Hazine ve Maliye Bakanlığı, tasarruf tedbirleri kapsamında 29 ildeki vergi dairelerini defterdarlık olarak yeniden yapılandırdı. Resmi Gazete'de yayınlanan cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle mevcut defterdarlıklar kapatılarak, vergi dairesi başkanlıklarının unvanı defterdarlık olarak değiştirildi. Yeni defterdarlıklar Gelir İdaresi Başkanlığı'na (GİB) bağlanacak ve taşrada sunulan hizmetler ağırlıklı olarak vergi hizmetlerinden oluşacak. Ayrıca, İstanbul'daki Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığı da kaldırıldı.
3 Temmuz 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yurt dışı çıkış harçlarına yapılması planlanan zam hakkında açıklamalarda bulundu. Şimşek, imkanı olmayan birinin yurt dışına gidemeyeceğini belirterek, imkanı olanlardan vergi alınmasının planlandığını söyledi. Ayrıca, vergi taslağı, asgari ücret, EYT düzenlemesi ve muhalefetin ekonomi politikaları eleştirileri hakkında da konuştu. Şimşek, vergi taslağı için yapılan eleştirileri yaygara olarak nitelendirdi ve vergilendirilmeyen alanlardan vergi almanın yeni bir vergi yükü getirmek olmadığını vurguladı.
1 Temmuz 2024

Vergi Usul Kanunu kapsamında düzenlenen vergi ve cezalarda uzlaşma mekanizması, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın talimatıyla 24 Haziran'da durdurulmuştu. Ancak gelen tepkiler üzerine bu karardan geri adım atıldı ve mekanizmanın devam etmesine karar verildi. Bu mekanizma, ceza tebligatından itibaren üç ay içinde ödeme yapacağını taahhüt eden mükelleflere yüzde 50 oranında indirim sağlıyor.
26 Haziran 2024

Esfender Korkmaz, CHP'nin ekonomik krizle ilgili önerilerinin eksik ve yanlış olduğunu savundu. Vergi artışlarının krizi derinleştireceğini ve yatırımları olumsuz etkileyeceğini belirtti. Ayrıca, tüketici kredilerindeki faiz oranlarının yüksek olmadığını ve devlet yardımlarının daha adil dağıtılması gerektiğini vurguladı. Korkmaz, CHP'nin krizden çıkış için somut bir plan sunmadığını eleştirdi.
26 Haziran 2024

Dünyadaki birçok ülke, sermaye transferine göz yummakta ve Türkiye de vergi kaçırmayı önlemeye yönelik bir yasa çıkarmış olmasına rağmen, bu yasa Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından gerekli adımlar atılmadığı için uygulanamıyor. 2006 tarihli Kurumlar Vergisi Kanunu'nun 30. maddesi, belirli ülkelerdeki kazançların %30 oranında vergilendirilmesini öngörüyor, ancak bu ülkelerin listesi Cumhurbaşkanı tarafından yayımlanmadığı için vergi kesintisi yapılamıyor. Uzmanlar, bu vergilerin bütçe açığını kapatmada önemli bir kaynak olabileceği konusunda hemfikir.
26 Haziran 2024

AKP Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ, Temmuz ayında asgari ücret artışı yapılmayacağını belirtti. Dağ, Covid-19 sonrası süreçte asgari ücretin yılda iki kez gözden geçirildiğini ancak bu yıl Temmuz ayında böyle bir sürecin olmayacağını söyledi. Ayrıca, vergi reformuna ihtiyaç olduğunu ve doğrudan vergilerin artırılıp dolaylı vergilerin azaltılması gerektiğini vurguladı.
25 Haziran 2024

Ipsos tarafından gerçekleştirilen bir ankete göre, 17 G20 ülkesindeki vatandaşların yaklaşık üçte ikisi, ekonomide ve yaşam tarzında büyük değişiklikleri finanse etmek için varlıklı kişilerden servet vergisi alınmasını destekliyor. Türkiye'de bu destek oranı yüzde 78 olarak belirlenmiş. Ankete katılanların çoğunluğu ayrıca daha yüksek karbon vergileri ve büyük işletmeler için daha yüksek vergi oranlarını da destekliyor. İklim değişikliği ve doğanın korunması konusunda da büyük eylemler yapılması gerektiğine inanılıyor.
25 Haziran 2024

