Kolombiya Cumhurbaşkanı Gustavo Petro, Başsavcı Francisco Barbosa'yı 'Anayasa'ya karşı darbe' yapmakla suçladı. Petro, oğlunun savcılıktaki sorgusunun bir dergi tarafından kamuoyuna sızdırılmasına tepki gösterdi ve seçim kampanyası finansmanının yasalara aykırı şekilde kullanılmadığını savundu. Başsavcı Barbosa ise, Petro'nun oğlu Nicolas Petro'nun ifadelerine dayanarak, cumhurbaşkanlığı seçim kampanyasında beyan edilmemiş paraların araştırılmasını talep etmişti.
4 Ekim 2023

ABD'li iş insanı Elon Musk'ın şirketi X, aynı isimli bir başka şirket olan 'X Social Media LLC' tarafından dava edildi. Florida merkezli reklam ajansı, Musk'ın şirketinin 'haksız rekabet ve ticari marka ihlali' nedeniyle Florida eyalet yasalarını ihlal ettiğini iddia ediyor. Ayrıca, Musk'ın 'X' ismini kullanmasının yasaklanması ve yüklü miktarda tazminat talep ediliyor. Twitter'ın isminin 'X' olarak değiştirilmesiyle reklam ajansının gelir kaybı yaşadığı belirtiliyor.
3 Ekim 2023

CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun dokunulmazlığının kaldırılması talebiyle hazırlanan fezleke, TBMM Başkanlığı'na sunuldu. Tanrıkulu hakkında, 'halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik' ve 'devletin askeri ve emniyet teşkilatını alenen aşağılama' iddialarıyla soruşturma izni verilmişti. Tanrıkulu'nun, TSK ile ilgili eleştirileri nedeniyle hakkında soruşturma açılmış ve partisinden de tepki gelmişti. Fezlekenin TBMM Başkanlığı'na iletilmesinin ardından, Anayasa ve Adalet Komisyonları Üyelerinden Kurulu Karma Komisyon'a havale edildi.
2 Ekim 2023

AKP, TBMM'ye sunmayı planladığı kanun teklifi ile kentsel dönüşüm kararı için kat maliklerinin yarıdan bir fazlasının onayının yeterli olmasını öngörüyor. Mevcut yasada bu oran üçte iki çoğunluk olarak belirlenmişti. Bu düzenleme ile kat malikleri arasındaki anlaşmazlıklardan kaynaklı sürecin uzamasının önüne geçilmesi hedefleniyor.
2 Ekim 2023

Yeşil Sol Parti Grup Başkan Vekili Meral Danış Beştaş, Yeşil Sol Parti Van Milletvekili Pervin Buldan, Demokrat Parti İstanbul Milletvekili Cemal Enginyurt ve CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan'ın dokunulmazlıklarının kaldırılmasına ilişkin fezlekeler TBMM başkanlığına sunuldu. Fezlekeler, Anayasa ve Adalet Komisyonu üyelerinden kurulu karma komisyona havale edildi.
2 Ekim 2023

Adalet Bakanı Tunç, Gezi Parkı davası hakkında konuştu ve 'Gezi yargılanamaz, Gezi onurumuzdur' ifadesini reddetti. Tunç, hukuk devletinde böyle bir ifadenin kullanılamayacağını belirtti. Yargıtay'ın Gezi Parkı davasında Osman Kavala ve dört diğer sanığın cezalarını onamasının ardından Tunç, bu konuda gazetecilere açıklamalarda bulundu. Tunç, hukuk devletinde suç varsa bunun soruşturulması gerektiğini ve bağımsız, tarafsız yargının verdiği karara saygı duyulması gerektiğini ifade etti.
1 Ekim 2023

Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Zühtü Arslan, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) 'FETÖ/PDY üyesi olmak' suçundan tutuklu eski öğretmen Yüksel Yalçınkaya'nın hak ihlaline uğradığı gerekçesiyle verdiği kararı kabul etmediğini belirtti. Arslan, AİHM'nin kararının kamuoyunda tartışıldığını, ancak nihai kararı Türkiye'deki mahkemelerin vereceğini ifade etti. AİHM, Yalçınkaya'nın başvurusu üzerine Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 6, 7 ve 11'inci maddelerine ilişkin hak ihlali kararı almıştı.
1 Ekim 2023

