Netflix, Türkiye'deki abonelik planlarına zam yaptığını duyurdu. Temel Plan 63,99 TL, Standart Plan 97,99 TL ve Özel Plan ise 130,99 TL oldu. Yeni üyeler için zamlı tarifeler hemen geçerli olacakken, mevcut üyeler için değişiklikler aşamalı olarak uygulanacak ve ücret değişikliği öncesinde 30 gün önceden e-posta ile bilgilendirme yapılacak.
17 Ocak 2023

Oxfam'ın yayımladığı raporda, dünyanın en zengin yüzde 1'lik kesiminin son iki yılda kalan yüzde 99'luk kesimden iki kat fazla servet kazandığı belirtiliyor. Raporda, şirketlerin Rusya-Ukrayna savaşını fiyat artışları için bahane olarak kullandığı ve gıda şirketlerinin büyük karlar elde ettiği, bu nedenle vergilerinin artırılması gerektiği ifade ediliyor. Ayrıca, milyarderlerin servetinin günde 2,7 milyar dolar arttığı, enflasyonun ücret büyümesini geçtiği ülkelerde yaşayan işçilerin durumunun ise kötüleştiği kaydediliyor. Oxfam, zenginlere daha fazla vergi uygulanması tavsiyesinde bulunuyor.
17 Ocak 2023

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, 458 bin 615 sözleşmeli personelin kadroya geçişini sağlayacak bir kanun teklifini onayladı. Teklif, memur kadrosuna geçmek isteyen sözleşmeli personelin başvuru sürecini, sanatçılar ve sağlık personeli gibi farklı grupların durumunu ve mahalli idarelerdeki işe alım prosedürlerini düzenliyor. Ayrıca, memur kadrolarına atananların dört yıl süreyle başka kamu kurum ve kuruluşlarına naklinin yapılamayacağını belirtiyor.
16 Ocak 2023

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, iktidarın Gezi Parkı eylemlerinden sonra sosyal medyanın etkisini fark ederek 'trol ordusu' oluşturmaya başladığını belirtti. Babacan, bu durumun kendi bakanlık döneminde de görüldüğünü ancak şu anki kadar etkili olmadığını ifade etti. Ayrıca, iktidarın bu trol ordusunu oluşturmak için resmi ya da gayriresmi kaynaklar yarattığını ve iktidar için kaynak sorunu olmadığını dile getirdi.
16 Ocak 2023

Netflix Türkiye, 31 Ocak tarihinde Alacakaranlık film serisini platformdan kaldıracağını duyurdu. Seri, Stephenie Meyer'ın romanlarından uyarlanmış ve 2008-2012 yılları arasında beş film olarak vizyona girmiştir. Filmler gençlik, aşk ve fantezi temalarını işlemekte ve başrollerinde Robert Pattinson ile Kristin Stewart bulunmaktadır.
16 Ocak 2023

'The Last of Us' oyununun dizi uyarlaması büyük ilgi gördü ve bu durum siber suçluların dikkatini çekti. Kaspersky güvenlik şirketi, oyunun PC versiyonunun indirilebileceğini vaat eden sahte indirme linkleri ve aktivasyon kodları sunan kimlik hırsızlığı siteleri konusunda uyarılarda bulundu. Kullanıcıların gerçek oyun yerine zararlı dosyalar indirebileceği ve kişisel bilgilerinin çalınabileceği belirtildi. Araştırmacılar, resmi ve güvenilir kaynaklardan indirme yapılması ve şüpheli bağlantılardan kaçınılması konusunda tavsiyelerde bulundu.
16 Ocak 2023

Sedat Peker'in avukatı Ersan Barkın, dijital içerik platformu Netflix'in müvekkili ile iletişime geçtiğini öne sürdü. Sedat Peker, Türkiye'de hükümet hakkında iddialar ortaya attığı videolar ve tweet'lerle gündeme gelmişti. İktidarın BAE ile ilişkileri düzeltmesinin ardından Peker'e sosyal medya kısıtlaması getirilmişti. Peker'in videoları IMDb'de bir kategori oluşturmuş ve bu gelişmelerin ardından Netflix'in iletişim kurduğu iddia ediliyor.
15 Ocak 2023

