ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Ukrayna'ya 600 milyon dolarlık yeni bir yardım paketi sağlayacağını duyurdu. Bu yardım paketi, silah ve askeri teçhizat alımı, hava savunma sistemlerinin sürdürülebilirliği ve entegrasyonu, topçu mermileri, elektronik harp araçları, imha mühimmatları ve mayın temizleme teçhizatı gibi kalemleri içeriyor. Ayrıca eğitim ve bakım faaliyetleri de bu paketin bir parçası olacak. Bu duyuru, Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın Ukrayna'ya bir milyar dolarlık yeni yardım taahhüdünde bulunduğu ziyaretinden bir gün sonra geldi.
8 Eylül 2023

Çağan Irmak'ın yazıp yönettiği ve Netflix için hazırlanan 'Yaratılan' adlı dizinin ilk fragmanı yayınlandı. Dizi, Mary Shelley'nin 'Frankenstein' eserinden esinlenerek oluşturulmuş ve 20 Ekim'de izleyiciyle buluşacak. Başrollerini Erkan Kolçak Köstendil ve Taner Ölmez'in paylaştığı dizinin konusu, Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemlerinde geçiyor ve 'ölüm ve sonrası' konusuna odaklanıyor.
7 Eylül 2023

ABD'de Bireysel Haklar ve İfade Vakfı (FIRE) tarafından yayımlanan bir raporda, üniversiteler arasında ifade özgürlüğü açısından son sırada yer alan Harvard Üniversitesi, 'berbat' notu alan tek üniversite oldu. Rapor, üniversitelerdeki ifade özgürlüğünün 100 üzerinden değerlendirildiği bir çalışma olup, Harvard Üniversitesi sıfır puanla son sırada yer aldı. Öğrencilerin yüzde 56'sı, söylediklerinin veya yaptıklarının yanlış anlaşılması nedeniyle itibarlarının zedelenmesinden endişe duyduklarını dile getirdi.
6 Eylül 2023

Cinsel istismarla suçlanan ABD'li yönetmen Woody Allen, Venedik Film Festivali'nde yeni filmi 'Coup de Chance'ın galasında beş dakika boyunca ayakta alkışlandı. Allen, üvey kızı Dylan Farrow tarafından çocukken taciz etmekle suçlanmış, ancak bu iddiaları reddetmişti. Festivalin Allen'ı davet etmesi eleştirilere neden olmuştu. Allen, 'iptal kültürü' hakkında ise 'çok aptalca' bulduğunu belirtti.
5 Eylül 2023

14-19 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek Ayvalık Uluslararası Film Festivali'nin programı açıklandı. Festival, Todd Haynes imzalı 'May December' filmiyle açılacak. Festival kapsamında toplam 57 film gösterilecek ve çeşitli etkinlikler, söyleşiler ve atölyeler düzenlenecek. Festivalin Türkiye Sineması 2022-2023 bölümünde ulusal ve uluslararası festivallerde gösterilmiş yerli yapımlar yer alacak. Festivalin uluslararası programında ise Cannes, Berlin, Karlovy Vary, Selanik gibi dünya festivallerinde prömiyerini yapan filmler gösterilecek.
5 Eylül 2023

ABD merkezli New York Times gazetesi, Avrupa Şampiyonası finalinde Sırbistan’ı 3-2 yenerek şampiyon olan Filenin Sultanları’nın başarısını yazdı. Haberde, takımın Türkiye'deki kadın gücünün en iyi örneği olarak görüldüğü belirtildi. Ayrıca, bazı oyuncuların aşırı muhafazakarların hedefinde olduğu, ancak takımın geniş toplum kesimleri tarafından ulusal gurur kaynağı olarak kabul edildiği vurgulandı. Haberde, Türkiye'deki siyasetin genellikle laik kimliği korumak isteyenler ile İslam'ın günlük hayattaki rolünü artırmak isteyenler arasında sıkıştığına dikkat çekildi.
4 Eylül 2023