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), ekim ayı için elektrik tarifelerini belirledi. Yeni tarifelere göre, sanayi abonelerinin elektrik tarifesine yüzde 20 zam yapıldı. Yeni tarife 1 Ekim’den itibaren geçerli olacak. Diğer abone grupları için tarifelerde herhangi bir değişiklik yapılmadı.
30 Eylül 2023

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), yurt dışında kaldıraçlı işlem yaptırdığı belirlenen 52 internet sitesinin erişimini engellemeye karar verdi. Bu karar, SPK'nın 28 Eylül tarihli bülteninde duyuruldu. Erişimi engellenen sitelerin adresleri bültenin ilgili bölümünde yer alıyor.
29 Eylül 2023

Anayasa Mahkemesi, ek Motorlu Taşıtlar Vergisi'ne (MTV) yönelik itirazı reddetti ve böylece ek MTV'yi onaylamış oldu. Bu yıl bir defaya mahsus iki katı ödenmesi gereken MTV'nin torba yasa teklifi temmuzda kabul edilmişti. Araç sahipleri bu sene bir-üç yaşındaki otomobilleri için en az 4 bin 240 lira MTV ödeyecek. CHP'nin hukuksuz olduğu gerekçesiyle yaptığı iptal başvurusu da Anayasa Mahkemesi tarafından reddedildi.
28 Eylül 2023

Fransa'da hükümet, 2023-2027 bütçe planlamasına ilişkin yasa tasarısının oylanmadan geçmesi için Anayasa'nın 49. maddesinin 3. fıkrasını devreye soktu. Bu adıma karşı muhalefet kanadından Sosyal ve Ekolojik Yeni Halk Birliği (Nupes) meclise gensoru önergesi sundu. Anayasa'nın 49. maddesinin 3. fıkrası, bir yasa tasarısının oylanmadan meclisten geçirilmesi için hükümete yetki veriyor ve buna karşı muhalefetin gensoru önergesi vermesine olanak sağlıyor.
28 Eylül 2023

Anayasa Mahkemesi, Cengiz Holding'in patronu Mehmet Cengiz'in şikayeti üzerine eski CHP milletvekili Aykut Erdoğdu'ya verilen hapis cezasını hatalı buldu ve hak ihlali kararı verdi. Erdoğdu, 2014'te Cengiz Holding'le ilgili yolsuzluk iddialarını Birgün'de yazmıştı. İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi, Erdoğdu'ya 'yayın yoluyla alenen hakaret suçundan' para cezası ve iftira suçundan da hapis cezası vermişti. Anayasa Mahkemesi, iddiaların doğruluğunu araştırmadan hapis cezası verilmesini hak ihlali olarak değerlendirdi ve Erdoğdu'ya 39 bin TL manevi tazminat ödenmesine hükmetti.
27 Eylül 2023

AB Genel Mahkemesi, bilgisayar oyun platformu Steam'in oyun etkinleştirme anahtarını coğrafi olarak engellemesinin Birlik Rekabet Yasasını ihlal ettiğine karar verdi. ABD merkezli Valve şirketi, Avrupa Komisyonu'nun coğrafi engelleme nedeniyle kestiği para cezasına karşı dava açmıştı. Mahkeme, Steam ve coğrafi engellemeyi kabul eden beş oyun firmasının, bazı bilgisayar oyunlarının sınır ötesi satışlarını yasa dışı olarak kısıtladığına hükmetti.
27 Eylül 2023

Şarkıcı Gülşen'e, bir konser sırasında orkestra arkadaşına yönelik kullandığı ifade nedeniyle verilen 10 aylık hapis cezasının gerekçesi açıklandı. Mahkeme, Gülşen'in 'halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme' suçlamasıyla üç yıla kadar hapsi istenmişti. Gerekçeli kararda, Gülşen'e beraat kararı verilmesi durumunda 'sözlerin muhatabı olan bu büyük sayıdaki toplum kesiminde oluşan infial karşılıksız kalacaktı.' Bu durumda maddenin düzenlenme amacında belirtilen barış ve hoşgörü ortamı somut bir şekilde tehlikeye atılacaktı. Gülşen, avukatları aracılığıyla karara itiraz etti.
26 Eylül 2023