Bloomberg, 2023 yılında yatırımcıların takip etmesi gereken 50 şirketi sıraladı. Listede Adidas, Airbus, Disney gibi büyük şirketler yer alıyor. Türkiye'den ise fiyat/kazanç oranı açısından dünyanın en ucuz 100 şirketi arasına Akbank girebildi. Türk şirketlerinin piyasa değeri/defter değeri oranına göre ucuz sayılan şirketler arasında yer almadığı, sadece beş Türk şirketinin en ucuz ilk 1000'e girdiği belirtiliyor. Borsa İstanbul'un çok ucuz olduğu yönündeki söylemlerin aksine, Türkiye'de hisselerin küresel piyasalara kıyasla ucuz olmadığı, ucuz olan tek sektörün bankacılık olduğu ifade ediliyor. Uzmanlar, 2023'te Borsa İstanbul'da yüksek getirilerin bulunmasının zor olacağını ve daha stresli günlerin başlayacağını öngörüyor.
14 Ocak 2023

Mehmet Eroğlu'nun romanından uyarlanan 'İyi Adamın 10 Günü' filmi, özel dedektif Sadık'ın maceralarını anlatıyor. Film, mafya ve suç dünyasını konu almakta ve Nejat İşler başta olmak üzere birçok tanınmış oyuncuyu kadrosunda barındırıyor. Gerilim türünde olan yapım, 10 Şubat'ta Netflix platformunda izleyici ile buluşacak.
13 Ocak 2023

Acun Ilıcalı'nın sahibi olduğu dijital yayın platformu Exxen, RTÜK'ün denetimine giren ve platformların yıllık gelirlerinin binde 5'ini RTÜK'e ödemelerini zorunlu kılan yönetmeliğe karşı dava açtı. RTÜK, Danıştay'a savunma yapması gereken son tarihi olan 12 Eylül 2022'yi unutarak süreyi kaçırdı ve savunmasını sekiz gün gecikmeli olarak iletebildi. Bu durum, Danıştay'ın RTÜK'ün savunmasını almadan karar vermek zorunda kalmasına yol açabilir. CHP kontenjanından RTÜK üyesi İlhan Taşçı, bu durumun kamu zararına ve Exxen için maddi avantaja yol açabileceğini belirtti ve savunmanın neden zamanında yapılmadığının araştırılması gerektiğini ifade etti.
13 Ocak 2023

Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın orta gelirliler için duyurduğu yeni konut finansman modeline, toplam portföy değeri yaklaşık 8,5 milyar lira olan üç yeni proje ile katıldıklarını açıkladı. Antalya ve İstanbul'da satışa sunulan projelere bir haftada 30 bine yakın ön talep geldi. Elmas, başvuranların çoğunluğunun aylık 25-50 bin lira gelir seviyesinde olduğunu belirtti. Ayrıca, Sur Yapı'nın daha önce Taksim Camii'nin yapımını 'Allah rızası için' üstlendiği hatırlatıldı.
12 Ocak 2023

Netflix, Serenay Sarıkaya ve Burak Deniz'in oynadığı, yerli mitolojiye dayanan 'Şahmaran' adlı dizisinin yeni fragmanını yayınladı. Dizi, 20 Ocak'ta izleyiciyle buluşacak ve Adana'da geçen bir öğretim görevlisinin aile ve mitolojik bir toplulukla olan hikayesini konu alacak. Şahmaran efsanesine dayanan dizi, aşk ve bilgeliğin temsili olarak gösterilen Mar halkının kehanetinin gerçekleşmesini beklediği bir kurguya sahip.
12 Ocak 2023

Netflix, 29. Screen Actors Guild (SAG) Ödülleri'ni canlı olarak yayımlayacağını açıkladı. Bu yıl 26 Şubat'ta gerçekleşecek tören, Netflix'in YouTube kanalı üzerinden izlenebilecek. 2024 yılından itibaren ise tören, Netflix'in kendi platformunda canlı olarak yayınlanacak. Daha önce 1995'ten itibaren NBC ve TNT gibi kanallarda yayımlanan SAG Ödülleri, geçen yılki sözleşmenin yenilenmemesi üzerine Netflix'e geçiş yaptı.
12 Ocak 2023

İflas sürecinde olan kripto para borsası FTX, Delaware İflas Mahkemesi'nde yapılan duruşmada, 5 milyar doların üzerinde nakit ve dijital varlık geri kazandığını açıkladı. FTX'in kurucusu Sam Bankman-Fried, dolandırıcılık ve diğer suçlamaları reddetti. Bankman-Fried, ABD'ye iade edildikten sonra 250 milyon dolar kefaletle serbest bırakılmıştı. Müşteri kayıplarının boyutu henüz bilinmiyor.
12 Ocak 2023

