Hakkari Belediyesi Eş Başkanı Sıddık Akış'ın gözaltına alınmasının ardından İçişleri Bakanlığı tarafından Hakkari Valisi Ali Çelik'in belediyeye kayyım olarak atanması, 28 baro tarafından ortak bir açıklamayla eleştirildi. Barolar, kayyım atama kararının demokrasinin temeli olan seçme ve seçilme hakkına müdahale olduğunu belirtti. Açıklamada, demokratik bir yönetim anlayışının tesis edilmesi gerektiği vurgulandı ve siyasi iktidar kayyım atamalarından vazgeçmeye davet edildi.
3 Haziran 2024

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, kayyım atama politikasının demokrasiye olan inancı kırdığını vurguladı. Hakkari Belediyesi Eş Başkanı Sıddık Akış'ın gözaltına alınmasının ardından İçişleri Bakanlığı, Hakkari Valisi Ali Çelik'i belediyeye kayyım olarak atadı. İmamoğlu, bu tür atamaların yerel demokrasiyi zedelediğini ve hukukun doğru uygulanması gerektiğini belirtti. Muhalefet partilerinden de karara tepkiler yükseldi.
3 Haziran 2024

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Hakkari Belediyesi'ne kayyım atanmasını eleştirerek, bu kararın Hakkari halkının iradesini yok saymak olduğunu belirtti. Hakkari Belediyesi Eş Başkanı Sıddık Akış, Hakkari başsavcılığınca yürütülen bir soruşturma kapsamında gözaltına alınmış ve İçişleri Bakanlığı tarafından Hakkari Valisi Ali Çelik kayyım olarak atanmıştı. Özel, kayyım görevlendirmesinin geri çekilmesi gerektiğini vurguladı.
3 Haziran 2024

Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Ahmet Türk, Hakkari Belediyesi'ne kayyım atanmasıyla ilgili olarak muhalefetin demokrasi adına tepki göstermesi gerektiğini belirtti. Hakkari Belediyesi Eş Başkanı Sıddık Akış'ın gözaltına alınmasının ardından İçişleri Bakanlığı, Hakkari Valisi Ali Çelik'i kayyım olarak atamıştı. Ahmet Türk, demokrasinin olmadığı bir süreçte halk iradesine saygı duyulması gerektiğini vurguladı ve muhalefetin suskun kalmaması gerektiğini ifade etti.
3 Haziran 2024

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Grup Başkan Vekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, Hakkari Belediyesi Eş Başkanı Sıddık Akış'ın gözaltına alınması ve belediyeye kayyım atanması üzerine açıklamalarda bulundu. Koçyiğit, Kürt halkının demokratik haklarının sürekli olarak ihlal edildiğini ve bu durumun normalleşme olarak sunulmasının kabul edilemez olduğunu belirtti. Ayrıca, 31 Mart seçimlerinde Kürt halkının kayyımları reddettiğini ve iktidarın bu yenilginin intikamını aldığını ifade etti. Koçyiğit, demokratik protesto haklarını sonuna kadar kullanacaklarını ve belediyelerin önünde nöbet eylemlerine başlayacaklarını duyurdu.
3 Haziran 2024

Hakkari Belediyesi Eş Başkanı Sıddık Akış, Hakkari başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında Van'da gözaltına alındı ve Van Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü. DEM Parti, bu durumu halk iradesine yönelik bir gasp olarak nitelendirerek tepki gösterdi. Hakkari Valiliği, 3-12 Haziran tarihleri arasında çeşitli protesto eylemlerini yasakladığını duyurdu. Hakkari Emniyet Müdürlüğü ekipleri, belediye binası çevresinde güvenlik önlemleri aldı ve belediyeye girmek isteyen partililere izin vermedi.
3 Haziran 2024

İsrail Başbakanı Netanyahu'nun savaş yanlısı koalisyon ortaklarını yatıştırma hamlesi olarak görülen ateşkes kararı, ABD Başkanı Biden'ın açıkladığı planla örtüşüyor. Hamas, ateşkes planını olumlu bulurken, İsrail'deki bazı bakanlar plana karşı çıktı. ABD'nin bu kararı almasının arkasında, içte artan Filistin'e destek gösterileri ve dışta ABD ve İsrail'in yalnızlaşması gibi etkenler bulunuyor. Küresel Güney'in baskıları, ABD ve İsrail'i ateşkese zorladı.
3 Haziran 2024
İşaretlediklerim