Ankara Çankaya'da bulunan AFAD'ın muhasebe/evrak bölümünde yangın çıktı. Yangın, itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü ve herhangi bir yaralanma olmadı. Bazı evrakların zarar gördüğü yangınla ilgili Ankara başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yangınla ilgili olarak 'Belgeleri yakalım derken, binaları da yakmayın lütfen' şeklinde bir açıklama yaptı.
21 Mart 2023

Türkiye hükümeti, 14 Mayıs'taki seçimler öncesinde kredi kullanımını teşvik etmek amacıyla kamu bankaları Ziraat Bankası, VakıfBank ve Halkbank'ın sermayesini toplamda 5,5 milyar dolar (105 milyar lira) artırmayı planlıyor. Bu miktar, ilk duyurulan plandan yüzde 75 daha fazla. Sermaye artışını Türkiye Varlık Fonu (TVF) sağlayacak ve TVF'nin yönetim kurulu başkanı Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan. Kamu bankaları, son yıllarda ekonomiyi desteklemek için ucuz finansman ve Kredi Garanti Fonu kredileri sağlarken, bu durum sermaye ihtiyacını da artırmıştı.
21 Mart 2023

Türkiye'de yaşanan depremler sonrasında alınan önlemler ve Türkiye Varlık Fonu'nun (TVF) desteğiyle Borsa İstanbul'da dalgalı bir seyir gözlemleniyor. TVF, Ziraat Portföy aracılığıyla borsaya para akıtarak endeksin düşüşünü engellemeye çalışıyor ve son olarak 3 Mart'ta 4,31 milyar liralık bir müdahalede bulundu. Uzmanlar, TVF'nin BIST 100 endeksinin 5000 sınırını korumaya çalıştığını belirtiyor, ancak endeks önceki gün 4975 seviyesinden kapanmış ve takip eden gün 4900 seviyesine kadar düşerek 4956 seviyesinde işlem görmüştür.
21 Mart 2023

Ankara Çankaya'da bulunan AFAD'ın muhasebe/evrak bölümünde sabah saatlerinde bir yangın çıktı. İtfaiye ekipleri yangını söndürdü ve herhangi bir yaralanma olmadı. Yangında bazı evraklar zarar gördü. Ankara başsavcılığı yangını şüpheli bularak soruşturma başlattı ve güvenlik kamera kayıtlarının incelenmesi, evrak bölümünden ayrılan son kişilerin ifadesinin alınması gibi talimatlar verdi. AFAD, 6 Şubat'taki depremlere müdahale konusunda eleştirilmişti.
21 Mart 2023

Türk Tabipleri Birliği Halk Sağlığı Kolu Başkanı Prof. Dr. Gamze Varol, 6 Şubat depremlerinin ardından geçen 42 gün sonrasında temel ihtiyaçların hala sorun teşkil ettiğini ve yanlış yerleşim alanı seçimleri nedeniyle yaşanan yağış ve selin sorunları derinleştirdiğini belirtti. Varol, barınma alanlarının hastalık yuvasına dönüşebileceği, güvenli içme suyu sağlanamadığı ve atık arıtma sistemlerinin yetersizliği gibi konularda uyarılarda bulundu. Ayrıca, bölgede dizanteri, gastroenteritler, hepatit ve leptospirozis gibi hastalıkların artışı beklendiğini ifade etti.
20 Mart 2023

Hatay'ın İskenderun ilçesinde gece saatlerinde meydana gelen deniz seviyesi yükselmesi nedeniyle Atatürk Anıt Alanı, Mete Aslan Bulvarı ve Sahil Yolu Caddesi su altında kaldı. Su birikintileri trafikte ilerlemekte zorluklara yol açtı. Vatandaşlar ve araç sürücüleri etkilendi. İskenderun Belediyesi ekipleri, suyun tahliyesi için çalışma başlattı.
20 Mart 2023

Çevresel bilince dikkat çekmek amacıyla sanatçıların doğayla ilişkilerini yansıtan eserlerini bir araya getiren 'Varoluşa Saygı' sergisi, MERKUR galerisinde ziyarete açıldı. Sergide Alper Aydın, Ahmet Duru, Burcu Perçin ve diğer sanatçıların eserleri yer alıyor ve küratörlüğünü Burcu Perçin yapıyor. Sergi, insanın çevre üzerindeki yıkıcı etkisine dikkat çekiyor ve 1 Nisan'a kadar açık kalacak. Sergiden elde edilen gelirin bir kısmı depremzedelere bağışlanacak.
17 Mart 2023