Sussex Dükü Prens Harry, anı kitabı 'Spare'ın yayımlanmasının ardından medyanın kitabı ve özellikle Afganistan'daki askerlik deneyimleriyle ilgili açıklamalarını çarpıttığını ve bu durumun ailesi için tehlikeli olduğunu belirtti. Kitap, Britanya'da ilk gününde 400 bin kopya satarak rekor kırdı. Harry, kitabındaki ayrıntıları paylaşarak eski askerler arasındaki intiharları azaltmayı amaçladığını ifade etti. Ayrıca, ağabeyi William ile yaşadığı bir tartışmada itildiğini ve bu sırada kırılan kolyesini göstererek olayı doğruladı.
11 Ocak 2023

Cem Kaya'nın yönettiği ve Mehmet Akif Büyükatalay'la birlikte hazırladığı 'Aşk, Mark ve Ölüm' belgeseli, Almanya'daki göçmen müzik kültürünü konu alıyor. Film, 72'nci Berlinale Film Festivali ve IndieLisboa Uluslararası Bağımsız Film Festivali'nden ödüllerle dönmüş ve 25 Şubat'ta MUBI'de izleyici ile buluşacak. 'Aşk', 'Mark' ve 'Ölüm' olmak üzere üç bölümden oluşan belgesel, Almanya'ya göç eden işçilerin deneyimlerini ve Almanya-Türkiye arasındaki entegrasyon sürecini ele alıyor.
11 Ocak 2023

Michigan Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma, insanların kötü karakterleri 'özünde iyi' olarak algıladıklarını ve iyi karakterlerin de 'özünde kötü' olabileceğini düşündüklerini gösterdi. Araştırma, 4-12 yaş arası 434 çocuk ve 277 yetişkinle yürütüldü ve katılımcıların Disney ve Pixar karakterleri üzerinden kötü ve iyi kahramanlara dair görüşleri incelendi. Bulgular, hem çocukların hem de yetişkinlerin kötü karakterleri genellikle negatif olarak değerlendirdiğini, ancak bu karakterlerin içinde bir miktar iyilik barındırdığına inandıklarını ortaya koydu.
11 Ocak 2023

Brezilya Yüksek Mahkemesi, eski devlet başkanı Jair Bolsonaro destekçilerinin hükümet binalarına düzenlediği baskın sonrasında eski adalet bakanı Anderson Torres için tutuklama kararı aldı. Torres, başkent Brasilia'nın güvenliğinden sorumlu en üst düzey yetkiliyken, gerekli güvenlik önlemlerini almamakla suçlanıyor. Görevden alınan Torres, baskın sırasında ABD'de olduğunu ve Brezilya'ya dönerek adalete teslim olacağını açıkladı. Yargıç Alexandre de Moraes ayrıca askeri inzibat yöneticisi Fabio Augusto Vieira'nın da tutuklanmasını talep etti.
11 Ocak 2023

ABD Başkanı Joe Biden, kişisel ofisinde avukatları tarafından kapalı bir kutuda bulunan gizli belgeler hakkında bilgi sahibi olmadığını ve içeriklerini bilmediğini ifade etti. Biden, belgelerin bulunmasından şaşkınlığını dile getirdi ve avukatlarının Ulusal Arşivler ve Kayıtlar İdaresi'ne (NARA) durumu bildirdiklerini belirtti. Ayrıca, sürecin kısa zamanda sonuçlanmasını umduğunu söyledi.
11 Ocak 2023

TFF Hukuk Müşavirliği, Süper Lig'in 18. haftasında yaşanan disiplin ihlalleri nedeniyle Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray, Trabzonspor, Kasımpaşa, Fatih Karagümrük ve Alanyaspor'u PFDK'ya sevk etti. Galatasaray'ın yedi futbolcusunun sarı kart görmesi, Fenerbahçe'nin çirkin ve kötü tezahüratı, saha olayları ve talimatlara aykırı hareketleri; Trabzonspor ve Alanyaspor'un çirkin ve kötü tezahüratları ve saha olayları sevk nedenleri arasında yer aldı. Ayrıca, Adana Demirspor Başkanı Murat Sancak, Fenerbahçeli futbolcu İrfan Can Kahveci ve Ümraniyesporlu Anıl Demir de çeşitli disiplin ihlalleri sebebiyle disipline gönderildi.
10 Ocak 2023
İşaretlediklerim