Galler'deki Bangor Üniversitesi'nden bilim insanları, Ay'da yaşamı mümkün kılacak bir enerji kaynağı geliştirdi. Bu enerji kaynağı, haşhaş tohumu kadar küçük nükleer hücrelerden oluşuyor ve bir araba boyutunda bir nükleer enerji santralinde kullanılacak. Bu teknoloji, Ay'ın öteki gezegenlere ulaşmak için bir sıçrama tahtası olarak kullanılmasını sağlayabilir. Ayrıca, bu teknoloji elektriği kesilen afet bölgelerinde de kullanılabilir.
4 Eylül 2023

A Milli Kadın Voleybol Takımı, Avrupa Şampiyonası finalinde Sırbistan'ı 3-2 yenerek tarihinde ilk kez şampiyon oldu. Final maçında 41 sayı bulan Melissa Vargas, 'Avrupa Şampiyonası'nın en değerli oyuncusu' seçildi. Kupa töreninde altın madalyalarını Türkiye Voleybol Federasyonu Başkanı Mehmet Akif Üstündağ'dan alan milli oyuncular, İstiklal Marşı'nın okunması ve kaptan Eda Erdem Dündar'ın kupayı kaldırmasının ardından büyük sevinç yaşadı.
4 Eylül 2023

Kütahya'da bir simit fırını, A Milli Kadın Voleybol Takımı'nın 2023 CEV Avrupa Şampiyonası'nda finale yükselmesini kutlamak için simit dağıttı. Fırın işletmecisi Emrah Yeşil ve çalışanları, yarı finalde İtalya'yı 3-2 yenerek finalde Sırbistan'ın rakibi olan milli takımın başarısını bu şekilde kutladı. Fırında, oyunculardan Melissa Vargas'ın posteri asıldı ve yüzlerce kişiye simit ikramında bulunuldu.
2 Eylül 2023

Filenin Sultanları, Avrupa Voleybol Şampiyonası yarı final maçında İtalya'yı 3-2 yenerek finale yükseldi. Bu, milli takımın tarihindeki üçüncü finali olacak. Daha önce 2003 ve 2019'da finale çıkan milli takım, her iki maçı da kaybederek gümüş madalya elde etmişti. Filenin Sultanları, resmi maçlarda üst üste 14'üncü galibiyetini aldı. Finalde, Sırbistan-Hollanda maçının galibiyle karşılaşacaklar.
1 Eylül 2023

İranlı yönetmen Ali Asgari'nin ülke dışına çıkması ve film çekmesi İran rejimi tarafından yasaklandı. Asgari'nin son filmi 'Terrestrial Verses', Cannes Film Festivali'nde dünya prömiyerini yapmış ve olumlu tepkiler almıştı. Ancak, Asgari'nin İran'a dönüşünün ardından pasaportuna el konuldu ve uluslararası festivallere katılması engellendi. İran rejimi, Asgari'yi hapse göndermekle tehdit etti.
1 Eylül 2023

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Alper Şener, Dünya Sağlık Örgütü tarafından izlenen koronavirüs varyantı Pirola'nın (BA.2.86), baskın hale gelme ve aşıdan kaçma ihtimali olan bir varyant olabileceğini belirtti. Şener, aşıyla vücutta oluşan antikorların Pirola varyantını durduramayacağı yönünde hipotezlerin olduğunu söyledi. Şener, Pirola varyantında da semptomların aynı olduğunu ve belirti varsa test yaptırılması gerektiğini vurguladı.
1 Eylül 2023

Bu yıl 7-14 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek 60. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin ortak yapım marketi ve proje geliştirme platformu Antalya Film Forum'da yer alacak ilk projeler belli oldu. Uzun Metraj Kurmaca ve Belgesel Work-in-Progress Platformları'na toplam 10 proje seçildi. Bu projeler arasında Erkan Tahhuşoğlu'nun 'Döngü', Ozan Yoleri'nin 'Güzel Bir Gece', Pınar Yorgancıoğlu'nun 'Karanlıkta Islık Çalanlar' gibi isimler yer alıyor.
31 Ağustos 2023

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Oliver Varhelyi, 26-27 Ekim'deki AB Liderler Zirvesi'nde genişleme planı konusunda teklifler sunacaklarını belirtti. Varhelyi, AB'nin 2030'a kadar genişleme için hazır olması gerektiğini ifade eden AB Komisyonu Başkanı Charles Michel'in sözlerini memnuniyetle karşıladığını söyledi. Varhelyi, genişleme konusunda gereksinimleri yerine getiren ülkelerin daha yakın olduğunu ve bu ülkelerin çalışmalarını hızlandırmaları gerektiğini belirtti.
31 Ağustos 2023

