Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rus ordusundaki asker sayısını 180 bin kişi daha artıran bir kararname imzaladı. Bu kararname ile Rusya Silahlı Kuvvetleri'nin toplam personel sayısı 2 milyon 389 bin 130 kişiye çıkarıldı. Karar, 1 Aralık'ta yürürlüğe girecek. Bu adım, Rusya'nın Ukrayna ile devam eden savaşının bir parçası olarak değerlendiriliyor.
16 Eylül 2024

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD'deki başkanlık seçimlerinde Demokrat Parti adayı Kamala Harris'i desteklediğini duyurdu. Putin, Harris'in etkileyici ve bulaşıcı gülüşünün her şeyin yolunda olduğunu gösterdiğini belirtti. Putin'in bu açıklamaları, Biden yönetiminin Rusya'yı 2024 seçimlerini etkilemekle suçlamasının hemen ardından geldi. Ayrıca, Putin, Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump'ı Rusya'ya karşı uyguladığı yaptırımlar nedeniyle eleştirdi.
5 Eylül 2024

Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin hakkında tutuklama kararı verdiği Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, UCM'ye taraf Moğolistan'a vardı. Avrupa Komisyonu ve Ukrayna, Moğolistan'a Putin'i tutuklaması çağrısında bulundu ancak bu çağrı karşılık bulmadı. Putin, Moğolistan Dışişleri Bakanı tarafından sıcak bir şekilde karşılandı ve yarın Moğolistan Devlet Başkanı ile bir araya gelmesi bekleniyor.
2 Eylül 2024

Fransız yargısı, Telegram’ın kurucusu Pavel Durov’un gözaltı süresini 48 saat uzatma kararı aldı. Durov, Le Bourget Havalimanı’nda özel jetinden inerken gözaltına alınmıştı. Kremlin, Durov’un neyle suçlandığını bilmediklerini belirtti. Telegram, gizlilik sağlayan şifreli konuşma hizmetiyle bilinirken, birçok ülkede aşırı siyasi hareketler için bir sığınak olarak eleştiriliyor.
26 Ağustos 2024

Rusya Merkez Bankası, politika faizini 26 Temmuz'da 200 baz puan artırarak yüzde 18'e yükseltti. Buna rağmen, ülkede şirket ve tüketici kredilerinin kullanımı artmaya devam ediyor. Devlet Başkanı Vladimir Putin, bu durumu 'garip' bulduğunu belirterek, hükümet ve Merkez Bankası'nı enflasyonu azaltmak için daha etkili ve eşgüdümlü eylemler yapmaya çağırdı. Putin, kredilerdeki artışın enflasyonu yükselttiğini ve mali sektördeki hızlı gelişimin olumsuz sonuçlar doğurabileceğini vurguladı.
26 Ağustos 2024

Slovenya'da Arjantinli gibi davranarak Rus istihbaratı için çalışan casus çift Anna ve Artem Dultsev, ABD ile Rusya arasında yapılan tutuklu takası sonucu Rusya'ya döndü. Çiftin çocukları Sofia ve Daniel, kendilerini Arjantinli sanıyor ve İspanyolca konuşuyordu. Çocuklar, Rusya'ya döndüklerinde gerçek kimliklerini öğrendi. Casus çift, 2022'nin sonunda Slovenya'da gözaltına alınmış ve casusluk suçundan 19 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.
3 Ağustos 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron tarafından 2024 Paris Yaz Olimpiyat Oyunları açılış resepsiyonuna davet edilmedi. Erdoğan, torununun LGBT gösterileri olacağı uyarısı üzerine gitmediğini iddia etmişti. Ancak France 24'ün haberine göre, Erdoğan'ın yanı sıra Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Hindistan Başbakanı Narendra Modi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman da davet edilmedi.
31 Temmuz 2024