Cumhurbaşkanı danışmanı Yiğit Bulut, Reuters'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'yeni ekonomi modeli'nden vazgeçeceğine dair haberini yalanlayarak eleştirdi. Reuters, hükümet yetkililerine dayandırdığı haberinde, Erdoğan'ın yeni seçim beyannamesinde piyasa dışı uygulamalara yer verilmeyeceğini iddia etmişti. Bulut, bu iddiaları yalan, manipülasyon ve kötü niyet olarak nitelendirdi ve Türkiye'nin eski tip ortodoks 'faiz yükselt' modeline dönüş yapmayacağını savundu.
17 Mart 2023

15 Şubat'ta düzenlenen 'Türkiye Tek Yürek' bağış kampanyasında toplanması beklenen 115 milyar liranın 41 milyar lirası henüz yatırılmadı. Habertürk yazarı Kübra Par, Fuat Oktay'ın ekibine ödeme yapmayanların isimlerinin açıklanıp açıklanmayacağını sordu, ancak hukuki bir yaptırım uygulanamayacağı ve bir zaman sınırı olmadığı belirtildi. Yatırılan miktarın tutarı zaman zaman açıklanarak bağışçıların teşvik edilmesi planlanıyor. Devlet bankaları, Varlık Fonu ve tanınmış şirketler arasında da ödeme yapmayanlar olduğu ifade ediliyor.
17 Mart 2023

Halktv.com.tr'de yer alan bir yazıda, Türkiye İşçi Partisi'nin (TİP) emek ve özgürlük ittifakından ayrılabileceği iddia edildi. Yazıda, TİP'in en az 41 şehirde kendi amblemi ve adaylarıyla seçime katılma isteğinin HDP tarafından reddedilmesi durumunda ittifaktan ayrılabileceği ve bağımsız adaylar gösterebileceği belirtildi. Ancak TİP Genel Başkan Yardımcısı Doğan Ergün, Twitter üzerinden bu iddiaları yalanlayarak ittifakın 'ufak hesaplarla' dağılmayacağını ve büyük iddiaları olduğunu ifade etti.
16 Mart 2023

Resmi Gazete'de yayımlanan bir kararla Türk-Japon Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Konseyi'ne yeni üyeler olarak Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Naci İnci ve YÖK Başkanı Erol Özvar atandı. Ayrıca Dr. Yener Mehmet Sonuşen ve Prof. Dr. İsmail Demir yeniden konsey üyeliğine atandılar. Naci İnci, geçen sene de TÜBİTAK yönetim kurulu üyeliğine atanmıştı.
15 Mart 2023

Trive Yatırım Araştırma Direktörü Serdar Pazı, Türkiye borsasının TL bazında yeni rekorlar kırabileceğini ifade etti. Geçen yıl borsanın reel getirisiyle yatırımcıları enflasyona karşı koruduğunu belirten Pazı, depremler sonrası yaşanan düşüşlere rağmen Türkiye Varlık Fonu'nun borsaya para akıtmaya başladığını ve borsada 'kontrollü' bir yapı oluşturduğunu söyledi. Pazı, şirketlerin ucuzladığını, enflasyonun şirket karlılıklarını artırdığını ve TL bazlı endeksin çok geri gelme potansiyeli olmadığını belirtti. Ayrıca, endeksin 5350 üzerinde kalması durumunda yeni rekorlar beklediğini ifade etti.
15 Mart 2023

Ankara Sanayi Odası Başkanı Seyit Ardıç, Marmara Denizi'ne kıyısı olan şehirlerin Türkiye ekonomisindeki önemli payına işaret ederek, bu bölgedeki sanayi tesislerinin deprem riski nedeniyle daha az riskli alanlara taşınmasını önerdi. Kahramanmaraş'taki yıkıcı depremler sonrası İstanbul'da olası bir depreme yönelik endişeler artarken, İstanbul Büyükşehir Belediyesi yeni imar düzenlemesi üzerinde çalışıyor. Ardıç, Marmara Bölgesi'nde meydana gelebilecek bir depremin yüksek can kaybının yanı sıra büyük ekonomik hasara yol açabileceğini belirtti ve riskin azaltılması için sanayi tesislerinin taşınmasını, Merkez Bankası ve kamu bankalarının Ankara'ya taşınmasını önerdi.
15 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 12 farklı üniversiteye yeni rektör atamalarını gerçekleştirdi. Atamalar Resmi Gazete'de yayınlanan kararlarla duyuruldu. Ayrıca, Türk-Japon Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Konseyi üyeliklerine de beş yeni isim atandı. Bu atamalar, iki ülke arasında imzalanan anlaşmanın ilgili maddesi gereğince yapıldı.
15 Mart 2023

