Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Denizli'de düzenlenen bir mitingde, Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun yurt dışı görüşmeleri sonrası Türkiye'ye 'temiz para' getireceğini ve bu miktarın ilk aşamada 300 milyar dolar olacağını belirtmesine tepki gösterdi. Erdoğan, Kılıçdaroğlu'nun bu vaadinin ardında Türkiye'yi 'Londra tefecilerine teslim etme' niyeti olduğunu ve bu durumun ülke ve millet düşmanlarını sevindirdiğini, ayrıca bu kişilerin desteğini Kandil'den aldığını öne sürdü.
19 Nisan 2023

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, dokuz günlük bir aranın ardından 5000 puanlık seviyenin altına düştü. Türkiye Varlık Fonu tarafından desteklenen bu seviye, piyasada 'defans hattı' olarak görülüyor. 2022'de rekorlar kıran borsa, yeni yılda dalgalı bir seyir izliyor ve seçim belirsizliği ile kur korumalı mevduatta faiz tavanının kaldırılması gibi faktörler piyasada soru işaretlerine neden oluyor. BIST 100 endeksi, gün içinde 4975 puana kadar düşmesine rağmen 5000 puan seviyesine tutunmaya çalışıyor.
19 Nisan 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası, Kızılay'ın çadır satışı yapması kamuoyunda ve siyasi arenada tepkilere neden oldu. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, TBMM Başkanı Mustafa Şentop ve Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Kızılay Başkanı Kerem Kınık'ın bu davranışından duydukları rahatsızlığı dile getirdiler. Öte yandan, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Kınık'ı ziyaret ederek desteklerini ifade etmişlerdi. Kızılay'ın bu durumu kan bağışlarının azalmasına ve kan stoğunun asgari seviyenin altına düşmesine yol açtı.
19 Nisan 2023

ABD'nin eski Ulusal İstihbarat Direktörü John Ratcliffe, Temsilciler Meclisi'nde düzenlenen bir oturumda Covid-19'un kökeninin laboratuvar sızıntısı olduğunu savundu. Ratcliffe, istihbarat bilgilerine dayanarak bu iddiayı güçlü bir şekilde desteklediğini ve Çin Komünist Partisi'nin suçlanabileceğini belirtti. Ancak eski Dışişleri Bakanlığı müsteşar yardımcısı Mark Lowenthal, Covid-19'un kökenine dair kesin bir bilimsel karar vermenin zor olduğunu ve Çin'in işbirliği yapmaması durumunda bu sorunun çözülemeyeceğini ifade etti.
19 Nisan 2023

İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından düzenlenen 42. İstanbul Film Festivali'nde 'Kör Noktada' filmi, Altın Lale Ulusal Yarışma Ödülü'nü aldı. Ayşe Polat'ın yazıp yönettiği film, aynı zamanda en iyi film, en iyi senaryo ve en iyi kurgu ödüllerini de kazandı. En iyi yönetmen ödülü 'Ayna Ayna' filmiyle Belmin Söylemez'e verildi. Ödül töreninde farklı kategorilerde birçok sanatçı ve eser ödüllendirildi, bazı ödül sahipleri ödüllerini toplumsal olaylara ve kişilere adadı.
18 Nisan 2023

Sait Faik Hikaye Armağanı'nın bu yılki yarışmasında finale kalan 10 eser jüri tarafından belirlendi ve kısa liste kamuoyu ile paylaşıldı. 100 eser arasından seçilen bu eserler, 11 Mayıs'ta Sait Faik'in ölüm yıldönümünde açıklanacak olan ödül için yarışacak. Sait Faik Hikaye Armağanı, yazarın annesi Makbule Abasıyanık tarafından kurulmuş ve 1964'ten bu yana Darüşşafaka Cemiyeti tarafından verilmekte.
17 Nisan 2023

İstanbul'da, seçim öncesi iktidar tarafından Merkez Bankası dahil bankaların merkezlerini taşıma kararlılığı ile İstanbul Finans Merkezi'nin bankalar etabı açıldı. Ekonomistler, yabancı yatırımcıların son yıllardaki politikalar nedeniyle ülkeden çıkış yapmasının ardından, finans merkezinin 'finansın kalbi' olma amacına şüpheyle yaklaşıyor. Açılışa Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın katılımı oldu ve ekonomistler, yapılan yatırımın beton yerine güvene ihtiyaç duyduğunu belirtti. Ayrıca, İstanbul'un olası bir deprem riski altında olması nedeniyle, bankaların özellikle veri merkezlerini İstanbul dışına taşıma tavsiyesinde bulunuluyor.
17 Nisan 2023