Şeref Oğuz, Mehmet Şimşek'in yabancı yatırımcıyı çekebilmesi için önce içerdeki yatırımcıyı ikna etmesi gerektiğini vurguluyor. Oğuz, yerli yatırımcıların enflasyon, maliyetler, belirsizlik ve ani regülasyonlar gibi sorunlarla karşı karşıya olduğunu belirtiyor. Ayrıca, vergi reformu paketine hükümetten yeterli destek gelmediğini ve yabancı yatırımcıların bu durumu fark ettiğini ifade ediyor. Yabancı yatırımcıların sürprizleri sevmediğini, politik istikrarsızlıktan hoşlanmadığını ve hukuksuzluk ile ayrımcılıktan kaçındığını belirtiyor.
25 Haziran 2024

Esfender Korkmaz, dünyada genel bir ekonomik kriz olmadığını, ancak Türkiye ve Arjantin'in kriz yaşadığını belirtti. Türkiye'deki krizin nedeninin 20 yıllık siyasi iktidarın yanlış politikaları olduğunu vurguladı. Krizin çözümü için standart politikaların yeterli olmadığını, özel bir 3 yıllık istikrar programı ve uzun vadeli planlama gerektiğini savundu. Muhalefetin de bu konuda yeterince farkında olmadığını ve köklü çözümler sunmadığını ifade etti.
25 Haziran 2024

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yalçın Karatepe, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile yapılan görüşmede dört ana başlıkta taleplerini ilettiklerini belirtti. Asgari ücret ve emekli maaşlarına zam yapılması, tarımın ulusal güvenlik meselesi olarak ele alınması, vergi adaletinin sağlanması ve TÜİK verilerinin şeffaf bir şekilde paylaşılması talepler arasında yer aldı. Ancak Karatepe, dört saatlik görüşmenin sonunda hükümetin anlayışında bir değişim iradesi görmediklerini ifade etti.
24 Haziran 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in 2015 yılında göktaşından vergi alınıp alınmaması gerektiğiyle ilgili yaptığı paylaşım yeniden gündeme geldi. Bingöl'ün Sarıçiçek köyüne düşen göktaşlarının satışıyla ilgili vergi tartışmaları o dönemde büyük ilgi görmüştü. Şimşek, Gelir İdaresi Başkanlığı'na yaptırdığı inceleme sonucunda, göktaşı satışının gelir vergisine tabi olup olmayacağına dair hukuki durumu açıklamıştı. Buna göre, göktaşı satışının ticari bir organizasyon kapsamında yapılması durumunda vergiye tabi olacağı belirtilmişti.
23 Haziran 2024

Orhan Bursalı, yeni vergi paketinin çalışanların ve esnafın gelirlerini hedef aldığını, ancak borsada işlem hacminden vergi alınmadığını eleştiriyor. Borsada vergi alınmamasının büyük sermaye sahiplerinin tepkisinden kaynaklandığını belirtiyor. Bursalı, ABD ve Avrupa'da borsadan elde edilen kazançların vergilendirildiğini, Türkiye'de ise büyük sermayeye dokunulmadığını vurguluyor.
23 Haziran 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, motokurye faaliyetlerinden doğan ticari kazançların basit usulde vergilendirileceğini açıkladı. Yeni düzenleme ile motokurye gelirlerine ve garsonların bahşişlerine yeni vergi getirilmeyecek, muafiyet sağlanacak. Ayrıca, bahşiş gelirleri normal ücret geliriyle ilişkilendirilmeyecek ve hizmet bedelinden ayrı gösterilerek KDV’ye tabi olmayacak. Bu düzenleme, 226 milyar liralık vergi paketinin bir parçası olarak sunuldu.
22 Haziran 2024

