Borsa İstanbul, BIST 100 endeksi ile güne yüzde 0,68 yükselişle ve rekor seviye olan 7.652,36 puandan başladı. Bu yükselişte Londra'da yabancı yatırımcıların Borsa İstanbul'dan hisse senedi almak için TL elde edebileceği swap piyasasının yeniden hayata geçirileceğine dair haberler etkili oldu. Faktöring ve bankalar da yükselişe öncülük etti. Yurt dışı swap işlemlerine dair ilk kısıtlamalar 2018'de getirilmişti ve bu kanal 2020'den beri neredeyse tamamen kapalıydı.
10 Ağustos 2023

27 Temmuz'da halka arz olarak Borsa İstanbul'da işlemlere başlayan Kaleseramik hisseleri, kısa sürede yüzde 184 değer artışı elde etti. Bu hızlı artış sonrası Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi (VBTS) kapsamında Kaleseramik hisselerine 8 Eylül'e kadar açığa satış ve kredili işlem yasağı getirdi.
10 Ağustos 2023

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Türkiye'de yerleşik kişilere yurt dışında kaldıraçlı işlem yaptırdığı belirlenen 42 internet sitesinin erişimini engellemeye karar verdi. Bu karar, SPK'nın 9 Ağustos tarihli bülteninde duyuruldu. Erişimi engellenen sitelerin listesi bültenin içerisinde yer alıyor.
10 Ağustos 2023

Kuveyt makamları, 'Barbie' ve 'Talk to Me' adlı filmleri toplum ahlakını ve sosyal gelenekleri korumak amacıyla yasakladı. Enformasyon Bakanlığı Basın Yayın Müsteşar Yardımcısı ve Sinema Filmlerini Denetleme Komitesi Başkanı Lafi es-Sabii, filmlerin gösterime girmeyeceğini belirtti. Sabii, filmlerin toplumun değerleriyle uyuşmayan bir mesaj içerdiğinde vizyona girmesine yasak getirildiğini ifade etti. Ayrıca, Lübnan da Barbie filminin ahlaki ve dini değerlere aykırı olduğu ve eşcinselliği öne çıkardığı gerekçesiyle vizyona girmeyeceğini duyurmuştu.
10 Ağustos 2023

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), TELE1 ve KRT kanallarına yasaları çiğnedikleri gerekçesiyle üçer kez program durdurma cezası verdi. TELE1'de yayınlanan 'Forum Hafta Sonu' programında, 15 Temmuz darbe girişiminin 'demokrasi mücadelesi olmadığı' ve 'Yenikapı ruhunun cumhuriyet ve Atatürk önderliğinde yapılan aydınlanma devrimlerini yok etmeye yönelik olduğu' ifadeleri kullanıldığı belirtildi. KRT'de yayınlanan 'Haftanın Panoraması' programında ise HDP/Yeşil Sol Parti ve Kürt seçmenle ilgili değerlendirmelerin yayıncılık ilkelerine aykırı olduğu tespit edildi.
9 Ağustos 2023

Türkiye'de enflasyonla mücadele politikalarının daraltıcı etkileri ve yeniden yükselen enflasyon, piyasalarda stagflasyon endişelerini artırdı. Stagflasyon, ekonomide durgunlukla yüksek enflasyonun aynı anda görüldüğü durumu ifade eder. Sektör temsilcileri, iç talebi etkilemeyecek politikalara ağırlık verilmesi ve finansmanın önündeki engellerin kaldırılması gerektiğini belirtiyor. Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel ve TOBB Hazırgiyim ve Konfeksiyon Sektör Meclisi Başkanı Şeref Fayat, stagflasyon riskine karşı uyarılarda bulundu.
8 Ağustos 2023

Hazine ve Maliye Bakanlığı, altın ithalatına 'kota' getirme kararı aldı. Bu uygulama ile işlenmemiş altın ithalatının cari açık üzerindeki olumsuz etkilerinin azaltılması ve Türkiye'nin döviz rezervlerinin desteklenmesi hedefleniyor. 'Dahilde İşleme Rejimi' kapsamında yapılan ithalat, kota uygulamasının dışında tutulacak. Bu sayede altın üretimi ve ticareti konusunda ihracatın teşvik edilmesi ve uzun dönemde cari açıkta olumlu ilerlemeler sağlanması öngörülüyor.
7 Ağustos 2023