Avrupa Birliği (AB), sosyal medya platformları arasında en fazla yanlış bilgi ve dezenformasyonun Twitter'da yer aldığını açıkladı. Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Vera Jourova, büyük çevrimiçi platformların dezenformasyona karşı taahhütlerine ilişkin raporlar hakkında bir basın toplantısı düzenledi. Jourova, dezenformasyon yayanların dezenformasyon yapmayan muadillerine göre daha fazla takipçiye sahip olduğunu belirtti. AB'nin, Covid-19 salgını ve Rusya-Ukrayna savaşıyla birlikte artan dezenformasyona karşı hazırladığı yeni uygulama kodu, geçen yıl haziran ayında 30'un üzerinde platform tarafından imzalanmıştı.
26 Eylül 2023

İklim aktivistleri Atlas Sarrafoğlu, Ela Naz Birdal ve Seren Anaçoğlu, Türkiye'nin Paris İklim Anlaşması'na uymadığı gerekçesiyle dava açtı. Gençler, Türkiye'nin sera gazı emisyon artırım kararının, iklim değişikliğini 1.5 derecede durdurma hedefiyle bağdaşmadığını ve bu durumun insan haklarını ihlal ettiğini belirtti. Ayrıca gençler, Change.org'da bir imza kampanyası da başlattı.
26 Eylül 2023

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P Global, Türkiye'nin 2023 ve 2024 büyüme tahminlerini yukarı yönlü revize etti. 2023 yılı GSYH büyüme tahminini 1,2 puan artırarak yüzde 3,5'e çıkaran S&P Global, 2024 büyüme beklentisini de 0,3 puan artışla yüzde 2,3'e yükseltti. Ancak, 2025 ve 2026 için büyüme tahminlerini 0,2'şer puan aşağı çekerek yüzde 2,9 olarak duyurdu. S&P Global, Türkiye için 2023, 2024, 2025 ve 2026 yılları için yıllık ortalama enflasyon tahminleriniyse sırasıyla yüzde 53,0, yüzde 48,1, yüzde 29,5 ve yüzde 18,0 olarak belirtti.
26 Eylül 2023

Konut aidatlarında fahiş fiyatlar için kamu ve özel sektör temsilcileri bir araya geldi. Yapılan görüşmeler sonucunda, site yönetim şirketleri için yeni bir mevzuat çalışması yapılacağı, yöneticiler için eğitim ve sınav şartı olacağı, sertifika zorunluluğu getirileceği ve adli sicil kuralı uygulanacağı kararlaştırıldı. Ayrıca, sitelerin anayasası olan yönetim planları profesyonel tesis yönetim şirketleri tarafından hazırlanacak ve müteahhit firmaların yapı yönetim danışmanlığı alması gerekecek.
26 Eylül 2023

Kolombiya Cumhurbaşkanı Gustavo Petro'nun oğlu Nicolas Petro, kara para aklama ve yasa dışı zenginleşme suçlamaları nedeniyle mahkemeye çıkarılacak. Bu soruşturma, Nicolas Petro'nun eski eşi Daysuris del Carmen Vasquez'in iddiaları üzerine başlatıldı. Vasquez, eski kocasının uyuşturucu kaçakçılarından 150 bin dolardan fazla bağış aldığını iddia etmişti. Nicolas Petro, seçim kampanyası parasından babasının haberinin olmadığını belirtmişti.
26 Eylül 2023

2023 yılı için getirilen ek Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) tahsilatı, vatandaşların Anayasa Mahkemesi'nin vereceği kararı beklemesi nedeniyle beklenenin çok altında, yüzde 20'lerde kaldı. CHP, bu düzenlemenin iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurmuştu ve mahkeme başvuruyu 28 Eylül'de görüşecek. Hürriyet'in haberine göre, ek MTV'de yalnızca 3,4 milyar TL tahsil edildi, hedeflenen miktar ise 16.3 milyar TL idi.
25 Eylül 2023
İşaretlediklerim