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), yurtdışına çıkış harcının yeniden belirlenmesine ilişkin haberlerle ilgili bir açıklama yaptı. Açıklamada, yurtdışına çıkış harcının çıkış tarihinde yürürlükte olan tutar üzerinden ödenmesi gerektiği belirtildi. Bu nedenle, bugünden harç pulu satın almanın veya harcı ödemenin, çıkış tarihinde geçerli tutarın ödenmeyeceği anlamına gelmediği vurgulandı. Vatandaşların spekülatif haberler nedeniyle mağdur olmaması için GİB'in açıklamalarını takip etmeleri gerektiği ifade edildi.
15 Haziran 2024

226 milyar liralık vergi paketinin detayları açıklandı. Pakette yurt dışına çıkış harcının 150 liradan 1.500 liraya çıkarılması gibi bireyleri ilgilendiren önemli düzenlemeler bulunuyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Borsa İstanbul’daki işlemlere vergi getirilmesi planını ertelediklerini duyurdu. Yeni düzenlemelerle çok uluslu ve yerli şirketlerin yanı sıra bireyler tarafından ödenen vergilerin artırılması hedefleniyor.
14 Haziran 2024

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 2023 yılına ait hane halkı tüketim harcaması istatistiklerine göre, hane halklarının en büyük harcama kalemleri kira ve konut ile ulaştırma oldu. Hane halkı başına aylık ortalama tüketim harcaması 24 bin 383 lira olarak belirlenirken, fert başına 12 bin 521 lira harcama yapıldı. Konut ve kira harcamaları yüzde 23,9 ile en büyük payı alırken, ulaştırma harcamaları yüzde 21,9 ile ikinci sırada yer aldı. Gıda ve alkolsüz içecek harcamaları ise yüzde 20,6 ile üçüncü sırada bulunuyor.
11 Haziran 2024

Murat Ağırel, Mehmet Şimşek'i vergi adaletsizliği ve liberal kapitalist ekonomi politikaları nedeniyle sert bir şekilde eleştirdi. Ağırel, yoksul halk kesimlerinin ve maaşlı çalışanların borç yükünü taşıdığını, buna karşın lüks işletmelerin vergi ödemekten kaçındığını belirtti. İzmir'deki bir börekçi firmanın ödediği vergilerle lüks işletmelerin ödemediği vergileri karşılaştırarak, Şimşek'in bu duruma müdahale etmediğini vurguladı.
11 Haziran 2024

Çin'den ithal edilen araçlara yüzde 40 ek vergi temmuz ayında yürürlüğe girecek. Bu vergi, içten yanmalı motorlar dahil tüm yakıt türlerini kapsayacak şekilde genişletildi. Ticaret Bakanlığı, bu adımı uluslararası anlaşmalar, tüketici güvenliği, kamu sağlığının korunması, yurt içine yatırımların özendirilmesi ve cari açığın düşürülmesi gibi nedenlerle attığını belirtti. Uzmanlar, Çinli otomotiv yatırımcılarının bu vergi sonrası ya pazardan çekileceğini ya da vergilerin bir kısmını karşılayacağını öngörüyor.
10 Haziran 2024

Çin'den ithal edilen elektrikli otomobillere getirilen yüzde 40 ek Gümrük Vergisi, benzinli ve hibrit otomobiller için de uygulanacak. 7 Temmuz 2024'te yürürlüğe girecek olan bu uygulama, Çinli otomobillerin fiyatlarını en az 500 bin TL artıracak. Yeni vergi düzenlemesi, motorlu kara taşıtları, traktörler, bisikletler, motosikletler ve diğer kara taşıtları ile bunların aksam, parça ve aksesuarlarını kapsayacak.
9 Haziran 2024

Borsa İstanbul'daki işlemlere vergi getirilmesi gündemde. Bu verginin, borsanın likiditesini düşürmeyecek bir oranda olması gerektiği vurgulanıyor. Hisse senedi işlemlerine getirilecek vergi ihtimali, borsanın son iki haftadır düşüş yaşamasının ana nedeni olarak gösteriliyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in açıklamalarına göre, hisse senedi kazançlarına değil, yapılan alım satımlar üzerinden bir vergi düşünülüyor.
9 Haziran 2024
İşaretlediklerim