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Moskova'da Kremlin Sarayı'nda bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede, iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkiler ile Suriye'nin bulunduğu bölgedeki olumsuz gelişmeler ele alındı. Putin, Esad'la uzun süredir bir araya gelmediklerini ve birçok konuyu görüşmeleri gerektiğini belirtti. Esad ise, Rusya ile Suriye'nin geçmişten bugüne zor süreçlerden geçtiğini ve bugünkü görüşmenin detayların ele alınması açısından önemli olduğunu vurguladı.
25 Temmuz 2024

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Moskova'da bir araya geldi. Kremlin'de gerçekleşen görüşmede, iki lider Suriye'nin bulunduğu bölgedeki olumsuz gelişmeleri ve ticari-ekonomik ilişkileri ele aldı. Putin, Esad'la uzun süredir görüşmediklerini ve birçok konunun gündemlerinde olduğunu belirtti. Esad ise Rusya ile Suriye'nin zor süreçlerden geçtiğini ve bugünkü görüşmenin detaylı istişareler açısından önemli olduğunu vurguladı.
25 Temmuz 2024

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ermenistan ile barış anlaşması metninin yaklaşık yüzde 90'ı üzerinde mutabakat sağlandığını belirtti. Aliyev, 2. Karabağ Savaşı'nda elde edilen zaferin unutulmayacağını ancak bu konulara takılıp kalınmayacağını ifade etti. Ayrıca, Ermenistan ve Gürcistan'daki dış politika değişimlerinin yakından takip edilmesi gerektiğini vurguladı. Aliyev, Ermenistan anayasasında Karabağ'ın Ermenistan'a birleştirilmesi yönündeki maddenin değiştirilmesi gerektiğini de belirtti.
21 Temmuz 2024

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Avrupa Birliği dönem başkanlığını üstlenmesiyle birlikte 'barış misyonu' adını verdiği görüşmeler kapsamında ABD başkan adayı Donald Trump ile bir araya geldi. NATO Zirvesi için Washington'da bulunan Orban, Trump ile yaptığı görüşmeyi 'barış misyonu 5.0' olarak nitelendirdi ve barışı sağlamanın yollarını görüştüklerini belirtti. Orban, bu misyon kapsamında daha önce Ukrayna, Rusya, Çin ve Türkiye liderleriyle de görüşmeler gerçekleştirdi.
12 Temmuz 2024

2024 yılında dünya nüfusunun yarısının yaşadığı 80'den fazla ülkede genel seçimler yapıldı veya yapılacak. Bu seçimlerde bazı ülkelerde mevcut düzen korunurken, bazılarında ufak sallantılar veya büyük değişimler yaşandı. Seçim süreçlerinde uluslararası gözlemciler şeffaflık ve demokratikliği denetlerken, birçok ülkede hile, dezenformasyon ve muhalefetin bastırılması gibi sorunlar gözlemlendi. Öne çıkan seçimler arasında Fransa, İran, Britanya, Belçika, Avrupa Birliği, Hindistan, Çad, Rusya ve Azerbaycan yer alıyor.
9 Temmuz 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Kazakistan ziyareti dönüşünde uçakta gazetecilere yaptığı açıklamada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'a bir davet yapabileceklerini belirtti. Erdoğan, Türkiye'nin Suriye'ye dostluk elini uzattığını ve bölgede bir terör devleti kurulmasına izin vermeyeceklerini vurguladı. Ayrıca, Suriye'de barışın sağlanmasının milyonlarca insanın ülkelerine geri dönmesi açısından önemli olduğunu ifade etti.
5 Temmuz 2024

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Avrupa Birliği dönem başkanlığı sırasında Rusya'ya yapacağı ziyarete gelen tepkilere yanıt verdi. Orban, Brüksel'de oturarak barışın sağlanamayacağını ve savaşın sona ermesi için aktif adımlar atılması gerektiğini belirtti. AB Konseyi Başkanı Charles Michel'in, AB adına Rusya ile temas kurma yetkisi olmadığı uyarısına rağmen, Orban barış yolunda önemli bir araç olarak hizmet edeceklerini ifade etti. Orban, dönem başkanlığını üstlendikten sonra ilk dış ziyaretini Ukrayna'ya yapmıştı.
5 Temmuz 2024

