanan isimler arasında yer aldı. 'Avatar' ve 'Severance' gibi yapımlar ise ödül alamadı.
11 Ocak 2023

İran'da, 22 yaşındaki Mehsa Emini'nin 'ahlak polisi' tarafından gözaltına alındıktan sonra komaya girip hayatını kaybetmesi sonucu başlayan protestolar devam ediyor. Norveç merkezli İran İnsan Hakları Örgütü'ne göre, en az 481 kişi öldürüldü ve en az 109 kişi idam cezasına çarptırıldı ya da suçlamayla karşı karşıya kaldı. Dört kişinin idamı infaz edildi. İran'da zorunlu başörtüsü kuralına uymayan kadınların sayısının artması üzerine, Genel Başsavcı Yardımcısı Abdussamed Hurremabadi polise, bu ihlallerle kararlı şekilde mücadele etme talimatı verdiğini açıkladı.
10 Ocak 2023

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'ye ruhsatı olmayan ilaçların girişine yönelik iddialar üzerine açıklama yaptı. Koca, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'nun (TİTCK) uluslararası bir otorite olduğunu ve ilaçların güvenliğini belirlediğini ifade etti. Sahte kanser ilacı iddialarıyla ilgili soruşturmanın Sağlık Bakanlığı müfettişleri tarafından yapıldığını ve suç duyurusunda bulunulduğunu belirtti. Ayrıca, iddia edilen sahte ilacın Türkiye'ye hiç giriş yapmadığını ve kullanılmadığını söyledi.
10 Ocak 2023

ABD, Japonya'nın güneybatısındaki Okinawa eyaletine, bölgesel tehditlere karşı savunma işbirliğini güçlendirmek amacıyla yaklaşık iki bin askerden oluşan bir acil müdahale gücü konuşlandıracak. Bu güç, düşman saldırılarına karşı Japonya'ya ait adaların savunulmasına yardımcı olacak. Okinawa, ABD askeri tesislerinin büyük bir kısmına ev sahipliği yapmakta ve bölgedeki stratejik önemi nedeniyle Kuzey Kore ve Çin ile ilgili gelişmelerde kilit rol oynamaktadır.
10 Ocak 2023

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nden araştırmacılar, Roma dönemine ait yapıların günümüze kadar ayakta kalmasının sırrını çözdü. Science Advances dergisinde yayımlanan bulgulara göre, Roma betonunun dayanıklılığı ve kendi kendini iyileştirme özelliği, sıcak karıştırma yöntemiyle eklenen sönmemiş kireç parçacıklarından kaynaklanıyor. Bu yöntem, betonun çatlaklarını otomatik olarak iyileştirebilmesini ve su geçirmez hale gelmesini sağlıyor. Araştırma sonuçları, modern beton formülasyonlarına katkıda bulunabilecek ve çimento üretiminin çevresel etkisini azaltabilecek potansiyele sahip.
9 Ocak 2023

Sesli kitap platformu Storytel, 2022 yılında kullanıcıları tarafından en çok dinlenen kitapların istatistiklerini paylaştı. Listede ilk sırada Zülfü Livaneli'nin 'Kaplanın Sırtında' romanı yer alırken, Matt Haig'in 'Gece Yarısı Kütüphanesi' ve J.K. Rowling'in 'Harry Potter' serisi gibi eserler de popüler kitaplar arasında gösterildi. Storytel, 2023 yılına Ahmet Ümit'in 'Bir Aşk Masalı' kitabını Toprak Sergen'in seslendirmesiyle başladı.
9 Ocak 2023

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün haftalık tahmin raporuna göre, Türkiye'de bir süredir devam eden yüksek sıcaklıklar mevsim normallerine dönecek ve 41 ilde kar yağışı bekleniyor. Kar yağışının Doğu Anadolu ve Doğu Karadeniz bölgelerinde etkili olmaya başlayacağı ve 11 Ocak'tan sonra iç bölgelere doğru ilerleyeceği öngörülüyor. Kar yağışı beklenen iller arasında Afyonkarahisar, Ankara, Erzurum, Konya ve Van gibi şehirler bulunuyor.
8 Ocak 2023

Diyarbakır'da, Gaziantep-Ağrı seferini yapan 'Yeni Diyarbakır' firmasına ait bir yolcu otobüsü devrildi. Kazada, beş aylık bir bebek dahil olmak üzere toplam beş kişi öldü, 22 kişi yaralandı. Yaralılar çeşitli hastanelere kaldırıldı. Kazayla ilgili iki şoför ve bir muavin gözaltına alındı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yaralılardan ikisinin durumunun ağır olduğunu ve 14 kişinin tedavi sonrası taburcu edildiğini açıkladı.
7 Ocak 2023

ABD, 2017 yılında diplomatik personel arasında yayılan gizemli bir hastalık sebebiyle askıya aldığı Küba'nın başkenti Havana'daki vize ve konsolosluk hizmetlerini 4 Ocak 2023 itibarıyla yeniden başlattı. Aile üyeleri, ABD'de bulunanlar ve Green Card kazananlara öncelik verilecek. Bu karar, Küba'dan ABD'ye düzensiz göçmen akınının arttığı ve ABD Başkanı Joe Biden'ın göçmen politikaları konusunda baskı altında olduğu bir dönemde alındı. Ayrıca, Biden'ın Meksika sınırındaki düzensiz göç sorununu ele almak üzere El Paso'ya gideceği ve bölgeden gelen düzensiz göçmenlerin hızlı sınır dışı edileceğini açıkladığı belirtildi.
6 Ocak 2023

Ünlü yönetmen Çağan Irmak'ın dört yıl aradan sonra çektiği 'Sevda Mecburi İstikamet' filmi, bir baba-kız hikayesini konu alıyor ve başrollerde Selçuk Yöntem ve Selin Şekerci yer alıyor. Ayrıca bu hafta vizyona giren diğer filmler arasında komedi türündeki 'Düşeş 1-Mafya Sızıntısı', Steven Spielberg'in kendi çocukluğundan esinlenen 'Fabelmanlar', 1972 Romanya'sında geçen 'Metronom', bir cin tarafından evlat edinilen bir çocuğun hikayesini anlatan 'Evlad-ı Cin' ve animasyon filmi 'Rafadan Tayfa Galaktik Tayfa' bulunuyor.
6 Ocak 2023

Konya Büyükşehir Belediyesi Sahipsiz Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi'nde bir köpeğe işkence ederek öldürdükleri görüntülerle gündeme gelen Murat Bacak ve Sefa Çakmak isimli iki sanık, 'Bir ev hayvanı veya evcil hayvanı kasten öldürme' suçundan yargılandıkları davada tahliye edilmişti. Ancak, bu tahliye kararına savcılık tarafından itiraz edildi ve itirazın Konya 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nce değerlendirileceği bildirildi.
5 Ocak 2023
İşaretlediklerim