NASA'nın Jet İtki Laboratuvarı'ndan araştırmacı Chad Greene ve ekibinin yaptığı çalışmaya göre, Grönland iklim değişikliği nedeniyle saatte ortalama 30 milyon ton buz kaybediyor. 1985'ten 2022'ye kadar çekilen uydu görüntülerine dayanarak hazırlanan haritada, Grönland'ın neredeyse tamamını kapsayan 200 binden fazla buzul görüntüsü analiz edildi. Araştırma sonuçlarına göre, Grönland 1992'den bu yana yaklaşık beş trilyon ton buz kaybetti ve bu erime, deniz seviyesinde yaklaşık 13 milimetre yükselme ile sonuçlandı. Araştırmanın bulguları 'Nature' dergisinde yayımlandı.
18 Ocak 2024

İstanbul Esenyurt'ta bir operasyonda ele geçirilen uyuşturucu maddenin 600 bin lira karşılığında baharatla değiştirildiği iddiasıyla bir polis memuru ve iki avukat tutuklandı. Gizli tanık 'Rüzgar'ın ifadesi ve kamera kayıtları sonucunda, avukat H.Ö.'nün polis merkezine girip çıktığı ve uyuşturucu maddeyi değiştirdiği tespit edildi. Polis memuru S.Y. ve avukatlar H.Ö. ve H.İ.P. gözaltına alındıktan sonra tutuklandı.
17 Ocak 2024

2024 yılında yapay zeka teknolojisi, iş dünyasında önemli değişiklikler ve gelişmeler getirecek. Engelli çalışanlar için yardımcı araçlar olarak kullanılacak, işe alma ve işten çıkarma süreçlerini daha adil hale getirecek, işyerlerinde çeşitliliği artıracak, çalışanların yapay zeka ile çalışma isteğini ve beceri geliştirme ihtiyacını artıracak. Ayrıca, teknolojiye ayak uydurmanın zorlukları devam edecek ve düzenleyicilerin, teknolojinin sınırlarını belirlemesi ve insan iş gücünün haklarını koruması gerekecek.
13 Ocak 2024

Türkiye Futbol Federasyonu Merkez Hakem Kurulu, 2023-2024 sezonunun ikinci yarısından itibaren Süper Lig maçları için hakem atamalarında dijital bir sistem kullanacağını açıkladı. Bu sistem her maç için 3 hakem belirleyecek ve MHK, bu hakemler arasından maçı yönetecek olanı seçecek. Ayrıca, VAR hakemlerinin sayısı 14'ten 40'a çıkarıldı ve Süper Lig'de görev yapan 26 hakem, VAR hakemi olarak da görev yapacak.
12 Ocak 2024

Türkiye Futbol Federasyonu, Süper Lig'in 20. haftasından itibaren yarı otomatik ofsayt sisteminin kullanılacağını açıkladı. Sistem, stadyumlardaki kameralar aracılığıyla futbolcuların iskelet sistemlerinin 29 farklı noktasını tarayarak VAR Merkezi'ne görüntüleri ulaştıracak. Bu sayede hakemlerin karar verme süreçleri hızlanacak ve kararlar üç boyutlu animasyonlarla yayıncı kuruluş aracılığıyla izleyicilere gösterilecek.
12 Ocak 2024

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Covid-19 ile birlikte grip, rinovirüs ve zatürre gibi solunum yolu hastalıklarında dünya genelinde bir artış yaşandığını bildirdi. DSÖ Genel Sekreteri Tedros Adhanom Ghebreyesus, JN.1 varyantının yayılmasıyla Covid-19 vakalarının arttığını ve aralık ayında yaklaşık 10 bin ölümün rapor edildiğini, hastaneye yatışların ise yüzde 42 arttığını belirtti. Tedros, önlenebilir ölümlerin kabul edilemez olduğunu ifade ederek, hükümetleri gözetimi sürdürmeye ve tedavi ile aşılara sürekli erişim sağlamaya çağırdı.
11 Ocak 2024

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen İstanbul Tiyatro Festivali'nin 2024 ve 2025 yıllarında gerçekleşecek 28'inci ve 29'uncu edisyonları için küratör olarak yönetmen, oyuncu ve akademisyen Mehmet Birkiye seçildi. Birkiye, kariyeri boyunca birçok oyun yönetmiş ve akademik alanda da katkılar sunmuştur. Festivalin ilk küratörü Işıl Kasapoğlu idi ve 2022 yılında festivalin programı yeni bir yapıyla şekillendirilmişti. Birkiye, yeni göreviyle ilgili olarak tiyatrocuların ve seyircilerin dünya tiyatrosuyla buluşmasına katkıda bulunacağını ifade etti.
11 Ocak 2024

