Macaristan'ın başkenti Budapeşte'nin popüler bölgesi Terezvaros'ta, Airbnb tarzı kısa süreli kiralamalar yasaklandı. Bu karar, emlak fiyatlarının ve kiraların artmasına neden olan aşırı turizmle mücadele amacıyla alındı. Yasak, 1 Ocak 2026'dan itibaren yürürlüğe girecek. Avrupa Parlamentosu da daha önce benzer düzenlemeler yaparak konut sorununa karşı halkı korumayı hedeflemişti.
16 Eylül 2024

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), M çiçeği (mpox) virüsüne karşı ön yeterlilik alan ilk aşının 'MVA-BN' olduğunu duyurdu. Aşı, Danimarka merkezli ilaç şirketi Bavarian Nordic tarafından üretildi ve 18 yaşın üzerindeki kişilerde dört hafta arayla iki doz olarak uygulanabilecek. DSÖ, aşının bebekler, çocuklar, ergenler, hamileler ve bağışıklık sistemi zayıf kişilerde de kullanılabileceğini belirtti. DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, aşının Afrika'daki mevcut salgınlar ve gelecekteki salgınlar için önemli bir adım olduğunu vurguladı.
13 Eylül 2024

Afrika penguenlerinin sayısı, endüstriyel balıkçılık, akaryakıt sızıntıları ve iklim değişikliği gibi insan kaynaklı faktörler nedeniyle azalmaktadır. Güney Afrika'nın Western Cape bölgesindeki Simon’s Town sahilinde yaşayan bu penguenler, Uluslararası Doğa Koruma Birliği'nin (IUCN) kırmızı listesinde yer almaktadır. Balık eksikliği, su altı gürültü kirliliği ve bazı salgın hastalıklar da nüfus düşüşünün önemli sebepleri arasında yer almaktadır.
8 Eylül 2024

İtalya'da düzenlenen 81. Uluslararası Venedik Film Festivali sona erdi. Pedro Almodovar'ın yönettiği The Room Next Door filmi, festivalin en prestijli ödülü olan Altın Aslan'ı kazandı. En iyi yönetmen ödülü Gümüş Aslan, The Brutalist filminin yönetmeni Brady Corbet'e verildi. En iyi erkek oyuncu ödülünü Vincent Lindon, en iyi kadın oyuncu ödülünü ise Nicole Kidman kazandı.
8 Eylül 2024

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mücahit Birinci, eski AKP milletvekili Mehmet Metiner ve AKP Sözcüsü Ömer Çelik arasında Kara Harp Okulu mezuniyet töreninde yaşanan olaylar üzerine tartışma çıktı. Metiner, teğmenlerin gayrı kanuni yemin törenini eleştirirken, Yiğit Bulut ve Ömer Çelik bu eleştirileri vesayetçi olarak nitelendirdi. Mücahit Birinci de tartışmaya katılarak, Bulut'un ifadelerini eleştirdi ve FETÖ suçlamalarının yersiz olduğunu belirtti.
4 Eylül 2024

Ekmek Üreticileri Sendikası Başkanı Cihan Kolivar, 67 yaşında kalp krizi nedeniyle hayatını kaybetti. Kolivar, Kasım 2022'de ekmeğin aptal toplumların gıda maddesi olduğunu söyleyerek tartışma yaratmış ve bu sözleri nedeniyle hükümet tarafından hedef alınmıştı. Türk milletini alenen aşağılama ve cumhurbaşkanına hakaret suçlamalarıyla gözaltına alınan Kolivar, daha sonra tahliye edilmişti. Kolivar'ın vefatını avukatı Bilge Çiftçi Kolivar duyurdu.
4 Eylül 2024