15 Şubat'ta Türkiye'nin önde gelen televizyon kanallarının ortak yayınıyla 'Türkiye Tek Yürek' adı altında bir bağış kampanyası düzenlendi. Kampanya sırasında toplam 115 milyar 146 milyon 528 bin lira bağış taahhüt edildi. Ancak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın açıklamasına göre, şu ana kadar yatırılan miktar 74 milyar 118 milyon 164 bin lira olup, taahhüt edilen miktarın yaklaşık 41 milyar lirası henüz yatırılmamış durumda.
14 Mart 2023

Türkiye'nin yerli elektrikli otomobil markası Togg, C segmenti SUV modeli T10X ile piyasaya çıkıyor. Ön siparişler 16-27 Mart tarihleri arasında alınacak ve fiyatlar 953 bin ile 1,22 milyon lira arasında değişecek. Araç, tek motorlu ve iki farklı batarya büyüklüğü seçeneğiyle sunulacak ve menzili batarya büyüklüğüne göre 314 veya 523 km olacak. Togg CEO'su Gürcan Karakaş, markanın küresel rekabetçi ve tamamen Türkiye'ye ait bir mobilite teknolojisi markası olma hedefiyle yola çıktıklarını belirtti.
14 Mart 2023

Marmaris Belediyesi, koruma altındaki bir alana moloz dökülmesi konusunda eleştirilere yanıt verdi. Belediye, alanda yoğun yağışlarda zemin suyunun yükseldiğini ve bu nedenle dolgu çalışması yapıldığını belirtti. Dolgu malzemesi olarak Marmaris Belediyesi'nin yeni hizmet binası kazısından çıkan taşlı toprak kullanıldığını açıkladı. Ayrıca, alanda piknik alanı oluşturulacağı ve bu çalışmaların çevreye uyumlu yürütüldüğü ifade edildi.
14 Mart 2023

Kanadalı aktör William Shatner'ın, en çok bilinen rolü Kaptan Kirk karakteriyle özdeşleşen ve 70 yılı aşkın süren kariyerini konu alan belgesel 'You Can Call Me Bill', 16 Mart'ta South by Southwest Film Festivali'nde ilk gösterimini gerçekleştirecek. 91 yaşındaki Shatner, belgeselde hayatı ve ölümle ilgili düşüncelerini paylaşıyor. Belgeselin finansmanı, Shatner'ın hayranları tarafından kitle fonlama yoluyla sağlandı ve kısa sürede 789.655 dolar toplandı.
13 Mart 2023

Türkiye'de borsa yatırımcı sayısı, alınan önlemler ve Türkiye Varlık Fonu'nun piyasada kontrol sağlaması sonucunda 10 Mart 2023 itibariyle 4 milyon 75 bin 641 kişiye ulaşarak yeni bir rekor seviyeye ulaştı. Bu artış, 6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında borsanın açık tutulması ve yaşanan manipülasyon iddiaları gibi tartışmaların ardından sekiz ay sonra ilk kez düşüş gösteren yatırımcı sayısının yeniden yükselmesini işaret ediyor.
13 Mart 2023

Millet İttifakı kaynaklarına göre, seçimlerin kazanılması halinde DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ekonomiden sorumlu cumhurbaşkanı yardımcısı olarak görev alabilir. İttifak, piyasa dışı uygulamalara son verme ve kurumların onarımına odaklanma konusunda hemfikir. Ayrıca, Merkez Bankası başkanlığı için genç ve kredibilite sahibi bir adayın hazır olduğu ve ekonomi yönetiminin DEVA Partisi ve Babacan tarafından yürütülmesinin planlandığı ifade ediliyor. İttifakın geçiş süreci için her partiye en az bir bakanlık verilmesi konusunda mutabakat sağlandığı da belirtiliyor.
10 Mart 2023
İşaretlediklerim