DEVA Partisi lideri Ali Babacan, FOX TV'de yaptığı açıklamada, eski bakan Mehmet Şimşek'in Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan randevu alamadığını iddia etti. Babacan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun 10 yılda 300 milyar dolarlık yatırım hedefini 'kötümser' olarak nitelendirerek, kendi hedeflerinin 500 milyar dolar olduğunu belirtti. Ayrıca, Merkez Bankası'nın 128 milyar dolarlık satışlarının aslında 250 milyar doları aştığını ve iktidara gelmeleri durumunda Varlık Fonu'nu kapatacaklarını ve Konut Finansmanı Kurumu'nu kuracaklarını söyledi. Mehmet Şimşek'in ise Erdoğan'ın daveti üzerine AKP genel merkezini ziyaret ettiği ancak aktif siyasete dönmeyi düşünmediğini belirtti.
17 Nisan 2023

Türkiye tarafından geliştirilen İMECE uydusunun uzaya fırlatılma işlemi, hava koşulları nedeniyle 27 saniye kala iptal edildi. Fırlatma etkinliğine Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da katıldı. ABD merkezli SpaceX firması tarafından gerçekleştirilecek olan fırlatma, rüzgarın olumsuz etkisi sebebiyle gerçekleştirilemedi. Bu olay, İMECE uydusunun üçüncü fırlatma denemesi olarak kayıtlara geçti.
14 Nisan 2023

İtalyan voleybol takımı Igor Gorgonzola Novara'nın oyuncusu 19 yaşındaki Julia Ituma, İstanbul Üsküdar'da kaldığı otelin altıncı katından düşerek yaşamını yitirdi. Olay yerine gelen sağlık ekipleri Ituma'nın öldüğünü tespit etti. Polis, otel ve çevresindeki kamera kayıtlarını inceleyerek Ituma'nın düşüş anını ve olay öncesindeki hareketlerini belirledi. Ituma'nın takım arkadaşı ve koçu, herhangi bir sorununun olup olmadığını bilmediklerini ifade etti. Ituma'nın takımı İtalya'ya dönüş hazırlıklarını tamamladı.
13 Nisan 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, cumhurbaşkanlığı envanterinde bulunan 16 uçağı satacağını ve yangın söndürme uçakları alacağını belirtti. Bu açıklama üzerine Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Kılıçdaroğlu'ndan uçakların isimlerini saymasını istedi. Havayolu Çalışanları Sendikası Başkan Yardımcısı Engin Aksüt ise Twitter üzerinden bu talebe yanıt vererek söz konusu uçakların isimlerini listeledi.
13 Nisan 2023

İspanyol yönetmen Pedro Almodovar'ın yeni filmi 'Strange Way of Life', 76. Cannes Film Festivali'nin resmi seçkisinde yer alacak ve dünya prömiyerini festivalde gerçekleştirecek. Film, 30 dakika uzunluğunda olup, Pedro Pascal ve Ethan Hawke'nin başrollerini paylaştığı bir hikayeyi anlatıyor. Almodovar için bu, 2020'deki 'The Human Voice' filminden sonra çektiği ikinci İngilizce film olma özelliğini taşıyor. Festivalin açılış filmi olarak Johnny Depp'in rol aldığı 'Jeanne du Barry' seçilmişti.
12 Nisan 2023

'Süper Mario Kardeşler Filmi', gösterime girdiği ilk beş günde 377 milyon dolar hasılatla animasyon filmler arasında en başarılı küresel açılış rekorunu kırdı. Daha önce bu rekor 358 milyon dolarla 'Karlar Ülkesi 2'ye aitti. Filme dair eleştiriler karışık olup, bazı eleştirmenler filmi olumsuz yorumlarken, seyircilerin büyük bir kısmı filmi beğendi ve Rotten Tomatoes'da yüksek seyirci puanı aldı. Film, pandemi sonrası dönemde aile filmlerine olan talebin güçlü olduğunu gösteren başarılı bir açılış yaptı.
10 Nisan 2023