İspanya birinci ve ikinci futbol liglerinde bazı teknik direktörlerin görevdeyken veya görevden alındıktan sonra kulüplerinden paralarını alamamaları krize yol açtı. İspanyol basını, ödemelerle ilgili sorunların çözülmemesi halinde teknik direktörlerin greve gitmekle tehdit ettiğini ve bunun İspanyol futbolunda bir ilk olduğunu yazdı. Quique Setien ve Alvaro Cervera gibi teknik direktörler, kulüplerinden tazminatlarını almakta zorluklar yaşadı. Sorunun çözümü için La Liga ile bir toplantı yapılacağı bildirildi.
3 Eylül 2024

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ve Afrika Birliği arasında yükseköğretimde işbirliğine yönelik bir mutabakat zaptı imzalandı. Anlaşma, akademik değişim programları, öğretim üyesi yetiştirme, bilim, teknoloji ve inovasyon alanlarında işbirliğini güçlendirmeyi amaçlıyor. İmza törenine Afrika ülkelerinin Ankara’daki büyükelçileri ve temsilcileri katıldı. Anlaşma, Türkiye'nin sunduğu YÖK Bursları aracılığıyla Pan-Afrikan Üniversitesinin akademik personeline destek olmayı da içeriyor.
3 Eylül 2024

Eşkıya ve Her Şey Çok Güzel Olacak filmleri, görüntü kalitesi artırılmış haliyle 6 Eylül'den itibaren yeniden vizyona girecek. Yönetmen Ömer Vargı, filmlerin orijinal niteliklerini koruyarak 4K formatıyla restore edildiğini belirtti. Dağıtımını CJ ENM'in üstlendiği filmler, Taff Pictures tarafından sinema salonlarında seyirciyle buluşacak. Eşkıya, 1996 yılında 2 milyon 600 bin izlenmeyle döneminin rekorunu kırmıştı, Her Şey Çok Güzel Olacak ise diyalogları ve müzikleriyle hatırlanıyor.
1 Eylül 2024

İstanbul Esenyurt'ta 33 katlı bir binanın girişindeki elektrik panosunda çıkan yangın itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle söndürüldü. Yangın nedeniyle oluşan duman binayı sararken, üst katlarda mahsur kalan kişiler itfaiye ekiplerince kurtarıldı. Dumandan etkilenen beş kişi hastaneye kaldırıldı ve tahliye çalışmaları devam ediyor. Yangın nedeniyle Nazım Hikmet Bulvarı çift yönlü trafiğe kapatıldı.
31 Ağustos 2024

İstanbul Esenyurt'ta 33 katlı bir binanın girişindeki elektrik panosunda yangın çıktı. Yangın nedeniyle bina dumanla kaplanırken, itfaiye ekipleri merdiven yardımıyla üst katlardaki biri çocuk beş kişiyi kurtardı. Dumandan etkilenen beş kişi hastaneye kaldırıldı. Ekiplerin tahliye çalışmaları devam ederken, yangın nedeniyle Nazım Hikmet Bulvarı çift yönlü trafiğe kapatıldı.
31 Ağustos 2024

İstanbul Valiliği, 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamaları nedeniyle bazı yolların trafiğe kapatılacağını duyurdu. 06.00'dan kutlama programı bitimine kadar Adnan Menderes Bulvarı (Vatan Caddesi) ve çevresindeki birçok yol trafiğe kapatılacak. Alternatif güzergahlar olarak Turgut Özal Millet Caddesi, Fevzipaşa Caddesi ve D 100 kara yolu gibi yollar önerildi. Bu düzenlemeler, kutlamaların sorunsuz bir şekilde gerçekleştirilmesi amacıyla yapıldı.
28 Ağustos 2024

Ticaret Bakanlığı, bisiklet ve motosikletlerde kullanılan bazı parçalar ile duvar kağıtlarının ithalatında gözetim uygulanacağını duyurdu. Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğlere göre, belirli ürünlerin birim gümrük kıymetleri kilogram başına belirli fiyatlarla sınırlandırıldı. Bu ürünler, İthalat Genel Müdürlüğü'nün düzenleyeceği gözetim belgesiyle ithal edilebilecek. Tebliğler, 30 gün sonra yürürlüğe girecek.
28 Ağustos 2024