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, yeniden seçildikten sonra ilk yurtdışı ziyaretini Çin'e yapıyor. Bu ziyaret, Çin Cumhurbaşkanı Şi Cinping'in de ilk yurtdışı ziyaretini Rusya'ya yapmasıyla karşılıklı olarak gerçekleşiyor. İki lider, çok kutuplu bir dünya düzeni inşa etme çabalarını sürdürüyor ve bu bağlamda dış politika koordinasyonunu güçlendirmeye çalışıyorlar. Ayrıca, iki ülke arasındaki ticaret hacmi son beş yılda iki katına çıkarak 228 milyar dolara ulaşmış durumda.
16 Mayıs 2024

Fransız oyuncu Gérard Depardieu, Eylül 2021'de 'Les Volets Verts' filminin çekimleri sırasında iki kadına cinsel saldırıda bulunduğu iddiasıyla ifade verdi. Ayrıca, Ağustos 2018'de oyuncu Charlotte Arnould'a karşı işlediği öne sürülen tecavüz ve cinsel saldırı şüphesi de Paris savcılığı tarafından resmi olarak soruşturulmaktadır. Depardieu, suçlamaları reddetmekte ve 13 kadın tarafından benzer suçlamalarla karşı karşıya bulunmaktadır.
30 Nisan 2024

ABD istihbarat kurumları, Rus muhalif lider Aleksey Navalni'nin şüpheli ölümüyle ilgili olarak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in direkt olarak bir rolü olmadığını belirtti. Navalni, 2021'de zehirlenme iddiası sonrası tedavi görmüş ve daha sonra Rusya'da tutuklanarak ceza almıştı. Navalni'nin şüpheli ölümü sonrası birçok Avrupa lideri ve ABD Başkanı Joe Biden, Putin'i suçlamıştı. Ancak ABD istihbarat raporları, Putin'in öldürülme emrini vermediğini ortaya koydu.
27 Nisan 2024

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Moskova'da yaptığı görüşmenin ardından Ermenistan ile barışın yakın olduğunu açıkladı. Aliyev, iki ülke arasında ortak bir anlayışın olduğunu ve sadece detayların ele alınması gerektiğini ifade etti. Ayrıca, Kazakistan'ın dışişleri bakanlarının bir araya geleceği bir toplantıya ev sahipliği yapma teklifini kabul etti. Geçmişte birçok ülke bu süreçte arabuluculuk yapmış ancak sonuç alınamamıştı.
23 Nisan 2024

Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, NATO'nun talebi doğrultusunda ülkesinin nükleer silahları konuşlandırmaya hazır olduğunu belirtti. Bu açıklama, ABD ile Polonya arasında devam eden nükleer işbirliği görüşmeleri bağlamında yapıldı. Duda, Rusya'nın Kaliningrad bölgesindeki askeri varlığını ve Belarus'a yerleştirilen nükleer silahları gerekçe göstererek, NATO'nun doğu kanadını güçlendirmek amacıyla bu adımın atılabileceğini ifade etti. Ayrıca, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Belarus'a taktik nükleer silahlar gönderildiğini doğrulamıştı.
22 Nisan 2024

Türkiye, yerel seçimlerin ardından Nisan ayında dış politika gündemine hızlı bir dönüş yapacak. Almanya Cumhurbaşkanı'nın ziyareti, Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah Es-Sisi'nin Ankara ziyareti, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in beklenen ziyareti ve Türk-Yunan ilişkileri üzerine teknik düzeyde görüşmelerin ardından Yunan Başbakanı'nın Türkiye ziyareti planlanıyor. Bu görüşmelerde terörizmle mücadele, ekonomik iş birlikleri, bölgesel güvenlik ve ikili ilişkilerin geliştirilmesi gibi konular ele alınacak.
30 Mart 2024
İşaretlediklerim