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gamze Varol, sıcak havalarda deniz ve havuzlarda enfeksiyon hastalıklarının arttığını belirtti. Yüksek sıcaklıklar nedeniyle deniz ve havuzlarda insan yoğunluğu oluştuğunu ve bu durumun sağlık problemlerini beraberinde getirdiğini ifade etti. Deniz suyunun, sürekli kendini yenilediği için havuza göre daha az riskli olduğunu ancak çok kalabalık yerlerde deniz suyunun da hijyen açısından bozulduğunu aktardı.
28 Ağustos 2023

İstanbul Valiliği, 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlama provaları nedeniyle 27 Ağustos Pazar günü sabah saat 06:00'dan itibaren Vatan Caddesi ve bağlantılı yolların trafiğe kapatılacağını duyurdu. Kapatılacak yollara alternatif olarak Turgut Özal Millet Caddesi, Fevzipaşa Caddesi, Atatürk Bulvarı ve Sahil Kennedy Caddesi'nin kullanılabileceği belirtildi.
26 Ağustos 2023

AKP eski milletvekili ve yöneticisi Metin Külünk, sosyal medya üzerinden YÖK üyesi Hasan Çarıkçı'yı 'FETÖ'cü' olarak nitelendirdi. Külünk, Çarıkçı'nın FETÖ ile iltisaklı derneklerde eğitim verdiğini ve FETÖ mücadelesini sulandırmaya yol açtığını iddia etti. Çarıkçı ise Külünk'ün iddialarının Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı zan altında bıraktığını belirtti. Ayrıca, Külünk'ün iddialarına Süleyman Demirel Üniversitesi rektörü Mehmet Saltan da yanıt verdi ve Külünk'ün iddialarını mahkeme huzurunda ispat etmekle yükümlü olduğunu ifade etti.
25 Ağustos 2023

Şanlıurfa Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Yusuf Eryazğan, Sağlık Bakanlığı'nın aşı tedarikindeki aksaklıkları basına anlattıktan sonra hakkında dava açıldı. Savcılık, Eryazğan'ın meslek örgütlerinde görev almasını engellenmesini talep ediyor. İddianamede, Eryazğan'ın 'halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' suçlamasıyla yargılanması isteniyor. İlk duruşma, 6 Şubat 2024'te görülecek.
25 Ağustos 2023

Norveç Başbakanı Jonas Gahr, Ukrayna'ya F-16 tipi savaş uçakları hibe edeceklerini açıkladı. Hollanda ve Danimarka'nın ardından bu kararı alan Norveç, Ukrayna'ya 5 ila 10 arasında F-16 hibe etmeyi planlıyor. Ayrıca, Norveç Ukrayna'ya Iris-T tipi uçaksavar sistemleriyle mayın temizleme araçları hibe etmeye ve kış aylarında doğal gaz ve elektrik ihtiyacının karşılanması için yaklaşık 130 milyon euro çapında bir yardım paketi sunmayı planlıyor.
24 Ağustos 2023

14-19 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek olan Ayvalık Uluslararası Film Festivali'nde gösterilecek ilk filmler açıklandı. Festival, Cannes'da prömiyerini yapan 'May December' filmi ile açılacak. Festivalin uluslararası programında Cannes, Berlin, Karlovy Vary, Selanik gibi dünya festivallerinde prömiyerini yapan ve önümüzdeki günlerde gerçekleşecek Toronto Film Festivali'nin ardından ülkemizde ilk kez Ayvalık'ta gösterilecek yılın merakla beklenen filmleri yer alıyor. Festivalde ayrıca, 'Sararmış Yapraklar', 'Canavar', 'Öğretmenler Odası', 'Kabahatliler', 'Umudunu Kaybetme', 'İnşallah Erkek Olur', 'Dört Kız Kardeş', 'Nasıl Seks Yapacağız?', 'Vurgun Yemek', 'Güzel Günler', 'Çözümler Kitabı' ve 'Yeniden Başla' gibi filmler de izleyiciyle buluşacak.
24 Ağustos 2023
İşaretlediklerim