Aydın'ın Söke ilçesi sınırlarındaki Beşparmak Dağı'nda yeni bir bitki türü keşfedildi ve 'Latmos kazgagası' adı verildi. Adnan Menderes Üniversitesi'nden Dr. Varol Aydın ve Prof. Dr. Hasan Yıldırım tarafından yapılan araştırmalar sonucunda bitkinin literatürde kaydının olmadığı belirlendi. Bitkinin bilimsel ismi 'Corydalis varolaydinii' olarak belirlendi ve bu keşif uluslararası bir dergide yayımlandı. Prof. Yıldırım, Latmos'un korunması gerektiğini vurguladı ve bölgenin madencilik faaliyetlerinden olumsuz etkilendiğini belirtti.
26 Ağustos 2024

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), üniversite kayıtlarını herhangi bir nedenle yaptıramayan öğrencilere 26 Ağustos-2 Eylül tarihleri arasında mazeret kayıt hakkı tanıdı. Kayıt işlemleri 2 Eylül Pazartesi günü saat 17:00'ye kadar devam edecek. 2024 YKS yerleştirme sonuçlarına göre üniversitelerine kaydını yaptıramayan adaylar bu tarihler arasında kayıtlarını gerçekleştirebilecek.
23 Ağustos 2024

İstanbul'da 30 Ağustos Zafer Bayramı provaları nedeniyle bu pazar günü bazı yollar trafiğe kapatılacak. Vatan Caddesi'nde yapılacak provalar nedeniyle 06:00'dan prova bitimine kadar D-100 kuzey ve güney yön, 10'uncu Yıl Caddesi, Oğuzhan Caddesi, Sofular Caddesi, Halıcılar Caddesi, Akdeniz Caddesi, Akşemsettin Caddesi, Edirnekapı Caddesi, Keçeci Meydan Sokak, Ordu Caddesi ve Atatürk Bulvarı trafiğe kapalı olacak. Sürücüler alternatif güzergah olarak Turgut Özal Millet Caddesi, Fevzipaşa Caddesi, Atatürk Bulvarı, D-100 kara yolu ve O-3 hal yolunu kullanabilecek.
23 Ağustos 2024

Borussia Dortmund taraftarları, kulübün silah üreticisi Rheinmetall ile yaptığı sponsorluk anlaşmasını protesto etmeye hazırlanıyor. Taraftar grupları, kulübün bu anlaşma ile kendi değerlerinden vazgeçtiğini ve bir silah şirketinin imajını iyileştirmeye çalıştığını belirtti. Protestoların, Borussia Dortmund'un Eintracht Frankfurt ile oynayacağı sezonun ilk maçında gerçekleşmesi planlanıyor. Taraftarlardan döviz ve pankartlar hazırlamaları istendi.
21 Ağustos 2024

Doğu Anadolu Bölgesi'nde yapılan kazılarda bulunan 3 bin 500 yıl öncesine ait takılar ve süs eşyaları, Erzurum Müzesi'nde sergilenmeye başlandı. Bu eserler, Erzurum Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuvarı'nda uzman ekiplerce temizlendikten sonra özel bir konseptle müzede yer aldı. Sergilenen aksesuarlar arasında küpe, kolye, bileklik, halhal, bilezik, fibula, tork, yüzük gibi çeşitli takılar bulunuyor. Bu tarihi eserler, Geç Tunç Çağ'dan Osmanlı Dönemi'ne kadar geniş bir zaman dilimini yansıtıyor.
21 Ağustos 2024

Trendyol Süper Lig'de ikinci hafta dokuz maçla tamamlandı ve Trabzonspor bu hafta bay geçti. Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), haftanın VAR kayıtlarını YouTube hesabından yayınladı. İkinci hafta sonunda puan durumu da güncellendi.
21 Ağustos 2024
İşaretlediklerim