Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün haftalık tahmin raporuna göre, Türkiye'de bir süredir devam eden yüksek sıcaklıklar mevsim normallerine dönecek ve 41 ilde kar yağışı bekleniyor. Kar yağışının Doğu Anadolu ve Doğu Karadeniz bölgelerinde etkili olmaya başlayacağı ve 11 Ocak'tan sonra iç bölgelere doğru ilerleyeceği öngörülüyor. Kar yağışı beklenen iller arasında Afyonkarahisar, Ankara, Erzurum, Konya ve Van gibi şehirler bulunuyor.
8 Ocak 2023

Diyarbakır'da, Gaziantep-Ağrı seferini yapan 'Yeni Diyarbakır' firmasına ait bir yolcu otobüsü devrildi. Kazada, beş aylık bir bebek dahil olmak üzere toplam beş kişi öldü, 22 kişi yaralandı. Yaralılar çeşitli hastanelere kaldırıldı. Kazayla ilgili iki şoför ve bir muavin gözaltına alındı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yaralılardan ikisinin durumunun ağır olduğunu ve 14 kişinin tedavi sonrası taburcu edildiğini açıkladı.
7 Ocak 2023

ABD, 2017 yılında diplomatik personel arasında yayılan gizemli bir hastalık sebebiyle askıya aldığı Küba'nın başkenti Havana'daki vize ve konsolosluk hizmetlerini 4 Ocak 2023 itibarıyla yeniden başlattı. Aile üyeleri, ABD'de bulunanlar ve Green Card kazananlara öncelik verilecek. Bu karar, Küba'dan ABD'ye düzensiz göçmen akınının arttığı ve ABD Başkanı Joe Biden'ın göçmen politikaları konusunda baskı altında olduğu bir dönemde alındı. Ayrıca, Biden'ın Meksika sınırındaki düzensiz göç sorununu ele almak üzere El Paso'ya gideceği ve bölgeden gelen düzensiz göçmenlerin hızlı sınır dışı edileceğini açıkladığı belirtildi.
6 Ocak 2023

Ünlü yönetmen Çağan Irmak'ın dört yıl aradan sonra çektiği 'Sevda Mecburi İstikamet' filmi, bir baba-kız hikayesini konu alıyor ve başrollerde Selçuk Yöntem ve Selin Şekerci yer alıyor. Ayrıca bu hafta vizyona giren diğer filmler arasında komedi türündeki 'Düşeş 1-Mafya Sızıntısı', Steven Spielberg'in kendi çocukluğundan esinlenen 'Fabelmanlar', 1972 Romanya'sında geçen 'Metronom', bir cin tarafından evlat edinilen bir çocuğun hikayesini anlatan 'Evlad-ı Cin' ve animasyon filmi 'Rafadan Tayfa Galaktik Tayfa' bulunuyor.
6 Ocak 2023

Konya Büyükşehir Belediyesi Sahipsiz Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi'nde bir köpeğe işkence ederek öldürdükleri görüntülerle gündeme gelen Murat Bacak ve Sefa Çakmak isimli iki sanık, 'Bir ev hayvanı veya evcil hayvanı kasten öldürme' suçundan yargılandıkları davada tahliye edilmişti. Ancak, bu tahliye kararına savcılık tarafından itiraz edildi ve itirazın Konya 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nce değerlendirileceği bildirildi.
5 Ocak 2023

Oscar ödüllü 'Satıcı' filmiyle tanınan İranlı oyuncu Terane Alidusti, Mehsa Emini'nin ölümünden sonra başlayan protestolara destek vermek için başörtüsüz fotoğrafını sosyal medyada paylaşmış ve 'rejim karşıtı gösterilere destek vermek', 'yanlış içerikler paylaşmak' ve 'eylemleri kışkırtmak' suçlamalarıyla 17 Aralık'ta gözaltına alınmıştı. Dünya çapında ünlü sanatçılar Alidusti'nin serbest bırakılması çağrısında bulunmuştu. Alidusti'nin annesi Nadire Hekimullahi, kızının şartlı tahliyeyle serbest bırakıldığını Instagram hesabından duyurdu.
4 Ocak 2023