Cumartesi Anneleri, kayıplarının akıbetini sormak ve faillerin yargılanması talebiyle sürdürdükleri eylemlerini ve basın açıklamasını, 958'inci haftada Galatasaray Meydanı'nda yapmak istedi. Ancak polis, Cumartesi Anneleri'ne müdahale etti ve en az 27 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında Cüneyt Yılmaz, Ömer Kavran, Davut Arslan, Arat Dink gibi isimler bulunuyor.
5 Ağustos 2023

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Escar Filo Kiralama Hizmetleri AŞ'nin pay piyasasındaki işlemlerinde 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu'nun 107'nci maddesinde belirtilen fiilin işlendiğine dair makul şüphe bulunması nedeniyle 14 kişiye altı ay süreyle geçici işlem yasağı getirdi. Bu kanun maddesi, sermaye piyasası araçlarının alım ve satımını yapmak, emir vermek, emir iptal etmek, emir değiştirmek veya hesap hareketleri gerçekleştirmek gibi işlemleri kapsıyor. Bu tür işlemler, sermaye piyasası araçlarının fiyatlarının sağlıklı bir şekilde oluşmasına engel olabilecek yanıltıcı hareketler olarak nitelendiriliyor.
5 Ağustos 2023

ABD'nin Maryland eyaletinde yasal hale gelen marihuana satışlarından ilk ayın sonunda 87,4 milyon dolarlık gelir elde edildi. Maryland Marihuana İdaresi (MCA), bu rakamın, esrarın sadece tıbbi raporla hastalara satıldığı bir önceki ayki rakamın yaklaşık iki katına karşılık geldiğini belirtti. Yeni yasaya göre, Maryland polisi, marihuana kokusunu veya bulundurulmasını şüphelilerin aranması için gerekçe gösteremeyecek. Ayrıca, marihuananın ebeveynler ve vasiler tarafından kullanılması, devlet yetkilileri tarafından çocuk ihmali olarak değerlendirilemeyecek.
3 Ağustos 2023

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Pc İletişim ve Medya Hizmetleri Sanayi Ticaret A.Ş.'nin pay piyasasındaki işlemlerinde 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu'nun 107'nci maddesinde belirtilen fiilin işlendiğine dair makul şüphe bulunması üzerine yedi kişiye altı ay süreyle geçici işlem yasağı getirdi. Bu madde, sermaye piyasası araçlarının alım ve satımını yapmak, emir vermek, emir iptal etmek, emir değiştirmek veya hesap hareketleri gerçekleştirmek şeklindeki işlemleri kapsıyor.
2 Ağustos 2023

Almanya'da İslam ve göçmen karşıtı aşırı sağcı Almanya için Alternatif Partisi'nin (AfD) seçmen desteği artıyor. Son ankete göre AfD'nin oy oranı yüzde 21'e çıktı. Almanya'da İç İstihbarattan Sorumlu, Anayasayı Koruma Teşkilatı Başkanı Thomas Haldenwang, AfD içinde ılımlı siyasetçilerin etkisinin azaldığı ve anayasa karşıtı akımların etkisinin arttığı konusunda uyardı. Haldenwang, AfD'nin son parti toplantısında delegelerin gelecek yıl yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimleri için tartışmalı adaylar seçmesinin endişe verici bir gelişme olduğunu belirtti.
1 Ağustos 2023

Meksika'nın Chihuahua bölgesinde, kadına şiddeti özendiren ve kadın düşmanlığı içeren şarkılar yasaklandı. Yasağı ihlal edenler 1 milyon 900 bin liraya kadar para cezası ödeyecek. Bu para cezası, belediyenin kadınlar için başlattığı programlara ve sığınma evlerine bağışlanacak. Yasak, belediye tarafından düzenlenip denetlenen etkinlikler için geçerli olacak.
1 Ağustos 2023