İstanbul Modern Sinema, 11-25 Ocak tarihleri arasında 'Biz de Varız!' programı kapsamında Türkiye sinemasının en yeni filmlerini ve belgesellerini sunuyor. Program, 11'inci yılında ve dört yıl aradan sonra yeniden sinema salonlarında gerçekleşiyor. 15 film ve belgeselin yer aldığı programda, Berlinale ve Tokyo gibi prestijli festivallerde prömiyer yapmış yapımlar da bulunuyor. Gösterimler, filmlerin yönetmenleri ve ekiplerinin katılımıyla yapılıyor ve çeşitli konuları ele alan filmler izleyicilere sunuluyor.
11 Ocak 2024

Microsoft ve ABD Enerji Bakanlığı'na bağlı laboratuvarın ortak çalışmasıyla, yapay zeka ve süper bilgisayarlar kullanılarak keşfedilen N2116 adlı yeni bir madde, lityum kullanımını yüzde 70 oranında azaltma potansiyeline sahip. Bu madde, katı halde bir elektrolit olarak pillerde kullanıldığında, daha güvenli ve sürdürülebilir bir enerji depolama çözümü sunuyor. Geleneksel yöntemlerle 20 yıl sürebilecek bir keşif, bu teknolojiler sayesinde bir haftadan kısa sürede tamamlandı. Uluslararası Enerji Ajansı'nın lityum kıtlığı uyarısı ve artan talep göz önünde bulundurulduğunda, bu keşif önemli bir alternatif olabilir.
10 Ocak 2024

Fenerbahçe Kulübü, İtalyan savunma oyuncusu Leonardo Bonucci ile resmi transfer görüşmelerine başlandığını duyurdu. Daha önce gazeteciler tarafından Fenerbahçe'nin Bonucci ile anlaştığı yönünde haberler yayılmıştı. Kulüp, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada Bonucci'nin sağlık kontrolleri ve ileri görüşmeler için İstanbul'a geleceğini belirtti.
10 Ocak 2024

Türkiye Gazeteciler Sendikası Kadın ve LGBTİ+ Komisyonu, medya sektöründe kadın gazetecilerin yönetici pozisyonlarda yeterince temsil edilmediğine dikkat çekti. Araştırma, yazılı basın, televizyon ve internet medyasında kadın gazetecilerin genel yayın yönetmeni, yazı işleri müdürü gibi üst düzey pozisyonlarda az sayıda olduğunu ortaya koydu. Haber ajansları ve internet sitelerinde durumun biraz daha iyi olduğu belirtilirken, özellikle bazı gazete ve televizyonlarda kadın gazetecilerin üst düzey pozisyonlarda hiç bulunmadığı vurgulandı.
10 Ocak 2024

Fenerbahçe, İtalyan milli futbolcu ve savunma oyuncusu Leonardo Bonucci ile altı aylık bir sözleşme imzaladı. Bonucci'nin Union Berlin ile olan sözleşmesini feshetmesinin ardından İstanbul'a gelmesi bekleniyor. Fenerbahçe'nin savunma hattında yaşanan sakatlıklar ve oyuncu eksiklikleri nedeniyle acil stoper takviyesi arayışında olduğu belirtiliyor. Bonucci, daha önce Inter, Milan ve Juventus gibi takımlarda oynamış ve milli takımda da 121 maça çıkmış bir oyuncu.
9 Ocak 2024

Amerikalı pop şarkıcısı Taylor Swift'in 'Eras Tour' konser filminin gişe hasılatı, Michael Jackson'ın 'This Is It' filmini geçerek 261,6 milyon dolarla tüm zamanların en çok hasılat elde eden konser filmi oldu. Film, Çin'de gösterime girmesiyle elde ettiği 8,7 milyon dolarlık ek hasılatla bu rekoru kırdı. Swift, daha önce de '1989 – Taylor’s Version' albümüyle Elvis Presley'nin 'en uzun süre birinci sırada kalan şarkıcı' rekorunu geçmişti.
9 Ocak 2024

Türk sanat müziğinin tanınmış isimlerinden Yüksel Uzel, 73 yaşında Güney Afrika'nın Johannesburg şehrinde kanser tedavisi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Uzel'in cenazesi kızı Arzu Uzel tarafından İstanbul'a getirilecek ve salı günü ikindi namazına müteakip kılınacak cenaze namazının ardından defnedilecek. Sanatçı, 1997'de sağlık sorunları nedeniyle sahnelerden çekilmiş ve Johannesburg'da bir butik otel işletmeye başlamıştı. Yüksel Uzel, müzik kariyerinin yanı sıra bir sinema filminde de rol almış ve birçok albüm çıkarmıştı.
7 Ocak 2024