İzmir'in Konak ilçesindeki Alsancak semtinde bir eğlence merkezinde garson olarak çalışan 22 yaşındaki Emirkan Yılmaz, iş yerinin kapalı olduğu saatlerde kimliği belirsiz kişi veya kişilerce kalbinden bıçaklandı. Arkadaşları tarafından bulunan Yılmaz, hastaneye kaldırıldı ancak kurtarılamayarak hayatını kaybetti. Polis, güvenlik kameralarını inceleyerek şüpheli veya şüphelileri yakalamak için çalışmalarını sürdürüyor.
10 Nisan 2023

İktisatçı Güldem Atabay, kur korumalı mevduat faizlerinin kaldırılmasının borsadan bu alana geçişe yol açabileceğini belirtti. Borsada riskli işlemler ve Merkez Bankası'nın arka kapı satışları olduğunu ifade etti. Atabay, mevcut iktidarın ekonomi politikalarının devam etmesi durumunda Türkiye'nin sermaye kontrolüne doğru gidebileceğini öne sürdü. Ayrıca, borsanın yatırım yeri olmaktan çıktığını ve tehlikeli işlemlerin olduğunu, yabancı yatırımcıların demokratik bir sistem görmesi durumunda Türkiye'ye ilgi gösterebileceğini dile getirdi.
9 Nisan 2023

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ile Demokrat Parti (DP) arasında seçim işbirliği kapsamında DP, CHP genel merkezine 14 kişilik bir aday listesi iletti. DP Genel Sekreteri Serhan Yücel, CHP Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı ile bir görüşme gerçekleştirerek listeyi sundu. Listede Serhan Yücel, Salih Uzun ve Cemil Enginyurt'un CHP listelerinden seçilebilecek yerlerden aday gösterilmesi beklenirken, Ömer Karakeçeli ve Osman Varol'un seçilemeyecek sıralarda olduğu belirtildi. Listede kadın aday bulunmuyor.
9 Nisan 2023

Karadeniz Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü akademisyenleri, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası yıkılan binalardan alınan karot örneklerini inceledi. Çalışmalar sonucunda, beton basınç dayanımının yönetmelikte belirtilen değerlerin yarısından az olduğu tespit edildi. Prof. Dr. Ahmet Can Altunışık, bu durumun yıkımların ana nedenlerinden biri olduğunu ifade etti.
8 Nisan 2023

42'nci İstanbul Film Festivali, İstanbul Kadıköy'deki Süreyya Operası'nda başladı. Festivalin ilk Sinema Onur Ödülü Kayhan Yıldızoğlu'na, ikinci ödül ise Nevra Serezli'ye verildi. Metin Akpınar, ödül töreninde Nevra Serezli'ye sürpriz yaparak ödülünü takdim etti. Festival kapsamında 12 gün boyunca 84 ülkeden 160 yönetmenin 163 filmi gösterilecek.
7 Nisan 2023

Sinema Yazarları Derneği'nin (SİYAD) düzenlediği 55. Türkiye Sineması Ödülleri'nde 'Kurak Günler' filmi, 'En İyi Film' ve 'En İyi Yönetmen' dahil olmak üzere toplam sekiz ödül alarak öne çıktı. Ödüller, oyuncu Cem Davran'ın sunumuyla İstanbul'daki Salon İKSV'de düzenlenen törende sahiplerine verildi. 'En İyi Kadın Oyuncu' ödülünü 'Bergen' filmiyle Farah Zeynep Abdullah kazandı. Tören, SİYAD üyelerinin oylarıyla belirlenen kazananları onurlandırdı.
5 Nisan 2023

Borsa İstanbul, 2023 yılına dalgalı bir başlangıç yaptı ve bu dalgalanma devam ediyor. Halka arzlarla ilgili sıkıntılar ve düzenlemeler sonrasında, uzmanlar borsada oynaklığın süreceğini öngörüyorlar. Gedik Yatırım Araştırma Müdür Yardımcısı Eda Karadağ, seçim sonuçlarına kadar borsada net bir yön belirlemenin zor olduğunu ifade ediyor. Ayrıca, kur korumalı mevduatta (KKM) faiz sınırının kaldırılmasının borsa üzerinde sınırlı bir baskı yaratabileceği düşünülüyor. Trive Yatırım Araştırma Direktörü Serdar Pazı, halka arzların eskisi gibi sürekli tavan yapmadığını ve KKM ile aylık mevduatın daha cazip hale geldiğini belirtiyor.
4 Nisan 2023
İşaretlediklerim