Anayasa Mahkemesi, iki yıl veya daha az süreli hapis cezasını öngören suçlarda sanığın beş yıl denetime tabi tutularak süre sonunda suçu işlememiş gibi sayılması şeklinde uygulanan hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına (HAGB) ilişkin yasal düzenlemeyi iptal etti. Trabzon 2'nci Asliye Ceza Mahkemesi, 'kasten yaralama' ve 'görevi yaptırmamak için direnme' suçlarından açılan bir ceza davasında, HAGB'nin Anayasa'ya aykırı olduğunu ileri sürerek iptali için başvurmuştu. İptal kararının bir yıl sonra yürürlüğe girmesi kararlaştırıldı.
1 Ağustos 2023

Almanya'nın İç İstihbarat Başkanı Thomas Haldenwang, aşırı sağcı Almanya için Alternatif Partisi (AfD) içinde ılımlı siyasetçilerin etkisinin azaldığı ve anayasa karşıtı akımların etkisinin arttığı konusunda uyarıda bulundu. Haldenwang, AfD'nin son parti toplantısında delegelerin gelecek yıl yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimleri için tartışmalı adaylar seçmesinin endişe verici bir gelişme olduğunu belirtti. Ayrıca, parti içinde etkisi artmaya devam eden güçlü anayasa karşıtı akımlar olduğunu ifade etti.
31 Temmuz 2023

Eski ABD Başkanı Donald Trump, hakkında açılan davalarda suçlu bulunsa bile başkan adaylığından vazgeçmeyeceğini ifade etti. ABD Anayasası'na göre Trump hapse girse bile adaylığını sürdürebilir ve hatta başkan seçilirse ülkeyi hapisten yönetebilir. Trump hakkında devlete ait gizli belgeleri saklamak, seçim sonuçlarını kendi lehine çevirmek için baskı yapmak ve ticari kayıtlarda sahtecilik yapmak gibi ciddi suçlamalar bulunuyor.
30 Temmuz 2023

Tofaş, 1 Mart'ta duyurulan çerçeve sözleşme sonrasında gerekli incelemeleri tamamladığını ve Stellantis Otomotiv Pazarlama AŞ'nin paylarını 400 milyon avro karşılığında devraldığını açıkladı. Pay devir işlemi, ilgili rekabet otoriteleri ve diğer düzenleyici kurumlardan gereken izinlerin alınmasının yanı sıra belirli kapanış şartlarına tabi. Kapanış öncesinde, taraflar arasındaki ticari koşulların belirleneceği yeni marka dağıtım sözleşmeleri ve Stellantis Grubu ile ortak iş alanlarının geliştirilmesine yönelik sözleşmelerin imzalanması gerekiyor.
30 Temmuz 2023

Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikle ihtar puanı uygulaması kaldırıldı. Önceki yönetmelikte, denetimlerde tespit edilen aksaklıklar nedeniyle ihtar puanı verilen ve bu puanları belli miktara ulaşan aile hekimlerinin sözleşmeleri feshediliyordu. Ancak Anayasa Mahkemesi'nin bir kararı gereğince bu uygulama kaldırıldı ve aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanlarının uyacağı disiplin kuralları yeniden düzenlendi. Aile hekimlerinin disiplin işlemlerinde 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda yer alan hükümler uygulanacak.
29 Temmuz 2023

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), 1 Eylül 2022'de konutlarda eylül itibarıyla geçerli olacak elektrik tarifesine yüzde 20 zam geldiğini bildirmişti. Ancak seçimlerden önce, 1 Nisan 2023'te elektriğe yüzde 16 indirim uygulanmıştı. Seçimleri kazanan iktidar, bu süreçten sonra birçok kalemde zam yapmıştı. Ancak sektör kaynaklarına göre, ekim ayına kadar elektrik tarifelerinde zam beklenmiyor.
29 Temmuz 2023

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Yeşil Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş.'nin pay piyasasındaki işlemlerinde 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu'nun 107'nci maddesinde sayılan fiilin işlendiğine dair makul şüphe bulunması üzerine beş kişiye altı ay süreyle geçici işlem yasağı getirdi. Bu kanun maddesi, sermaye piyasası araçlarının alım ve satımını yapmak, emir vermek, emir iptal etmek, emir değiştirmek veya hesap hareketleri gerçekleştirmek şeklindeki işlemleri kapsıyor.
29 Temmuz 2023
İşaretlediklerim