Mardin'in Kızıltepe ilçesinde bir boğaya balyozla vurarak öldürdüğü görüntülerin sosyal medyada yayılmasının ardından tutuklanan Mustafa Yaprak, mahkeme tarafından tahliye edildi. Mahkeme, Yaprak'ın cezaevinde geçirdiği süre, suçun niteliği, delillerin toplanmış olması ve kaçma şüphesinin bulunmamasını gerekçe gösterdi. Ayrıca, Mardin, Diyarbakır ve Gaziantep baroları ile Hayvan Hakları ve Etiği Derneği'nin davaya katılma talepleri reddedildi. Sanıklar hakkında Hayvanları Koruma Kanunu kapsamında üç yıla kadar hapis cezası talep ediliyordu.
3 Ocak 2023

Konya Büyükşehir Belediyesi Sahipsiz Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi'nde bir köpeğe şiddet uygulayan ve bu eylemleri kameralara yansıyan iki barınak çalışanı, 'Bir ev hayvanı veya evcil hayvanı kasten öldürme' suçundan yargılanıyor. Sanıklar Murat Bacak ve Sefa Çakmak, altı yıla kadar hapis cezası talebiyle tutuklanmış, ancak son duruşmada tahliye edilmişlerdir. Davanın görülmesi 20 Ocak'a ertelenmiştir. Murat Bacak, köpeğin saldırısını engellemek için vurduğunu savunurken, Sefa Çakmak da Bacak'ın korkudan dolayı köpeğe vurduğunu ifade etmiştir.
2 Ocak 2023

E-ticaret platformu Hepsiburada, 2022 yılında 290 binden fazla kitap çeşidinin toplamda 10 milyon adet satıldığını açıkladı. En çok ilgi gören kategoriler çocuk, edebiyat, eğitim, kişisel gelişim ve araştırma-inceleme oldu. Matt Haig'in 'Gece Yarısı Kütüphanesi' en çok satan kitap olurken, Zülfü Livaneli'nin 'Kaplanın Sırtında' adlı romanı ikinci sırayı aldı. Listede ayrıca Esra Ezmeci, Ahmet Ümit, İlber Ortaylı gibi yazarların eserleri de yer aldı.
2 Ocak 2023

Selahattin Demirtaş, Twitter'da kullandığı bir ifade nedeniyle hayvan özgürlüğü aktivisti ve gazeteci Zülal Kalkandelen tarafından türcü dil kullanmakla eleştirildi. Kalkandelen, bu eleştirisi sonrasında sosyal medyada çeşitli saldırılara maruz kaldı. Bazı kullanıcılar tarafından HDP düşmanı ve cahil ulusalcı olarak nitelendirildi. Demirtaş, basın danışmanı aracılığıyla Kalkandelen'e özür mesajı göndererek daha dikkatli olacağını belirtti.
2 Ocak 2023

Karabük'te eski bir çöplük alanında yedi köpeğin cesedi bulundu. Vatandaşların ihbarı üzerine jandarma ve belediye ekipleri olay yerine giderek incelemelerde bulundu. Ekipler, hayvanların yaklaşık 15 gün önce silahla vurularak ya da zehirlenerek öldürüldüğünü değerlendiriyor. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı ve köpekler belediye ekiplerince gömüldü.
1 Ocak 2023

Kolombiya'nın solcu Devlet Başkanı Gustavo Petro, beş silahlı örgüt ile 1 Ocak'tan 30 Haziran 2023'e kadar sürecek bir ateşkes anlaşmasına varıldığını duyurdu. Anlaşmaya Marksist gerilla örgütü ELN, FARC'tan ayrılan Segunda Marquetalia, Estado Mayor Central, uyuşturucu karteli AGC ve Autodefensas de la Sierra Nevada dahil. Petro, ateşkes süresinin uzatılabileceğini ve karşılıklı yükümlülüklerin yanı sıra ulusal ve uluslararası düzeyde bir denetleme mekanizmasının devreye gireceğini belirtti.
1 Ocak 2023
İşaretlediklerim