Ankara Başsavcılığı, Ayhan Bora Kaplan liderliğindeki suç örgütüne ilişkin soruşturmayı tamamlayarak, 28'i tutuklu toplam 61 şüpheli hakkında iddianame düzenledi. İddianamede, silahlı suç örgütü kurmak, yönetmek, üye olmak ve yardım etmek gibi suçlamaların yanı sıra kasten öldürme, yaralama, eziyet gibi suçlardan da ceza talep ediliyor. Soruşturma kapsamında bazı kamu görevlilerine yönelik 'rüşvet' ve 'görevi kötüye kullanma' suçlamaları da bulunuyor. 26 şüpheli hakkında ise kovuşturma yapılmasına yer olmadığına karar verildi.
5 Ocak 2024

Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Yaman Akdeniz, Halk TV'nin bir haberine ilişkin sahte bir erişim engeli kararı gönderildiğini ve aynı haber için gerçek bir mahkeme kararının da olduğunu ancak bu kararın kamuoyuyla paylaşılmadığını belirtti. Halk TV, önce haberini erişim engeli kararı nedeniyle kaldırdığını duyurdu, daha sonra ise kararın sahte olduğunu açıkladı. Akdeniz, Adalet Bakanı Yardımcısı Akın Gürlek'in talebiyle gerçek bir erişim engeli kararının verildiğini ve bu kararın Halk TV'ye gönderilip gönderilmediğinin belirsiz olduğunu ifade etti. Daha önce benzer bir sahte karar olayı Diken gazetesinin başına gelmiş ve konu Anayasa Mahkemesi'ne taşınmıştı.
5 Ocak 2024

Sosyal medya üzerinden tanınan 'Var Böyle Tipler' kanalının sahibi Kıvanç Talu ve eşi Beril Talu, 150 milyon liralık vurgun yapmak ve yurtdışına kaçmak suçlamalarıyla Gürcistan'dan döndükleri Sabiha Gökçen Havalimanı'nda polis tarafından gözaltına alındı. Asayiş Şube Müdürlüğü'nde işlemleri tamamlanan çift, adliyeye sevk edildi.
5 Ocak 2024

Türk tiyatrosunun önemli isimlerinden Ayla Algan, 86 yaşında beyin kanaması sonucu vefat etti. Sanatçı, 'Ah Güzel İstanbul' filmindeki Ayşe karakteri ve 'Erkek Hamlet' rolüyle tanınıyordu. Algan, aynı zamanda bir eğitmen, şarkıcı ve yönetmendi. Sanat hayatı boyunca birçok tiyatro oyununda rol almanın yanı sıra, filmlerde ve dizilerde de yer aldı ve genç sanatçılara eğitim verdi.
4 Ocak 2024

Gözleri görmeyen bireyler, Türkiye Noterler Birliği'nin kendilerine yönelik ayrımcı uygulamalarına son verilmesi talebiyle Braille alfabesiyle mektup gönderdi. Yasal olarak kör bireylerin noter işlemlerini şahitsiz yapmaları mümkünken, Türkiye Noterler Birliği'nin 2019'dan bu yana iki şahit bulundurma zorunluluğu getirdiği belirtildi. Aile ve Sosyal Hizmetler ile Adalet Bakanlıkları ve Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu'nun olumlu görüşlerine rağmen birlik bu uygulamadan vazgeçmedi. Engelsiz Erişim Derneği Başkanı, kör bireylerin görenlerin alfabesiyle okuma yazma zorunluluğunun yanlış olduğunu ve ayrımcılık oluşturduğunu ifade etti.
4 Ocak 2024

Harvard Üniversitesi ve Hoffmann-La Roche firmasının araştırmacıları, 45 bin antibiyotik molekülü üzerinde yaptıkları incelemeler sonucunda 'Zosurabalpin' adlı yeni bir antibiyotik türünün, ilaca dirençli 'acinetobacter baumannii' bakterisini etkisizleştirdiğini tespit etti. Bu bakteri türü, Dünya Sağlık Örgütü'nün acilen yeni antibiyotiklere ihtiyaç duyulan bakteriler listesinde başı çekmekte ve ABD'de her yıl 700 kişinin ölümüne neden olmaktadır. Araştırma sonuçları Nature dergisinde yayınlanmıştır.
4 Ocak 2024
İşaretlediklerim